forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2018-10-21, 23:08:13

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Nale┼╝y je┼Ť─ç wtedy, gdy si─Ö chce je┼Ť─ç i zjada─ç tyle, by nie czu─ç potrzeby dalszego jedzenia.
538290 wiadomoÂci w 3975 w▒tkach; wys│ane przez 63 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: EWA
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Co jemy ????????????????
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 3 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Co jemy ????????????????  (Przeczytany 9620 razy)
ziutek
GoŠ


Email
Co jemy ????????????????
« : 2009-01-04, 23:09:52 »

"Co jemy w popularnych i tanich w─Ödlinach? Na pro┼Ťb─Ö "Gazety Pozna┼äskiej"
specjali┼Ťci odpowiadaj─ů: szpik, chrz─ůstki, du┼╝o t┼éuszczu i chemii oraz...
┼Ťladowe ilo┼Ťci mi─Ösa. Par├│wek, traktowanych powszechnie jako dietetyczna
┼╝ywno┼Ť─ç, eksperci nie daliby swoim dzieciom.

Cena mówi wszystko - stwierdza prof. Włodzimierz Dolata, dyrektor
Instytutu Technologii Mi─Ösa AR w Poznaniu, kt├│ry oficjalnie przyznaje:
Parówka, w której jest 35-40 proc. tłuszczu i dużo soli nie powinna być
podawana małym dzieciom. A takie kupujemy i karmimy nimi niemowlęta!

Studenci i ich akademiccy nauczyciele w uczelnianym laboratorium badaj─ů
wędliny przynoszone ze sklepów. Kosztowna i długa procedura pozwala
rozłożyć na czynniki pierwsze także to, co wypełnia naturalne jelito
"par├│wki delikatesowej".Zwykle znajduje si─Ö w niej "mi─Öso mechaniczne
odkostnione".

- Dzisiaj mo┼╝na par├│wk─Ö nazwa─ç jak si─Ö chce, bo nie reguluj─ů tego polskie
przepisy, kt├│re ograniczaj─ů si─Ö jedynie do okre┼Ťlenia poziomu bia┼éka,
tłuszczu i soli, mówi poznański profesor. Reszta należy do maszyny, która
rozdrobni mi─Öso na miazg─Ö podobn─ů do budyniu. Wysysa z ko┼Ťci wszystkie
soki ┼é─ůcznie ze szpikiem i oskrobuje ko┼Ť─ç z ka┼╝dej odrobiny
przypominaj─ůcej chrz─ůstk─Ö. Takiej obr├│bce poddaje si─Ö ko┼Ťci du┼╝ych
zwierz─ůt i drobiu.

- Kogo sta─ç na t─Ö technologi─Ö, mo┼╝e tanio robi─ç par├│wki i par├│wkow─ů
zapewnia jeden z rze┼║nik├│w, kt├│ry opowiada, i┼╝ uzyskanie odkostnionej masy
to dopiero po┼éowa sukcesu: Do niej leje si─Ö wiadrami ┼Ťrodki poprawiaj─ůce
smak, zapach, konsystencj─Ö. O rze┼║niku coraz cz─Ö┼Ťciej m├│wi si─Ö dzisiaj
"chemik". Musi du┼╝o wiedzie─ç, jak z niczego zrobi─ç co┼Ť.

- Mieli┼Ťmy najbardziej restrykcyjne przepisy dotycz─ůce w─Ödlin, ale popsu┼éa
je UE, opowiada prof. Włodzimierz Dolata i podaje przykład fosforanów,
których można było dodawać 1500 mg na 1 kg szynki. Obecnie dozwolonych
jest 5 000 mg na kilogram! Fosforany maj─ů cudowne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci wi─ůzania
wody, poprawiaj─ů te┼╝ konsystencj─Ö. S┼éoje z majerankiem, czosnkiem i
pieprzem zast─Öpuj─ů butelki i kanistry z aromatami, smakami i barwnikami.
Par├│wek nie w─Ödzi si─Ö, jak drzewiej bywa┼éo, bo dym zast─ůpi┼é p┼éyn. - To
wszystko jest wyra┼╝one cen─ů, m├│wi profesor i dodaje, ┼╝e tylko fachowiec
wyczuje, co tak naprawd─Ö siedzi w par├│wce i par├│wkowej."

-----------------------------

Gazeta Wyborcza nr 251, wydanie waw z dnia 26/10/2002 - 27/10/2002
Wolnoamerykanka mi─Ösna

Kupuj─ůc szynk─Ö w sklepie, nikt z nas nie wie, czy woda z wielofosforanami
i pochodnymi azotu zajmuje w niej 30, 50 czy 70 procent

Na ┼Ťrodku peklowni stoi g┼éo┼Ťno pracuj─ůca trz─Ös─ůca si─Ö maszyna wielko┼Ťci
dużej pralki. To główna bohaterka tej historii - nastrzykiwarka. Obok niej
w plastikowym kuble pływa bladoszara maź pokryta gęstym kożuchem, który
dopiero po kilkakrotnym zamieszaniu palcem ukazuje powierzchnię płynu.
Nastrzykiwarka za pomoc─ů specjalnych igie┼é wlewa, ile si─Ö tylko da, tej
szarej cieczy do wysokogatunkowych w─Ödlin. "Szyneczka prezesa", "baleron
babuni", pol─Ödwice i w─Ödzonki, kt├│re ka┼╝dego tygodnia kupujemy w sklepie,
po opuszczeniu nastrzykiwarki zwi─Ökszaj─ů swoj─ů wag─Ö od kilkudziesi─Öciu do
stu procent.

Masarze walcz─ů o przetrwanie

- Mam ten zakład od 18 lat. Kiedy jeszcze była to prowincjonalna masarnia,
w┼éo┼╝y┼éem w ni─ů wszystkie oszcz─Ödno┼Ťci. Swoje, ┼╝ony i w┼éa┼Ťciwie ca┼éej
rodziny - m├│wi mi ostatniego dnia Zygmunt, w┼éa┼Ťciciel tego zak┼éadu, kiedy
przy w├│dce pr├│bujemy wszystkiego, co nastrzykiwarka wyplu┼éa w ci─ůgu
tygodnia. Ma 50 lat, chodzi po zakładzie w garniturze, wypachniony
perfumami i, jak twierdzi, zjadł własne zęby na produkcji wędlin. Zgodził
si─Ö, ┼╝ebym przez tydzie┼ä na w┼éasne oczy ogl─ůda┼é, jak dzi┼Ť w Polsce
produkuje si─Ö przetwory mi─Ösne. Warunek - nikt z bran┼╝y nie rozpozna go w
tym tek┼Ťcie.

Jego masarnia, zatrudniaj─ůca 20 pracownik├│w, od p├│┼é roku jest na kraw─Ödzi
bankructwa, podobnie jak wiele innych firm w bran┼╝y. - Do niedawna
zaopatrywałem ponad setkę punktów w województwie, otworzyłem sieć własnych
sklepów, eksperymentowałem z nowymi produktami. Katastrofa przyszła w
lecie zesz┼éego roku. W ci─ůgu kilku miesi─Öcy sprzeda┼╝ spad┼éa o
kilkadziesi─ůt procent. W okolicy gwa┼étownie zacz─Ö┼éo rosn─ů─ç bezrobocie,
ludzie przestali kupowa─ç mi─Öso albo robili to znacznie rzadziej. Nawet w
stanie wojennym, gdy mięso było na kartki, jedli go więcej niż teraz.

Nie wiadomo, ile zak┼éad├│w zbankrutowa┼éo w ci─ůgu ostatnich 12 miesi─Öcy. W
por├│wnaniu z po┼éow─ů lat 90. liczba przetw├│rni jest dzi┼Ť mniejsza o po┼éow─Ö.
Reszta rozpocz─Ö┼éa walk─Ö o przetrwanie. Walk─Ö na ceny. Pocz─ůwszy od ma┼éych,
cha┼éupniczych zak┼éad├│w po gie┼édowych potentat├│w wszyscy redukuj─ů koszty.
Firmy si─Ö ┼é─ůcz─ů, zwalniaj─ů ludzi, ograniczaj─ů zu┼╝ycie energii.

80 proc. kosztów produkcji stanowił do niedawna surowiec. Wrzucanie coraz
wi─Ökszych ilo┼Ťci ┼Ťci─Ögien, sk├│r i t┼éuszcz├│w do kutr├│w (m┼éyn├│w) miel─ůcych
mi─Öso na par├│wki i kie┼ébasy nie by┼éo ju┼╝ rozwi─ůzaniem na miar─Ö tych
czasów. Producenci zdecydowali się na krok bardziej radykalny - uzupełniać
na masow─ů skal─Ö najdro┼╝sze gatunki w─Ödlin najta┼äszym surowcem - wod─ů.

Napompowa─ç zwierzaka zaraz po uboju

Bladoszara ciecz, która donoszona jest w plastikowych kubłach do
nastrzykiwarni, to rozrzedzone du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů wody roztwory stosowanych
m.in. do produkcji coca-coli wielofosforan├│w, azotyn├│w i azotan├│w, kt├│re
wykorzystuje się także przy wytwarzaniu materiałów wybuchowych i nawozów
rolniczych. Fachowa nazwa tej cieczy to solanka. Litr solanki kosztuje
z┼éot├│wk─Ö. Dziesi─ůtki igie┼é pracuj─ůcych wewn─ůtrz maszyny pompuj─ů t─ů solank─ů
p┼éaty mi─Ösa na szynki, pol─Ödwice, balerony. Ich waga musi wzrosn─ů─ç o
kilkadziesi─ůt procent. To jest ju┼╝ ┼╝elazny zwyczaj, do kt├│rego - chc─ůc nie
chc─ůc - musieli dostosowa─ç si─Ö niemal wszyscy producenci w kraju. ┼╗eby
wstrzyknięte preparaty za szybko nie wylały się z mięsa, jego płaty
wrzucane s─ů nast─Öpnie do masownicy. Maszyna przypominaj─ůca w konstrukcji
betoniark─Ö rozgniata po┼écie mi─Ösa, tak by ciecz w ┼Ťrodku zosta┼éa
r├│wnomiernie rozprowadzona.

Pan Bogdan obs┼éuguj─ůcy nastrzykiwark─Ö, zasuszony pos─Öpny flegmatyk po
pi─Ö─çdziesi─ůtce, jest jednym z najwa┼╝niejszych pracownik├│w w firmie. Od
jego umiej─Ötno┼Ťci zale┼╝y wydajno┼Ť─ç ca┼éej masarni.

- Wydajno┼Ť─ç to dzi┼Ť kluczowe s┼éowo w przetw├│rstwie mi─Ösnym - m├│wi mi
Bogdan, nie odrywaj─ůc wzroku od pracuj─ůcej maszyny - dzi┼Ť 90 proc.
wysokogatunkowych w─Ödlin, kt├│re kupujemy w sklepach, to produkty wysoko
wydajne. W skr├│cie oznacza to tyle, ┼╝e kiedy szynka czy pol─Ödwica pole┼╝y
par─Ö dni w lod├│wce, zacznie si─Ö z niej wylewa─ç woda.

A dokładniej ten szary płyn, który pod kożuchem syntetycznej piany pływa w
kuble.

- Do wi─Ökszo┼Ťci zak┼éad├│w mi─Ösnych w kraju te maszyny wesz┼éy w latach 90. -
opowiada Zygmunt. - Używane nastrzykiwarki i masownice z Niemiec wędrowały
do Polski stadami. To był taki najnowszy krzyk techniki, którym ze
zrozumiałych względów nikt nie chciał się chwalić. Ja sam w 1993 roku
pojecha┼éem z trzema tysi─ůcami marek w kieszeni po agregat pr─ůdotw├│rczy,
ale kiedy zobaczyłem, jakie cuda taka maszyna potrafi zrobić z kawałem
mi─Ösa, za wszystkie pieni─ůdze kupi┼éem na pniu wys┼éu┼╝ony egzemplarz.
Tydzie┼ä zaj─Ö┼éa mi nauka w┼éa┼Ťciwego k┼éucia - w─Ödlinki od razu zyska┼éy na
wadze 20 proc., nie m├│wi─ůc ju┼╝ o apetycznej soczysto┼Ťci... Nawet nie
wiedziałem, jak szybko i po cichu konkurencja zaopatrzyła się w jeszcze
wydajniejsze maszyny.

Sztuczne zwi─Ökszanie soczysto┼Ťci w─Ödlin jeszcze niedawno by┼éo tylko
wstydliwym procederem przyj─Ötym po cichu przez wi─Ökszo┼Ť─ç producent├│w.
Dost─Öpne urz─ůdzenia oraz przyj─Öte w bran┼╝y zwyczaje pozwala┼éy na
zwi─Ökszanie w ten spos├│b wagi najlepszych gatunk├│w w─Ödlin do 20 proc.

Prawdziwy wy┼Ťcig zacz─ů┼é si─Ö pod koniec lat 90., kiedy znacznie z┼éagodzono
polskie normy reguluj─ůce sk┼éad produkt├│w spo┼╝ywczych, a jednocze┼Ťnie na
rynku pojawi┼éy si─Ö nowoczesne niemieckie maszyny nastrzykuj─ůce kolejnej
generacji. Pompowanie mi─Ösa w polskich zak┼éadach przyj─Ö┼éo form─Ö wy┼Ťcigu
mi─Ödzy producentami. Dzi┼Ť na rynku obowi─ůzuje wolnoamerykanka - ilo┼Ť─ç wody
w w─Ödlinie ogranicza jedynie jako┼Ť─ç sprz─Ötu oraz wytrzyma┼éo┼Ť─ç mi─Ösa.
Ostatnio krzykiem mody s─ů maszyny, kt├│re dzi─Öki elastycznym ig┼éom
omijaj─ůcym ko┼Ťci potrafi─ů "napompowa─ç" zwierzaka po uboju jeszcze przed
rozebraniem go na kawałki.

Wi─Öcej przypraw!

- Do czego lejecie najwi─Öcej wody? - pytam Zygmunta, kiedy przerwa w
dostawie solanki wstrzyma┼éa niemal ca┼é─ů produkcj─Ö w zak┼éadzie.

- Przede wszystkim do w─Ödzonki. Balerony, szynki, pol─Ödwica, a wi─Öc
produkty o najwi─Ökszej warto┼Ťci handlowej. Kiedy┼Ť z dziesi─Öciu kilogram├│w
surowej szynki robi┼éo si─Ö oko┼éo 8 kg w─Ödliny. Dzi┼Ť z tych samych
dziesi─Öciu kilo najbardziej pazerni potrafi─ů zrobi─ç do 20 kg. Decyduje
wy┼é─ůcznie technologia. Ja jestem ograniczony kilkuletni─ů niemieck─ů
maszyn─ů, dzi─Öki kt├│rej mog─Ö rozp─Ödzi─ç si─Ö do 50 proc. - w 100 kg surowca
mog─Ö wstrzykn─ů─ç maksimum 50 kg solanki.

- Ludziom nie przestały smakować coraz bardziej rozrzedzane wędliny?

- Przede wszystkim robili to wszyscy i stopniowo, więc udało się ludzi
przyzwyczai─ç do nowej jako┼Ťci. Poza tym, ┼╝eby za bardzo nie by┼éo czu─ç, ┼╝e
mi─Ösa w mi─Ösie jest coraz mniej, nauczyli┼Ťmy si─Ö dodawa─ç wi─Öcej przypraw.

- Nikt nie wpadł na pomysł zdobycia rynku wędlinami robionymi według
tradycyjnych receptur - tylko mięso i zioła?

- Zna┼éem go┼Ťcia, kt├│ry chcia┼é tak─ů szans─Ö wykorzysta─ç. Oryginalne
receptury, przemy┼Ťlana dystrybucja, reklama w du┼╝ych miastach, przy czym
uda┼éo mu si─Ö robi─ç naprawd─Ö smaczne rzeczy. Zbankrutowa┼é po sze┼Ťciu
miesi─ůcach. Wyko┼äczy┼éy go napompowane szyneczki i pol─Ödwice; nie by┼é w
stanie cho─çby zbli┼╝y─ç si─Ö do nich cen─ů. Wiem, ┼╝e by┼éo takich odwa┼╝nych
wi─Öcej, ale w wi─Ökszo┼Ťci sko┼äczyli podobnie. Producenci zd─ů┼╝yli nauczy─ç
ludzi, jakie w─Ödliny maj─ů je┼Ť─ç.

Kupuj─ůc szynk─Ö w sklepie, nikt z nas nie jest w stanie stwierdzi─ç, czy
woda z wielofosforanami i pochodnymi azotu zajmuje w niej 30, 50 czy 70
proc.

Straszna ┼Ťmier─ç niszczy mi─Öso

Solanka wreszcie przyjechała, jak zwykle w postaci sproszkowanej. Żeby
było szybciej, Bogdan wsypuje proszek do kilku wiader naraz, a ja idę do
gara┼╝u po gumowy w─ů┼╝, kt├│ry za chwil─Ö po┼é─ůczy peklowni─Ö z toalet─ů.

- Czasem jak kto┼Ť przesadzi z pompowaniem, wida─ç takie szare nacieki
przypominaj─ůce naturalne ┼╝y┼éki czy ┼Ťci─Ögna - t┼éumaczy mi pan Bogdan,
wrzucaj─ůc na ta┼Ťm─Ö p┼éaty mi─Ösa (czekaj─ů ju┼╝ na nie opakowania z napisem
"Staropolska" - plastikowe, żeby lepiej przytrzymały wodę, która zawsze
zaczyna wycieka─ç dopiero po pewnym czasie). Jak potrzymasz troch─Ö
szyneczk─Ö w plastikowym opakowaniu, po kilku dniach zacznie si─Ö w nim
zbierać to samo, co wlewam z tego kubła - syntetyczny koktajl, który
wi─Ökszo┼Ť─ç ludzi bierze za naturalne soki.

Bywa jednak, ┼╝e mi─Öso zachowuje si─Ö nietypowo. Wygl─ůda normalnie, ale nie
chce przyjmowa─ç wody, wylewa si─Ö jak z g─ůbki. - Cz─Östo zdarza si─Ö, ┼╝e
mięso nieoczekiwanie "leje się" już w zakładzie, choćbym nie wiem, jak
starannie przygotował je do nastrzyknięcia - mówi Bogdan. - Oznacza to, że
przed ┼Ťmierci─ů i w jej czasie zwierz─Ö tak bardzo si─Ö nacierpia┼éo, ┼╝e
zdegenerowane stresem mi─Öso, jakby mszcz─ůc si─Ö na cz┼éowieku, nie chce
tak┼╝e przyjmowa─ç zwyczajowej porcji wody.

Okazuje si─Ö, ┼╝e humanitaryzm uboju ma tak┼╝e warto┼Ť─ç ekonomiczn─ů - je┼╝eli
zwierz─Ö przed ┼Ťmierci─ů poddane jest stresowi albo co gorsza cierpieniu,
mięso na skutek gwałtownych zaburzeń metabolizmu traci sporo walorów,
tak┼╝e smakowych.

A biedne wiejskie ubojnie cz─Östo nie maj─ů specjalnych urz─ůdze┼ä
reguluj─ůcych np. ruch ┼Ťwi┼ä w drodze do uboju, tak by ka┼╝da by┼éa og┼éuszana
pojedynczo i w spokoju. W rezultacie ┼Ťwinie s─ů g┼éuszone po kilka naraz
w┼Ťr├│d dzikich kwik├│w. Opr├│cz samego stresu zwierz─Öta cz─Östo musz─ů przej┼Ť─ç
drako┼äskie m─Öki, zanim pozwoli im si─Ö zdechn─ů─ç. S─Ök w tym, ┼╝e osza┼éamianie
i wykrwawianie nale┼╝y wykona─ç zaraz po sobie w jak najkr├│tszym czasie, tak
by zwierz─Ö wykrwawi┼éo si─Ö szybko we ┼Ťnie.

Częstym błędem, zwłaszcza w niewielkich ubojniach, jest za niskie napięcie
cha┼éupniczych urz─ůdze┼ä do og┼éuszania zwierz─ůt - w rezultacie pora┼╝one zbyt
ma┼é─ů dawk─ů pr─ůdu ┼Ťwinie budz─ů si─Ö, wisz─ůc ju┼╝ na ┼éa┼äcuchach rze┼║niczych.
Umieraj─ů wtedy w m─Öczarniach, a w mi─Ösie pozostaje niebezpiecznie du┼╝a
ilo┼Ť─ç krwi, w kt├│rej b┼éyskawicznie rozmna┼╝aj─ů si─Ö bakterie, co dodatkowo
pogarsza jego jako┼Ť─ç i - ku utrapieniu przedsi─Öbiorc├│w - zdolno┼Ť─ç
chłonięcia wody.

Klej, żeby się szynka trzymała (przynajmniej w sklepie)

Trzeci dzie┼ä mojej pracy w masarni. Jad─Ö z Zygmuntem rozwie┼║─ç kilkudniow─ů
produkcj─Ö do kilkudziesi─Öciu sklep├│w w okolicy. - Dzi┼Ť kierownik sklepu to
stanowisko o wi─Ökszym presti┼╝u ni┼╝ w czasie stanu wojennego - Zygmunt w
samochodzie przypomina mi, żebym powiedział "dzień dobry", "do widzenia" i
najlepiej nic ponadto - w ciężkiej sytuacji całej branży to kierownicy
decyduj─ů, jakie mi─Öso b─Öd─ů jedli ludzie, kto i czym b─Ödzie je szprycowa┼é.
A kierownicy sklep├│w maj─ů przede wszystkim dwa ┼╝yczenia - ┼╝eby w─Ödlina
była tania i żeby się dobrze kroiła na cienkie plasterki, bo tylko tak
teraz ludzie chc─ů bra─ç. M├│wi─ůc w skr├│cie, przynajmniej w sklepie w─Ödlina
musi si─Ö trzyma─ç w kupie. A same wielofosforany z solanki do tego nie
wystarcz─ů. Trzeba dola─ç sporo "kleju", ┼╝eby wytrzyma┼éa w zdrowiu par─Ö dni
i pu┼Ťci┼éa soki dopiero w domowej lod├│wce. Jak doda si─Ö mocnego "kleju", to
nawet nie┼║le napompowana szyneczka potrafi trzyma─ç si─Ö jak guma.

Klej to oczywi┼Ťcie nazwa umowna. Chodzi o zwi─ůzki chemiczne, kt├│re s─ů w
stanie zwi─ůza─ç nadwy┼╝k─Ö wody wewn─ůtrz w─Ödliny, dzi─Öki czemu zapewniaj─ů jej
j─Ödrno┼Ť─ç. Jeszcze do niedawna producenci lali do ┼Ťrodka zwyczajny
krochmal, ewentualnie wsypywali worki m─ůki. Jednak nawet m─ůka, zw┼éaszcza
┼╝e sypana w coraz wi─Ökszych ilo┼Ťciach, sta┼éa si─Ö kolejn─ů pozycj─ů na li┼Ťcie
oszcz─Ödno┼Ťci. Rodzimi przedsi─Öbiorcy z bran┼╝y zaskakuj─ůco szybko
przyswoili sobie najnowsze osi─ůgni─Öcia ┼Ťwiatowej nauki. Preparaty bia┼éek
soi, skrobi, wyci─ůgi z alg morskich i preparaty ro┼Ťlin tropikalnych -
okazy ┼Ťwiatowej flory na tyle mocno wi─ů┼╝─ů wod─Ö wstrzykni─Öt─ů do mi─Ösa, ┼╝e w
rezultacie s─ů ta┼äsze od surowc├│w stosowanych od dziesi─Öcioleci w polskich
masarniach. Zdolno┼Ťci wi─ůzania mi─Ösa tropikalnych preparat├│w i tradycyjnej
m─ůki Zygmunt por├│wna┼é do r├│┼╝nicy mi─Ödzy klejem do papieru i Super Glue.

W ostatnich latach wiele firm zaczęło sprowadzać do kraju coraz tańsze
sproszkowane substancje, kt├│re skutecznie zapobiegaj─ů przedwczesnemu
wyciekowi z trudem wpompowanej wody. Najtańsze (i co za tym idzie
najpopularniejsze w┼Ťr├│d producent├│w) s─ů, niestety, preparaty nietrwa┼ée,
podatne na przedwczesn─ů fermentacj─Ö, kt├│ra przy┼Ťpiesza procesy gnilne w
mi─Ösie.

Importerzy zaopatruj─ů wszystkich - nielegalne masarnie w oborach i wielkie
fabryki.
Zapisane
ziutek
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #1 : 2009-01-04, 23:10:59 »

cz─Ö┼Ť─ç 2
Konkurencja lakierowana

Wracamy do zakładu, trzeba wyładować to, czego nie udało się sprzedać w
┼╝adnym z 40 sklep├│w. - Niestety, dzi┼Ť pijemy z Zygmuntem przy pasztetowej
i w─ůtrobianej, wyniki sprzeda┼╝y nie upowa┼╝niaj─ů do lepszych gatunk├│w. -
Konkurencj─ů, opr├│cz du┼╝ych zak┼éad├│w, s─ů nielegalne przetw├│rnie w oborach i
chlewniach. Tam ch┼éopi po cichu bij─ů inwentarz i w warunkach ur─ůgaj─ůcych
jakiejkolwiek higienie preparuj─ů "tradycyjne" w─Ödliny. Wiem o co najmniej
kilkunastu takich "przetw├│rniach" w samej tylko najbli┼╝szej okolicy.
Sprzedaj─ů na lewo, tak┼╝e sklepom w miastach. Widzia┼éem, jak oni to mi─Öso
zagniataj─ů dos┼éownie czarnymi r─Ökami. Taki rolnik, jak ubije ┼Ťwini─Ö, ┼éask─Ö
zrobi, jak w ogóle zbada mięso. Przeważnie jednak nie bada. Zwłaszcza że
higieniczne zdjęcie skóry w takim małym zakładzie jest praktycznie
niemo┼╝liwe. Najgorsz─ů rzecz─ů jest podci─ůganie sk├│ry do g├│ry - powoduje, ┼╝e
kawa┼éki b┼éota i ka┼éu spadaj─ů, przyczepiaj─ůc si─Ö do p┼éat├│w mi─Ösa, kt├│re id─ů
prosto do peklowania. W takich wypadkach nawet wymycie pod strumieniem
wody niewiele pomo┼╝e - grudki brudu b┼éyskawicznie przywieraj─ů mi─Ödzy
sztywniej─ůcymi mi─Ö┼Ťniami.

Nast─Öpnego dnia dowiaduj─Ö si─Ö, ┼╝e w ramach oszcz─Ödno┼Ťci prawdopodobnie w
ci─ůgu miesi─ůca zlikwidowana zostanie w─Ödzarnia nale┼╝─ůca do Zygmunta.

- Jeżeli chodzi o wędzenie, pozostałem wierny tradycji tylko dlatego, że
na kupno "lakierni" po prostu mnie nie sta─ç - m├│wi Zygmunt, kiedy
wchodzimy do pomieszczenia, w kt├│rym od aromatu mi─Ösa uw─Ödzonego w
specjalnie dobranej mieszaninie li┼Ťciastego drewna a┼╝ zakr─Öci┼éo mi si─Ö w
g┼éowie. Zygmunt wyjmuje z beczki gar┼Ť─ç grubo zmielonych, pachn─ůcych ┼╝ywic─ů
trocin - to buk i olcha. Zamocowane na wędzarniczych hakach połcie mięsa
przez kilka godzin musz─ů si─Ö nawdycha─ç dymu, ┼╝eby nabra┼éy odpowiedniego
smaku, zapachu i wygl─ůdu.

Ten aromat naukowcy zd─ů┼╝yli skomponowa─ç za pomoc─ů kilkudziesi─Öciu
chemikali├│w. Nowoczesna "lakiernia", czyli sztuczna w─Ödzarnia, spryskuje
mieszank─ů chemikali├│w wisz─ůce p┼éaty mi─Ösa. Najpierw jednak mi─Öso musi by─ç
spreparowane i przygotowane na k─ůpiel w tablicy Mendelejewa, tak ┼╝eby
warstwa "lakieru" ┼éadnie przylega┼éa i nadawa┼éa mu apetyczny, l┼Ťni─ůcy
wygl─ůd. Oficjalna nazwa takiej substancji to preparat dymu w─Ödzarniczego.

- Policzy─ç op┼éacalno┼Ť─ç takiego wynalazku jest stosunkowo ┼éatwo - m├│wi
Zygmunt. - Jednowózkowa "lakiernia" kosztuje około miliona. Na wózek
wejdzie 100 kg w─Ödlin, czyli o 10 proc. wi─Öcej ni┼╝ w tradycyjnej w─Ödzarni.
To daje na 100 kg wędzonki 10 kg dodatkowo. Średnia cena surowej wędliny
to 8 zł, więc z jednego wózka wychodzi już 80 zł ekstra minus koszty
surowca - sto w├│zk├│w daje ju┼╝ prawie osiem tysi─Öcy. A sto w├│zk├│w mi─Ösa
można "nasmarować" nawet w tydzień, bo opryskiwanie zajmuje mniej czasu od
tradycyjnego w─Ödzenia.

Kiedy odje┼╝d┼╝am do domu z wielk─ů torb─ů tradycyjnych w─Ödzonek, Zygmunt
przyznaje si─Ö na po┼╝egnanie, ┼╝e zamierza zwin─ů─ç interes najdalej za trzy
miesi─ůce. - Je┼╝eli sytuacja na rynku si─Ö nie poprawi - zastrzega - ale
coraz mniej w to wierz─Ö.

PIH: wielofosforany, zwi─ůzki azotu i fragmenty os┼éonek

Po powrocie do Warszawy rozmawiałem ze specjalistami. Na nikim moje
opowie┼Ťci nie zrobi┼éy wi─Ökszego wra┼╝enia.

- Nie ma normy, kt├│ra by regulowa┼éa ilo┼Ť─ç solanki w w─Ödlinach - m├│wi prof.
Jan Mroczek, kierownik zakładu technologii mięsa z warszawskiej Szkoły
Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Jedyne ograniczenie to tzw. dobra
praktyka produkcyjna, kt├│ra w polskich realiach jest wolnoamerykank─ů.
Zreszt─ů to i tak bez znaczenia, bo nie ma systemu kontroli przestrzegania
tych norm. Nawet jak inspekcja handlowa raz na jaki┼Ť czas pobierze z
jakich┼Ť zak┼éad├│w pr├│bki produkt├│w do analizy, to s─ů to kontrole wyrywkowe,
za┼Ť wysoko┼Ť─ç kar, je┼╝eli s─ů w og├│le wymierzane, nie stanowi dla producenta
żadnego zagrożenia. W Polsce nie ma systemu, który by eliminował
producent├│w oszust├│w.

Prof. Mroczek przyznaje, ┼╝e jedynym oznaczeniem wskazuj─ůcym, ┼╝e kupowane
przez nas mi─Öso zosta┼éo napompowane wod─ů, jest napis "produkt wysoko
wydajny", kt├│ry te┼╝ nie wszyscy producenci umieszczaj─ů na opakowaniach.
Ca┼éa za┼Ť gama dodatkowych preparat├│w bia┼ékowych, zmodyfikowanych soi,
┼Ťrodk├│w ┼╝eluj─ůcych ukrywa si─Ö pod symbolami "E" z trzycyfrow─ů liczb─ů.

Okazuje się jednak, że inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej po
wielekro─ç alarmowali o niebezpiecznie wysokim st─Ö┼╝eniu w mi─Ösie wi─ů┼╝─ůcych
wod─Ö wielofosforan├│w (nadmiar wielofosforan├│w powoduje u dzieci
niedorozw├│j ko┼Ťci, u starszych ludzi osteoporoz─Ö). Jeszcze bardziej
niebezpieczne jest nadmierne szprycowanie w─Ödlin zwi─ůzkami azotu, kt├│re
powy┼╝ej pewnego poziomu staj─ů si─Ö trucizn─ů.

Ju┼╝ ponad rok temu PIH (podlega Urz─Ödowi Ochrony Konkurencji i Konsumenta)
pisa┼éa: "Niepokoj─ůcym zjawiskiem w bran┼╝y przetw├│rstwa mi─Ösa sta┼é si─Ö
powszechny udział różnych substancji dodatkowych stosowanych w celu
zwi─Ökszenia wydajno┼Ťci produktu" (cytat z raportu po kontrolach w
najwi─Ökszych supermarketach w Polsce). Opr├│cz faszerowania mi─Ösa chemi─ů
inspektorzy wykrywali w szynce rozwarstwianie si─Ö mi─Ö┼Ťni na skutek zbyt
du┼╝ego pompowania wod─ů, w w─Ödlinach znale┼║li "fragmenty os┼éonek
pochodz─ůcych z przerobu innych w─Ödlin oraz kwa┼Ťny i piek─ůcy smak
┼Ťwiadcz─ůcy o zapocz─ůtkowanym procesie zepsucia". W zale┼╝no┼Ťci od gatunku
w─Ödlin inspekcje zakwestionowa┼éy jako┼Ť─ç od kilku do kilkudziesi─Öciu
procent badanego towaru. W┼Ťr├│d konserw mi─Ösnych ponad po┼éowa
skontrolowanych produkt├│w zosta┼éa uznana za wadliwe, a w┼Ťr├│d paczkowanych
w─Ödlin drobiowych prawie dwie trzecie. Kontrola ujawni┼éa jednocze┼Ťnie
masowe oszukiwanie klient├│w - na opakowaniach wi─Ökszo┼Ťci przetwor├│w
mi─Ösnych brak informacji o zastosowanych ┼Ťrodkach uzupe┼éniaj─ůcych. Poza
tym potwierdzono istnienie szarej strefy - nielegalnych zakładów
przetwarzaj─ůcych mi─Öso bez ┼╝adnej kontroli weterynaryjnej czy
higienicznej.

Doktor Adam Jarecki z Głównego Inspektoratu Weterynarii mówi, że
nielegalne przetw├│rnie to problem w ca┼éym kraju. - Niestety, jeste┼Ťmy
bezbronni. W momencie kiedy składamy w prokuraturze doniesienie o
nielegalnym wytwarzaniu w─Ödlin na sprzeda┼╝ gdzie┼Ť na wsi, zawalona
sprawami prokuratura z regu┼éy umarza ┼Ťledztwo z powodu niskiej spo┼éecznej
szkodliwo┼Ťci czynu.

- Co gorsza, inspektorzy i kontrolerzy kontroluj─ů przede wszystkim du┼╝e
zak┼éady, gdzie mog─ů liczy─ç na du┼╝─ů kar─Ö, ewentualnie ┼éap├│wk─Ö - dodaje
jeden z moich rozmówców - zakłady mniejsze, bardziej prymitywne,
skutecznie unikaj─ů kontroli.

W 1999 r. Inspekcja Weterynaryjna dokona┼éa przegl─ůdu wszystkich zak┼éad├│w -
tylko 1 proc. ubojni i 4 proc. przetwórni spełniało wymagania UE.

[-]

Par├│wki ciel─Öce bez ciel─ůt

Rozmowa z Bogus┼éaw─ů Pawlaczyk, g┼é├│wnym kontrolerem jako┼Ťci w Zak┼éadach
Mi─Ösnych "Krotoszyn"

Krystyna Naszkowska: W 1997 r. zmieniła się norma do produkcji wędlin - z
bran┼╝owej na polsk─ů. Na czym polega r├│┼╝nica?

Bogusława Pawlaczyk: Norma branżowa stawiała precyzyjne wymagania każdemu
produktowi co do surowca, przypraw, ilo┼Ťci wody i t┼éuszczu, rodzaju
u┼╝ytych os┼éonek oraz wydajno┼Ťci. Nowa norma jest bardzo og├│lna i stawia
wymagania nie poszczeg├│lnym gatunkom w─Ödlin, tylko grupom, a w grupie
"w─Ödzonki" jest i podgardle, i szynka. Wielu producent├│w, wykorzystuj─ůc
zaufanie do nazw, np. kie┼ébasa krakowska czy w─Ödzonka krotoszy┼äska, z du┼╝─ů
dowolno┼Ťci─ů odst─Öpuje od zapisanego w dawnej normie bran┼╝owej wzorca.
Instytucje kontroluj─ůce s─ů bezradne.

Mamy wi─Öc u┼Ťrednienie jako┼Ťci mi─Ödzy podgardlem a szynk─ů.

- Przede wszystkim mamy do czynienia z nadu┼╝ywaniem zaufania konsument├│w,
┼╝eby nie powiedzie─ç oszustwem. Bo dzisiaj normalne jest, ┼╝e pod nazw─ů
krakowska czy ┼Ťl─ůska jest co┼Ť trudnego do okre┼Ťlenia.

Musiało tak się stać?

- Pewnie nie. Wolny rynek to nie jest wolnoamerykanka, gdzie ka┼╝dy chwyt
jest dozwolony. Id─ůc do Unii, mo┼╝emy zachowa─ç swoj─ů tradycj─Ö w─Ödliniarsk─ů
poprzez przywrócenie wymagań naszym powszechnie znanym markom wyrobów.
Wtedy producent, kt├│ry zdecyduje si─Ö na nazwanie swojego wyrobu np.
krakowska, b─Ödzie musia┼é przestrzega─ç ┼Ťci┼Ťle okre┼Ťlonej receptury. Na
nasze skargi Urz─ůd Ochrony Konkurencji i Konsument├│w wszcz─ů┼é w sierpniu
br. post─Öpowanie i uzna┼é, i┼╝ nasze argumenty przemawiaj─ů za konieczno┼Ťci─ů
zmiany w/w normy polskiej?

Co to znaczy wysoko wydajna szynka?

- Szynka ze sk┼éadnikiem zwi─Ökszaj─ůcym wodoch┼éonno┼Ť─ç, dzi─Öki czemu z 1 kg
mi─Ösa mo┼╝na zrobi─ç nawet 1,5 kg szynki. To dopuszczaj─ů przepisy, jednak
moim zdaniem nieuczciwo┼Ťci─ů jest, je┼╝eli ten wyr├│b sprzedawany jest jako
szynka i nie jest oznakowany jako szynka wysoko wydajna.

Dodajemy wi─Öc t┼éuszcz, bo ta┼äszy, wod─Ö, ┼Ťrodki chemiczne, by to wszystko
nam się nie rozpadło i długo mogło poleżeć na półce w sklepie. A co z
naszym zdrowiem?

- O zdrowie musimy zadba─ç sami. Uznane przez ministra zdrowia dodatki s─ů
bezpieczne. Problemem s─ů te dodatki, kt├│re funkcjonuj─ů na rynku bez
stosownych zezwole┼ä, a tak┼╝e niemo┼╝no┼Ť─ç kontroli blisko 4500 zak┼éad├│w
przetwarzaj─ůcych mi─Öso, z kt├│rych wiele nigdy nie prowadzi┼éo gospodarki
materiałowej - dokumentowania zużywanych w procesie produkcji surowców,
przypraw i dodatk├│w.

To czym powinni┼Ťmy si─Ö kierowa─ç, kupuj─ůc w─Ödliny, je┼Ťli jednak nie w smak
nam wynalazki technologiczne?

- Tu jest pole do popisu dla organizacji konsumenckich. Po pierwsze,
musimy starannie czyta─ç etykiet─Ö i nie wstydzi─ç si─Ö pyta─ç sprzedawc─Ö, gdy
jaki┼Ť zapis na niej jest niezrozumia┼éy. Po drugie, u┼Ťwiadomi─ç sobie, i┼╝
dobry, bezpieczny wyrób wyprodukowany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa,
tak jak i dobry samoch├│d czy telewizor, kosztuje. Po trzecie, pami─Ötajmy,
iż zły producent nie napisze na etykiecie, że zastosował niedozwolony
┼Ťrodek albo barwi┼é w─Ödlin─Ö, co jest zabronione. Po czwarte, trzeba przy
zakupach wykaza─ç pewn─ů doz─Ö nieufno┼Ťci. Zastanowi─ç si─Ö, z czego np.
produkowane s─ů par├│wki ciel─Öce, kiedy w Polsce od kilku lat prawie nie
ubija si─Ö ciel─ůt, albo z czego mo┼╝na wyprodukowa─ç szynk─Ö lub ┼Ťl─ůsk─ů za 4
z┼é. Rozporz─ůdzenie o oznakowaniu m├│wi np., i┼╝ nazwa nie powinna wprowadza─ç
w b┼é─ůd, ale tak si─Ö cz─Östo dzieje.

[-]

Konsument├│w czeka trudny czas

Rozmowa z prof. Andrzejem Pisul─ů z Zak┼éadu Technologii Mi─Ösa na SGGW,
polskim i mi─Ödzynarodowym ekspertem do spraw ┼╝ywno┼Ťci, przewodnicz─ůcym
Komitetu Mi─Ösa i W─Ödlin w Polskim Komitecie Normalizacji

Krystyna Naszkowska: Czy powinni┼Ťmy si─Ö ba─ç jedzenia naszych w─Ödlin?

Prof. Andrzej Pisula: Nie. Polska obok Niemiec i Czech jest krajem, w
kt├│rym jako┼Ť─ç produkowanych w─Ödlin jest najwy┼╝sza w Europie. Ale fakt, ┼╝e
w ostatnich latach się pogorszyła.

Pogorszy┼éa si─Ö, bo w 1997 r. z┼éagodzili┼Ťmy normy obowi─ůzuj─ůce przy
produkcji w─Ödlin. Po co?

- W latach 90. zaczęły masowo napływać z Unii wędliny zwane wysoko
wydajnymi, produkowane według norm, jakie w naszych zakładach były
niedopuszczalne. To by┼éo w jakim┼Ť sensie niesprawiedliwe, wysoko wydajne
wędliny odbierały konsumentów naszym zakładom - były tańsze, w dużym
wyborze, urozmaica┼éy rynek. A obowi─ůzuj─ůca do 1997 r. tzw. norma bran┼╝owa
została ustalona przez Centralę Przemysłu Mięsnego, która została
zlikwidowana, wi─Öc trzeba by┼éo przygotowa─ç nowe normy i uporz─ůdkowa─ç
rynek.

Skutek jest taki, ┼╝e kupujemy kie┼ébas─Ö "┼Ťl─ůsk─ů", kt├│ra z dawn─ů ┼Ťl─ůsk─ů nie
ma nic wsp├│lnego poza nazw─ů, bo to si─Ö op┼éaca zak┼éadom. Czy nie ma
sposobu, by zachowa─ç nasze tradycyjne w smaku w─Ödliny?

- W Ministerstwie Rolnictwa przygotowywane jest rozporz─ůdzenie o
oznakowaniu ┼Ťrodk├│w spo┼╝ywczych. Przy okazji chcemy wpisa─ç do niego 12
w─Ödlin, przy produkcji kt├│rych trzeba b─Ödzie przestrzega─ç ┼Ťci┼Ťle
okre┼Ťlonych norm jako┼Ťci. Mamy ju┼╝ opracowanych pi─Ö─ç takich receptur. To
jest propozycja przemys┼éu mi─Ösnego, z kt├│r─ů chce on wej┼Ť─ç do Unii, taki
ich oscypek. Je┼Ťli Unia to zaakceptuje, b─Ödzie to znaczy┼éo, ┼╝e np.
kiełbasa krakowska sucha czy kabanosy, niezależnie przez jaki zakład
mi─Ösny zostan─ů wyprodukowane, b─Öd─ů mia┼éy bardzo zbli┼╝ony smak. W wypadku
tych 12 wyrob├│w najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni
skończy się wolnoamerykanka.

Teraz nasze zak┼éady nie mog─ů konkurowa─ç mi─Ödzy sob─ů jako┼Ťci─ů?

- Mog─ů, ale wy┼╝sza jako┼Ť─ç oznacza wy┼╝sz─ů cen─Ö, a nasze spo┼éecze┼ästwo w
ostatnich latach bardzo zubożało.

Co maj─ů robi─ç ci, kt├│rzy nie chc─ů zjada─ç w "szynce babuni" ┼Ťrodk├│w
chemicznych?

- Ja jako ┼Ťrednio zamo┼╝ny obywatel po prostu od pewnego czasu nie kupuj─Ö
w─Ödzonek, bo s─ů one zbyt napompowane r├│┼╝nymi dodatkami. Wol─Ö tego nie
je┼Ť─ç.

Czyli wy┼╝sza cena jest gwarancj─ů jako┼Ťci?

- Niestety tak. Na wyprodukowanie 70 dag dobrej szynki zakład musi zużyć
kilogram szynkowego mi─Ösa. Nie da si─Ö z kilograma zrobi─ç 1,3 kg szynki, a
tak teraz się robi, bo to jest po prostu bardziej opłacalne. Kilogram
tkanki mięsnej kosztuje ok. 10 zł, a kilogram tłuszczu poniżej 2 zł. W
dobre gatunki mięsa wmasowywany jest tłuszcz, by obniżyć koszty produkcji.
Natryskuje si─Ö je wod─ů, by zwi─Ökszy─ç ci─Ö┼╝ar i obj─Öto┼Ť─ç oraz doda─ç
soczysto┼Ťci itd.

Czy w Unii jest lepiej? Co si─Ö zmieni na polskim rynku mi─Ösnym po naszym
wej┼Ťciu do Unii?

- Przede wszystkim sytuacja zmieni się od nowego roku. Do końca grudnia
2002 obecna polska norma jest obligatoryjna. Ale od 1 stycznia b─Ödzie
dobrowolna. Do kontrolowania jako┼Ťci w─Ödlin ma zosta─ç powo┼éana od 1
stycznia Inspekcja Jako┼Ťci Handlowej Artyku┼é├│w Rolnych, chocia┼╝ ja nie
bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie ta inspekcja b─Ödzie kontrolowa─ç
produkty, skoro nie b─Ödzie obowi─ůzku przestrzegania norm.

Dlaczego nasze normy nie mog─ů by─ç ju┼╝ obowi─ůzkowe?

- Wymaga tego Unia. Tam normy s─ů dobrowolne, a my musimy dostosowa─ç si─Ö do
przepis├│w unijnych. W Unii s─ů dyrektywy og├│lne dotycz─ůce norm i
rozporz─ůdzenia wewn─Ötrzne w poszczeg├│lnych krajach - np. w par├│wkach
duńskich jest 40 proc. tłuszczu, a w holenderskich 50 proc. Ale o tym, co
jedz─ů klienci, decyduje popyt, chodzi o to, by by┼éa szeroka gama r├│┼╝nych
produkt├│w. S─ů dobre i bardzo dobre gatunki w─Ödlin, ale s─ů one po prostu
drogie. A masowy klient zadowala si─Ö zamiast szynki wyrobem
szynkopodobnym, ale tanim.

Czy to znaczy, ┼╝e od stycznia 2003 r. zapanuje na polskim rynku jeszcze
wi─Öksza dowolno┼Ť─ç ni┼╝ obecnie, a w─Ödliny mog─ů sta─ç si─Ö jeszcze bardziej
wydajne?

- Powiedzmy, ┼╝e konsument├│w czeka trudny okres. Przede wszystkim dlatego,
┼╝e bardzo trudna sytuacja jest w samym przemy┼Ťle mi─Ösnym. Jest taka
nadwy┼╝ka mocy produkcyjnych, ┼╝e zak┼éady pracuj─ů na p├│┼é gwizdka, co podnosi
ich koszty produkcji. Ratuj─ů si─Ö wi─Öc, zwi─Ökszaj─ůc wydajno┼Ť─ç kosztem
jako┼Ťci i rzucaj─ůc na rynek coraz ta┼äsze produkty. Ju┼╝ teraz na rynku
toczy się między zakładami mięsnymi ostra walka o przetrwanie. Ale tylko
ok. 30 proc. zakładów ma szansę uzyskać uprawnienia unijne, reszta po
naszym wej┼Ťciu do Unii lub wyga┼Ťni─Öciu okres├│w przej┼Ťciowych zostanie
zlikwidowana. W┼éa┼Ťciciele tych firm maj─ů tego ┼Ťwiadomo┼Ť─ç, b─Öd─ů wi─Öc
chcieli wykorzysta─ç ostatni okres na wyprodukowanie jak najwi─Ökszej ilo┼Ťci
najbardziej wydajnych wyrob├│w, by mie─ç maksymalne zyski. Osi─ůgn─ů to,
stosuj─ůc r├│┼╝ne dodatki - faszeruj─ůc dobre gatunki mi─Ösa t┼éuszczem, wod─ů,
┼Ťrodkami chemicznymi, by jak najwi─Öcej zarobi─ç przed likwidacj─ů firmy.


Zapisane
Rudka
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #2 : 2009-01-04, 23:51:49 »

Okropno┼Ť─ç Sad Sad,ale ten link ma ju┼╝ ponad 5 lat ,skoro tam jest mowa o 2002 i 2003 r .
  Mam nadzieje ,ze teraz ju┼╝ jest wi─Öksza kontrola .
W zasadzie to mi szynka ani te chude szynkopodobne od dawna przestały smakować .
Teraz  to nawet ┼Ťl─ůskiej i surowej strach kupowa─ç .
     Jak tu teraz wa┼╝y─ç mierzy─ç i liczy─ç btw ??? do padliny trzeba na oko wpisywa─ç troche w─Ögla?? czy azotu??
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #3 : 2009-01-05, 00:34:42 »

... do padliny trzeba na oko wpisywa─ç troche w─Ögla?? czy azotu??...

Nie "wpisywac" tylko "zapisywac w testamencie"
bo jak "siem zre takom" trucizne to niestety
sponsoruje sie ten "nekrobiznes", nie?  Shocked Cool Razz

Zapisane
Rudka
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #4 : 2009-01-05, 01:55:40 »

... do padliny trzeba na oko wpisywa─ç troche w─Ögla?? czy azotu??...

Nie "wpisywac" tylko "zapisywac w testamencie"
bo jak "siem zre takom" trucizne to niestety
sponsoruje sie ten "nekrobiznes", nie?  Shocked Cool Razz


   Jeste┼Ť okropny i robisz sobie  nieoptymalne jaja z wieprzojad├│w
    chyba przerzuce sie na konine albo baranine-je┼╝eli wy┼éowie gdzie┼Ť oczywi┼Ťcie
Zapisane
toan
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #5 : 2009-01-05, 07:17:07 »

chyba przerzuce sie na konine albo baranine-je┼╝eli wy┼éowie gdzie┼Ť oczywi┼Ťcie

W┼éa┼Ťnie po to si─Ö pisze takie artyku┼éy!. Dzi─Öki temu przez wiele lat jeszcze, najlepszego ze ┼Ťwini nie b─Ödzie si─Ö op┼éaca┼éo fa┼észowa─ç!. Wi─Öcej takich publikacji, wi─Öcej "o szkodliwo┼Ťci Diety Optymalnej", wi─Öcej "o szkodliwym cholesterolu z jajek", wi─Öcej "o zatrutych podrobach", wi─Öcej "o szkodliwych mlecznych", wi─Öcej o "niezdrowych (nie)nasyconych┬ázwierz─Öcych kwasach t┼éuszczowych", wi─Öcej "o zdrowym ro┼Ťlinnym oleju" opa┼éowym przeznaczanym do konsumpcji, "o dobrotliwych ro┼Ťlinnych antyoksydantach", "o niezb─Ödnej suplementacji diety" i "zdrowiej diecie wegetaria┼äskiej", jeszcze zdrowszej wysokow─Öglowodanowej na bia┼éku zwierz─Öcym!. Przecie┼╝ cukier jest ┼Ťwietnym paliwem dla wi─Ökszo┼Ťci! - tak by┼éo i by─ç powinno!┬á Nie straszy─ç fruktoz─ů, nie straszy─ç w─Öglowodanami!. A wszyscy na tym zyskamy! Very Happy
Zapisane
ziutek
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #6 : 2009-01-05, 07:59:03 »

@RUDKA
Masz racj─Ö, ┼╝e z przed 5 lat, od tego czasu zwi─Ökszy┼éa si─Ö trylko lista ┼Ťrodk├│w chemicznych jakimi nas truj─ů
a kontrola ................................ ?????????????????
Zapisane
Syriusz
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #7 : 2009-01-05, 12:05:06 »

Oto jest odpowiedz dlaczego nalezy uciekac z miasta na wies, gdzie mozemy wyprodukowac sobie wlasna zywnosc i o wiele zdrowsza niz ta z supermarkietu. Nawet na markiecie nie mozemy byc pewni co kupujemy kiedy oszusci sprzedaja towar niby, ze z wlasnego pola.
pozdrawiam
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #8 : 2009-01-05, 12:08:16 »

Nie straszy─ç fruktoz─ů, nie straszy─ç w─Öglowodanami!.

Czy mam sobie namalowa─ç na koszulce taki napis?  Razz  Rolling Eyes
Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #9 : 2009-01-05, 13:06:38 »

ziutek, ale masz ziuper ziaglowk─Ö
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #10 : 2009-01-05, 13:19:50 »

...Masz racj─Ö, ┼╝e z przed 5 lat, od tego czasu zwi─Ökszy┼éa si─Ö trylko lista ┼Ťrodk├│w chemicznych jakimi nas truj─ů...

Calkowita rezygnacja z "wedlin sklepowych i bazarowych"
to absolutna koniecznosc i podstawa poprzedzajaca wykonanie jakichkolwiek
krokow w "dzielo przedluzania zycia i zarzadzania zdrowiem"  Cool

Jedyna opcja to "wlasna swinia"
 i certyfikowany "RZEZNIK/ MASARZ" !!!
  Cool Razz

Ale tego "prosty plankton" nigdy nie przyjmie do "mlotkowej swiadomosci"
i lezie taki po "podgardle do biedrunki"  Shocked Confused Crying or Very sad Crying or Very sad


Zapisane
Blackend
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #11 : 2009-01-05, 13:28:00 »

Nie straszy─ç fruktoz─ů, nie straszy─ç w─Öglowodanami!.

Czy mam sobie namalować na koszulce taki napis?  Razz  Rolling Eyes

no co ty, chcesz by─ç taka jak wszyscy czy nale┼╝e─ç do "elity"? Wink  Razz
Zapisane
grizzly
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #12 : 2009-01-05, 13:28:51 »

...Nawet na markiecie nie mozemy byc pewni co kupujemy kiedy oszusci sprzedaja towar niby, ze z wlasnego pola...

Dokladnie tak jest!!!  Cool

Mam znajomych weterynarzy i dokladnie wiem jakie swinie trafiaja
do rzezni a nastepnie jako "pasza dla planktonu"
to jest wielki HORRRRROR... !!!  Shocked Shocked Crying or Very sad Crying or Very sad

Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #13 : 2009-01-05, 13:36:38 »

Nie straszy─ç fruktoz─ů, nie straszy─ç w─Öglowodanami!.

Czy mam sobie namalować na koszulce taki napis?  Razz  Rolling Eyes

no co ty, chcesz być taka jak wszyscy czy należeć do "elity"? Wink  Razz

A Ty juz nosi┼ées koszulki z podobnymi napisami?  Razz
Zapisane
Blackend
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #14 : 2009-01-05, 13:45:18 »

A Ty juz nosiłes koszulki z podobnymi napisami?  Razz

oczywi┼Ťcie / w tej chodz─Ö http://2.bp.blogspot.com/_wfmIMC99Yjk/R5yVrYU-XrI/AAAAAAAAAOw/FlfLsaXdADs/s1600-h/asia+swinka.JPG  Mr. Green
Zapisane
ziutek
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #15 : 2009-01-05, 13:48:42 »

@FLO
taka sobie na mo┼╝liwo┼Ťci mojego biednego kr─Ögos┼éupa
poka┼╝ swoj─ů

@GRYZZLY
nie mogłem spać i znalazłem ten horror
coby┼Ťcie i WY nie spali
Zapisane
Edyta
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #16 : 2009-01-05, 13:49:14 »

A Ty juz nosiłes koszulki z podobnymi napisami?  Razz

oczywi┼Ťcie / w tej chodz─Ö http://2.bp.blogspot.com/_wfmIMC99Yjk/R5yVrYU-XrI/AAAAAAAAAOw/FlfLsaXdADs/s1600-h/asia+swinka.JPG┬á Mr. Green

Widać,ze masz gust  Razz
Czy ta koszulka ciasno Cie opina?  Razz
Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #17 : 2009-01-05, 13:57:07 »

@FLO
taka sobie na mo┼╝liwo┼Ťci mojego biednego kr─Ögos┼éupa
poka┼╝ swoj─ů

no ja sie jeszcze zaglowki nie dorobilam
mamy kajak Very Happy hehehe
to znaczy moi rodzice maja...
ale nie byle jaki, bo sportowy norweski jakis tam i malowany recznie w esy floresy przez moja mam─Ö
dlugo stal zacumowany w salonie/pokoju dziennym, ale teraz wreszcie wywiezli na ranczo Laughing
Zapisane
ziutek
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #18 : 2009-01-05, 14:10:00 »

szkoda, było by o czym pogadać, nie tylko o "chlebie"
Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: Co jemy ????????????????
« Odpowiedz #19 : 2009-01-05, 14:16:35 »

nom, w sumie z zaglami juz nic nie mam wspolnego
swego czasu troche tak. mam nawet zeglarza hehe Wink
skutecznie zniechecil mnie natomiast rejs do kopenhagi we wrzesniu, gdzie wiadomo jak to wyglada na baltyku w tym czasie...

regatowo - spoko, fajnie, ale tak poza tym to nie kreca mnie za bardzo te szantowo-biesiadne klimaty
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.05 sekund z 17 zapytaniami.