Autor
|
Wtek: Koniec z rotacją mlecznych!! (Przeczytany 225623 razy)
|
Gwidon
Go
|
to kakao jako napoj , a ta goraca czekolade trzeba traktowac jako posilek .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
W sumie wszyscy pracujemy nad tym by rozwiązać kwestię Kriss i nie tylko, by bez zbierania godzinnego wywiadu udało się pomóż w miarę w jednym zdaniu. Długo udało mi sie uchować tajemnicę , że jestem serojadem i boczkojadem (to chyba bylo widać ). Czy mi się udało całkowicie zlikwidować nietolerancję? Chyba odpowiedź jest w życiu świdaomym, obserwowaniu się, słuchaniu siebie. Moja wagą, wydawało by się idealną, było 52kg (chyba ok. 18r.ż), a teraz 57kg (46 lat; 163 cm wzrost). W okresie karmienia (30-37,5 r.ż ) okazało się , że idealna jest dla mnie waga 50kg i nie można przytyć nawet kilograma bez szkody dla zdrowia. Przed chwilą zjadłam budyń na mleku z uroczystą ilościa masła i poprawiłam serem żółtym z chili zapiekanym w mikrofali. Chyba mi się jakieś przeciwciało wyprodukowało, bo tętno po budyniu podskoczyło mi do 95/min. Nie powinno. Można okreslić, że za dużo zjadłam (szklanka mleka3,2%+ok.70g masła+ 2 łyżeczki proszku budyniowego), że za ciepłe, że włączył się "zespół antymiażdżycowy" i wszystko się zmetabolizuje. Pół prawdy. Do obserwowania się przydatne są metody monodiety. W dni mleczne optymalne, gdy jadamy w te dni żółtka warto nie jadać wieprzowiny/smalcu/boczku. Troche nie rozumiem -to na czym jaja smazyć? zawsze robie na smalcu ze skwarami albo boczkiem. Na maśle mogłabym ale nie lubie zapachu przypalonego masła . Odnośnie wagi -chyba ma Pani idealną -tyle ważyłam 25 lat temu . Mnie coś sie wydaje ,ze tu optymalna u starszych nie działa -bo jak wyjątkowo oszczedzam sie z jedzeniem to spada mi minimum do dwóch kilogramów -a potem -kazdy nadmiarowy kąsek z prędkością światła spowrotem sie odkłada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Troche nie rozumiem -to na czym jaja smazyć? zawsze robie na smalcu ze skwarami albo boczkiem. Na maśle mogłabym ale nie lubie zapachu przypalonego masła .
W TV leci taki program "piekielna kuchnia" Marco Pierre White zj...l kobiete za jajecznice. Jajecznicy sie nie smazy, jajecznice sie delikatnie podgrzewa na tluszczu tak, zeby sie delikatnie sciela. Pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
Troche nie rozumiem -to na czym jaja smazyć? zawsze robie na smalcu ze skwarami albo boczkiem. Na maśle mogłabym ale nie lubie zapachu przypalonego masła . Odnośnie wagi -chyba ma Pani idealną -tyle ważyłam 25 lat temu . Mnie coś sie wydaje ,ze tu optymalna u starszych nie działa -bo jak wyjątkowo oszczedzam sie z jedzeniem to spada mi minimum do dwóch kilogramów -a potem -kazdy nadmiarowy kąsek z prędkością światła spowrotem sie odkłada.
Na masle sie nie smazy tak jak sie nie gotuje kozlecia w mleku matki jego. (Patrz posty lekarki).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Troche nie rozumiem -to na czym jaja smazyć? Rudka, ja smaze na sloninie, czasami na smalcu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Na masle sie nie smazy Jesteś w bardzo głębokim błędzie!, ale nie szkodzi, pod warunkiem, że inni z tej rady nie skorzystają!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Na masle sie nie smazy Jesteś w bardzo głębokim błędzie!, ale nie szkodzi, pod warunkiem, że inni z tej rady nie skorzystają!. Prawde mowiac pisalem zdanie o podobnej tresci trzykrotnie i trzykrotnie je mazalem, bojac sie niepotrzebnej dyskusji na temat, ktory zostal rozstrzygniety na poczatku lat 30-tych XVIII-go wieku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Prawdę mówiąc miałem się też nie odzywać, ale jak ktoś, kto czerpie informacje na temat DO z Internetu, przeczyta takie bzdety, a później napisze, że "Kwaśniewski zabrania smażyć na maśle..." - to uczciwość i troska o niedoinformowanych wymaga, aby się odezwać. Na maśle smaży się na zimno 130-160 oC- jajka, warzywa, owoce... i wszystko "na słodko". Na maśle klarowanym ( http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623) smalcu i (lub) mieszance masła klarowanego ze smalcem smaży i piecze się na gorąco (powyżej 160 oC przeważnie mięsa. Duszenie przeprowadza się w dwóch etapach - obsmażenie na niewielkiej ilości masła kalrowanego lub smalcu w temp. około 200 oC i dalej gotowanie w małej ilości "mrugającego" płynu (około 100 oC) - pod przykryciem. NIE WOLNOsmażyć na olejach (w tym oliwie), margarynach, tłuszczach przemysłowych, ale jeśli kto lubi, wierzy, czy kieruje się smakiem lub innym przekonaniem - jego sprawa!. Każdy tłuszcz zwierzęcy (w tym śmietanka) z wyjątkiem tranu nadaje się do pieczenia i smażenia w zależności od upodobań, a rodzaj dobranego tłuszczu zależeć powinien od temperatury obróbki kulinarnej. PS klarowanie masła degraduje ten wspaniały tłuszcz do poziomu porównywalnego z oliwą, zdecydowanie zmniejszając jego wartość biologiczą!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Najlepiej zaś przysposobionym mięsem dla człowieka (najwyższa wartość biologiczna) jest wieprzowina (tłuste: karkówka, żeberka, boczek) pieczone na ruszcie nad węglem drzewnym - tak, aby temperatura mięsa nie przekroczyła 70 oC. W ten sposób pieczone mięso, tuk i podroby stworzyły HS PS http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,wid,10013252,wiadomosc.html?ticaid=176d5 - ten pan ma rację.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
dla mnie np. ryby czy watrobka smazona na masle jest o wiele smaczniejsza, niz na innym tluszczu , a wieprzowina z krila - niebo w gebie !
pozdr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
Toan , czasami piszesz zagadkowo : Kto nie je mlecznych , niech nie je podrobów , albo proporcje BTW i BWT dieta optymalna i japońska , kalorycznie 2,5 raza więcej z tłuszczu dlaczego ? wyjaśniaj nam proszę takie perełki Darek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
A i jeszcze jedno : sery żółte tylko bez dziur , dlaczego ? please
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
A i jeszcze jedno : sery żółte tylko bez dziur , dlaczego ? please
Bo dziury sa najsmaczniejsze. P.S. Jak to dobrze jest sprowokowac kogos, aby wycisnac troche informacji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
NIEWOLNO, smażyć na olejach (w tym oliwie), Toan, jezeli znadziesz 5 min, moglbys mi, prosze, powiedziec dlaczego nie zaleca sie smazenia na oliwie z oliwek. Czy chodzi tu o utlenianie sie oliwy. Temperatura "wrzenia" oleju z oliwek, gdzie wlasnie wowczas olej staje sie rakotworczym (ponoc ), jest 210 stopni, masla 110 stopni. http://www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid15&mi=mid15 Kucharze z dobrych restauracji, smazac rybe, mieszaja zawsze olej z oliwek z maslem, nie tylko dla walorow smakowych, lecz jak twierdza, rowniez, aby "podniesc" temperature smazenia ryby. Osobiscie sam juz nie uzywam T pochodzenia roslinnego, choc wiem, ze mozna w malym zakresie. Moje pytanie kieruje do Ciebie tylko po to aby sie dowiedziec prawdy, bazujac na Twojej wiedzy bio- i chemicznej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
A i jeszcze jedno : sery żółte tylko bez dziur , dlaczego ? please
siem domyslam, ze moze chodzic o to: powinno zaszczepić się doustnie odpowiednią kulturą bakterii (...) Streptococcus, czy inny Lactobacillus (...) Zjeść sera, ale nie kazeinowego, fermentacji propionowej
Three types of bacteria are used in the production of Emmental cheese: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus (L. helveticus or Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), and Propionibacter (P. freudenreichii or P. shermani). In a late stage of cheese production, the Propionibacter consumes the lactic acid excreted by the other bacteria, and releases carbon dioxide gas, which slowly forms the bubbles that develop the eyes. Swiss cheese without eyes is known as "blind." http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_cheese_(generic) albo tu: Charakterystyka bakterii propionowych * mają zastosowanie przy produkcji serów dojrzewających, np. sera edamskiego (wytwarzający się kwas octowy i propionowy nadają serom charakterystyczny, nieco ostry smak, a dwutlenek węgla powoduje powstawanie oczek w serze) http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_propionowa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Adampio a mnie sie wydawało ,ze największą temperature przy smażeniu ma smalec - dlatego nie smaże na oleju ,oliwie czy maśle .Zresztą oliwa droga i nawet do surówek mi nie smakuje. oliwek nielubie. Prawde mówiąc marna ze mnie kucharka -więc moje jedzenie jest mało urozmaicone -ale mi to nie przeszkadza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
carver
Go
|
Ja tez stosuje rotacje mlecznych, ale akurat w moim przypadku to dziala tyle, ze przez pierwszych kilka tygodni nie dzialalo albo wrecz powodowalo pewne perturbacjeale w koncu doszlo do wyciszenia i rotuje sobie PRODUKTY POCHODZENIA MLECZNEGO W NIEDZIELE nie doytykam mleka. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
No właśnie trzeba jeść te "ślepe" sery jeśli ma się sensacje jelitowe. To są właśnie bakterie, które nie powodują w jelitach zgnilizny, fetoru, produkcji gazów technicznych i bojowych. Znoszą symbiotycznie nietolerancję laktozy, zezwalają nawet na zjadane pasterskiej strawy, tym którzy jeść jej nie powinni Dzięki nim między innymi się nie pachnie, jak jedzenie dla drapieżnika, co miało kluczowe znaczenie przy "wyjściu" z lasu na sawannę!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kriss
Go
|
Adminie ja mam do ciebie prośbę abyś wypowiedział się konkretnie w sprawie leczenia grzybić. Wiem ze nie jesteś lekarzem,sam to powiedziałeś ale jako specjalista w dziedzinie DO możesz nam doradzic . Darek z żoną ma problem z grzybem ,ja tez się z nim zmagam już 18 lat.Obawiam sie że teraz mam go w zatokach . A więc pomocy Zastosowalam rady lekarki bo bardzo poważnie traktuje wszystkie rady ,natomiast nie znalazlm żadnych konkretnych Toich rad. Mam mętlik w głowie z tym jedzeniem niektórych produktów Teraz przeczytałam Twój post że żółty ser likwiduję nietolerancję laktozy. A ja już z powodu tego grzyba sera nie jem od kilku lat Proszę Cię Adminię napisz coś w sprawie drozdzaka jak można się go pozbyć? Co jest niewskazane?czego najbardziej trzeba unikać a co jesć by mieć siły zwalczyć go?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
"kriss" bardzo mi przykro, na temat grzybów wiem niewiele z wyjątkiem tych co zbieram w lesie. Ale jeśli znajdę coś ciekawego na temat grzybic dam znać. Gdzieś czytałem, że niektóre grzyby mogą doprowadzić do nowotworów, ale przecież nie na takie informacje czekasz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|