forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 12:57:58

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
658449 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  PACZKI
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: PACZKI  (Przeczytany 16285 razy)
Hana
Go


Email
PACZKI
« : 2009-01-31, 15:51:54 »

Jako, ze karnawal jeszcze trwa polecam paczki optymalne http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97

Na paczki ciasto jest bardzo delikatne, wiec proponuje scisle przestrzegac przepisu-- w nagrode otrzymamy roskosz dla podniebienia

Zycze smacznego.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70129


Odp: PACZKI
« Odpowiedz #1 : 2011-02-21, 20:14:24 »

Z ciasta z powyższego przepisu zrobiłam chruściki. Pyszne są i delikatne. Polecam  Very Happy. Radzę zrobić je z połowy ilości podanych składników, bo są one bardzo wydajne - no chyba, że ktoś ma dużą rodzinę lub duży apetyt... Wink Oto one...

[załącznik usunięty przez administratora]
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70129


Odp: PACZKI
« Odpowiedz #2 : 2011-02-22, 09:47:41 »

Zapomniałam napisać, że do tego ciasta dodałam jeszcze pół małego olejku migdałowego i utartą skórkę z (umytej dokładnie i wyparzonej) cytryny.
Zapisane

kristan
Go


Email
Odp: PACZKI
« Odpowiedz #3 : 2011-02-22, 20:03:59 »

Przypomnę również przepis podany przez  Panią Annę Ponomarenko-Kwaśniewską wydrukowany nieco wcześnie j, niż w linku powyżej . bo OPTYMALNI MAJ 2000. Ma lepsze proporcje i jest świetny.
Zatem:
PĄCZKI SEROWE

30 dkg sera tłustego twarogowego
15 żółtek i 5 białek
10 dkg masła
20 dkg mąki pszennej
10 dkg drożdży i 5 dkg mleka
szczypta cukru i soli
1 kg smalcu do smażenia

Z drożdzy i 5 dkg maki  mleka , szczypty soli oraz cukru przygotować rozczyn. pozostawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w naczyniu. Masło stopić , sklarować i stopniowo dodawać do żółtek, cały czas ucierając. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i dodać do niego żółtka utarte z masłem. Białka ubić na pianę i dodać do masy wraz z pozostałą mąką oraz wyrośniętym rozczynem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W gorącym smalcu maczać łyżkę , nabierać porcje ciasta formując małe paczki i układać je na stolnicy , a gdy podrosną , przewrócić je na drugą stronę i znowu zostawić do wyrośnięcia.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzać smalec i smażyć w nim pączki z obydwu stron na rumiano.
Można do każdego paczka włożyć wisienkę , lub posypać pudrem/uwaga-weglowodany/

SKŁAD W 100G PRODUKTU
Białko             10,6g
Tłuszcz           35,1g
Węglowodan  11,3g
Kcal              413

B-T-W
1:3,3:1,1
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: PACZKI
« Odpowiedz #4 : 2011-03-25, 14:48:38 »

czy z takimi pączkami poradzi sobie każdy??? nawet ten kto nie za bardzo umie piec??? Smile
Zapisane
WojciechS
Go


Email
Odp: PACZKI
« Odpowiedz #5 : 2011-03-25, 15:27:36 »

Ja akurat sobie nie radzę w kuchni, ale moja gospodyni wyśmienicie...  Wink Mr. Green
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: PACZKI
« Odpowiedz #6 : 2011-03-25, 18:10:52 »

To ja też bym też chciała mieć taka gospodynię Very Happy
Zapisane
Dasna
Go


Email
Odp: PACZKI
« Odpowiedz #7 : 2011-03-25, 18:34:40 »

Coś mi się pokićkało z ilością "też Laughing"
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41529


Odp: PACZKI
« Odpowiedz #8 : 2021-02-11, 11:31:49 »

Pierwsze pączki to były drożdżowe kule nadziewane słoniną. Shocked
https://tko.pl/74318,2021,02,11,tlusty-czwartek-i-paczki-okiem-naukowcow-pan
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55659


Odp: PACZKI
« Odpowiedz #9 : 2021-02-11, 12:32:58 »

Łoptymalne jak chleb ze smalcem. Wink  Laughing
Zapisane
RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 16964


Odp: PACZKI
« Odpowiedz #10 : 2021-02-11, 15:44:05 »

 Laughing
Miodzio.  Wink
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 20 zapytaniami.