Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: LAKTAZA - enzymy (Przeczytany 90021 razy)
|
justi2001
Go
|
Hej, a powiedzcie mi czy używa ktoś z Was tegoż "wynalazku". Troche poczytalam tu i owdzie o nietlerancji i alergii, ktore to znacznie od siebie sie roznia. Ja alergii na mleczne nie mam, tylko nietolerancje (i to tez roznie z tym bywa). Moze moglabym sie wspomoc tym enzymem?
Aha, czy mozliwe jest ze w dni gdy nie zjadam zadnych zboz lepiej trawie mlecze??
|
|
|
|
|
|
|
justi2001
Go
|
Od dzis testuje te enzymy, zobaczymy jak sie sprawdza
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Od dzis testuje te enzymy, zobaczymy jak sie sprawdza
Zastanawia mnie - jaki masz cel w stosowaniu tych enzymów ? Laktaza jest niezbędna u niemowląt, zaś większość dorosłych ma niski poziom laktozy przy sporadycznym spożywaniu mleka. Jeśli boli Cię brzuch po mleku czy śmietanie - to ich nie spożywaj. Masło raczej nie daje takich dolegliwości, bo zawiera śladowe ilości cukru mlecznego.
|
|
|
|
|
|
|
justi2001
Go
|
Problem bea jest troche bardziej zlozony niz mogloby ci sie wydawac. Otoz po pierwsze, nie przestane spozywac nabialu bo jestem DO dr Kwasniewskiego a nie Pani Ewy Bednarczyk. Po drugie lubie nabial. A po trzecie enzym laktazy w naszych jelitach codziennie jest INNY. Na to ma wplyw wiele czynnikow. Ja np wiem, ze gdy mam duzo stresu i napije sie mleka to njalepiej niech mnie biora na oddzial i robia lewatywe tak mnie skreca...Wiem tez ze gdy podrazniona jest sluzowka jelit to tez tego enzymu moze byc mniej w jelitach. A ze nieraz i po masle zle sie czuje, to postanowilam sprobowac te enzymy... Od zawsze jadlam nabial i go lubie i nie sprawial mi wiekszych klopotow. Ostatnio chyba sobie nim troszke zaszkodzilam, ale wydaje mi sie ze to przez CHLEB... Chyba zboza z nabialaem sie gryza...
|
|
|
|
|
|
|
bea561
Go
|
Problem bea jest troche bardziej zlozony niz mogloby ci sie wydawac. Otoz po pierwsze, nie przestane spozywac nabialu bo jestem DO dr Kwasniewskiego a nie Pani Ewy Bednarczyk. Po drugie lubie nabial. A po trzecie enzym laktazy w naszych jelitach codziennie jest INNY. Na to ma wplyw wiele czynnikow. Ja np wiem, ze gdy mam duzo stresu i napije sie mleka to njalepiej niech mnie biora na oddzial i robia lewatywe tak mnie skreca...Wiem tez ze gdy podrazniona jest sluzowka jelit to tez tego enzymu moze byc mniej w jelitach. A ze nieraz i po masle zle sie czuje, to postanowilam sprobowac te enzymy... Od zawsze jadlam nabial i go lubie i nie sprawial mi wiekszych klopotow. Ostatnio chyba sobie nim troszke zaszkodzilam, ale wydaje mi sie ze to przez CHLEB... Chyba zboza z nabialaem sie gryza...
Skoro lubisz nabiał i wcześniej Ci nie szkodził, to raczej nie jest jednak problem niedoboru laktazy. Czekam na efekty jej stosowania u Ciebie - pozytywne oczywiście
|
|
|
|
|
|
|
justi2001
Go
|
Napewno poinformuje . Pozdrawiam :*
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Na diecie z codziennie stosowaną śmietaną nie wskazane jest jedzenie zbóż, a ziemniaki można jadać w ilości do 100g (Dieta Optymalna).
|
|
|
|
|
|
|
justi2001
Go
|
Witam Pania lekarke i dziekuje za odzew. Czyli moge przypuszczac ze moje problemy z trawieniem mlecznych mogly wynikac ze zjadanych zboz? Od 3 dnich nie jem ANI GRAMA zadnych zbozowych, ale.... w zwiazku z tym ze nie jem zadnych warzyw ani owocow jem.... slodycze Konkretnie marcepana . Nie przekraczajac ilosci wegli (max 70 g w/dobe).
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
1.Czyli moge przypuszczac ze moje problemy z trawieniem mlecznych mogly wynikac ze zjadanych zboz? Od 3 dnich nie jem ANI GRAMA zadnych zbozowych, ale.... w zwiazku z tym ze nie jem zadnych warzyw ani owocow 2.jem.... slodycze Konkretnie 3.marcepana . 4.Nie przekraczajac ilosci wegli (max 70 g w/dobe). 1. Tak, choć nie tylko 2. Samo życie. 3. jak leci codziennie to może sie okazać, że ... żółtka szkodzą. 4. ok.
|
|
|
|
|
|
|
Majka
Go
|
1.Czyli moge przypuszczac ze moje problemy z trawieniem mlecznych mogly wynikac ze zjadanych zboz? Od 3 dnich nie jem ANI GRAMA zadnych zbozowych, ale.... w zwiazku z tym ze nie jem zadnych warzyw ani owocow 2.jem.... slodycze Konkretnie 3.marcepana . 4.Nie przekraczajac ilosci wegli (max 70 g w/dobe). 1. Tak, choć nie tylko 2. Samo życie. 3. jak leci codziennie to może sie okazać, że ... żółtka szkodzą. 4. ok. Dobrze wiedzieć o tych żółtkach. Choć ja, przy jedzeniu słodyczy jeszcze tego nie zauważyłam. Muszę zwrócić uwagę.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Dobrze wiedzieć o tych żółtkach...
Ale czy to mozliwe, ze "zoltka mogom" szkodzic??? to "cheba" jakies "histerezje" Ja tam wiem, ze "miazdzyca i rak som" smiertelne A jak "siem jom widzi" to i date stypy, mozna bardzo dokladnie "oszacowac" !!!
|
|
|
|
|
|
|
Majka
Go
|
Oszacować i zorganizować. Grizzly, Ty chyba masz obsesję śmierci. Tak sobie czasami myślę, coby na te posty powiedział raczej "normalny" śmiertelnik. Chyba by się popukał w głowę. Nic tylko żółtka, tłuszcze, zgagi, jakieś inne okropności. Jak by nie było ciekawszych rzeczy do pisania i robienia. Nie sądzicie? Można by pomyśleć o śniegu i nartach na przykład, albo o psie, albo o seksie, nie wspominają o wzniosłych sprawach (sztuce, literaturze czy religii). No właśnie czasami sobie myślę, co ja tu robię. Edyta to wiadomo, jest to dla niej przerywnik w pracy twórczej (malowanie, przecież nie można bez przerwy malować) Już wiem co ja tu robię. Uciekam od pisania listu do znajomej Japonki. Jak to przedstawicielka tej rasy jest bardzo zdyscypinowana, odpisuje skrupulatnie i oczekuje odpowiedzi. Niestety mam problemy z angielskim i z tego powodu bardzo długo się mobilizuję, siedząc sobie na przyjemnym forum. No może są też inne powody.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...No może są też inne powody...
A wlasnie!!!
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Ty chyba masz obsesję śmierci...
Aby zyc, nie mozna "dozywac umierajac", tylko "oszacowac smierc" i "uciekac", robic choc "kilka krokow do przodu"oczywiscie "inwestujac pieniadze" w "pomocna dlon", bo inacy to "smierc Ciebie zobacy" i koniec jej pracy. !!!
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
Ale czy to mozliwe, ze "zoltka mogom" szkodzic??? to "cheba" jakies "histerezje" Misiu. Czy to mozliwe, ze pomocna dlon, ktora tu reklamujesz, nie wie ze zoltka moga szkodzic. Taki srebrny metalik Hydrargium wchodzi w reakcje z siareczka z zoltka i wiesz co powstaje, gdzie to moze sie kumulowac, i jak organizm czlowieka (nie niedzwiedzia) moze na to reagowac.
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
Aby zyc, nie mozna "dozywac umierajac", tylko "oszacowac smierc" i "uciekac", robic choc "kilka krokow do przodu" oczywiscie "inwestujac pieniadze" w "pomocna dlon",
miszka nie smędź gdzież się podziała owa "pomocna dłoń" jak była potrzebna?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...miszka nie smędź gdzież się podziała owa "pomocna dłoń" jak była potrzebna?...
A gdzie sie podziala "gotowosc do zainwestowania w przedluzenie emerytury" , jak ocalenie zycia i zdrowia bylo jeszcze mozliwe???!!!! Ot "materialisci" swoje "d......" chcieliby ratowac "za darmoche" !!! "Za darmoche" to nawet "kaplan" sie nie modli...!!!
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
misiek, za odpowiednia oplata napisze ci bota, ktory twoją jakże żmudną misje zamieni w wakacje nie bedzie to trudne, bo caly ten spam bedzie ograniczal sie do kilku tylko sloganow, tak zeby nam tępakom wmłotkować wraszcie conieco do glowy wszystko oczywiscie soczyscie osłonecznikowane mam juz nawet nazwe "robin inaczej" no chyba ze by to oznaczalo zabieranie dziecku zabawki
|
|
|
|
|
|
|
ali
Go
|
"Za darmoche" to nawet "kaplan" sie nie modli...!!!
każdy kij ma dwa końce za pieniądze ksiądz modli ale też i lud podli pomocna dłoń też
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...każdy kij ma dwa końce...
SWIETA RACJA Ali !!! na jednym koncu jest zycie a na drugim smierc BTW Ali widze ze jednak "samemi kurami nie zyjesz"
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|