forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-12-03, 20:01:11

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669910 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 27 Do dou Drukuj
Autor Wtek: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?  (Przeczytany 288346 razy)
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #120 : 2009-01-21, 19:53:28 »

Reniu
mój nick nie wziął się zasuszonej mumii
lecz od mamy Muminka Smile właściwie od torebeczki
otóż dzieci moje przyuważyły, ze nosze taką torebeczkę, dokładanie tak samo jak otyła mamusia Muminka
teraz, nie dość, że torebeczka się ostała, to jeszcze otrzymałam figurę mamusi muminkowej
mam doła..znów
cały wolny czas spędzam na czytaniu DO, szukam gdzie robię błąd, wpadam w lekką paranoję
nie da się oszukać organizmu, który krzyczy daj mleka, daj jajek, daj karczku  Cool  itp
jeszcze trochę i zacznę gadać na głos: nie teraz! jadłaś przecie  Mad
Zapisane
renia
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #121 : 2009-01-21, 20:28:33 »

W tak poważnym przypadku, to powinnaś się udać do specjalisty od...torebek
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #122 : 2009-01-21, 20:32:13 »

niestety Reniu
żadna z Arkadii nie specjalizuje się w tym trudnym przypadku
jak pisałam na wstępie..jestem przypadkiem...beznadziejnym
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #123 : 2009-01-21, 20:41:13 »

jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje
załóżmy, że przebudowa mojego "pieca" trwa szybciej aniżeli zakładane 2-3 m-ce u osób dojrzałych (przy wysokich wartościach białka i tłuszczu tyję zamiast chudnąć)
powinnam więc przejść na białko w ilości ok 50-60 g
tylko skąd mnie to wiedzieć, czy trzewia już się przebudowały??
rzecz druga, za niską wartością białka idzie niska wartość tłuszczy, czyli ok 150 g
czyli..znów będę głodna

czy oznacza to, że głód jest wyznacznikiem czasu, w którym powinnam zmniejszyć wartości B i T?  Confused
czy dopiero spadek wagi spowoduje zmiany w proporcjach?
na co mam czekać?
oprócz cudu rzecz jasna  Laughing
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #124 : 2009-01-21, 20:46:23 »

 Laughing
renia jest po prostu przekonana, ze sie podszywasz pod kogos innego
popa tu, reniu:

Mumi. Zaistaluj sobie "dropbox" i wtedy bedziesz mogła wkleić do niego to, co sobie napiszesz,a na Forum dasz link do tych informacji-ja tak robie .

wracajac do tematu, moim zdaniem - jesz zdecydowanie za duzo.
ale tez dziwne, ze tak szybko tyjesz przy ograniczonych weglowodanach. moze to jednak jest tresc pokarmowa? moze jestes przed miesiaczka? moze masz niedoczynnosc tarczycy? przechodzisz peri/menopauze? moze, moze....?
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #125 : 2009-01-21, 20:55:14 »

flo
jem tyle ile "woła" mój organizm
jem tyle, żeby nie czuć się słaba, a także, by moje myśli nie krążyły wokół jedzenia -> nie da się tak żyć ani pracować
nie rozumiem
nie wiem
dlatego wciąż i wciąż pytam
Zapisane
renia
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #126 : 2009-01-21, 21:03:55 »

niestety Reniu
żadna z Arkadii nie specjalizuje się w tym trudnym przypadku
jak pisałam na wstępie..jestem przypadkiem...beznadziejnym
Zgadzam się z Tobą
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #127 : 2009-01-21, 21:06:34 »

jest jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje
załóżmy, że przebudowa mojego "pieca" trwa szybciej aniżeli zakładane 2-3 m-ce u osób dojrzałych (przy wysokich wartościach białka i tłuszczu tyję zamiast chudnąć)
powinnam więc przejść na białko w ilości ok 50-60 g
tylko skąd mnie to wiedzieć, czy trzewia już się przebudowały??
rzecz druga, za niską wartością białka idzie niska wartość tłuszczy, czyli ok 150 g
czyli..znów będę głodna

czy oznacza to, że głód jest wyznacznikiem czasu, w którym powinnam zmniejszyć wartości B i T?  Confused
czy dopiero spadek wagi spowoduje zmiany w proporcjach?
na co mam czekać?
oprócz cudu rzecz jasna  Laughing

nie wiem, jak to tam z ta przebudowa, bo ja na "niskoweglowodanowce" jestem od 4ech lat, wiec niczego nie przebudowuje. tylko ewentualnie skorygowalam jakis czas temu proporcje.
skoro jestes glodna, to ewidentnie cos jest nie tak....
- jak zwiekszysz, W do MAX 50g, to nie powinnas byc glodna w ogole. tym bardziej, jak jesz je tylko wieczorem. no i sampoczucie wroci.
- T dla odchudzajacych - 1,7-2g na kg NMC (naleznej masy ciala). czyli okolo 100g powinno ci starczyc. nie bedzesz glodna. mozesz tez zwiekszyc jak trzeba,
- za zwiekszona iloscia W, musi isc zmniejszenie B. sprobuj zjesc mniej, za to jak najbardziej wartosciowe. szczerze polecam ci kawalek boczku na sniadanie. watrobke jadasz?
- orzeszki - serio poki co bym sobie darowala (moj organizm w ogole ich nie odbiera jako "posilek"), oleje roslinne - ewentualnie do baku auta,

to wszystko na podstawie moich doswiadczen...
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #128 : 2009-01-21, 21:14:53 »

Reniu -> szczerze? nie wiem jak mam się ustosunkować do Twojej wypowiedzi  Confused

natomiast flo -> dziękuję za konstruktywne wnioski
- wątróbka to mój wróg
- boczek zjadam owszem, ze smażonymi żółtkami
- orzeszków nie jem..skąd te orzeszki?
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #129 : 2009-01-21, 21:17:56 »

Reniu -> szczerze? nie wiem jak mam się ustosunkować do Twojej wypowiedzi  Confused

natomiast flo -> dziękuję za konstruktywne wnioski
- wątróbka to mój wróg
- boczek zjadam owszem, ze smażonymi żółtkami
- orzeszków nie jem..skąd te orzeszki?

no slonecznik, nie orzeszki...
watrobki nie jesz! uuuu! niedopsz....
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #130 : 2009-01-21, 21:20:20 »

czy spodziewam się zbyt wiele, jeśli oczekuję spadku wagi choć 3 kg na miesiąc?
nie grzesząc WCALE  Sad

dziś już wypisałam i obliczyłam ile jutro MOGĘ zjeść
ewidentnie coś jest nie tak
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #131 : 2009-01-21, 21:21:57 »

flo
wątróbka rośnie mi w ustach a smakuje jak papier toaletowy..sorki
choćby sam Pan "śćipułka" ją przygotował
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #132 : 2009-01-21, 21:36:14 »

3kg na luzie
to znaczy w sumie to... zobaczymy. obserwuj.
bo serio dziwie sie, ze tak tyjesz. ale to wlasnie moze dlatego, ze jestes oslabiona przez brak W.
tez kiedys popelnilam ten blad, bardzo dlugo (przez 3 miesiace) tak probowalam zyc - przy znikomej ilosci W, nie slyszalam wtedy o DO. takze teraz dobrze wiem - nie da sie.

sprobuj gdzies przemycic te watrobke raz w tygodniu, uduszona z innym miesem albo cos w tym stylu... ktos tu ostatnio pisal, ze je w pasztecie.


Zapisane
renia
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #133 : 2009-01-21, 21:42:43 »

Mumi, pszepraszam, ale jakoś dzisiaj trudno mi być poważną, więc lepiej przestanę pisać Neutral
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #134 : 2009-01-21, 21:43:40 »

ok flo
przemycę wątróbkę, zmielę ją z boczkiem i łopatką, zjem jako mielone..ale nie dziś Ok? jutro też nie, acha i jaka wątróbka z prosiaka czy drobiowa?
choć boję się wszelkich eksperymentów z jedzeniem
jestem przerażona tym, co się dzieje ze mną
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #135 : 2009-01-21, 21:46:22 »

Reniu!
jeśli poprzednia Twoja wypowiedź to była ironia to pisz jak najbardziej Smile lubię pieprzyki Smile nie gniewaj się
ja tylko jestem tak skonstruowana, że nie lubię niepotrzebnych złośliwości..może i przewrażliwiona jestem
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #136 : 2009-01-21, 21:55:11 »

ok flo
przemycę wątróbkę, zmielę ją z boczkiem i łopatką, zjem jako mielone..ale nie dziś Ok? jutro też nie, acha i jaka wątróbka z prosiaka czy drobiowa?
choć boję się wszelkich eksperymentów z jedzeniem
jestem przerażona tym, co się dzieje ze mną

nie wiem, ktora watrobka jest bardziej optymalna, moze ktos inny?
drobiowa jest delikatniejsza, a wieprzowina na DO to podstawa
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #137 : 2009-01-21, 22:03:10 »

ok flo
czyli łeptowina
każę kupić dzieciom, a potem mi zmielą, ja nie będę patrzeć
Zapisane
CzarnaJulka
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #138 : 2009-01-22, 09:24:42 »

Kupcie wątróbkę cielecą. Problem z wątroba polega na tym, że na skutek zbyt intensywnej obróbki termicznej robi sie twarda, ziarnowata/łykowata i paskudna.
Wątróbkę należy wymoczyć w słodkim mleku, nadziać słupkami wędzonej słoninki, obsypać pieprzem (nie solić) i szybko obsmażyć na smalcu, na którym uprzednio rumieniona była cebulka. Po obsmażeniu wątróbkę podlewamy wodą i trzymamy w temp. 75st. C przez 5min. na każdy centymetr grubości wątroby. Jeżeli w najgrubszym miejscu ma 5cm, to dusimy 25min. Należy posługiwać się termometrem, jeżeli chcemy mieć naprawdę dobrą, delikatną wątróbkę. Powinna być na przekroju różowa, ale płyn wypływający nie powinien już być krwisty.
Wątróbkę łączymy z usmażoną wcześniej cebulką i solimy delikatnie lub nie, jak ktoś jest optymalny.
Pozdrawiam
Cz. J.
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #139 : 2009-01-22, 12:12:41 »

hej
Julka mimo najszczerszych chęci do DO nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że wątroba może być soczysta, soczysty to może być stek Wink
mniej paskudna wydaje się być wątróbka kuraka, do tego dużo cebuli, klamerka na nos i jadziem Smile
rano śniadanie zjadłam jak adampio radził, teraz jem II śniad. 1 ogórek kiszony, ugotowane 2 żółtka i 1 jajko, czeka jeszcze serek danio z czosnkiem i ogórkiem ale zostawię go na trudną godzinę 14 Wink

Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 27 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.217 sekund z 18 zapytaniami.