Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Pizza "Olczanska" (Przeczytany 3268 razy)
|
adampio
Gość
|
Olcza to pocztki dziejow Zakoapnego. Ni byloby Zakopanego bez Olczy ( Olcy ). Moj Dziadek jadl cos takiego, co dzis, po zbilansowaniu i uformawaniu, mozna nazwac omletem. Dlatego nazwalem ten omlet "OLCANSKIM".
50 gr wedzonej sloniny ( na innej bedzie bez smaku ) 120 gr jajka ( 2 cale duze jajka ) 60 zoltka 50 gr oscypka ( albo innego dobrego sera )
Robimy:
slonine topimy trzepiemy jajaka z zoltkami na jednolita mase wlewamy mase jajeczna na slinine i szybko mieszamy, tworzac omleta jak juz widzimy, ze spod jest prawie sciety, kladziemy utarty albo pokrojony w plasterki ser. Przykrywamy na dwie do trzech minut. I gotowy "OLCANSKI"
BTW: 1: 2,6 : 0
Gramatura w calosci: B: 36 T: 92,8 W:1,7
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|