Autor
|
Wtek: Jak Obnizyc Cholesterol. (Przeczytany 359307 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
A z jakiego powodu trzeba obniżać (1)poziom cholesterolu i (2) do jakiej wartości?. Odpowiadam: 1. cholesterol należy obniżać zawsze, aby przynieść stosowny dochód mafii farmaceutycznej, 2. do jak najniższej, aby zadowolić lekarza prowadzącego, zapewniając mu stosowny dochód.
Ponieważ większość zdrowych ludzi nie mieści się w sztucznie zaniżonej normie poniżej 200mg%, więc potencjalnie po badaniu krwi i odpowiedniej obróbce psychologicznej stają się "chorzy" do końca życia, ku uciesze "służby" zdrowia.
już parę lat temu wiadomo było! Przy stoliku jadalni w sanatorium wszyscy obniżają.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Tak, juz wklejalem te linki kiedys gdzies indziej, warto sprawdzic jak i kiedy zmieniono normy. (po co i w jaki sposob gdzies wspominali m.in. na ND) 1999 Mar-Apr;2(2):76-85. CONTEXT:
In the hope of extending treatment benefits to patients with early disease, various professional societies have recommended changing several common disease definitions by lowering the threshold value for diagnosis. RESULTS:
Adopting the new definitions would dramatically inflate disease prevalence. Changing the threshold for diabetes from a fasting glucose level of > or = 140 mg/dL to > or = 126 mg/dL would result in 1.7 million new cases. Redefining hypertension as systolic blood pressure > or = 140 mm Hg instead of > or = 160 mm Hg or diastolic blood pressure > or = 90 mm Hg instead of > or = 100 mm Hg would create 13 million new hypertensive patients. For hypercholesterolemia (a cholesterol level of > or = 200 mg/dL instead of > or = 240 mg/dL) and being overweight (body mass index > or = 25 kg/m2 instead of > or = 27 kg/m2), the number of new cases would be 42 million and 29 million, respectively. The new definitions ultimately label 75% of the adult U.S. population as diseased. http://clinical.diabetesjournals.org/content/22/2/69.full.pdforaz http://journal.diabetes.org/diabetescare/FullText/Supplements/DiabetesCare/Supplement400/B5.asphttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024380/
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
parę książek już przeczytałem na ten temat. Banda.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Jakies ciekawe tytuly mozesz podrzucic? Interesuje mnie to zagadnienie.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Hartenbach , Ravnskov i jeszcze z dwie, trzy
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
A to znam, myslalem, ze cos nowego wyhacze
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Nie jestem pewien czy tutaj ale chyba opowiadalem, o samych ketonach, mechanizmach powstawania etc malo, wiecej amerykanskiego zachwalania i na dobra mete takiego tlumaczenia "jedz kokos i malo wegli a reszta sie ulozy". Dla tepego amerykanca (to taki raczej target) w sam raz, ale jezeli ktos bardziej dociekliwy niz przecietnie to nic nowego sie nie dowie, poza tym autor czepil sie magicznej ilosci 30g wegli i nie bierze pod uwage zmiennosci osobniczej i takich tam warunkow.
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
vvv
Go
|
"jedz kokos i mało węgli a reszta się ułoży" inspirujące streszczenia, fajna zabawa: Biblia: "obyście się wzajemnie miłowali" Trylogia: "potop, potop i po potopie" Mitologia grecka: "wszystko w swoim czasie" DO: "białko 50g, tłuszcz 150g, węglowodany 50g" DDP: "nie jedz produktów szkodliwych i wszystkiego na raz" Tolkien: "wystarczy, by dobrzy ludzie nic nie robili, a zło zatriumfuje" A.I.: "człowiek to stan umysłu, nie ciała"
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja gdzieś czytałem o hinduskim zawodniku ichnich zapasów, który zjadał 13 żółtek dziennie, bryłkę masła i twarożku i jakieś placki, a wyniki miał wzorowe, a naczynia czyste i elastyczne. Wszyscy zachodzili w głowę "jak to tak", bo wegańscy Hindusi nawet takich dobrych nie mieli...
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
proste, pan prof mówi, że lepsze niż statyny, obecna dieta sprawia jednak, że nadmiar cholesterolu „wylewa się” do naczyń. Zablokowanie tego mechanizmu przez inhibitory białka PCSK9 powoduje, że cholesterol nie jest uwalniany z wątroby do naczyń. Leki z tej grupy są niezwykle skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu http://pulsmedycyny.pl/4349790,80656,nowy-lek-na-hipercholesterolemie leki z tej grupy nie powodują groźnych działań niepożądanych. Takie powikłania, w postaci uszkodzenia mięśni i pojawienia się cukrzycy, zaobserwowano podczas stosowania statyn.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To ten od liści! Wybitny specjalista...
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Oni udają ,czy są naprawdę takimi idiotami
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
To ten od liści! Wybitny specjalista... Gaciong?? Toz to geniusz naszych czasow!
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Oni udają ,czy są naprawdę takimi idiotami Gorzej, wiedzą o co chodzi, ale to nic osobistego, to tylko interes... Sam też przecież tu propaguję jak mogę 5*wio!
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Student
Go
|
Witam, mam pytanie do szanownych forumowiczów z doświadczeniem. Pytanie z "podobnej beczki", choć nie chodzi mi o obniżenie Ch. a raczej zweryfikowanie czy stan zbadany jest ok? lub o czym może świadczyć? Chodzi mi zdrowie 15.latka, ogólnie aktywnego fizycznie, zdrowego (wiem to względne), bez nadwagi, nie odżywia się wg DO ale od jajek i boczku nie stroni, wiem niestety W z pewnością mógłby mniej, ale dramatu nie ma. W ostatnich badaniach ogólnych wynik cholesterolu był: Całkowity 164, hdl 60, ldl 97, trg 35.
Proszę o komentarz jak wg Państwa oceny to wygląda? lub o czym może świadczyć?, lub czego wymaga wg zał. ŻO. Może ktoś przypomni, bo gdzieś widziałem taką info o właściwym stosunku hdl do ldl (?) lub chol. do trg. ? (wiem że gdzieś dzwonią, tylko nie pamiętam z której strony). Z naturalnych względów, mam większe zaufanie i poważanie do każdego zdania uczestników tego forum, niż do lekarza pediatry, którego niby też mógłbym zapytać o to samo. Będę wdzięczny za życzliwe słowo i wyrozumiałość dla poczatkującego forumowicza jak i praktyka żo.
Będę wdzięczny za
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Witam, mam pytanie do szanownych forumowiczów z doświadczeniem. Pytanie z "podobnej beczki", choć nie chodzi mi o obniżenie Ch. a raczej zweryfikowanie czy stan zbadany jest ok? lub o czym może świadczyć? Chodzi mi zdrowie 15.latka, ogólnie aktywnego fizycznie, zdrowego (wiem to względne), bez nadwagi, nie odżywia się wg DO ale od jajek i boczku nie stroni, wiem niestety W z pewnością mógłby mniej, ale dramatu nie ma. W ostatnich badaniach ogólnych wynik cholesterolu był: Całkowity 164, hdl 60, ldl 97, trg 35.
Proszę o komentarz jak wg Państwa oceny to wygląda? lub o czym może świadczyć?, lub czego wymaga wg zał. ŻO. Może ktoś przypomni, bo gdzieś widziałem taką info o właściwym stosunku hdl do ldl (?) lub chol. do trg. ? (wiem że gdzieś dzwonią, tylko nie pamiętam z której strony). Z naturalnych względów, mam większe zaufanie i poważanie do każdego zdania uczestników tego forum, niż do lekarza pediatry, którego niby też mógłbym zapytać o to samo. Będę wdzięczny za życzliwe słowo i wyrozumiałość dla poczatkującego forumowicza jak i praktyka żo.
Będę wdzięczny za
Uważam ,ze dobrym sposobem jest przeczytać w książce Dr Kwaśniewskiego artykuły o cholesterolku ,ale to tylko moja sugestia .
|
|
|
|
|
|
|
|
|