Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Nadwrażliwość jelit (Przeczytany 6894 razy)
|
Szymon
Go
|
Znajoma osoba twierdzi, że cierpi na... (jak w temacie). Dowodem na to mają być sensacje jelitowo-żołądkowe, uczucie wzdęcia nasilające się rano po wstaniu i po jedzeniu... Czy spotkaliście się z takim przypadkiem na swojej drodze życiowej?
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
a kto postawil taka diagnoze? symptomy znam.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Nadwrażliwość jelit - przeczytaj wątek "wrzodziejace zapalenie jelita grubego", "collitis ulcerosa", "collon irritable", "CU".
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Znajoma osoba twierdzi, że cierpi na... (jak w temacie). Dowodem na to mają być sensacje jelitowo-żołądkowe, uczucie wzdęcia nasilające się rano po wstaniu i po jedzeniu... Czy spotkaliście się z takim przypadkiem na swojej drodze życiowej?
pozdrawiam
miałam podobne dolegliwosci i jeszcze inne, np bóle brzucha, wszystko ustapiło na diecie optymalnej.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Adampio - diagnoza została postawiona na podstawiona obserwacji oraz porównania z opisem w podręczniku medycznym przez osobę, która być może cierpi na ... (patrz tytuł wątku) Lekarka - w kale nie ma krwi utajonej, co IMO wyklucza poważniejsze schorzenia - tj. zawarte w cytowanym przez Ciebie wątku Viola44 - też tak sądzę (sam jestem na diecie optymalnej blisko 5 lat), jednak trudno dyskutuje się z osobami po Akademii Medycznej
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Szymon są różne stopnie nasilenia objawów od "zwykłej" drażliwości jelita (collon irritable) do nadżerek/ubytków śluzówki (collitis ulcerosa).
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Pani Ewo!(LEKARKA)
Cały czas intrygują mnie mleczne, mam na mysli maslo, smietane, nie rozumiem w jaki sposób pobudzają szlaki metaboliczne cukrotwórcze. Jaki jest mechanizm działania mlecznych w tym ze glukoza spalana jest w szlaku pentozowym i czy to w ogole ma znaczenie u optymalnych ktorzy zjadają tak malo weglowodanow? I jeszcze jedno, czy u wszystkich jedzących mleczne dochodzi do wyzej wymienionego procesu. Pytam, poniewaz jem duzo smietany i masła. Bede wdzieczna za odpowiedz.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
Dziękuję za (p)odpowiedzi. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Cały czas intrygują mnie mleczne, mam na mysli maslo, smietane, nie rozumiem 1.w jaki sposób pobudzają szlaki metaboliczne cukrotwórcze. Jaki jest mechanizm działania mlecznych w tym ze glukoza spalana jest w 2.szlaku pentozowym i czy to w ogole ma 3.znaczenie u optymalnych ktorzy zjadają tak malo weglowodanow? I jeszcze jedno, 4.czy u wszystkich jedzących mleczne dochodzi do wyzej wymienionego procesu. Pytam, poniewaz 5.jem duzo smietany i masła. Bede wdzieczna za odpowiedz.
1. W jednym z postów (pierwszych) zebrałam mechanizmy w całość. Jasne jest, że mniej szkodzą te, które zawierają mniej B a wiecej T. 2. Im mniej uruchamiany tym lepiej (dla dorosłego organizmu). 3. Okazuje się, że ma. 4. WYDAJE mi sie, że tak. Czasem hodujemy w sobie choroby i mówimy, że wszystko ok. Nie zauważamy. Z drugiej strony im bardziej jesteśmy ok. tym większą dawkę nietoleranta możemy znieść. 5. Nie ma choroby - nie ma problemu. Jedz! Żyj świadomie, obserwuj się. Można ułożyć DO na mlecznych, z tym że człowiek obserwuje implikacje (jeżeli to - to tamto). Inne opisane przeze mnie produkty jako "nadużywane" (str 227) przestają być tolerowane na DO w tej formie (czyli zboża, owoce, cukry proste) dobrze jak człowiek staje się "wybiórczy" w jedzeniu, np. warzywa zje wtedy gdy ma na nie ochotę. Osoba z rozmowy tel, którą opisałam w wątku dt. "CI" byla ok 6 lat na DO na pewno uzyskała poprawę jeżeli chodzi o "zakres pracy mózgu"/zdolność zrozumienia, dalej liczy proporcje poprawnie i nadal stosuje DO.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Dziekuję EWO za odpowiedz.
|