RafałS
|
Od normy zatwierdzonej w Sevres, pod Paryżem? Odpowiadam - nie. Warunków reszty zachodzenie uwzględnić należałoby do rozwikłania zagadnienia tego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
O niczym! Już raz pisałem, że 140mg% na czczo to jest poziom cukru dla hipochondryków, co się Dietą Optymalną z cukrzycy wyleczyli, ale jak maja 130mg% po jedzeniu to nie mają pewności, czy są wyleczeni i czy "leków" na to nie brać. Ot i tak powstaje "formuła 140mg%" - bo kto tak nie ma, to nie optymalny jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Trzeba mu było doradzić, że przy sikaniu na paski, niech palce po "badaniu" obliże, jak będzie kwaśno - to są ketony, jak "metalicznie", to zasadowica, a jak będzie słodko - to cukrzyca na mur!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Może być, skoro ludzie przerzucają się na warzywa i owoce, to przynajmniej zrównają się z małpami, które wybierają móżdżek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26785
|
Coś zbadali, ale nie wiedzą co, bo nie wiążą zagadnienia z proporcją diety. A jaka PROPORCJA BTW - takie efekty, ale to nie mój problem. Dieta Optymalna, to nie jest najważniejsze zagadnienie dietetyczne jakie odkrył i opisał Jan Kwaśniewski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26785
|
A dla ciekawskich podam wskazówkę - neurony i krwinki czerwone nie wymagają insuliny do pobierania glukozy ze krwi. Jej poziom komórkowy jest ściśle określony w tych komórkach (w przeciwieństwie do innych komórek ciała) i regulowany dyfuzyjnie, a także dostępnością tlenu i stężeniem wolnego glutaminianu. I druga sprawa: bariera krew-mózg działa jedynie w przypadku kwasów tłuszczowych połączonych z albuminami, czyli zawartych w chylomikronach lub VLDL, natomiast wolne kwasy tłuszczowe, które stanowią około 5% frakcji tłuszczowej osocza przenikają barierę krew-mózg niezależnie od nasycenia, ani długości łańcucha węglowego wyłącznie w zależności od potrzeb mózgu, ale problem mnie specjalnie nie interesuje, więc nie będę dalej brnął. W każdym razie to u Harpera i Stryjera każdy zainteresowany może sobie odszukać. Powodzenia. I przypominam - każda komórka jest w stanie wydalić nadmiar glukozy z cytozolu niezależnie od jej stężenia i insuliny we krwi. Implikuje to kaskadę metaboliczną syndromu metabolicznego, bo nie ma skutku bez przyczyny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ts33
Go
|
Komórka preferuje beta oksydację -sprawa jest jasna. Co innego mnie interesuje. Weganie przerabiają cukier na tłuszcz. Po co, jeśli mają glikolizę? Czy chodzi tu o ?zagospodarowanie? nadwyżki glukozy/fruktozy i magazynowanie jej w postaci tłuszczu? Bo żadnego innego biochemiczno/energetycznego wyjaśnienia nie widzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Bo cukier nie jest paliwem. Sam napisałeś, że komórka preferuje beta oksydację, a co tam jest przekształcane na energię?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ts33
Go
|
Cukier jest paliwem w momencie mobilizacji, w stanie normalnego funkcjonowanie - nie. Pytam - co zrobi organizm jak ma full glikogenu, prawidłowe stężenie glukozy we krwi, a wegan nadal pakuje węglowodany do żołądka. Nie uciekną z kałem, moczem, potem itp. Muszą być zmagazynowane w tłuszczu dzięki przerwaniu cyklu Krebsa w momencie kondensacji acetylo-CoA zaraz po przejściu cytrynianu do cytozolu. To jest dla mnie jasne. Szukam odpowiedzi na pytanie ? dlaczego? Czy ten proces jest formą magazynowania nadwyżki glukozy w formie C16, czy może jest jakieś inne uzasadnienie biochemiczne/energetyczne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Nie tylko weganie tak mają - każdy człowiek. To chyba oczywiste - utylizacja cukru z układu, bo ten w nadmiarze jest toksyczny i rozregulowujący oraz oszczędność energii na zaś.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ts33
Go
|
Człowiek i każde zwierzę roślinożerne? Utylizacja w przypadku wegan i innych roślinożernych to chyba niefortunne określenie. Zamiana glukozy/fruktozy w tłuszcz to raczej gromadzenie nadwyżki cukrów w zapas energetyczny, ale z ta oszczędnością energii to chyba coś nie tak, bo lepiej użyć C16 w beta oksydacji niż przerabiać glukozę na tłuszcz i później przekazać dalej. Czy masz dostęp do badań, które wykażą, że tylko acetylo-CoA pochodzący z tłuszczu wchodzi w cykl Krebsa w przypadku zwierząt roślino i mięsożernych. Myślę np. o badaniach z izotopami węgla.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Wszystko jest tutaj, pogrzeb sobie, mnie się nie chce n-ty raz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26785
|
Rozumiem to doskonale.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|