forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-16, 14:15:59

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
659579 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 Do dou Drukuj
Autor Wtek: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.  (Przeczytany 119083 razy)
Radzio
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #20 : 2013-03-03, 11:09:47 »

Bardzo ładnie,Reniu.Przepis dostałem od mojego rzeźnika,który robi słoninę pieczoną.Muszę go sobie dokładnie przypomnieć i napisać najpierw na brudno.Stary przepis naszych babć i dziadków.

Ukłony panie Henryku! Very Happy

Proszę się z tym przypominaniem zbytnio nie spieszyć. W męskich rękach przepis działa jak "ta lala", a potem to już nic nie wiadomo. Wink Smile
Zapisane
Henryk
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #21 : 2013-03-03, 19:49:26 »

Witam,najlepsza jest rzeczywiście słonina pieczona w piecu konwekcyjno-parowym,to taki piec w którym przygotowują np.prosiaka na jakąś tam uroczystość.Taki piec na wyposażeniu ma prawie każda średnia i większa masarnia i można taką słoninę zamówić.Temperatura topnienia słoniny zaczyna się już w 75 stopniach celsjusza,dlatego temp.ustawia się na 72 stopnie,ale nie o tej słoninie miałem napisać.Można wykonać podobną słoninę domowym sposobem.Kupuje się grubą słoninę,kroi w odpowiednie kawałki takie aby się nam później zmieściły w naczyniu kamiennym.Słoninę nacieramy rozdrobnionym czosnkiem,a później nacieramy i posypujemy solą kamienną(można ją dostać w sklepach z przyprawami).
Następnie układamy plastry słoniny w naczyniu kamiennym warstwami.Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę.Całość trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu 6-7 dni.Po wyjęciu czyścimy słoninę z resztek soli (nie myjemy) kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do słoików.Gotujemy,tak jak kiedyś nasze babcie
gotowały mięso,oczywiście gotujemy bez wody.Zawsze na zimę było co jeść.

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #22 : 2013-03-03, 20:01:22 »

Dziś dbanie o zdrowie nie jest w modzie, dziś chadza się do McD.  Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #23 : 2013-03-03, 20:01:54 »

Ona zostaje w całości? Nie robi się z niej smalec? Pyszna musi być przesiąknięta solą i czosnkiem...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #24 : 2013-03-03, 20:02:55 »

Zrób, to się przekonasz.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #25 : 2013-03-03, 20:03:38 »

Zrobię... Razz i nie napiszę jak wyszło... Evil or Very Mad Cool
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #26 : 2013-03-03, 20:04:58 »

I bardzo dobrze!
Pochwalam.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #27 : 2013-03-03, 20:05:28 »

 Very Happy Laughing
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #28 : 2013-03-03, 20:14:24 »

Chyba zamiast słoniny boczek też mógłby być? Rolling Eyes
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #29 : 2013-03-03, 20:16:52 »

Ale obowiązkowo z niedogoloną skórą, aby po gardle i przełyku, do samego wpustu miło miziało ...  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #30 : 2013-03-03, 20:21:18 »

Aha... Very Happy Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #31 : 2013-03-03, 20:24:43 »

Boczek nieogolony ma być... Rolling Eyes http://www.youtube.com/watch?v=r-tAXNpbpP8
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #32 : 2013-03-04, 06:44:01 »

...Po 3 dniach zamieniamy plastry,te co były do góry przekładamy na dół,a te z dołu na górę...

Dzień dobry panie Henryku! Very Happy
Czy dla zwiększenia efektu młodzież może sobie te plastry- w trakcie przekładania- poobracać? Smile

I mimo woli. Very Happy
Sam pan może poczytać, co nasze panie potrafią zrobić i to jeszcze przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac przy tworzeniu tak pysznej słoniny- boczek na przykład. Wink Smile
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #33 : 2013-03-04, 07:50:55 »

Ale jak już boczek, to kwaszonej kapusty koniecznie trzeba!  Wink
I ziaren kminku, bo dużo ma tego no, karwonu, a karwon to super jest!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #34 : 2013-03-04, 07:52:07 »

Mi ten karwon się źle kojarzy... Confused
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #35 : 2013-03-04, 07:54:36 »

"karwon nać?"  Wink Rolling Eyes  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #36 : 2013-03-04, 07:57:20 »

 Laughing
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #37 : 2013-03-04, 07:59:39 »

A był wczoraj Mr "karwa"?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70385


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #38 : 2013-03-04, 08:11:50 »

Nie było go... Very Happy Byli sami sympatyczni ludzie. Very Happy
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25507

pindżar ryskow wyszy


Odp: "O słoninie" - dla Henia z pozdrowieniem.
« Odpowiedz #39 : 2013-03-04, 08:12:33 »

nie bedzie relacji na dd?  Sad

Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 20 zapytaniami.