Autor
|
Wtek: Początkujący na ŻO (Przeczytany 46228 razy)
|
Dawid1990
Go
|
Witam wszystkich serdecznie Dziś zacząłem się odżywiać optymalnie i mam parę pytań.... Mam 18 lat 1. Czy można ubijać śmietanę czy trzeba ją pić? 2. Ile białka powinienem razem zjadać? 3. Czy jako początkujący kulturysta mogę jeść 10 jajek dziennie? (tak wyczytałem w wywiadzie z J.K) 4. Czy szybkość adaptacji zależy tylko od wieku? czy dotychczasowe żywienie ma znaczenie? 5. Jeśli chce schudnąć ( 1,88m/85kg) to jaką mam mieć proporcję BTW? 6. Czy jako źródło węglowodanów wybierać proste czy złożone? 7. Lubię chude mieso typu kurczak.... czy jako zródło tłuszczu polecacie dodatkowo Śmietanę ? 8. Ile śmietany mogę dziennie pić? 9. Jaki jest wpływ izoteku na ŻO? Zostało mi jeszcze 2 miesiące kuracji. 10. Czy lepiej aby zaopatrzył się w jajka wiejskie czy marketowe? Jakie są między nimi różnice?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Jako początkujący kulturysta (zawodowiec?) powinieneś być na diecie wysokobiałkowej, wysokowęglowodanowej, suplementowanej, dającej masę mięśniową, bo Żywienie Optymalne nie jest zbyt efektywne na przyrost masy mięśniowej
|
|
|
|
|
|
|
Dawid1990
Go
|
No trochę przesadziłem z tym kulturystą No tak czy inaczej chodzę na siłownię Dla mnie liczy się bardziej wydolność- chciałbym też trochę schudnąć
|
|
|
|
|
|
|
Dawid1990
Go
|
[ Jako początkujący kulturysta (zawodowiec?) powinieneś być na diecie wysokobiałkowej, wysokowęglowodanowej, suplementowanej, dającej masę mięśniową, bo Żywienie Optymalne nie jest zbyt efektywne na przyrost masy mięśniowej Nie do końca się z tym zgodzę.... Jest taki dietetyk, sportowiec Greg Ellis który żywi się wysokobiałkowo, wysokotłuszczowo a masę mieśniową ma wspaniałą i 5% BF
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=80 - a to najlepiej zacznij od tego tekstu. Jeśli z niego zrozumiesz np: że JK zaleca 30g, to po doczytaniu do końca, zacznij czytać od początku. Jeśli zrozumiesz przy drugim czytaniu np: że jednak nie 30g, a, że JK zaleca "0,8*coś", to po doczytaniu do końca, zacznij od początku... Jeśli przy trzecim czytaniu zrozumiesz na czym polega ŻO, to też dobry wynik.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Nie do końca się z tym zgodzę.... Jest taki dietetyk, sportowiec Greg Ellis który żywi się wysokobiałkowo, wysokotłuszczowo a masę mieśniową ma wspaniałą i 5% BF A to ja tym bardziej się nie zgodzę, bo jest taki (na forum wege - znajdziesz namiary), który jest championem kulturystyki, a nie je wcale mięsa, ani tłuszczu, tylko warzywa i owoce.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...sportowiec Greg Ellis który żywi się wysokobiałkowo, wysokotłuszczowo a masę mieśniową ma wspaniałą ... Dobrze, ze dodales "sportowiec" to wszystko wyjasnia. BTW Krowy i slonie na trafce jada" a jakie "bicepsy" maja!!! a i ze sportem u nich "na bakier" Czy domyslasz sie o co chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
problem w tym, ze prawidlowe stosowanie diety vege jest pewnie jeszcze trudniejsze niz ZO mam wielu wielu wegetarian wsrod znajomych i 99% ma jakies dziwaczne problemy ze zdrowiem, jak mega-otylosc, astma, cukrzyca, zaburzenia sluchu i "straszne" bole stawow ------- dawid, na twoim miejscu bym albo przekopala to forum troche, albo udala sie do kogos po porade, e.g. lekarz optymalny np. taka kwestia: rodzaj produktow na ZO ma zasadnicze znaczenie, wiec kurczak na codzien raczej odpada... itp, itd
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
_flo, najpiękniejszą ideę potrafią skopać "fanatycy". Nawet Wegetarianizm Na Wegetarianizmie się tyje przeważnie z niedoboru białka i nadmiaru węglowodanów, ale o tym przeciętny człowiek nie ma pojęcia. Przykład: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=91283177 - na 99% gwarantuję, że jeśli dołożyłaby dziewczyna nasion strączkowych, czy innego źródła białka roślinnego ( z wyłączeniem soi!!!), przestałaby tyć i byłaby zadowolona z Wegetarianizmu! Ale kto jej to doradzi "brumbak", czy inny "fanatyk"? Albo taka "rada z powietrza": "tyjesz - zbadaj sobie tarczycę". Normalnie ...
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
to milo, ze w ten sposob mozna o tym tutaj poczytac bo zwykle takie porownania to sa nieustajace przepychanki np. dr Ornish vs. the Eades
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
nieustajace przepychanki No ja bym to inaczej nazwał Niektórym nawet tu się zachciewa..., ale na to mojej zgody ni ma
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Widzę, że tu tak wszystko odbywa się dynamicznie, że musiałbym cały czas być online aby zdążyć co nieco przeczytać
|
|
|
|
|
|
|
Dawid1990
Go
|
Ważę 85kg.... B-0,8g/kg- 68g T-3,5/g/kg- 300g W- 0,8g/kg- 68g ???? A coś czytałem że na początku powinno się wiecej białka spożywać bo nastepuje przebudowa... To jakie mam mieć proporcje?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid1990
Go
|
Zjadłem dziś: Śniadanie: 3 jajka z majonezem (ok 100g majonezu) 2 kromki chleba razowego(spore ilości masła) Obiad: 5 jajek z kiełbasą( ok 100g) 2 kromki z masłem(spore ilości masła) + 200g Śmietany 36% Aro Kolacja: 0,2L Śmietany 36% Więcej nie zmieściłem na kolację.... Czy uważacie że ilość W jest ok?
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Zjadłem dziś: Śniadanie: 3 jajka z majonezem (ok 100g majonezu) 2 kromki chleba razowego(spore ilości masła) Obiad: 5 jajek z kiełbasą( ok 100g) 2 kromki z masłem(spore ilości masła) + 200g Śmietany 36% Aro Kolacja: 0,2L Śmietany 36% Więcej nie zmieściłem na kolację.... Czy uważacie że ilość W jest ok? zjadłes 4 kromki chleba, jesli wazyły 100 g to masz ok 50 g wegli, 8 jaj? lepiej jesc same zółtka a reszte dojadac podrobami 2 razy w tygodniu i karkówka w pozostałe dni. to taki przyklad bo naturalnie mozesz białko pozyskiwac jeszcze z innych produktów np salcesony, pasztety , sery zołte itd. w bałku jaja nie masz nic oprocz białka. wegle lepiej zjadac w warzywach ale jak tak ci odpowiada to tez ok, tylko ze w chlebie nie masz za wiele witamin nie mowiac o wit. C ktora jest z warzywach zwlaszcza zielonych, groszek cukrowy, brokuły, papryka itd.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Jesli masz dostęp do wiejskich to oczywiscie ze wiejskie. Fermowe są na paszach faszerowanych chemią.
Jesli masz dostęp do wiejskich to oczywiscie ze wiejskie. Fermowe są na paszach faszerowanych chemią.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zjadłem dziś: Śniadanie: 3 jajka z majonezem (ok 100g majonezu) 2 kromki chleba razowego(spore ilości masła) Obiad: 5 jajek z kiełbasą( ok 100g) 2 kromki z masłem(spore ilości masła) + 200g Śmietany 36% Aro Kolacja: 0,2L Śmietany 36% Więcej nie zmieściłem na kolację.... Czy uważacie że ilość W jest ok? Zastosuj sie do rady Admina i przeczytaj i zrozumiej to co czytasz....bo to co zjadles jest tylko dowodem niezrozumienia tego co przeczytales!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|