forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2018-08-20, 23:08:23

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
531522 wiadomoÂci w 3968 w▒tkach; wys│ane przez 64 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: ^ToM^
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  LAKTAZA - enzymy
« poprzedni nastŕpny »
Strony: 1 [2] 3 4 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: LAKTAZA - enzymy  (Przeczytany 24499 razy)
ali
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #20 : 2009-01-02, 23:18:14 »


 Cool na jednym koncu jest zycie a na drugim smierc Crying or Very sad┬á


i tak z tego ko┼äca  spadniesz
he he  w ┼╝ycie pozagrobowe wierzysz
Zapisane
zenon
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #21 : 2009-01-02, 23:38:53 »

Hej, a powiedzcie mi czy uzywa ktos z Was tegoz "wynalazku". Troche poczytalam tu i owdzie o nietlerancji i alergii, ktore to znacznie od siebie sie roznia. Ja alergii na mleczne nie mam, tylko nietolerancje (i to tez roznie z tym bywa). Moze moglabym sie wspomoc tym enzymem?

Aha, czy mozliwe jest ze w dni gdy nie zjadam zadnych zboz lepiej trawie mlecze??



Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.
Jezeli juz chcesz suplementowac enzymy to inne, laktazy nie warto.. moim zdaniem.
Z mlekiem problem jest raczej z mlecznym bialkiem ktore wielu osobom szkodzi. I na to enzymy nie pomoga raczej.
Zapisane
zenon
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #22 : 2009-01-02, 23:41:44 »


...kazdy kij ma dwa konce...

A proca?
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #23 : 2009-01-03, 11:15:58 »

Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.

"zenon"
A sk─ůd to wiesz?. Tak ci powiedzieli, czy przeczyta┼ée┼Ť i uwierzy┼ée┼Ť?┬á Shocked
Popatrz sobie w tabele ile i w jakich produktach "po fermentacji" wyst─Öpuje laktozy. W twarogu np: jest oko┼éo 3,5%, w serwatce kwasowej 4,0% w serwatce podpuszczkowej - 4,7%, w jogurcie naturalnym - r├│┼╝nie w zale┼╝no┼Ťci od szczepu, ale oko┼éo 3 - 4%, w ┼Ťmietankach od 3,6 do 4%... itd Confused. A w mleku krowim pe┼énym jest oko┼éo 4,8-5% w zale┼╝no┼Ťci od rasy kr├│w.
Laktaza podawana doustnie - jak ka┼╝de bia┼éko ulega w ┼╝o┼é─ůdku denaturacji i degradacji do prostych aminokwas├│w z kt├│rych si─Ö sk┼éada w jelicie cienkim. I nic tu nie pomo┼╝e bajanie "surowej teorii", bo procesy trawienne i wch┼éanianie jelitowe s─ů bardzo dobrze poznane, ale nie przez wszystkich. Sad
Laktoza jest wychwytywana przez mikrokosmki jelita cienkiego i jest tu dopiero hydrolizowana do cukr├│w prostych przez laktaz─Ö. Je┼Ťli nie ma laktazy kosmkowej, to laktoz─Ö rozk┼éadaj─ů bakterie, ale wcze┼Ťniej┬á na zasadzie st─Ö┼╝enia osmotycznego do jelita dostaje si─Ö du┼╝o wody. I st─ůd rozwolnienie i gazy, ale jak podaje Biochemia Stryer'a s. 503 cyt: "Zdolno┼Ť─ç ludzi do trawienia laktozy w ┼╝yciu doros┼éym prawdopodobnie rozwija┼éa si─Ö od czasu udomowienia byd┼éa kilkadziesi─ůt tysi─Öcy lat temu." Z tymi "kilkudziesi─Öcioma" tysi─ůcami to przesadzi┼é, bo byd┼éo udomowiono oko┼éo 2-3 tys. lat po Potopie, czyli 11-12 tys. lat temu. A pasterska strawa (mas┼éo, ser, ┼Ťmietana) jest dla potomk├│w Abla-Ozyrisa, a nie Kaina-Seta Wink
Zapisane
justi2001
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #24 : 2009-01-03, 11:57:50 »

Admin-ogolnie rzecz ujmujac jaki z tego wniosek? Warto brac te enzymy?
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #25 : 2009-01-03, 13:13:44 »

Admin...

Admin.Czy jak p├│jde do sklepu moge se kupi─ç lizaka?
Ponadto mam w domu marcepanka,czy warto go zje┼Ť─ç?
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #26 : 2009-01-03, 13:22:16 »

Warto brac te enzymy?

Akurat ten nie jest na tyle szkodliwy, aby nie spr├│bowa─ç.
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #27 : 2009-01-03, 13:24:44 »

Czy jak p├│jde do sklepu moge se kupi─ç lizaka?
Ponadto mam w domu marcepanka,czy warto go zje┼Ť─ç?

Oczywi┼Ťcie, ┼╝e mo┼╝esz, ale uwa┼╝aj na marcepanka, bo jak przeterminowany, to mo┼╝e lepiej wywali─ç do ┼Ťmieci?  Laughing
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #28 : 2009-01-03, 13:28:07 »


Oczywi┼Ťcie, ┼╝e mo┼╝esz, ale uwa┼╝aj na marcepanka, bo jak przeterminowany, to mo┼╝e lepiej wywali─ç do ┼Ťmieci?┬á Laughing

Stary marcepanek jest jak stare wino hehe
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #29 : 2009-01-03, 13:34:45 »

Nie kupuj tylko ry┼╝u, bo to ju┼╝ dzi┼Ť kanibalizm!. Ma ludzkie geny, bo si─Ö ry┼╝ GMO sparzy┼é pono─ç niechc─ůco ze zwyk┼éymi, starymi, polowymi odmianami i geny ludzkie przekaza┼é... Confused. Chcieli wycofa─ç z unijnego rynku, ale jednak taniej wysz┼éo przemilcze─ç. Rolling Eyes Mr. Green Zadzia┼éa┼éa "niewidzialna" r─Öka rynku. Wink
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #30 : 2009-01-03, 13:46:26 »

Nie kupuj tylko ry┼╝u, bo to ju┼╝ dzi┼Ť kanibalizm!.

Byłabym "baba-luda" jak w programie Cejrowskiego hehe
Zapisane
zenon
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #31 : 2009-01-03, 16:18:29 »

Laktozy nie ma po fermentacji wystarczy ok 12 godzin fermentacji w cieplym miejscu by problem laktozy zniknal.

"zenon"
A skad to wiesz?. Tak ci powiedzieli, czy przeczytales i uwierzyles? Shocked
Prawde powiedziawszy tak. Czytalem wielokrotnie ze po kilkunastogodzinnej fermentacji nie ma juz laktozy. Sa cukry proste i kwas mlekowy.
Nie wykluczam ze to glupota, na forum zagladam rowniez po to by samemu sie uczyc.
Twoje argumenty mnie jednak nie przekonaly definitywnie. Obecnosc weglowodanow w mlecznych nie musi byc tozsama z obecnoscia laktozy.


Cytuj
enzym - jak kazde bialko ulega w zoladku denaturacji i degradacji do prostych aminokwasow z ktorych sie sklada w jelicie cienkim. I nic tu nie pomoze bajanie "surowej teorii"
Nie do konca rozumiem to zdanie.

Jezeli twierdzisz ze enzymy pokarmowe nie maja wplywu na proces trawienia to ja sie nie zgadzam.
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #32 : 2009-01-03, 17:33:58 »

Twoje argumenty mnie jednak nie przekonaly definitywnie.

"zenon"
Jest mi to zupe┼énie oboj─Ötne. Nie wypisuj jednak, ┼╝e w mlecznych "po fermentacji" nie ma laktozy, bo to mo┼╝e wprowadzi─ç w b┼é─ůd wiele os├│b!. Podane┬á przeze mnie warto┼Ťci w─Öglowodan├│w - to wy┼é─ůcznie laktoza. Przeci─Ötny jogurt owocowy dos┼éadzany sacharoz─ů ma oko┼éo 3-4% laktozy i oko┼éo 5% dosypanej z worka sacharozy - czyli w sumie 8-9% w─Öglowodan├│w strawnych.

PS
Przy okazji jogurt├│w, dla zainteresowanych┬á - L.casei Profilactis - "naukowo" "udokumentowane", na podniesienie odporno┼Ťci - to w┼éa┼Ťnie prosty chwyt dla wyznawc├│w "naukowych" zabobon├│w. ┼╗adna my┼Ťl─ůca osoba, znaj─ůca cho─ç troch─Ö problematyk─Ö dietetyki, nie da si─Ö na to nabra─ç!.
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #33 : 2009-01-03, 18:20:48 »

Jezeli twierdzisz ze enzymy pokarmowe nie maja wplywu na proces trawienia to ja sie nie zgadzam.

"zenon"
Ja też się nie zgadzam z tym twierdzeniem i wcale, tak nie twierdzę, jak w cytacie! - mało tego twierdzę, że bez enzymów pokarmowych trawienie jest NIEMOŻLIWE.
Je┼Ťli m─Öczysz si─Ö "jedz─ůc wszystko na surowo" bez potrzeby?, to jak si─Ö trawi─ů bia┼éka pokarmowe (w tym egzogenne enzymy, czy egzogenne hormony), kt├│re w ┼Ťrodowisku kwasnym, a kt├│re w zasadowym przy pomocy endogennych enzym├│w pokarmowych - przeczytaj sobie w fizjologii, a je┼Ťli ci si─Ö nie chce - to trudno. Mnie nic do tego.

PS
a je┼Ťli nie stosujesz "surowej diety" - to przepraszam, ale z kim┼Ť innym ciebie pomyli┼éem. W takim wypadku - to moje roztargnienie. Wink Very Happy
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #34 : 2009-01-03, 19:33:05 »

Majka, jak jada si─Ö produkty bogatobia┼ékowe ro┼Ťlinne do syta codziennie, ┼╝├│┼étka codziennie przestaj─ů by─ç tolerowane przez organizm (niewiele ludzi je smakujac pokarmy, wi─Ökszo┼Ť─ç je bo przygotowane, je bo trzeba co┼Ť zje┼Ť─ç, bo kto┼Ť powiedzia┼é..., da si─Ö dobra─ç dawk─Ö B jedz─ůc nawet 3 rodzaje B na dob─Ö - smakowanie pokarm├│w, delektowanie si─Ö nimi; na poczatek - nie polecam "dobowego mieszania bia┼éek"). Du┼╝a dawka B chroni przed nietolerantami (i leczy organizm po kontakcie z alergenem; pamietajmy, ┼╝e skutkiem dzia┼éania alergenu/nietoleranta s─ů przeciwcia┼éa), pomaga d┼éu┼╝ej by─ç sytym, pomaga obni┼╝y─ç dobowo zjadane W. Nie jadaj NIC na si┼é─Ö. Miareczkowanie B delektowaniem si─Ö (jedzenie ze smakiem; wg Biblii "dzi─Ökowanie za ka┼╝dy zjadany k─Ös") nim jest bardzo istotne.
Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #35 : 2009-01-04, 00:10:45 »

a czy mydlany posmak (kilkanascie godzin) + katar to jest wlasnie ta nietolerancja laktozy?
Zapisane
justi2001
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #36 : 2009-01-04, 04:46:22 »

Ja ostatnio upieklam chleb migdalowy...I jem go dziennie ok. 100g. Bialka roslinnego wychodzi tam ok  gram. Plus marcepan. Niech bedzie ze bialek roslinnych jem 10g/dobe, to duzo? Do tego wazaz nadal 47 kg potrafie zjesc 70g B 100T 70-80W i nie moge przytyc... ;(
Zapisane
justi2001
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #37 : 2009-01-04, 04:47:40 »

Mialo byc ze w 100g chleba jest 3 g B roslinnego.
Zapisane
justi2001
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #38 : 2009-01-04, 04:48:31 »

Kurcze, no wczesnie jest znaczy sie 6g b roslinnego w 100g chleba/
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: LAKTAZA - enzymy
« Odpowiedz #39 : 2009-01-04, 10:50:56 »

47 przy jakim wzro┼Ťcie?
Jak często jadasz żółtka i jak wiele ich na dobę?
Odpowied┼║ jak powinno wygl─ůda─ç prawid┼éowe ┼╝ywienie b─Ödziesz mia┼éa w pierwszych trzech miesi─ůcach ewntualnej kiedy┼Ť ci─ů┼╝y.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 17 zapytaniami.