Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: PACZKI (Przeczytany 18891 razy)
|
Hana
Go
|
|
PACZKI
« : 2009-01-31, 15:51:54 » |
|
Jako, ze karnawal jeszcze trwa polecam paczki optymalne http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97Na paczki ciasto jest bardzo delikatne, wiec proponuje scisle przestrzegac przepisu-- w nagrode otrzymamy roskosz dla podniebienia Zycze smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Z ciasta z powyższego przepisu zrobiłam chruściki. Pyszne są i delikatne. Polecam . Radzę zrobić je z połowy ilości podanych składników, bo są one bardzo wydajne - no chyba, że ktoś ma dużą rodzinę lub duży apetyt... Oto one... [załącznik usunięty przez administratora]
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Zapomniałam napisać, że do tego ciasta dodałam jeszcze pół małego olejku migdałowego i utartą skórkę z (umytej dokładnie i wyparzonej) cytryny.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Go
|
Przypomnę również przepis podany przez Panią Annę Ponomarenko-Kwaśniewską wydrukowany nieco wcześnie j, niż w linku powyżej . bo OPTYMALNI MAJ 2000. Ma lepsze proporcje i jest świetny. Zatem: PĄCZKI SEROWE
30 dkg sera tłustego twarogowego 15 żółtek i 5 białek 10 dkg masła 20 dkg mąki pszennej 10 dkg drożdży i 5 dkg mleka szczypta cukru i soli 1 kg smalcu do smażenia
Z drożdzy i 5 dkg maki mleka , szczypty soli oraz cukru przygotować rozczyn. pozostawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w naczyniu. Masło stopić , sklarować i stopniowo dodawać do żółtek, cały czas ucierając. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i dodać do niego żółtka utarte z masłem. Białka ubić na pianę i dodać do masy wraz z pozostałą mąką oraz wyrośniętym rozczynem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W gorącym smalcu maczać łyżkę , nabierać porcje ciasta formując małe paczki i układać je na stolnicy , a gdy podrosną , przewrócić je na drugą stronę i znowu zostawić do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu mocno rozgrzać smalec i smażyć w nim pączki z obydwu stron na rumiano. Można do każdego paczka włożyć wisienkę , lub posypać pudrem/uwaga-weglowodany/
SKŁAD W 100G PRODUKTU Białko 10,6g Tłuszcz 35,1g Węglowodan 11,3g Kcal 413
B-T-W 1:3,3:1,1
|
|
|
|
|
|
|
akazah
Go
|
czy z takimi pączkami poradzi sobie każdy??? nawet ten kto nie za bardzo umie piec???
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
To ja też bym też chciała mieć taka gospodynię