forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 03:43:55

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 27 Do dou Drukuj
Autor Wtek: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?  (Przeczytany 284687 razy)
Krystyna*Opty*
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #140 : 2009-01-22, 12:58:22 »

hej
Julka mimo najszczerszych chęci do DO nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że wątroba może być soczysta, soczysty to może być stek Wink
mniej paskudna wydaje się być wątróbka kuraka, do tego dużo cebuli, klamerka na nos i jadziem Smile
rano śniadanie zjadłam jak adampio radził, teraz jem II śniad. 1 ogórek kiszony, ugotowane 2 żółtka i 1 jajko, czeka jeszcze serek danio z czosnkiem i ogórkiem ale zostawię go na trudną godzinę 14 Wink


Oczywiście, że może być soczysta (i smaczna), Julka podała podobny bardzo dobry przepis, jaki jest również w "Książce kucharskiej" dr. Kwaśniewskiego.

I nie zapominaj, że  Smak się zmienia w zależności od żywienia.   - czyli możemy go zmienić, jeśli zmienimy nasze menu.  Smile
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #141 : 2009-01-22, 13:10:00 »

serek danio z czosnkiem i ogórkiem

??
Zapisane
CzarnaJulka
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #142 : 2009-01-22, 14:08:03 »

hej
Julka mimo najszczerszych chęci do DO nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że wątroba może być soczysta, soczysty to może być stek Wink
mniej paskudna wydaje się być wątróbka kuraka, do tego dużo cebuli, klamerka na nos i jadziem Smile
rano śniadanie zjadłam jak adampio radził, teraz jem II śniad. 1 ogórek kiszony, ugotowane 2 żółtka i 1 jajko, czeka jeszcze serek danio z czosnkiem i ogórkiem ale zostawię go na trudną godzinę 14 Wink


Droga mumi,
znaczy to, że nigdy nie jadłaś dobrze przyrządzonej wątróbki.  Sad  Wątrobę powinno się parzyć a nie gotować. Wstępne smażenie ma służyć tylko  uzyskaniu lepszego aromatu; zasadnicza obróbka to parzenie (duszenie) w temperaturze ok. 75st.C. Tak przyrządzają wątrobę do wszystkich wyrobów typu pasztet, pasztetówka. Wtedy wątróbka jest smarowna. A słynna foie gras z przetłuszczonej wąrtóbki kaczej lub gęsiej? Zamów sobie taką przystawkę w dobrej restauracji to zrozumiesz, o czym piszę. Wtedy to dopiero wyobraźnia Ci zagra!!! Stwierdzisz, że zmarnowałaś życie nie jedząc takich (tłustych) pyszności.
Ten Twój serek danio, to jaki ma skład, jeśli można?
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #143 : 2009-01-22, 14:22:56 »

Julka
Twój "poemat o wątróbce" brzmi bardzo kusząco Smile
Danio w 100 g: B 6,4  T 6,8   W 4,5
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #144 : 2009-01-22, 14:24:46 »

właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie  bleh
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #145 : 2009-01-22, 16:50:54 »

Kupcie wątróbkę cielecą. Problem z wątroba polega na tym, że na skutek zbyt intensywnej obróbki termicznej robi sie twarda, ziarnowata/łykowata i paskudna.
Wątróbkę należy wymoczyć w słodkim mleku, nadziać słupkami wędzonej słoninki, obsypać pieprzem (nie solić) i szybko obsmażyć na smalcu, na którym uprzednio rumieniona była cebulka. Po obsmażeniu wątróbkę podlewamy wodą i trzymamy w temp. 75st. C przez 5min. na każdy centymetr grubości wątroby. Jeżeli w najgrubszym miejscu ma 5cm, to dusimy 25min. Należy posługiwać się termometrem, jeżeli chcemy mieć naprawdę dobrą, delikatną wątróbkę. Powinna być na przekroju różowa, ale płyn wypływający nie powinien już być krwisty.
Wątróbkę łączymy z usmażoną wcześniej cebulką i solimy delikatnie lub nie, jak ktoś jest optymalny.
Pozdrawiam
Cz. J.

Już mi ślinka cieknie Smile Oczywiście ten przepis jest bardzo dobry i może być stosowany również do wątróbki wieprzowej. Każdą wątróbkę soli się na końcu, po całej obróbce termicznej. Swoje zdanie opieram na ponad dwudziestoletniej praktyce w kuchni Smile Pozdrowienia dla CzarnaJulka

Dlaczego mam dziwne wrażenie, że ktoś tujaj sobie "wdepnął",  żeby mieć co kopiować na inne forum?  Jakieś podpuszczalskie stworzenie, czy co?
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #146 : 2009-01-22, 16:53:03 »

tutaj  Confused
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #147 : 2009-01-22, 18:58:49 »

Opal -> ale o so chosi?

jak na razie, od chwili niecnego pozbycia się serka Danio nic nie zjadłam

teraz miętolę mój najnowszy nabytek SE W910i i jeść mi się nie chce, no jak dziecko, no!  Laughing

Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #148 : 2009-01-22, 19:13:57 »

Julka
Twój "poemat o wątróbce" brzmi bardzo kusząco Smile
Danio w 100 g: B 6,4 T 6,8 W 4,5

właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie bleh

Opal -> ale o so chosi?

jak na razie, od chwili niecnego pozbycia się serka Danio nic nie zjadłam

teraz miętolę mój najnowszy nabytek SE W910i i jeść mi się nie chce, no jak dziecko, no! Laughing

O so chodzi? Smile Chyba zacznę być  twoją fanką hahahaha Laughing
Jesteś chyba "strusiem pędziwiatrem" bo od wpisu:"Twój poemat o wątróbce brzmi bardzo kusząco Smile" i kolejnym podczas którego powinnaś przygotować tą wątróbkę, spróbować ją i zdążyć odpisać: "właśnie go wyrzuciłam! "smakuje" paskudnie bleh" - nie minęły nawet dwie minuty!
Jak chcesz kłamać, to ucz się muminku Laughing
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #149 : 2009-01-22, 19:17:48 »

??
Blagam!
Opal, mumi wyrzucila to nieszczesne danio, a nie watrobke...
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #150 : 2009-01-22, 19:18:22 »

Opal   Laughing

wątróbka swoją drogą, a serek Danio to insza inszość
czytamy ze zrozumieniem Wink
jak już to:
wątróbka -> ona
Danio ->on

z pracy pisałam..hmm co by powiedział szef, gdybym zaczęła parzyć wątróbkę..zamiast robić projekty Wink

Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #151 : 2009-01-22, 19:19:27 »

Nie popadajmy w przesade, nie wszedzie czai sie spisek.

mumi, czyli apetyt Ci sie ustabilizowal?
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #152 : 2009-01-22, 19:23:40 »

flo
wyjaśnij mi proszę, bo już nie raz spotkałam się z zrzutem szpiegowania, tudzież robienia sobie żartów z forum i userów
hmm to tak, jakbym robiła sobie żarty z siebie
no, ale ja nie o tym

jak na razie głodna nie jestem, skutecznie odechciało mi się jeść po rozmowie z adwokatem i wielu innych, absorbujących sprawach
podejrzewam, ze wieczorem nadrobię, bo żołądka nie da się tak łatwo oszukać, poza tym bilans musi być

kupiłam sobie, nieboga, serek mascarpone..smakuje..jak papier toaletowy, ale ponoć fest jest tłusty
a karczek czeka litościwie na pożarcie
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #153 : 2009-01-22, 19:25:53 »

z pracy pisałam..hmm co by powiedział szef, gdybym zaczęła parzyć wątróbkę..zamiast robić projekty Wink

Dobra Laughing - dobre Laughing w każdym razie lepiej wyrzuć Danio, niż wątróbkę Wink
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #154 : 2009-01-22, 19:32:31 »

Opal   Laughing
Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #155 : 2009-01-22, 19:35:56 »

flo
wyjaśnij mi proszę, bo już nie raz spotkałam się z zrzutem szpiegowania, tudzież robienia sobie żartów z forum i userów
hmm to tak, jakbym robiła sobie żarty z siebie
no, ale ja nie o tym

no dlugo by wyjasniac
przypuszczam, ze sadza, ze ty to Edyta, bo uzywasz dropboxa
dobrze by bylo, gdyby sobie zdaly sprawe, ze latwo sie jednak na takich pospiesznych osadach przejechac. ja sie na przyklad pomylilam raz i teraz mi glupio. w sensie w czesci nie mialam racji.
zreszta Edyta fajna babka... jak wiekszosc tutaj... mniejsza o to.

Zapisane
_flo
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #156 : 2009-01-22, 19:37:30 »

na mascarpone kiepsko sie chudnie Cool
chyba ze w ilosciach "do smaku"
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #157 : 2009-01-22, 20:03:13 »

flo
teoria spisku jest problem jakiegoś usera, nie moim  Cool

muszę sprawdzić na necie ten mascarpone

karczek się doczekał (w duecie z frytką), kapucha kiszona dołączyła się do imprezy na krzywy ryj i jadziem z koksem Smile
mniam..ale byłam głodna
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #158 : 2009-01-22, 20:13:21 »

bilans dzisiejszy:
B 63,7   T 158,0   W 33,0


hmm...ten serek ma B 3,5 T40  W 5,1
Zapisane
mumi
Go


Email
Odp: sprawdzenie poprawności żywienia :) kto ma żelazne nerwy i czas ?
« Odpowiedz #159 : 2009-01-22, 20:52:09 »

cześć
jestem "starą" optymalną ale za tamtych czasów (jakieś 8 lat wstecz) forów nie było..a info tylko tyle ile w gazecie napisali  Smile

a wiec wracam jako córa marnotrawna, z balastem 10 kg ponad normę
to tyle tytułem wstępu..bo i po co się dalej rozpisywać

bardzo proszę osobę, która ma wiedzę, czas i jak wyżej: nerwy ze stali
o sprawdzenie mojego jadłospisu, który skrupulatnie notuje od kilku dni
z jedną tylko uwagą z mojej strony
trzymam się 20 g węgli na dobę, wg Atkinsa (bo tak zaczęłam) i nie narzekam jak na razie
rozumiem, że jest to pewne odstępstwo od standardów głoszonych przez dr Kwaśniewskiego
mnie zależy na szybkiej utracie nadwagi, potem stopniowo będę wprowadzała węgle aż do 50 g
w załączniku jest przykład takiego mojego 1 dnia


z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam

[załącznik usunięty przez administratora]
 

Jezeli chcesz szybko i zdrowo stracic kilogramy to zrob to tak:

1. zacznij jesc wg. BTW 1: 2,5-3,5 : 0,5
2. dwa pierwsze posilki powinny zawierac wszystko oprocz wegla, wegiel jesz jako trzeci posilek na noc !!!


Tluszczy nie nalezy oszczedzac, bo od T sie nie tyje, natomiast BT nalezy kontrolowac, jesc do syta ale kontrolowac. No i bez wegla nie da sie zyc!!!!

adampio wróciłam do Twojej  wypowiedzi
piszesz, nie jedz kobito węgla w dzień, jedz na noc
potem, gdy sygnalizuję, ze mam słabą koncentrację w ciągu dnia piszesz, że przy tak małym węglu nie dziwota, że mi się we łbie miesza Wink
nie czepiam się! żeby jasność była, tylko nie rozumiem, dlatego pytam
szukam swoich błędów, nie cudzych
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 27 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 18 zapytaniami.