Autor
|
Wtek: Jak Obnizyc Cholesterol. (Przeczytany 360258 razy)
|
|
Gavroche
|
Problem w tym, że trójglicerydy (co za przedpotopowa nazwa! Teraz to są triglicerole, ewentualnie jeszcze modniej - triacyloglicerole) na diecie wysokowęglowodanowej skaczą "niemiłosiernie" - 8-10* po posiłku. Aż dziw bierze, że jeszcze żaden "cymbał" nie wpadł na pomysł ustalenia IT zamiast IG, ale jeszcze wszystko możliwe... Teza do udowodnienia: im bardziej produkt węglowodanowy podnosi poposiłkowo poziom triglicerydów we krwi, tym jest lepszy energetycznie (ewentualnie "lepiej tuczy"). No to dowaliłem z rana do pieca - jak to dobrze, że moje teksty niektórzy przyjmują z przymrużeniem oka... Że tak szybko cukry zamieniają się na tłuszcz? Czy wątroba je wywala w jakimś celu? Czy nic nie czaję?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
Bardzo szybko, wypuszcza frakcję E-100 zwaną VLDL, aby nie mogło dojść do pomyłki które sią endo, a które egzo jelita pakują w E-48 zwaną chylomikronem.. W każdej dobrej biochemii pisze, że "mięśnie w spoczynku pracują na tłuszczu" (w wysiłku też, ale naukowcy "mylą" się, że cukier wchodzi na cykl krebsa jako acetylo-CoA, więc robotę tłuszczu przypisują cukrowi. VLDL jest rozpakowywany we włiśniczkach tkankowych, zaś jego nadmiar wędruje do adipocytów, aby słoniny przybyło. Chylomikrony zaś rozpakowywane są z tłuszczu wyłącznie we włośniczkach i po rozpakowaniu jako remnant dopiero trafiają do wątroby. Najśmieszniejsze jest to, że piszą o tym nawet w Harperu, a te osły dardanelskie będą "powtarzać" o "nasyconych tłuszczach zwierzęcych" i 5*wio albo śrudziemnomorsko, bo na studiach zakuli, zdali i zapomnieli i tylko recepty potrafią bezmyślnie wypisywać, albo sprawnie rwać zęby ewentualnie przelecieć po pacjencie skalpelem, czy poskładać sprawnie połamanych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
No jak niemedialny jak medialny
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ale książki "wciągają", nie nudzą nawet je się piąty raz czyta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zależy od zjedzonych ilości i dodatków...Tobie nie tłumaczę... Tylko robię krótkie podsumowanie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Bardzo szybko, wypuszcza frakcję E-100 zwaną VLDL, aby nie mogło dojść do pomyłki które sią endo, a które egzo jelita pakują w E-48 zwaną chylomikronem.. W każdej dobrej biochemii pisze, że "mięśnie w spoczynku pracują na tłuszczu" (w wysiłku też, ale naukowcy "mylą" się, że cukier wchodzi na cykl krebsa jako acetylo-CoA, więc robotę tłuszczu przypisują cukrowi. VLDL jest rozpakowywany we włiśniczkach tkankowych, zaś jego nadmiar wędruje do adipocytów, aby słoniny przybyło. Chylomikrony zaś rozpakowywane są z tłuszczu wyłącznie we włośniczkach i po rozpakowaniu jako remnant dopiero trafiają do wątroby. Najśmieszniejsze jest to, że piszą o tym nawet w Harperu, a te osły dardanelskie będą "powtarzać" o "nasyconych tłuszczach zwierzęcych" i 5*wio albo śrudziemnomorsko, bo na studiach zakuli, zdali i zapomnieli i tylko recepty potrafią bezmyślnie wypisywać, albo sprawnie rwać zęby ewentualnie przelecieć po pacjencie skalpelem, czy poskładać sprawnie połamanych. Ponoć najszybciej cukier zamienia się w tłuszcz u kolibra. Podają jeszcze jako rekordzistkę głodną ryjówkę malutką, która by przeżyć musi jeść skrobię z nasion.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
W sumie najprościej jest obniżyć cholesterol jedząc cholesterol, albowiem w "badaniach naukowych", które są ciężkie do znalezienia w necie wykazano, że aktywność HMG-CoA na siateczce endoplazmatycznej wzrasta stukrotnie na diecie nie zawierającej cholesterolu, albowiem beż cholesterolu nie ma życia, a produkcja tego związku idzie w g/D Jakby co to nawet w "wikipedii" o tym piszą bez podania linku, albowiem to najwyraźniej "tajna widza"! A piszą tam tak: " Ekspresja genu kodującego ten enzym również może być hamowana przez egzogenny cholesterol oraz glukagon." - trzeba tylko wiedzieć, co to jest ten "egzogenny"! Jak widać piszą wprost co obniża "zły cholesterol", który w istocie nie jest zły... Miałem o tym tu nie pisać, ale skoro przypadkowo trafiłem na ten link - https://pl.wikipedia.org/wiki/Reduktaza_HMG-CoA - to znaczy, że jak się chce to się znajdzie. Przed nadmiarem "złego" cholesterolu we krwi na diecie bezcholesterolowej chroni zaś krótki okres półtrwania reduktazy hydroksymetyloglutyrylo-CoA wynoszący około 2h, no chyba, że statyny pomogą upośledzić organizm!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
A! no jeszcze mój wniosek by się przydał, ale to tak oczywista oczywistość, że: cholesterol egzogenny hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i uwalnianie go do krwi w postaci LDL - czyli tzw. "złego" cholesterolu, że aż wstyd stwierdzać takie "oczywiste oczywistości"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/zastrzyk-zdrowia-jedz-codziennie-a-obni%C5%BCysz-cholesterol/ar-AA1himIE?ocid=msedgntp&cvid=6fd6343fd5f24511a7470415def59d2c&ei=36 - czyli tak: jogurt zawiera średnio 5mg cholesterolu w 100g, a zawartość cholesterolu w pokarmie zmniejsza aktywność reduktazy HMG-CoA w wątrobie jak również ketoza głodowa i pokarmowa i wysiłek fizyczny, jednakże dieta wysokocholesterolowa nie wpływa na produkcję jelitową i tkankową cholesterolu powstałego z węglowodanów, natomiast znacznie redukuje syntezę cholesterolu w śródbłonku naczyń krwionośnych, która jest główną przyczyną powstawania miażdżycy, co wykazał i opisał Doktor Kwaśniewski w książce "Jak nie chorować?" Niski poziom LDL we krwi zmusza tkanki obwodowe do produkcji cholesterolu na własny użytek, a jego nadmiar w komórkach jest uwalniany w postaci HDL do krwi i wychwytywany przez wątrobę. "Nadmiar" tłuszczowego acetylo-CoA na dietach mieszanych powoduje intensywną produkcję cholesterolu z węglowodanów będącą główną przyczyną powikłań zdrowotnych, albowiem główna zasada dietetyki podana przez Jana Kwaśniewskiego brzmi: " nie mieszać paliw". Tak to mniej więcej wygląda i mógłbym na ten temat napisać książkę, to nie napiszę i tu też tematu nie rozwinę, bo to co napisałem starczy. Może tylko dopiszę, że nie ma "złego cholesterolu" tylko są złe poglądy naukowe z wyciągniętych błędnie wniosków z poprawnie przeprowadzonych badań.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Blackend
|
Będą szprycować tych biednych ludzi jak cukrzyków do końca życia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
Ekspresja genów rozwala genotłuków chorosterowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26762
|
Szczepionka "na covid" co to niby GMO z wyszczepionych nie robiła! Trzeba się teraz dobrze zastanawiać nim jaką się iniekcję przyjmie. Na worku do kroplówki może pisać "sól fizjologiczna", a gratisowo jaki grafen mogą chlupnąć -"dla dobra pacjenta" naturalnie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RafałS
|
Szczepionka "na covid" co to niby GMO z wyszczepionych nie robiła! Trzeba się teraz dobrze zastanawiać nim jaką się iniekcję przyjmie. Na worku do kroplówki może pisać "sól fizjologiczna", a gratisowo jaki grafen mogą chlupnąć -"dla dobra pacjenta" naturalnie! Ryzyko kontaktów ze współczesną medycyną ($rockefellerską).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Jakby co, do Łukaszenki nie jest aż tak daleko...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|