Autor
|
Wtek: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ? (Przeczytany 284919 razy)
|
Krystyna*Opty*
Go
|
hej Julka mimo najszczerszych chęci do DO nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że wątroba może być soczysta, soczysty to może być stek mniej paskudna wydaje się być wątróbka kuraka, do tego dużo cebuli, klamerka na nos i jadziem rano śniadanie zjadłam jak adampio radził, teraz jem II śniad. 1 ogórek kiszony, ugotowane 2 żółtka i 1 jajko, czeka jeszcze serek danio z czosnkiem i ogórkiem ale zostawię go na trudną godzinę 14 Oczywiście, że może być soczysta (i smaczna), Julka podała podobny bardzo dobry przepis, jaki jest również w "Książce kucharskiej" dr. Kwaśniewskiego. I nie zapominaj, że Smak się zmienia w zależności od żywienia. - czyli możemy go zmienić, jeśli zmienimy nasze menu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
serek danio z czosnkiem i ogórkiem
??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
CzarnaJulka
Go
|
hej Julka mimo najszczerszych chęci do DO nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że wątroba może być soczysta, soczysty to może być stek mniej paskudna wydaje się być wątróbka kuraka, do tego dużo cebuli, klamerka na nos i jadziem rano śniadanie zjadłam jak adampio radził, teraz jem II śniad. 1 ogórek kiszony, ugotowane 2 żółtka i 1 jajko, czeka jeszcze serek danio z czosnkiem i ogórkiem ale zostawię go na trudną godzinę 14 Droga mumi, znaczy to, że nigdy nie jadłaś dobrze przyrządzonej wątróbki. Wątrobę powinno się parzyć a nie gotować. Wstępne smażenie ma służyć tylko uzyskaniu lepszego aromatu; zasadnicza obróbka to parzenie (duszenie) w temperaturze ok. 75st.C. Tak przyrządzają wątrobę do wszystkich wyrobów typu pasztet, pasztetówka. Wtedy wątróbka jest smarowna. A słynna foie gras z przetłuszczonej wąrtóbki kaczej lub gęsiej? Zamów sobie taką przystawkę w dobrej restauracji to zrozumiesz, o czym piszę. Wtedy to dopiero wyobraźnia Ci zagra!!! Stwierdzisz, że zmarnowałaś życie nie jedząc takich (tłustych) pyszności. Ten Twój serek danio, to jaki ma skład, jeśli można?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
Julka Twój "poemat o wątróbce" brzmi bardzo kusząco Danio w 100 g: B 6,4 T 6,8 W 4,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie bleh
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Kupcie wątróbkę cielecą. Problem z wątroba polega na tym, że na skutek zbyt intensywnej obróbki termicznej robi sie twarda, ziarnowata/łykowata i paskudna. Wątróbkę należy wymoczyć w słodkim mleku, nadziać słupkami wędzonej słoninki, obsypać pieprzem (nie solić) i szybko obsmażyć na smalcu, na którym uprzednio rumieniona była cebulka. Po obsmażeniu wątróbkę podlewamy wodą i trzymamy w temp. 75st. C przez 5min. na każdy centymetr grubości wątroby. Jeżeli w najgrubszym miejscu ma 5cm, to dusimy 25min. Należy posługiwać się termometrem, jeżeli chcemy mieć naprawdę dobrą, delikatną wątróbkę. Powinna być na przekroju różowa, ale płyn wypływający nie powinien już być krwisty. Wątróbkę łączymy z usmażoną wcześniej cebulką i solimy delikatnie lub nie, jak ktoś jest optymalny. Pozdrawiam Cz. J. Już mi ślinka cieknie Oczywiście ten przepis jest bardzo dobry i może być stosowany również do wątróbki wieprzowej. Każdą wątróbkę soli się na końcu, po całej obróbce termicznej. Swoje zdanie opieram na ponad dwudziestoletniej praktyce w kuchni Pozdrowienia dla CzarnaJulka Dlaczego mam dziwne wrażenie, że ktoś tujaj sobie "wdepnął", żeby mieć co kopiować na inne forum? Jakieś podpuszczalskie stworzenie, czy co?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
mumi
Go
|
Opal -> ale o so chosi? jak na razie, od chwili niecnego pozbycia się serka Danio nic nie zjadłam teraz miętolę mój najnowszy nabytek SE W910i i jeść mi się nie chce, no jak dziecko, no!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Julka Twój "poemat o wątróbce" brzmi bardzo kusząco Danio w 100 g: B 6,4 T 6,8 W 4,5 właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie bleh Opal -> ale o so chosi? jak na razie, od chwili niecnego pozbycia się serka Danio nic nie zjadłam teraz miętolę mój najnowszy nabytek SE W910i i jeść mi się nie chce, no jak dziecko, no! O so chodzi? Chyba zacznę być twoją fanką hahahaha Jesteś chyba "strusiem pędziwiatrem" bo od wpisu:"Twój poemat o wątróbce brzmi bardzo kusząco " i kolejnym podczas którego powinnaś przygotować tą wątróbkę, spróbować ją i zdążyć odpisać: "właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie bleh" - nie minęły nawet dwie minuty! Jak chcesz kłamać, to ucz się muminku
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
?? Blagam! Opal, mumi wyrzucila to nieszczesne danio, a nie watrobke...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
Opal wątróbka swoją drogą, a serek Danio to insza inszość czytamy ze zrozumieniem jak już to: wątróbka -> ona Danio ->on z pracy pisałam..hmm co by powiedział szef, gdybym zaczęła parzyć wątróbkę..zamiast robić projekty
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Nie popadajmy w przesade, nie wszedzie czai sie spisek.
mumi, czyli apetyt Ci sie ustabilizowal?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
flo wyjaśnij mi proszę, bo już nie raz spotkałam się z zrzutem szpiegowania, tudzież robienia sobie żartów z forum i userów hmm to tak, jakbym robiła sobie żarty z siebie no, ale ja nie o tym
jak na razie głodna nie jestem, skutecznie odechciało mi się jeść po rozmowie z adwokatem i wielu innych, absorbujących sprawach podejrzewam, ze wieczorem nadrobię, bo żołądka nie da się tak łatwo oszukać, poza tym bilans musi być
kupiłam sobie, nieboga, serek mascarpone..smakuje..jak papier toaletowy, ale ponoć fest jest tłusty a karczek czeka litościwie na pożarcie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
flo wyjaśnij mi proszę, bo już nie raz spotkałam się z zrzutem szpiegowania, tudzież robienia sobie żartów z forum i userów hmm to tak, jakbym robiła sobie żarty z siebie no, ale ja nie o tym
no dlugo by wyjasniac przypuszczam, ze sadza, ze ty to Edyta, bo uzywasz dropboxa dobrze by bylo, gdyby sobie zdaly sprawe, ze latwo sie jednak na takich pospiesznych osadach przejechac. ja sie na przyklad pomylilam raz i teraz mi glupio. w sensie w czesci nie mialam racji. zreszta Edyta fajna babka... jak wiekszosc tutaj... mniejsza o to.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
na mascarpone kiepsko sie chudnie chyba ze w ilosciach "do smaku"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
flo teoria spisku jest problem jakiegoś usera, nie moim muszę sprawdzić na necie ten mascarpone karczek się doczekał (w duecie z frytką), kapucha kiszona dołączyła się do imprezy na krzywy ryj i jadziem z koksem mniam..ale byłam głodna
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
bilans dzisiejszy: B 63,7 T 158,0 W 33,0
hmm...ten serek ma B 3,5 T40 W 5,1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mumi
Go
|
cześć jestem "starą" optymalną ale za tamtych czasów (jakieś 8 lat wstecz) forów nie było..a info tylko tyle ile w gazecie napisali a wiec wracam jako córa marnotrawna, z balastem 10 kg ponad normę to tyle tytułem wstępu..bo i po co się dalej rozpisywać bardzo proszę osobę, która ma wiedzę, czas i jak wyżej: nerwy ze stali o sprawdzenie mojego jadłospisu, który skrupulatnie notuje od kilku dni z jedną tylko uwagą z mojej strony trzymam się 20 g węgli na dobę, wg Atkinsa (bo tak zaczęłam) i nie narzekam jak na razie rozumiem, że jest to pewne odstępstwo od standardów głoszonych przez dr Kwaśniewskiego mnie zależy na szybkiej utracie nadwagi, potem stopniowo będę wprowadzała węgle aż do 50 g w załączniku jest przykład takiego mojego 1 dnia z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam [załącznik usunięty przez administratora] Jezeli chcesz szybko i zdrowo stracic kilogramy to zrob to tak: 1. zacznij jesc wg. BTW 1: 2,5-3,5 : 0,5 2. dwa pierwsze posilki powinny zawierac wszystko oprocz wegla, wegiel jesz jako trzeci posilek na noc !!! Tluszczy nie nalezy oszczedzac, bo od T sie nie tyje, natomiast BT nalezy kontrolowac, jesc do syta ale kontrolowac. No i bez wegla nie da sie zyc!!!! adampio wróciłam do Twojej wypowiedzi piszesz, nie jedz kobito węgla w dzień, jedz na noc potem, gdy sygnalizuję, ze mam słabą koncentrację w ciągu dnia piszesz, że przy tak małym węglu nie dziwota, że mi się we łbie miesza nie czepiam się! żeby jasność była, tylko nie rozumiem, dlatego pytam szukam swoich błędów, nie cudzych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|