forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2018-10-21, 22:46:17

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
538290 wiadomoci w 3975 wtkach; wysane przez 63 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: EWA
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  LAKTAZA - enzymy
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: LAKTAZA - enzymy  (Przeczytany 27226 razy)
ali
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #20 : 2009-01-02, 23:18:14 »


 Cool na jednym koncu jest zycie a na drugim smierc Crying or Very sad 


i tak z tego końca  spadniesz
he he  w życie pozagrobowe wierzysz
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #21 : 2009-01-02, 23:38:53 »

Hej, a powiedzcie mi czy uzywa ktos z Was tegoz "wynalazku". Troche poczytalam tu i owdzie o nietlerancji i alergii, ktore to znacznie od siebie sie roznia. Ja alergii na mleczne nie mam, tylko nietolerancje (i to tez roznie z tym bywa). Moze moglabym sie wspomoc tym enzymem?

Aha, czy mozliwe jest ze w dni gdy nie zjadam zadnych zboz lepiej trawie mlecze??



Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.
Jezeli juz chcesz suplementowac enzymy to inne, laktazy nie warto.. moim zdaniem.
Z mlekiem problem jest raczej z mlecznym bialkiem ktore wielu osobom szkodzi. I na to enzymy nie pomoga raczej.
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #22 : 2009-01-02, 23:41:44 »


...kazdy kij ma dwa konce...

A proca?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #23 : 2009-01-03, 11:15:58 »

Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.

"zenon"
A skąd to wiesz?. Tak ci powiedzieli, czy przeczytałeś i uwierzyłeś?  Shocked
Popatrz sobie w tabele ile i w jakich produktach "po fermentacji" występuje laktozy. W twarogu np: jest około 3,5%, w serwatce kwasowej 4,0% w serwatce podpuszczkowej - 4,7%, w jogurcie naturalnym - różnie w zależności od szczepu, ale około 3 - 4%, w śmietankach od 3,6 do 4%... itd Confused. A w mleku krowim pełnym jest około 4,8-5% w zależności od rasy krów.
Laktaza podawana doustnie - jak każde białko ulega w żołądku denaturacji i degradacji do prostych aminokwasów z których się składa w jelicie cienkim. I nic tu nie pomoże bajanie "surowej teorii", bo procesy trawienne i wchłanianie jelitowe są bardzo dobrze poznane, ale nie przez wszystkich. Sad
Laktoza jest wychwytywana przez mikrokosmki jelita cienkiego i jest tu dopiero hydrolizowana do cukrów prostych przez laktazę. Jeśli nie ma laktazy kosmkowej, to laktozę rozkładają bakterie, ale wcześniej  na zasadzie stężenia osmotycznego do jelita dostaje się dużo wody. I stąd rozwolnienie i gazy, ale jak podaje Biochemia Stryer'a s. 503 cyt: "Zdolność ludzi do trawienia laktozy w życiu dorosłym prawdopodobnie rozwijała się od czasu udomowienia bydła kilkadziesiąt tysięcy lat temu." Z tymi "kilkudziesięcioma" tysiącami to przesadził, bo bydło udomowiono około 2-3 tys. lat po Potopie, czyli 11-12 tys. lat temu. A pasterska strawa (masło, ser, śmietana) jest dla potomków Abla-Ozyrisa, a nie Kaina-Seta Wink
Zapisane
justi2001
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #24 : 2009-01-03, 11:57:50 »

Admin-ogolnie rzecz ujmujac jaki z tego wniosek? Warto brac te enzymy?
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #25 : 2009-01-03, 13:13:44 »

Admin...

Admin.Czy jak pójde do sklepu moge se kupić lizaka?
Ponadto mam w domu marcepanka,czy warto go zjeść?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #26 : 2009-01-03, 13:22:16 »

Warto brac te enzymy?

Akurat ten nie jest na tyle szkodliwy, aby nie spróbować.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #27 : 2009-01-03, 13:24:44 »

Czy jak pójde do sklepu moge se kupić lizaka?
Ponadto mam w domu marcepanka,czy warto go zjeść?

Oczywiście, że możesz, ale uważaj na marcepanka, bo jak przeterminowany, to może lepiej wywalić do śmieci?  Laughing
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #28 : 2009-01-03, 13:28:07 »


Oczywiście, że możesz, ale uważaj na marcepanka, bo jak przeterminowany, to może lepiej wywalić do śmieci?  Laughing

Stary marcepanek jest jak stare wino hehe
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #29 : 2009-01-03, 13:34:45 »

Nie kupuj tylko ryżu, bo to już dziś kanibalizm!. Ma ludzkie geny, bo się ryż GMO sparzył ponoć niechcąco ze zwykłymi, starymi, polowymi odmianami i geny ludzkie przekazał... Confused. Chcieli wycofać z unijnego rynku, ale jednak taniej wyszło przemilczeć. Rolling Eyes Mr. Green Zadziałała "niewidzialna" ręka rynku. Wink
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #30 : 2009-01-03, 13:46:26 »

Nie kupuj tylko ryżu, bo to już dziś kanibalizm!.

Byłabym "baba-luda" jak w programie Cejrowskiego hehe
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #31 : 2009-01-03, 16:18:29 »

Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.

"zenon"
A skad to wiesz?. Tak ci powiedzieli, czy przeczytales i uwierzyles? Shocked
Prawde powiedziawszy tak. Czytalem wielokrotnie ze po kilkunastogodzinnej fermentacji nie ma juz laktozy. Sa cukry proste i kwas mlekowy.
Nie wykluczam ze to glupota, na forum zagladam rowniez po to by samemu sie uczyc.
Twoje argumenty mnie jednak nie przekonaly definitywnie. Obecnosc weglowodanow w mlecznych nie musi byc tozsama z obecnoscia laktozy.


Cytuj
enzym - jak kazde bialko ulega w zoladku denaturacji i degradacji do prostych aminokwasow z ktorych sie sklada w jelicie cienkim. I nic tu nie pomoze bajanie "surowej teorii"
Nie do konca rozumiem to zdanie.

Jezeli twierdzisz ze enzymy pokarmowe nie maja wplywu na proces trawienia to ja sie nie zgadzam.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #32 : 2009-01-03, 17:33:58 »

Twoje argumenty mnie jednak nie przekonaly definitywnie.

"zenon"
Jest mi to zupełnie obojętne. Nie wypisuj jednak, że w mlecznych "po fermentacji" nie ma laktozy, bo to może wprowadzić w błąd wiele osób!. Podane  przeze mnie wartości węglowodanów - to wyłącznie laktoza. Przeciętny jogurt owocowy dosładzany sacharozą ma około 3-4% laktozy i około 5% dosypanej z worka sacharozy - czyli w sumie 8-9% węglowodanów strawnych.

PS
Przy okazji jogurtów, dla zainteresowanych  - L.casei Profilactis - "naukowo" "udokumentowane", na podniesienie odporności - to właśnie prosty chwyt dla wyznawców "naukowych" zabobonów. Żadna myśląca osoba, znająca choć trochę problematykę dietetyki, nie da się na to nabrać!.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #33 : 2009-01-03, 18:20:48 »

Jezeli twierdzisz ze enzymy pokarmowe nie maja wplywu na proces trawienia to ja sie nie zgadzam.

"zenon"
Ja też się nie zgadzam z tym twierdzeniem i wcale, tak nie twierdzę, jak w cytacie! - mało tego twierdzę, że bez enzymów pokarmowych trawienie jest NIEMOŻLIWE.
Jeśli męczysz się "jedząc wszystko na surowo" bez potrzeby?, to jak się trawią białka pokarmowe (w tym egzogenne enzymy, czy egzogenne hormony), które w środowisku kwasnym, a które w zasadowym przy pomocy endogennych enzymów pokarmowych - przeczytaj sobie w fizjologii, a jeśli ci się nie chce - to trudno. Mnie nic do tego.

PS
a jeśli nie stosujesz "surowej diety" - to przepraszam, ale z kimś innym ciebie pomyliłem. W takim wypadku - to moje roztargnienie. Wink Very Happy
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #34 : 2009-01-03, 19:33:05 »

Majka, jak jada się produkty bogatobiałkowe roślinne do syta codziennie, żółtka codziennie przestają być tolerowane przez organizm (niewiele ludzi je smakujac pokarmy, większość je bo przygotowane, je bo trzeba coś zjeść, bo ktoś powiedział..., da się dobrać dawkę B jedząc nawet 3 rodzaje B na dobę - smakowanie pokarmów, delektowanie się nimi; na poczatek - nie polecam "dobowego mieszania białek"). Duża dawka B chroni przed nietolerantami (i leczy organizm po kontakcie z alergenem; pamietajmy, że skutkiem działania alergenu/nietoleranta są przeciwciała), pomaga dłużej być sytym, pomaga obniżyć dobowo zjadane W. Nie jadaj NIC na siłę. Miareczkowanie B delektowaniem się (jedzenie ze smakiem; wg Biblii "dziękowanie za każdy zjadany kęs") nim jest bardzo istotne.
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #35 : 2009-01-04, 00:10:45 »

a czy mydlany posmak (kilkanascie godzin) + katar to jest wlasnie ta nietolerancja laktozy?
Zapisane
justi2001
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #36 : 2009-01-04, 04:46:22 »

Ja ostatnio upieklam chleb migdalowy...I jem go dziennie ok. 100g. Bialka roslinnego wychodzi tam ok  gram. Plus marcepan. Niech bedzie ze bialek roslinnych jem 10g/dobe, to duzo? Do tego wazaz nadal 47 kg potrafie zjesc 70g B 100T 70-80W i nie moge przytyc... ;(
Zapisane
justi2001
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #37 : 2009-01-04, 04:47:40 »

Mialo byc ze w 100g chleba jest 3 g B roslinnego.
Zapisane
justi2001
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #38 : 2009-01-04, 04:48:31 »

Kurcze, no wczesnie jest znaczy sie 6g b roslinnego w 100g chleba/
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #39 : 2009-01-04, 10:50:56 »

47 przy jakim wzroście?
Jak często jadasz żółtka i jak wiele ich na dobę?
Odpowiedź jak powinno wyglądać prawidłowe żywienie będziesz miała w pierwszych trzech miesiącach ewntualnej kiedyś ciąży.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 17 zapytaniami.