Autor
|
Wtek: Jak Obnizyc Cholesterol. (Przeczytany 357819 razy)
|
viola44
Go
|
dziekuje admin za wyczerpujacą odpowiedz, teraz przetrawie sobie to na spokojnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie mam dziś "lekkości pisania" . Przepraszam. Zbyt dużo się dziś uczyłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...teraz przetrawie sobie to na spokojnie...
Warto zastanowic sie rowniez nad losem "biednych remnantow"zarowno tych "jelitowych" jak i "watrobowych" Co sie takiego dzieje gdy "bombardowanie dywanowe" przezywa latami i codziennie "wontrupka" ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
ktory o patologii ma takie pojecie jak ja o "pseudomedycynie" tzw "chinskiej"
Wbrew pozorom ma ta medycyna ma przełożenie na akademicką. Ta część medycyny dziwnej, która WYDAJE się, że nie ma przełożenia - też ma przełożenie. Rozumiemy wszyscy, że interesuje nas przede wszystkim LOGIKA i powtarzalność doświadczenia. tzw "mleczne" wymuszaja przemiany cukrów w szlaku pentozowym 1.u osób na diecie "japońskiej" i u osób na diecie "korytkowej", czyli u tych, co dodatek "mlecznych", żółtek i "niezdrowych nasyconych, zwierzęcych kwasów tłuszczowych", powodują wzrost LDL-u i zaburzenie przemiany węglowodanów w tłuszcz. Na jakiej zaś podstawie "lekarka" twierdzi, że na diecie wysokotłuszczowej, produkuje się tłuszcz z cukru, którego nie ma w nadmiarze - tego nie wiem. Ale takie twierdzenie (jak i propozycja rotacji) w niczym mi nie koliduje, a jeśli faktycznie przynosi efekty - to tylko się cieszyć wypada! Wiem natomiast, że NADPH uczestniczy nie tylko w syntezie kwasów tłuszczowych, ale jest niezbędnym donorem elektronów w większości biosyntez redukcyjnych, gdy sam potencjał ATP jest niewystarczający, czyli przeważnie w sytuacji, gdy stopień utlenienia prekursorów jest wyższy niż produktów. 3.A do tego - bieżąca produkcja pentoz jest niezbędna... 1. Tak 2. To skąd Admin u optymalnych LDL powyżej 100mg%? Wiemy oboje, że to koryto. 3. Byle jak najmniejsza...by było jak najmniejsze zapotrzebowanie na tlen.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
To skąd Admin u optymalnych LDL powyżej 100mg%? Wiemy oboje, że to koryto. Być może, ale aby mieć pewność, trzeba fizycznie zobaczyć, co taka osoba deklaruje, a co faktycznie zjada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
lekarka 2. To skąd Admin u optymalnych LDL powyżej 100mg%? to LDL powyzej 100 to koryto? przyznam ze jestem w szoku!, tzn poprostu juz nic z tego nie wiem. 1) a co ze stosunkiem chol. całkowitego / HDL --"ON NIE MA TU NIC DO GADANIA?" 2) czy LDL nie moze byc poprostu podwyzszony dlatego ze istnieje zwiekszone zapotrzebowanie organizmu na cholesterol w celu reparacji komórek ? czy musi od razu odkładac sie w naczyniach? 3) a co z teoriami które głoszą iz udział cholesterolu w blaszkach jest znikomy i ma znaczenie tylko wtedy gdy organizm zmuszony jest przetwarzac glukoze w szlaku pentozowym przy niedotlenieniu tkanek(rozumiem ze tej glukozy musi byc nadmiar-glówne zródlo energii wiec nie powinno dotyczyc optymalnych, jesli dotyczy to dlaczego i w jaki sposób-mechanizm działania). lekarka Wiemy oboje, że to koryto. jak to wiecie oboje ze to koryto? Proszę o wyczerpujacą, klarowną odpowiedz lekarki i admina. Jest tak strasznie duzo sprzecznoŚci w tym wszystkim, ze niedługo wszystkie włosy na głowie mi posiwieją, moze warto dojść do jakis wspólnych wnioskow chociazby dla uspokojenia nas wszystkich, podejrzewam iz wiele osób chetnie poczyta odpowiedzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
wystarczy poczytac wczesniejsze posty lekarki i admina,a wszystko bedzie jasne i coraz jasniejsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
wystarczy poczytac wczesniejsze posty lekarki i admina,a wszystko bedzie jasne i coraz jasniejsze kodar to poczytaj te posty i odpowiedz mi na moje pytania bo ja jakas niekumata jestem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
kumata,to jestes i jeszcze niecierpliwa,a moze po prostu nie masz czasu?????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
ja czytalam, wcale nie jest jasne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
ja czytalam, wcale nie jest jasne
oczywiscie,wypowiedzi sa niestety zawsze rozne i malo kiedy spotykaja sie,a mowia o jednej i tej samej diecie jaki punkt siedzenia,taki punkt widzenia?????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
kumata,to jestes i jeszcze niecierpliwa,a moze po prostu nie masz czasu????? smietana 36% zawiera 2 gramy bialka i 2 gramy wegli, wiec w jaki sposób takie ilosc tych skladników mogą miec znaczenie z pobudzaniu szlaku pentozowego? i miec wpływ na znaczne podnoszenie cholesterolu LDL? JA NIE JESTEM LEKARZEM, NIE SIEDZE W BIOCHEMII NA CODZIEN, ostanio coś "liznęłam" zeby móc badziej zrozumiec o czym pisze sie na tym forum, dlatego zadaje te pytania , poniewaz staram się układac to wszystko w logiczną całosc, CHCĘ TO WSZYSTKO ROZUMIEĆ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
cyt, z wykładów Zauważmy, że bez wodoru powstałego w szlaku cyklu pentozowego, a przenoszonego przez NADP, nie zajdzie w organizmie synteza kwasów tłuszczowych ani cholesterolu. Wynika to z faktu, że cykl pentozowy, jest ilościowo zdecydowanie dominującym źródłem NADPH2 potrzebnego do syntez. Intensywność tego szlaku zależy w dużej mierze od ilości zjadanych węglowodanów. Każdy wie, że tyje się od słodyczy. Wynika to z praw biochemii rządzących naszym organizmem. Tłuszcz spożyty równocześnie z cukrem nasila jedynie szlak cyklu pentozowego. Jeśli jednak węglowodany się ograniczy do niezbędnego minimum, to spożywając sam tłuszcz nie przytyje się. Osobną kwestią jest natomiast, jaka proporcja tłuszczu do węglowodanów jest korzystna z punktu widzenia indywidualnego typu metabolicznego.
proporcja takowa u optymalnych wyklucza nasilenie tego zjawiska więc....?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
problem w tym, ze "lekarka" laczy mocno caly temat syntezy cholesterolu z zagadnieniami alergologii,... czego z "drugiej strony" nie uswiadczysz... jak znajde konkretne wypowiedzi, to wkleje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
...Dlatego podnoszą kwestię "alergicznego" pochodzenia podwyższonego cholesterolu. Mała drobina --> duże zniszczenia-->duże zapotrzebowanie na cholesterol....
kliknij na naglowek zeby przeczytac calosc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
...Dlatego podnoszą kwestię "alergicznego" pochodzenia podwyższonego cholesterolu. Mała drobina --> duże zniszczenia-->duże zapotrzebowanie na cholesterol....
kliknij na naglowek zeby przeczytac calosc dzieki flo za link ok zgoda im wiecej zanieczyszczeń , śmieci, alergenów tym wieksze zapotrzebowanie na cholesterol z uwagi na odbudowe zniszczeń. to dlaczego podwyzszony LDL traktuje sie jako cos złego, niewskazanego, ze wynika z błedów w diecie, ze koryto itd. skoro naprawia szkody, to chyba dobrze prawda? wiadomym jest ze najlepiej gdyby zapotrzebowanie na cholesterol było jak najmniejsze, swiadczylo by o małych szkodach, ale skoro jest w pewnych sytuacjach konieczny to dlaczego martwic sie jego podwyzszonym poziomem? (mam tu na mysli diete optymalną). z drugiej strony nie rozumiem skad jego wzmożona synteza skoro brak substratów (do jego syntezy potrzebny jest acetylo-CoA jako dawca węgla oraz NADPH2 jako dawca wodoru.) - ok acetylo coA ze spalania tluszczow ale NADPH2 powstaje przede wszystkim w cyklu pentozowym spalania glukozy i to wowczas gdy jest zwiekszone zapotrzebowanie organizmu na tlen--cykl ten oszczedza go poniewaz sam zachodzi bez obecnosci tlenu. wiec skad taka biochemia u niektórych optymalnych, skoro mała podaż weglowodanów i dotleniony organizm.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Viola skądś musi się brać LDL. Skoro jest PRODUKOWANY przy udziale NADPH (szlak pentozowy służy do syntez) to więksazy obrót tym szlakiem jest skutkiem większej ilości glukozy i produktów cukrogennych (tu nawet wapnia). Większy obrót szlakiem pentozowym służy do wzrostu, syntezy nowotworowej (objaw "nadprodukcji"), do syntezy przeciwciał, hormonów. Moim życzeniem byłoby, by wiedza z zakresu diety była duuużym działem medycyny. Wiele jest nierozwiazanych kwestii. Wg mnie idealny stan "przy stole" (dieta idealna) wiązałaby się z idealną naprawą zniszczeń (nieśmiertelność?). Mam propozycję by "koryto" ustanawiać przy cholesterolu LDL powyżej 130mg%, a pastwisko poniżej 70mg%. Więcej wyjaśnią 95-o latkowie optymalni i ich lipidogramy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
inna sprawa, ze wlasnie w chowie klatkowym ZO "zawsze dziala" (ponoc, osobiscie badan nie robilam )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
W niektórych przypadkach zależnych od RQ szlak pentozowy zabezpiecza tylko połowę NADPH wymaganego do syntezy kwasów tłuszczowych, choć niektórzy twierdzą, że w całości zabezpiecza. Druga połowa pochodzi z następującej cytozolowej zamiany - cytrynian (wychodzi z mitochondrium) -> szczawiooctan -> jabłczan -> pirogronian (wchodzi do mitochondrium). NADPH powstaje między jabłczanem, a pirogronianem. Ale kto tam się bawi w aż takie szczegóły. Metabolizm zawsze znajdzie wyjście. Znaczy - prawie zawsze. A jeszcze wyjaśnię na wszelki wypadek na czym polega ten trick? - od cytrynianu, przy udziale ATP odrywa się octan (pochodzenia węglowodanowego) do syntezy tłuszczu lub cholesterolu (LDL) i z cytrynianu powstaje szczawiooctan, który z cytozolu nie może przedostać się do mitochondrium i musi być dlatego zamieniony w jabłaczan, ale jeśli istnieje zapotrzebowanie na NADPH, a cykl pentozowy nie nadąża z produkcją NADPH, to jabłczan z wytworzeniem NADPH - zamieniany jest w pirogronian i ten dopiero wchodzi do matriks.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Ważne jest tu jeszcze rozróżnienie mitochondrialnej elongacji kwasów tłuszczowych i cytozolowej ich syntezy "de novo". To też fajny "odkwaszający" trick.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|