viola44
Go
|
Jakie tłuszcze posiada masło i śmietana, tzn. chciałabym znać długość łańcucha weglowego .Wyczytałam gdzieś że tłuszcze o krótkich łańcuchach niekoniecznie muszą omijać wątrobę. Jak to jest, kto mi wyjaśni? admin Ty na pewno wiesz.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
U Szczygła w "Podstawy fizjologii żywienia" i w "Biochemii": Harpera, Stryera i Davidsona jest ta problematyka dość dokładnie opisana. W "Zarys fizjologii zwierząt" - Z. Ewy jest krótko, przystępnie i gatunkowo podany skład mleka. Na tej podstawie (tabel) można sobie wyliczyć zawartość GSO oraz vit., makro i mikroelementów śmietanki i masła dowolnego ssaka. Krótkołańcuchowe nie wymagają karnityny oraz są wyjściówką do elongacji - co chroni przed podwyższeniem LDL szczególnie u trawożernych w określonych warunkach.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Widziałam osobę z HDL 70, LDL 50, Trig 60, bez nadwagi i... zaleciłam jej ... śmietanę na śniadanie .... Ma 42 lata i TOTALNE problemy ze zrozumieniem. Po śmietanie jej się poprawi. Nie czyta nas. Może psychiatrzy wypowiedzieli by się jak jest ze "stanem głowy" w takich stężeniach LDL... Przyznam, że tak niskiego LDL u 42-letniej osoby nie widziałam jak dotąd.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Widziałam osobę z HDL 70, LDL 50, Trig 60, bez nadwagi i... zaleciłam jej ... śmietanę na śniadanie .... Ma 42 lata i TOTALNE problemy ze zrozumieniem. Po śmietanie jej się poprawi. Nie czyta nas. Może psychiatrzy wypowiedzieli by się jak jest ze "stanem głowy" w takich stężeniach LDL... Przyznam, że tak niskiego LDL u 42-letniej osoby nie widziałam jak dotąd.
Czy mamy odpowiedz na pytanie w temacie?, jezeli tak - to dalej obnizajmy cholesterol, a zrozumienia nawet pozno nie bedzie !
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mam nadzieje, ze wyjatek nie potwierdza reguly.
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Glutation w ogole jest ciekawy, podobno jego stezenie w komorkach nowotworowych jest niemal dwukrotnie wieksze, niz w normalnych. Pisze o tym James Balch w "Superoksydantach" Tez mam jakbys chcial
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
A jakie tam jaja? Wszystko zgodnie z fizjologią, tylko jak się nie zna podręczników, to i się "odkrywa" takie rzeczy...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Glutation w ogole jest ciekawy, podobno jego stezenie w komorkach nowotworowych jest niemal dwukrotnie wieksze, niz w normalnych. Pisze o tym James Balch w "Superoksydantach" Tez mam jakbys chcial Gdy ufoludek obserwuje pożar w centrum Gdyni ze swojej wygodnej orbity, to może odnieść wrażenie, że za pożar odpowiadają wozy strażackie Badania zrobić to nie problem, ale poprawne wnioski wyciągnąć, to cho, cho... U dzieci walczących z przewlekłymi w tym okresie glutami, poziom żelaza jest niski, to zostało kiedyś zinterpretowane, jako jego niedobór, a więc konieczność suplementacji. A żelazo się po prostu "chowa", żeby drobnoustroje nie miały do niego dostępu, to samo z gorączką czy innymi zabobonami
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A jakie tam jaja? Wszystko zgodnie z fizjologią, tylko jak się nie zna podręczników, to i się "odkrywa" takie rzeczy... Ale przecież o wysoki glutation trza dbać, nie?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Poziom glutationu jest uzależniony od poziomu wolnych rodników wprost proporcjonalnie, czyli im mniej glutationu tym lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Uściślam na wszelki wypadek: im mniej wolnych rodników powstaje tym mniej glutationu powstaje do ich wychwytywania, tym mniejsze prawdopodobieństwo nowotworzenia wolnorodnikowego. Są też inne białka ochronne, głównie w mitochondriach na pierwszej linii wychwytywania wolnych rodników.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Czyli to reactive oxygen species (ROS) z utleniania WKT nie jest takie szkodliwe....? Wolne rodniki are Ok? kurka wodna
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
Wobec tego nie zrzynasz od tuczarni.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Wczoraj widizalem jakas reklame, alarmujaca, ze "ponad 16,5 miliona polakow CIERPI na podwyzszony poziuom cholesterolu" i w zwiazku z tym jakis heliktopter lecial i firma objasniala, ze na szczescie sa oni z jakims preparatem i juz go wioza Polowa Polski cierpi
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
RafałS
|
Tylu polaków do oblatania... Prawie jak Św. Mikołaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jak podniosą normę do prawidłowej, czyli około 350mg%, to szesnaście milionów "cudownie" ozdrowieje natychmiast i to bez żadnych preparatów.
|
|
|
|
|
|
|
|