Autor
|
Wtek: Jaki jest mechanizm tycia na diecie optymalnej? (Przeczytany 125691 razy)
|
Radzio
Go
|
Ło Matko Boska i Wielki Jahwe! Oraz Wy Drodzy Bracia i Siostry! Wybaczcie moją arogancką pewność sebie! I odpuście mi pychę, albowiem ciężko zgrzeszyłem, moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. No i już jest OK? Czy jeszcze bardziej mam się kajać za cudzą głupotę? A ja w @Dario Ronin widzę metodykę działania tych... no... wyznawców Hare Kryszna. Ale mogę się mylić. O! I swoje prowokacje zasłania propozycją skupienia się na tekście, a nie jego autorze- skromniś taki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dzień dobry Zet seks to tylko odruch akceptacji. Gra w szachy, to dopiero doznanie! UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. Dziś już z 24-letnim.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Dzień dobry Zet seks to tylko odruch akceptacji. Gra w szachy, to dopiero doznanie! UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. Dziś już z 24-letnim. A tam, furda szachy! Go, to jest wyzwanie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr. Doskonałe. Na przykład z taką 24-o kilogramową... w plecaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Dzień dobry Zet seks to tylko odruch akceptacji. Gra w szachy, to dopiero doznanie! UWIELBIAM SZACHY, GDY UDAJE MI SIE POKONAC PARTNERA CZUJE SIĘ JAK OPTYMALNA Z 20 LETNIM STAŻEM. Dziś już z 24-letnim. A tam, furda szachy! Go, to jest wyzwanie! Gdyby nie ostatni punkt z reguł gry, to o sex'ie ani widu, ani słychu by było. Aniani, jak... te... no... dinozaury.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr. Doskonałe. Na przykład z taką 24-o kilogramową... w plecaku. Ale nie większą, bo plecaki, zwykle, do 30 dają radę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Jak to jest! Niedojda, bo nie dojada. Bo ja na przykład odwrotnie. Jak nie dojem, to nie dojdę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Jak to jest! Niedojda, bo nie dojada. Bo ja na przykład odwrotnie. Jak nie dojem, to nie dojdę. Niedojda, bo nie dochodzi. I jak dinozaury...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Viola juz chyba nie optymalizuje sie, teraz jakies medyczne rzeczy i diety niedojadajace ja fascynuja.
Optymalna trudna jest, trzeba z tą wagą latać, by na wieczór wszystko wyszło, jak nie, to dojadać trzeba, nawet jak się nie chce, brrr. Wazne zeby proporcjum sie zgralo. A niedojadanie lepsze, np zupa z platkow rozy i lawendy a'la Amelka
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
"Niemal wszystkie spożywane przez nas węglowodany (cukry) przekształcają się w organizmie w glukozę. Glukoza wnika do adipocytów, które przetwarzają ją na glicerolo-3-fosforan. I to dopiero ten glicerolo-3-fosforan, powstający z glukozy, wiąże kwasy tłuszczowe i magazynuje molekuły tłuszczu zapasowego. W świetle tych faktów, same nasuwają się nieodparte wnioski: pierwszy – zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi - możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów. Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno... Okazuje się, że glicerolo-3-fosforan powstaje nie tylko z glicerolu i glukozy, ale również z kwasu pirogronowego, w reakcji katalizowanej przez karboksykinazę fosfoenolopirogronianową. Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek – aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji - zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. Z tej też przyczyny, w badaniach porównujących efekty stosowania odchudzającej diety niskowęglowodanowej z odchudzającą dietą niskotłuszczową, ta pierwsza miała przewagę jedynie w pierwszych miesiącach jej stosowania, po czym sytuacja się odwracała i przewagę w redukcji wagi zyskiwała ta druga. Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek, gdyż ich aminokwasy nie tylko są źródłem pirogronianu, ale zostają też przekształcone w glukozę. To jednak ‘droga donikąd’... Jeżeli nie zbilansujemy diety ketogenicznej, nadmiar kwasów tłuszczowych będzie zalewał adipocyty, a wtedy - by je zestryfikować - organizm wzmoże produkcję pirogronianu z aminokwasów pobranych z białek tkanki mięśniowej. Masa tkanki tłuszczowej i tak więc wzrośnie, tyle że kosztem obniżenia masy tkanki mięśniowej." To jest popularne dostępne w necie wytłumaczenie mechanizmu tycia na LCHF, autorstwa chyba Sławka Ambroziaka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
"Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek (...)" - Słusznie przy nadmiarze białka na LCHF. O co przy bazowaniu na produktach odzwierzęcych wcale nie trudno.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
"Niemal wszystkie spożywane przez nas węglowodany (cukry) przekształcają się w organizmie w glukozę. Glukoza wnika do adipocytów, które przetwarzają ją na glicerolo-3-fosforan. I to dopiero ten glicerolo-3-fosforan, powstający z glukozy, wiąże kwasy tłuszczowe i magazynuje molekuły tłuszczu zapasowego. W świetle tych faktów, same nasuwają się nieodparte wnioski: pierwszy – zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi - możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów. Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno... Okazuje się, że glicerolo-3-fosforan powstaje nie tylko z glicerolu i glukozy, ale również z kwasu pirogronowego, w reakcji katalizowanej przez karboksykinazę fosfoenolopirogronianową. Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek – aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji - zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. Z tej też przyczyny, w badaniach porównujących efekty stosowania odchudzającej diety niskowęglowodanowej z odchudzającą dietą niskotłuszczową, ta pierwsza miała przewagę jedynie w pierwszych miesiącach jej stosowania, po czym sytuacja się odwracała i przewagę w redukcji wagi zyskiwała ta druga. Niektórzy więc proponują, aby obniżać również spożycie białek, gdyż ich aminokwasy nie tylko są źródłem pirogronianu, ale zostają też przekształcone w glukozę. To jednak ‘droga donikąd’... Jeżeli nie zbilansujemy diety ketogenicznej, nadmiar kwasów tłuszczowych będzie zalewał adipocyty, a wtedy - by je zestryfikować - organizm wzmoże produkcję pirogronianu z aminokwasów pobranych z białek tkanki mięśniowej. Masa tkanki tłuszczowej i tak więc wzrośnie, tyle że kosztem obniżenia masy tkanki mięśniowej." To jest popularne dostępne w necie wytłumaczenie mechanizmu tycia na LCHF, autorstwa chyba Sławka Ambroziaka On dawmo juz zalozyl jedne sluszne okulary i wszystko przez nie widzi
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ale to cudze dzieci przecież.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
No wlasnie, ktos glupim musi byc, by madrym byc mogl ktos.
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Nie pamiętam, czy to już pisałem, ale na diecie wysokotłuszczowej tyje się z nadmiaru białka lub (i) węglowodanów, lub (i) nadmiaru alkoholu. A nadmiar tłuszczu jest wydawany z kalem w postaci mydła. Teraz dałoby się napisać że trzydzieści stron naukowego uzasadnienia, ale mi się nie chce, wiec tyle wystarczy. Niejaki Ambroziak, znany w kregach farmaceuta udowadnia, ze od tuscu siem tyjem pierwszy ? zmniejszenie kaloryczności diety, poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów, da lepszy rezultat w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, aniżeli poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów, i drugi ? możemy zjadać dowolną ilość tłuszczów i nie tyć, jeżeli jednocześnie nie dostarczamy węglowodanów.
Tak jak pierwszy wniosek jest względnie uprawniony i znajduje warunkowe potwierdzenie w badaniach, tak drugi, choć często ferowany przez fanów low carb, przeczy zdrowemu rozsądkowi i obserwacjom klinicznym. Trudno bowiem pogodzić się z myślą, że możemy do woli objadać się słoninką, boczusiem, masełkiem i smalczykiem, i nie obawiać się o obwód tali, eliminując z diety jedynie węglowodany. Obawy te potwierdzają obserwacje dzieci chorych na epilepsję odporną na leki, u których poprawę stanu zdrowia przynoszą diety ketogeniczne. Jeżeli dieta taka nie zostanie zbilansowana pod względem kalorycznym, prowadzi do nadmiernego rozwoju tkanki tłuszczowej i znacznej otyłości. W jaki sposób można przytyć na low carb, wyjaśniono dopiero niedawno? Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek ? aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji ? zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. http://perfectbody.pl/tycie-na-diecie-low-carb/
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
A to dziwne, bo mnie uczyli, że cały tłuszcz pokarmowy natychmiast się odkłada w słoninie... Do tego miliardy badań amerykańskich "naukowców" to udowodniły, więc wszelka dyskusja jest zbędna. I niech ten Ambroziak się weźmie za propagowanie 5*wio, to więcej pożytku z niego będzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|