Autor
|
Wtek: Jak Obnizyc Cholesterol. (Przeczytany 361378 razy)
|
kangur
Go
|
68 osob z podwyzszonym cholesterolem w wieku od 28 do lat podzielono na trzy grupy. Kazdej grupie osob podawano do spozycia jeden typ oleju po 30g (okolo 33mL) dziennie przez 6 tygodni. W grupie spozywajcej olej z lniczka LDL obnizyl sie o 12,2% W grupie spozywajacej olej z oliwek LDL obnizyl sie o 7.5% W grupie spozywajacej olej z rzepaku LDL obnizyl sie o 5,4% Cytat z oryginalu 1: Metabolism. 2002 Oct;51(10):1253-60. Related Articles, Links Effect of alpha-linolenic acid-rich Camelina sativa oil on serum fatty acid composition and serum lipids in hypercholesterolemic subjects.
Karvonen HM, Aro A, Tapola NS, Salminen I, Uusitupa MI, Sarkkinen ES.
Oy Foodfiles Ltd (Contract Research Organization), Kupio, Finland.
Camelina sativa-derived oil (camelina oil) is a good source of alpha-linolenic acid. The proportion of alpha-linolenic acid in serum fatty acids is associated with the risk of cardiovascular diseases. We studied the effects of camelina oil on serum lipids and on the fatty acid composition of total lipids in comparison to rapeseed and olive oils in a parallel, double-blind setting. Sixty-eight hypercholesterolemic subjects aged 28 to 65 years were randomly assigned after a 2-week pretrial period to 1 of 3 oil groups: camelina oil, olive oil, and rapeseed oil. Subjects consumed daily 30 g (actual intake, approximately 33 mL) of test oils for 6 weeks. In the camelina group, the proportion of alpha-linolenic acid in fatty acids of serum lipids was significantly higher (P <.001) compared to the 2 other oil groups at the end of the study: 2.5 times higher compared to the rapeseed oil group and 4 times higher compared to the olive oil group. Respectively the proportions of 2 metabolites of alpha-linolenic acid (eicosapentaenoic and docosapentaenoic acids) increased and differed significantly in the camelina group from those in other groups. During the intervention, the serum low-density lipoprotein (LDL) cholesterol concentration decreased significantly by 12.2% in the camelina oil group, 5.4% in the rapeseed oil group, and 7.7% in the olive oil group. In conclusion, camelina oil significantly elevated the proportions of alpha-linolenic acid and its metabolites in serum of mildly or moderately hypercholesterolemic subjects. Camelina oil's serum cholesterol-lowering effect was comparable to that of rapeseed and olive oils. Copyright 2002, Elsevier Science (USA). All rights
Artykul z "Dziennika Krakowskiego" 21.12.2005 Lniczek
Wiecie, czym jest historia? Nieustannym odkrywaniem na nowo rzeczy, które poznane dawno temu poszły w zapomnienie. Tytułowy lniczek, zwany też lnianką, jest skromną, jednoroczną roślinką, bardzo blisko spokrewnioną z rzepakiem. Ma podobne do niego złotobiałe kwiatuszki i gdyby nawet udało Wam się znaleźć go przypadkiem na brzegu polnej drogi, jestem pewien, że nie zwrócilibyście na niego uwagi. Tymczasem lniczek był ludziom doskonale znany już w czasach Chrystusa. Uprawiano go jako roślinę dającą olej wyciskany z drobniutkich nasion. Wystarczy roślinę posiać, zapomnieć i wrócić w porze zbiorów. Olej z pierwszego tłoczenia był używany do jedzenia. Przy okazji odkryto, że ma właściwości lecznicze, tylko nie wiem jakie, bo nikt już tego nie pamięta. Gorszymi gatunkami oleju, wyciskanymi pod większym ciśnieniem, palono w olejnych lampkach. Ci, którym współcześnie udało się kupić buteleczkę oleju z lniczka, twierdzą, że ma przyjemny, owocowy posmak i doskonale sprawdza się w kuchni. Można go dostać jedynie w specjalistycznych sklepach ze "zdrową żywnością" i to za niezłą cenę. Pozostałe po wyciśnięciu wytłoki to koncentrat doskonałego białka, których kilka kilogramów wykarmi spore stado krów, a pozostałości z młócenia ziaren chętnie zjedzą owce. Jak widać, żadna część rośliny nie marnuje się. Lniczek został wygnany z pól jakieś sto lat temu, kiedy odkryto rzepak. Dawał większe plony, ale coś za coś: wymagał nawożenia, dobrych gleb i troskliwej opieki. Olej rzepakowy trzeba też oczyścić ze szkodliwych dodatków. Jest więc droższy w obsłudze, ale moda na nowości obowiązuje nie tylko w salonach z ubraniami. Niemodny lniczek, jako relikt przeszłości, wylądował na śmietniku historii. Pozostała mu jedynie rola rzadkiego, skazanego na wymarcie chwasta. Do czasu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Majka
Go
|
Obniżyłam cholesterol o 40 % (wszystkie frakcje) w ciągu 6-ciu tygodni jedząc dziennie 2g omega3 i zmniejszając drastycznie tłuszcze (o około 50%), przy czym wyeliminowałam śmietanę i mleczne, a jaja ograniczyłam o 50 %.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
olej lniany najbardziej sie nadaje na spoiwo w malarstwie olejnym, chociaz i to juz pewnie nie, ze wzgledu na rozwoj nowych materialow
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
olej lniany najbardziej sie nadaje na spoiwo w malarstwie olejnym, chociaz i to juz pewnie nie, ze wzgledu na rozwoj nowych materialow
Olej lniany, a olej z lniczka to sa dwa rozne oleje. Olej z lniczka zawiera to samo i jeszcze duzo wiecej co Majka uzywala do obnizenia cholesterolu. http://en.wikipedia.org/wiki/Camelina_sativa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Obniżyłam cholesterol o 40 % (wszystkie frakcje) w ciągu 6-ciu tygodni jedząc dziennie 2g omega3 i zmniejszając drastycznie tłuszcze (o około 50%), przy czym wyeliminowałam śmietanę i mleczne, a jaja ograniczyłam o 50 %.
To na jakiej jestes teraz diecie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Obniżyłam cholesterol o 40 % (wszystkie frakcje) w ciągu 6-ciu tygodni jedząc dziennie 2g omega3 i zmniejszając drastycznie tłuszcze (o około 50%), przy czym wyeliminowałam śmietanę i mleczne, a jaja ograniczyłam o 50 %.
Majka, obnizyłas wszystkie frakcje o 40%? A Ty w ogóle rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi? obawiam się ze nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A z jakiego powodu trzeba obniżać (1)poziom cholesterolu i (2) do jakiej wartości?. Odpowiadam: 1. cholesterol należy obniżać zawsze, aby przynieść stosowny dochód mafii farmaceutycznej, 2. do jak najniższej, aby zadowolić lekarza prowadzącego, zapewniając mu stosowny dochód.
Ponieważ większość zdrowych ludzi nie mieści się w sztucznie zaniżonej normie poniżej 200mg%, więc potencjalnie po badaniu krwi i odpowiedniej obróbce psychologicznej stają się "chorzy" do końca życia, ku uciesze "służby" zdrowia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
A z jakiego powodu trzeba obniżać (1)poziom cholesterolu i (2) do jakiej wartości?. Odpowiadam: 1. cholesterol należy obniżać zawsze, aby przynieść stosowny dochód mafii farmaceutycznej, 2. do jak najniższej, aby zadowolić lekarza prowadzącego, zapewniając mu stosowny dochód.
Ponieważ większość zdrowych ludzi nie mieści się w sztucznie zaniżonej normie poniżej 200mg%, więc potencjalnie po badaniu krwi i odpowiedniej obróbce psychologicznej stają się "chorzy" do końca życia, ku uciesze "służby" zdrowia.
Szkoda ze nie ma slonecznika z oklaskami. Zafundowalbym Ci caly rzad za taka odpowiedz. Ale moge napisac BRAWO!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Kangur! nie żartuj, mam nadzieję, że nikt poważny mojej odpowiedzi nie potraktuje poważnie!. Przecież każdy wie (nawet ja), że "problem" cholesterolu, to wróg dla zdrowia nr 1!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Kangur! nie żartuj, mam nadzieję, że nikt poważny mojej odpowiedzi nie potraktuje poważnie!. Przecież każdy wie (nawet ja), że "problem" cholesterolu, to wróg dla zdrowia nr 1!. Majka po co ten cały korowód z kwasami omega, smietaną, jajami itd, trzeba było kupić sobie danakol!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Nigdy w życiu nie badałem sobie poziomu cholesterolu Kiedyś, kiedys dawno temu słyszałem, że to coś strasznego ale czy to prawda? Nie wiem. Żarcie wysokocholesterolowe mi smakuje - to wiem. Lecz o ile bardziej chciałbym wiedzieć po ile będzie frank!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Obniżyłam cholesterol o 40 % (wszystkie frakcje) w ciągu 6-ciu tygodni jedząc dziennie 2g omega3 i zmniejszając drastycznie tłuszcze (o około 50%), przy czym wyeliminowałam śmietanę i mleczne, a jaja ograniczyłam o 50 %.
Witam Piszesz że obniżyłaś wszystkie frakcje, jeśli HDL obniżyłaś też o 40% to chyba niezbyt dobrze. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Majka, obnizyłas wszystkie frakcje o 40%? A Ty w ogóle rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi? obawiam się ze nie. ... Frakcje cholesterolu to bardzo wazny parametr w ocenie funkcjonowania organizmu czlowieka a szczegolnie przydatny w przewidywaniu "dlugosci zycia" danej osoby. Jesli ktos potrafi prawidlowo interpretowac te "frakcje" w polaczeniu z innymi "wynikami" , to bez problemu co najmniej zatrzymuje miazdzyce lub zmusi organizm do "leczenia obecnej miazdzycy". Chce tutaj podkreslic, ze nikt w pelni "wladz umyslowych" nie bedzie zaprzeczal, ze miazdzyca nalezy do podstawowych przyczyn zgonow i malo efektownego "dochodzenia"do stanu "utraty emerytury". Wiem doskonale, ze u wiekszosci ludzi, sumy tej emerytury nie sa "oszolomiajace", wiec z racji tej, ze wiekszosc ludzie nie jest materialistami, dlatego pewnie nie zabiegaja o dostatecznie "skuteczne"jej "przedluzenie" Tak wiec ostatecznie nie "wysokosc cholesterolu" wplywa na "dlugosc emerytury"ale "stan miazdzycy w naczyniach"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
walwuch
Go
|
Olejek lniczkowy jest skuteczny jak komercyjne statyny, niemalże. A może coś w jego składzie też blokuje HMG-CoA? Dziwnym przypadkiem inhibitory reduktazy HMG-CoA, która bierze udział w produkcji cholesterolu, blokują również działanie koenzymu Q10. Nie życzę nikomu zakłócania przez dłuższy czas pracy koenzymu Q10 w mięśniu sercowym... Zastanawia mnie że witamina C jest nazywana naturalną statyną, bo podobnie interferuje, a jest wiele osób przymujących megadawki tej witaminy. Ale chyba już przesadzam z tą podejrzliwością?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Dziwnym przypadkiem inhibitory reduktazy HMG-CoA, która bierze udział w produkcji cholesterolu, blokują również działanie koenzymu Q10...
Upieram sie jednak przy stanowisku, ze dowolny mechanizm, jaki bysmy nie wzieli "na tapete"musi co najmniej zatrzymac "miazdzyce" albo spowodowac jej cofanie. Tak sie sklada, ze bardzo latwo obserwowac stan "tej miazdzycy"wiec kazde "dzialanie" moze zostac bardzo latwo zweryfikowane odnosnie jego skutecznosci!!! To jest bardzo proste jak "konstrukcja cepa"albo "cos" pomaga w likwidowaniu "miazdzycy" jako podstawowej i co najwazniejsze latwej do "monitorowania" przyczyny smierci, albo zupelnie nie dziala!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Obniżyłam cholesterol o 40 % (wszystkie frakcje) w ciągu 6-ciu tygodni jedząc dziennie 2g omega3 i zmniejszając drastycznie tłuszcze (o około 50%), przy czym wyeliminowałam śmietanę i mleczne, a jaja ograniczyłam o 50 %.
Majka, wysoki poziom cholesterolu we krwi swiadczy tylko o tym, ze watroba jest zmuszona jest do przetwarzania duzej ilosci glukozy w cyklu pentozowym miedzy innymi na cholesterol. Wysoki poziom cholesterolu we krwi nie ma bezposredniego wplywu na rozwoj miazdzycy,a swiadczy tylko o tym, ze jesli watroba musi przetwarzac duze ilosci glukozy w cyklu pentozowym, to istnieje duze prawdobpodobienstwo, ze tm bardziej musza to robic komorki narzadow i tkanek bardziej niz watroba uposledzonych pod wzgledem odzywiania, a szczegolnie musza to robic komorki scian tetnic. Zatem wysoki poziom cholesterolu we krwi jest tylko objawem swiadczacym, tylko posrednio, o mozliwosci rozwoju zmian miazdzycowych w tetnicach. Na podstawie padan izotopowych stwierdzono, ze u czlowieka w ciagu doby jelita moga wchlonac najwyzej 0,3-0,5 g cholesterolu egzo- i endogennego ( z zolci ). Nie ma wiec najmniejszego uzasadnienia w profilaktyce i leczeniu miazdzycy wylaczenie z diety produktow zawierajacych duzo cholesterolu. Powiedzial Pan Dr. Jan Kwasniewski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
W XXI wieku jeszcze jest strach przed cholesterolem? To w XX wieku była jeszcze taka ciemnota.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
W XXI wieku jeszcze jest strach przed cholesterolem? To w XX wieku była jeszcze taka ciemnota.
Jeszce bedzie dlugo. To tak jak z komunizmem, aby sie zniego wyleczyc trzeba minimum trzech generacji !!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...To tak jak z komunizmem, aby sie zniego wyleczyc trzeba minimum trzech generacji !!!!!...
Adam, to sie pewnie czesci forumowiczow BARDZO!!! nie spodoba. Moze zglosza Ciebie do moderacji?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|