Autor
|
Wtek: Jak Obnizyc Cholesterol. (Przeczytany 359303 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
cholesterole są wskaźnikiem niczego. Hipostrachy takie miałem przed ŻO. Czyli za niskie wg mojej dzisiejszej wiedzy ( wcześniej sądziłem że za wysokie ). Trójglicerydy 35 czy 135 ? . 35 to nisko nawet na osobę nie jedzącą węglowodanów. Pewnie o niczym nie świadczy. Ale 35 może świadczyć o nie wchłanialności pokarmów, czy nadczynności tarczycy . Gdy je węglowodany to bym się zastanowił z tym 35, dlaczego. Ja miewałem ok 150 ale nie żałowałem węgli. Teraz jakieś mam niskie wartości pewnie z 50-70 . Ale jem mało węgli. Możesz dla spokoju zrobić mu badanie TSH, chyba 15 zł . Potrzeba szerszego kontekstu, co mu dolega, bo 15 latek z reguły nie robi lipidogramu. Ale jak zdrów, to daj spokój.
|
|
|
|
|
|
|
Student
Go
|
Dzięki za komentarz do treści. lipidogram zrobiłem synowi bardziej z ciekawości niż z powodu, po prostu chciałem mieć jakiś punkt odniesienia w czasie, ale w wynikach raczej mnie zdziwił tak niski wynik trójglicerydów - tak 35. drugie zdziwienie to chyba dość wysoki ldl ? nie obawiam się mitostrachów na temat cholesterolu, zastanawiam sie po prostu co może być przyczyną takiego akurat obrazu TSH raczej w normie, tj. coś ok 2.8-3., robione też tylko przesiewowo. Nawet ja jedząc mniej wegla niż syn mam więcej trójglicerydów, ale tylko kilku procentową różnicę między hdl a ldl. W zasadzie nie mam powodów do konkretnych obaw o zdrowie syna, ale w lipidogramie raczej uważam że ma za niski chol. całkowity no i wręcz za niskie trglic. Zastanawiam się po prostu co może wpływać na takie wyniki i stąd pytanie do praktyków z dużym doświadczeniem, czyli szanownych forumowiczów. będę wdzięczny za każdy merytoryczny komentarz i sugestię dziękuję Diogenesie
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Dzięki za komentarz do treści. lipidogram zrobiłem synowi bardziej z ciekawości niż z powodu, po prostu chciałem mieć jakiś punkt odniesienia w czasie, ale w wynikach raczej mnie zdziwił tak niski wynik trójglicerydów - tak 35. drugie zdziwienie to chyba dość wysoki ldl ? nie obawiam się mitostrachów na temat cholesterolu, zastanawiam sie po prostu co może być przyczyną takiego akurat obrazu
akurat 97 LDL to jest raczej za niski niż za wysoki . Więc z dumą może iść do kardiologa i nie przepisze mu statyn. Bo teraz dzieci chyba także są objęte '' programem zdrowego serca '' . A 15 lat gdy ma - to nadaje się już do apteki pani od rotacji pewnie by wyróżniła syna za wyniki . Wg mojego dzisiejszego mniemania to są niskie wartości, może za niskie. Ale już zapomniałem jakie są prawidłowe na innych dietach .
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
niski wynik trójglicerydów - tak 35 Wiek, wzrost, płeć, masa ciała?
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Tak się tylko zastanawiam ile musiałbym ważyć i ile nie jeść by mieć TRIG 35, może 55kg i 30 dni.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wystarczy nie wliczyć chylomikronów do triglicerydow, ale ja się na szczęście na tym nie znam!
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Teraz to wszędzie winią mleko, a przynajmniej nie wykluczają. Czyli teoretycznie, przewlekle, monodieta, za mało płatków kukurydzianych z mlekiem 0% i mógłbym osiągnąć TRIG 35, tylko po co. http://www.all-about-lowering-cholesterol.com/low-triglycerides.htmlFollowing are some other low triglyceride causes: (...) Cow’s milk protein (...) intolerance (...)
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Po co? Może lubisz "formułę 4es"?
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
4es smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie najlepszym Twoim doradcą. Nawet, idealistycznie, zakładając rozpatrywanie decyzji żywieniowych pod tym kątem, to nie wiem, które s mogłoby mnie popchnąć do monodiety o za małej ilości płatków i mleka 0%.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Miało być jako cytat: smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie najlepszym Twoim doradcą.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Powszechnie wyznawaną alternatywą jest udać się do fachowca - lekarza, on zrobi badania i dopasuje tabletki. Do każdych wyników badań jakieś tabletki można przecież dopasować.
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
smak, samopoczucie, swoja waga i samokształcenie najlepszym Twoim doradcą. To jeszcze zwyczajowo posunę się do nadinterpretacji: smakNie jedz niczego na co nie masz ochoty, co wcale nie oznacza, że masz jeść wszystko na co masz ochotę. samopoczucieNie jedz niczego po czym się źle czujesz, co wcale nie oznacza, że masz jeść wszystko po czym chwilowo czujesz się lepiej, a potem jest gorzej. swoja wagaNie jedz niczego co oddala od wagi należnej, co wcale nie oznacza, że należy jeść za mało względem potrzeb organizmu. samokształcenieJeśli już sprawdziłeś po jakich potrawach i jadłospisach dziennych jest dobrze to o nich pamiętaj, co w cale nie oznacza, że nie należy zmieniać pokarmów i dziennych jadłospisów w granicach własnego przekonania i nie sprawdzać i szukać ostrożnie i odważnie, ale nieufnie nowych, zwłaszcza w świecie zwierząt, tłuszczy i warzyw.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ups! Zapomniałem obiektywnie "łoptymalną" skrytykować - jest do dupy, bo po niej włosy nie odrastają i trza tupecik wdziewać...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Faktem zdrowotnym, jak to mawiał Futrzak, jest długość pobierania emerytury, na co trzeba zapracować pomysłem na życie i długością życia. Nie po to człowiek przecież ma być zdrowy by pracować, tylko po to by cieszyć się życiem w czasie wolnym. U 20stolatków to jeszcze nic nie wiadomo, jaki będzie wynik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|