Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wątek: Produkty jadalne na Diecie,i zawierajace w swym skladzie duze ilosci wit.C (Przeczytany 20386 razy)
|
kodar
Gość
|
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=687.0#topPowyzszy wpis bardzo mnie zaciekawil. W zwiazku z tym mam pytanie,czy inni optymalni maja swoje ulubione produkty z duza iloscia wit.C??? Czy rzeczywiscie odpowiednie dawki wit.C moga spowodowac taaaakie zmiany???? Jezeli natraficie na interesujace linki poprosze o ich podanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=687.0#topPowyzszy wpis bardzo mnie zaciekawil. W zwiazku z tym mam pytanie,czy inni optymalni maja swoje ulubione produkty z duza iloscia wit.C??? Czy rzeczywiscie odpowiednie dawki wit.C moga spowodowac taaaakie zmiany???? Jezeli natraficie na interesujace linki poprosze o ich podanie. Pytanie jest jaka jest odpowiednia dawka? Na ten temat sa rozne teorie. Opisywalem gdzies tam, tu na forum, moj przypadek. Bolal mnie kregoslup "miedzylopatkowy", ani plywanie, sauna, mata fakirska nie pomogly. W tym samym czasie czytalem o pewnym lekarzu / nie pamietam nazwiska/ ktory twierdzil, ze dzienna dawka wit C to okolo 1 grama. Zaczalem wiec brac. Po tygodniu i do dzis, bolow nie ma. Dzis zjadam 500 mg witaminy C "depot", czyli "magazynek", ktory oddaje wit C w momencie kiedy organizm potrzebuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=687.0#topPowyzszy wpis bardzo mnie zaciekawil. W zwiazku z tym mam pytanie,czy inni optymalni maja swoje ulubione produkty z duza iloscia wit.C??? Czy rzeczywiscie odpowiednie dawki wit.C moga spowodowac taaaakie zmiany???? Jezeli natraficie na interesujace linki poprosze o ich podanie.  Pytanie jest jaka jest odpowiednia dawka? Na ten temat sa rozne teorie. Opisywalem gdzies tam, tu na forum, moj przypadek. Bolal mnie kregoslup "miedzylopatkowy", ani plywanie, sauna, mata fakirska nie pomogly. W tym samym czasie czytalem o pewnym lekarzu / nie pamietam nazwiska/ ktory twierdzil, ze dzienna dawka wit C to okolo 1 grama. Zaczalem wiec brac. Po tygodniu i do dzis, bolow nie ma. Dzis zjadam 500 mg witaminy C "depot", czyli "magazynek", ktory oddaje wit C w momencie kiedy organizm potrzebuje. Rowniez bralam wit.C sztuczna,tylko wtedy jadalam zbyt malo tluszczu,tak sobie,(to dzisiaj tlumacze)i nabawilam sie bolesci zolatka i jelit
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
oczywiscie : z o l a d k a
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
A wracajac do tematu Twojego postu, to moim ulubionym warzywem jest czerwona papryka ( 191 mg wit C w 100 gr papryki ).
Smaze ze slonina i zalewam zoltkami tworzac omleta. Mozna tez jesc w formie jajecznicy.
Czasami faszeruje, grilluje i po zdjeciu skorki zalewam olejem z oliwek...pychota.
Latem, jak przychodzi cas grilla ( choc ja grilluje caly rok ) robie taka salatke:
3 czerwone papryki 2 zuccini Aberzyna cebula
Papryki przekrawam na pol zuccini tez ( wzdloz) Aberzyne na centymetrowe plasterki cebula w calosci ( min 45 min na grillu )
wszystko klade na grilla.
Papryka musi byc prawie spalona i wowczas wkladamy do foliowego woreczka, ktory zawiazujemy....latwiej schodzi skorka. zuccini musi byc lekko brazowe to samo aberzyna cebula po 45 min na grillu smakuje jak dobre jablko
Wszystko kroimy na kostke wieklosci okolo 2 x 2 cm mieszamy oliwka roztrzepana z sokiem z cytryny polewamy calosc solimy i pieprzymy i mamy super przystawke do grilla
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
A wracajac do tematu Twojego postu, to moim ulubionym warzywem jest czerwona papryka ( 191 mg wit C w 100 gr papryki ).
Smaze ze slonina i zalewam zoltkami tworzac omleta. Mozna tez jesc w formie jajecznicy.
Czasami faszeruje, grilluje i po zdjeciu skorki zalewam olejem z oliwek...pychota.
Latem, jak przychodzi cas grilla ( choc ja grilluje caly rok ) robie taka salatke:
3 czerwone papryki 2 zuccini Aberzyna cebula
Papryki przekrawam na pol zuccini tez ( wzdloz) Aberzyne na centymetrowe plasterki cebula w calosci ( min 45 min na grillu )
wszystko klade na grilla.
Papryka musi byc prawie spalona i wowczas wkladamy do foliowego woreczka, ktory zawiazujemy....latwiej schodzi skorka. zuccini musi byc lekko brazowe to samo aberzyna cebula po 45 min na grillu smakuje jak dobre jablko
Wszystko kroimy na kostke wieklosci okolo 2 x 2 cm mieszamy oliwka roztrzepana z sokiem z cytryny polewamy calosc solimy i pieprzymy i mamy super przystawke do grilla
Adam,juz czuje ten zapach i smak,ale narobiles mi smaka na warzywa z rusztu. W Niemczech jest dosyc smaczna papryka grylowana,tez bez skorki i w zalewie. Papryke mozna rowniez upiec w piekarniku,zdjac skorke i bedzie smakowala jak z rusztu. Fajnie,ze masz ogrodek.Ja dopiero przybieram sie do kupienia domu.Najpierw jednak sprzedac musze ten w Polsce. Moja mamma i tesciowka lacza papryke z burakami czerwonymi i wekuja w sloiki.Dodaje do tego tylko oliwy i mam wspyniala jarzynke.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
A wracajac do tematu Twojego postu, to moim ulubionym warzywem jest czerwona papryka ( 191 mg wit C w 100 gr papryki ).
Smaze ze slonina i zalewam zoltkami tworzac omleta. Mozna tez jesc w formie jajecznicy.
Czasami faszeruje, grilluje i po zdjeciu skorki zalewam olejem z oliwek...pychota.
Latem, jak przychodzi cas grilla ( choc ja grilluje caly rok ) robie taka salatke:
3 czerwone papryki 2 zuccini Aberzyna cebula
Papryki przekrawam na pol zuccini tez ( wzdloz) Aberzyne na centymetrowe plasterki cebula w calosci ( min 45 min na grillu )
wszystko klade na grilla.
Papryka musi byc prawie spalona i wowczas wkladamy do foliowego woreczka, ktory zawiazujemy....latwiej schodzi skorka. zuccini musi byc lekko brazowe to samo aberzyna cebula po 45 min na grillu smakuje jak dobre jablko
Wszystko kroimy na kostke wieklosci okolo 2 x 2 cm mieszamy oliwka roztrzepana z sokiem z cytryny polewamy calosc solimy i pieprzymy i mamy super przystawke do grilla
Adam,juz czuje ten zapach i smak,ale narobiles mi smaka na warzywa z rusztu. W Niemczech jest dosyc smaczna papryka grylowana,tez bez skorki i w zalewie. Papryke mozna rowniez upiec w piekarniku,zdjac skorke i bedzie smakowala jak z rusztu. Fajnie,ze masz ogrodek.Ja dopiero przybieram sie do kupienia domu.Najpierw jednak sprzedac musze ten w Polsce. Moja mamma i tesciowka lacza papryke z burakami czerwonymi i wekuja w sloiki.Dodaje do tego tylko oliwy i mam wspyniala jarzynke. Musze przyznac, ze to ciekawa kompozycja. Niegdy nie myslalem o burakach razem z papryka. Poniewaz lubie i jedno i drugie to uwazam, ze moze byc dobre. Nie zapomne jak czytalem kiedys przepisy i znalazlem przepis na surowke z ugotowanego buraka z ogorkiem kiszonym. Pamietam jak myslalem: no coz kolejny wynalazek, ale jestem typem, ktory probuje,... wiec sprobowalem...bardzo dobra
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Adam,probowales awokado z ogorkiem kiszonym???. Awokado jest... jakies bez smaku,jednak zawsze je lubilam i zastepuje mi inne owoce. Buraka z ogorkiem kiszonym tez nie jadlam. Buraki czerwone ze sledzim i oliwa sa bardzo smaczne oraz pasta rybna z papryka,znasz??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adam,probowales awokado z ogorkiem kiszonym???. Awokado jest... jakies bez smaku,jednak zawsze je lubilam i zastepuje mi inne owoce. Buraka z ogorkiem kiszonym tez nie jadlam. Buraki czerwone ze sledzim i oliwa sa bardzo smaczne oraz pasta rybna z papryka,znasz?? Jezeli nie jadlas jeszcze buraka z ogorkiem kiszonym to prosze Cie sprobuj i daj znac jak Ci smakuje. Ja robie to tak: ogorka i ugotowanego, zimnego buraka ucieram na tarce, tej najgrubszej i mieszam, polewam oliwka. Awokado z ogorkiem....nie nieprobowalem, ale sprobuje. Jestem troche/bardzo konserwatywny i awokado jem z pomidorem.....ale obiecuje sprobowac.....moj zoladek toleruje wszystko.....a jak nie to daje mi znac!!!!! Buraki ze sledziem jadlem...... A pasty to robilem juz chyba ze wszystkiego, poniewaz lubie kombinowac i lubie pasty. A o to moj ostatni wynalazek: Pasta "BOMBA" 150 gr szprotki w oleju ( odsaczonej ) 1 cale ugotowane na twardo jajo 4 zoltka ( ugotowane na twardo ) 50 gr sera gorgonzola szczypiorek osaczone szprotki ugniatamy na jednaolita mase ze wszystkimi zoltakami, lacznie z tym z calego jaja. bialko z tego jednego jaja kroimy drobno i dodajemy do masy do tego dodajemy gorgonzole wszystko dokladnie mieszamy na jednilita paste Serwujemy tak: kromke chleba optymalnego smarujemy grubo maslem, na to kladziemy gruba warstwe pasty posypujac duza iloscia szczypiorku albo wiosennej cebuli Smacznego Kodar, bo to smakuje ze ahhhh, a i przy okazji ma duzo innych zalet. I kto powiedzial, ze trzeba byc kucharzem aby dobrze "gotowac"...wystarczy byc optymalnym, prawda?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Dziekuje ci Adam,wszystkie pasty jadam bez chlebka,nawet tego optymalnego. Ty rzeczywiscie lubisz kombinowac. Sprotki jadam tylko z oliwa,rybe wedzona bez dodatkow.Jednak ostanio pokusilam sie na paste rybna z makreli z dodatkiem gotowanych jajek ,cebulki i majonezu swojej roboty.Jadles??? Wiem,ze to smakuje,bo czesto robilam.Jednak ostatnie czasy tak sie rozleniwilam jezeli chodzi o gotowanie,ze ho,hooooooo. Buraka z ogorkiem kiszonym na pewno sprobuje.........ale to troche potrwa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Gość
|
Przeszukalem USDA Nutrient Data i znalazlem, ze kiwi ma najwiecej witaminy C. 92.7mg w 100g owocu. Papryka natomiast ma 71.1mg, ale o wiele wieksze zawartosci innych mineralow. Ja papryki nie toleruje. Odbija mi sie przez dwa dni. Siusialem po burakach na czerwono, wiec musialem poszukac zrodla naturalnej witaminy C.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Przeszukalem USDA Nutrient Data i znalazlem, ze kiwi ma najwiecej witaminy C. 92.7mg w 100g owocu. Papryka natomiast ma 71.1mg, ale o wiele wieksze zawartosci innych mineralow. Ja papryki nie toleruje. Odbija mi sie przez dwa dni. Siusialem po burakach na czerwono, wiec musialem poszukac zrodla naturalnej witaminy C.
Na dunskiej liscie odpowiadajacej tej amerykanskiej ma papryka 191 mg w 100 gr !!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Przeszukalem USDA Nutrient Data i znalazlem, ze kiwi ma najwiecej witaminy C. 92.7mg w 100g owocu. Papryka natomiast ma 71.1mg, ale o wiele wieksze zawartosci innych mineralow. Ja papryki nie toleruje. Odbija mi sie przez dwa dni. Siusialem po burakach na czerwono, wiec musialem poszukac zrodla naturalnej witaminy C.
 Na dunskiej liscie odpowiadajacej tej amerykanskiej ma papryka 191 mg w 100 gr !!!! http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0207prosze bardzo link do tej strony
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Przeszukalem USDA Nutrient Data i znalazlem, ze kiwi ma najwiecej witaminy C. 92.7mg w 100g owocu. Papryka natomiast ma 71.1mg, ale o wiele wieksze zawartosci innych mineralow. Ja papryki nie toleruje. Odbija mi sie przez dwa dni. Siusialem po burakach na czerwono, wiec musialem poszukac zrodla naturalnej witaminy C.
Nie powinna Ci sie odbijac jezeli ja posmazysz albo ugrillujesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Gość
|
Przeszukalem USDA Nutrient Data i znalazlem, ze kiwi ma najwiecej witaminy C. 92.7mg w 100g owocu. Papryka natomiast ma 71.1mg, ale o wiele wieksze zawartosci innych mineralow. Ja papryki nie toleruje. Odbija mi sie przez dwa dni. Siusialem po burakach na czerwono, wiec musialem poszukac zrodla naturalnej witaminy C.
Nie powinna Ci sie odbijac jezeli ja posmazysz albo ugrillujesz Zbyt wielka roznica. Komu wierzyc? Ma tez duzo magnezu na braki ktorego cierpia optymalni. Sprobuje usmazyc. Dzieki za pomysl.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Gość
|
wit c nie lubi ponoc wysokiej temp
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Gość
|
wit c nie lubi ponoc wysokiej temp
ponoc oznacza brak pewnosci......masz jakas konktretna wiadomosc. ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Gość
|
no to jest taki "powszechnie znany fakt" dlatego pisze "ponoc" ale spojrz tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C#Food_preparationzreszta poniekad dementuja: "Normally, boiling water at 100°C is not hot enough to cause any significant destruction of the nutrient, which only decomposes at 190°C, [35] despite popular opinion. However, pressure cooking, roasting, frying and grilling food is more likely to reach the decomposition temperature of vitamin C."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Gość
|
"Normally, boiling water at 100°C is not hot enough to cause any significant destruction of the nutrient, which only decomposes at 190°C, [35] despite popular opinion. However, pressure cooking, roasting, frying and grilling food is more likely to reach the decomposition temperature of vitamin C."
190°C to jest dosc wysoka temperatura. Mysle nad metoda pomiaru temperatury przy smazeniu. Ma ktos jakis pomysl?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Gość
|
"Normally, boiling water at 100°C is not hot enough to cause any significant destruction of the nutrient, which only decomposes at 190°C, [35] despite popular opinion. However, pressure cooking, roasting, frying and grilling food is more likely to reach the decomposition temperature of vitamin C."
190°C to jest dosc wysoka temperatura. Mysle nad metoda pomiaru temperatury przy smazeniu.  Ma ktos jakis pomysl? wystarczy papryke blanzowac,czyli wrzucic do wrzatku lub zalac wrzatkiem,sciagnoc skorke(kangur bez sprosnych domyslow,prosze) No i bym jeszcze dodala za lekarka,jezeli czegos nie tolerujemy powinnismy wyrzucic z jadlospisu...wlasnie ale co???Wszysto powinno byc tolerowane,
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|