kate
Go
|
Witam trafiłam tu bo choruje na reumatoidalną chorobę stawów ZZSK(choroba Bechterewa).Słyszałam o tej diecie dużo dobrego i z całego serca postaram się ją wcielić w życie. Pracuję i mam małe bliźniaki i nie wiem czy zdołam podołać nowemu wyznaniu a do tego trzeba warzyć i przeliczać.Może ktoś z was ma podobny przypadek z ZZSK. Jak sobie dajecie radę zwłaszcza pierwsze dni.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Cześć, jest tu dużo na temat RZS, poczytaj obie choroby leczy się podobnie. To wszytsko nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Koniecznie odstaw wszystkie zboża i cytrusy, szkodzą nawet w znikomych ilościach. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
kate
Go
|
O wielkie dzięki ale jak tu przeliczac?Czy ty Moniko za każdym razem warzysz i liczysz?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nie ma za co... Podliczam wszystko wieczorem, przed ostatnim posiłkiem ważę chociaż po tylu latach oko jest wyćwiczone. Musisz poczytać. Potrzebne będą tabele optymalne, waga no i wiedza Reumatoidalne potrzebują dużo białka zwłaszcza w początkowym okresie.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
Monika, a przeciez, o ile wiem, mlecznych tez nie jecie w rzs? A moze cos sie zmienilo? Albo "nie wypada" Ci przyznac? Jesli tak.... to straszne!
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nie wypada??? Nie jem mlecznych pisałam o tym wielokrotnie. Całkowite ich odstawienie bardzo poprawiło mój stan zdrowia, wręcz niewiarygodnie. Nie tylko mój, zresztą. Stanowiło przełom w walce z rzs. Jednak mleczne nie zawsze szkodzą, nie każdemu. Trzeba to najpiew wiedzieć. Pozdrawiam Flo....
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
Aha
|
|
|
|
|
|
|
kate
Go
|
oj! mleczne słyszałam tez coś o tym..ale np. moje dzieci mają też diete bez mleczną i pochodnych ale tylko dlatego że mają alergie wyszło na testach skórnych
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...A moze cos sie zmienilo? Albo "nie wypada" Ci przyznac? Jesli tak.... to straszne! ... Flo, mysle ze "czasami" mozna miec trudnosci z okresleniem "co sie samemu robilo" - to takie automatyzmy sa, np: wychodze z domu i niepamietam cze uzywalem klucza czy nie??? I teraz jak odpowiedziec na "pytanie" ?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
I teraz jak odpowiedziec na "pytanie" ? sama nie bardzo wiem, jak odpowiedziec, bo nie wiem, co autor mial na mysli ale to w zasadzie klasyka tego forum - domysly i interpretacje
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...sama nie bardzo wiem, jak odpowiedziec...
Konkretnie: dana osoba moze niepamietac co zjada!!! W takiej sytuacji trudno jej o precyzyjne okreslenie np. odnosnie "rotacji", czy ona jest skuteczna czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
owszem, dlatego do konkretnego ustalenia skutecznosci danej procedury leczenia zwykle sluza "controlled trials" ale chyba takie luzne rozmowy na forum moga dawac impuls "do myslenia"
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Albo "nie wypada" Ci przyznac? Jesli tak.... to straszne! Trudno przejść na DO bez etapu jedzenia śmietany codziennie. Im starszy człowiek tym bardziej ostrożnie ma postepować z mlecznymi. PÓŹNIEJ. Kate jest młoda, jedz Kate co doradza dr JK z w zakresie DO. DO jest jedynym ratunkiem w Twojej chorobie. Trzymaj się MONIKAW, czytaj co jada Adampio, jedz co nadaje się do zjedzenia z moich proponowanych posiłków. ZZSK i RZS należą do chorób z autoimmunoagresji w których postępowanie z punktu widzenia diety jest takie samo. oj! mleczne słyszałam tez coś o tym..ale np. moje dzieci mają też diete bez mleczną i pochodnych ale tylko dlatego że mają alergie wyszło na testach skórnych
No to MonikaW, będziesz wiedziała co dalej... Matka ma to samo co dziecko (może nie od razu typ I reakcji... :Dwg G-C)
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
wg Gella-Combsa.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
...sama nie bardzo wiem, jak odpowiedziec...
Konkretnie: dana osoba moze niepamietac co zjada!!! W takiej sytuacji trudno jej o precyzyjne okreslenie np. odnosnie "rotacji", czy ona jest skuteczna czy nie? Nie wiem kogo masz na mysli ale ja chyba wyraziłam się dość precyzyjnie nie jadam mlecznych. Nie mam problemów z pamięcią. Skąd te przypuszczenia w Twoim wieku się je ma ???
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Albo "nie wypada" Ci przyznac? Jesli tak.... to straszne! Trudno przejść na DO bez etapu jedzenia śmietany codziennie. Im starszy człowiek tym bardziej ostrożnie ma postepować z mlecznymi. PÓŹNIEJ. Kate jest młoda, jedz Kate co doradza dr JK z w zakresie DO. DO jest jedynym ratunkiem w Twojej chorobie. Trzymaj się MONIKAW, czytaj co jada Adampio, jedz co nadaje się do zjedzenia z moich proponowanych posiłków. ZZSK i RZS należą do chorób z autoimmunoagresji w których postępowanie z punktu widzenia diety jest takie samo. oj! mleczne słyszałam tez coś o tym..ale np. moje dzieci mają też diete bez mleczną i pochodnych ale tylko dlatego że mają alergie wyszło na testach skórnych
No to MonikaW, będziesz wiedziała co dalej... Matka ma to samo co dziecko (może nie od razu typ I reakcji... :Dwg G-C) Tak...
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
oj! mleczne słyszałam tez coś o tym..ale np. moje dzieci mają też diete bez mleczną i pochodnych ale tylko dlatego że mają alergie wyszło na testach skórnych
Istnieje bardzo duże prawdopodobienstwo, że u Ciebie będzie podobnie. Dlatego jako główne żródło tłuszczu stosuj smalec, słoninę....
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
...A moze cos sie zmienilo? Albo "nie wypada" Ci przyznac? Jesli tak.... to straszne! ... Flo, mysle ze "czasami" mozna miec trudnosci z okresleniem "co sie samemu robilo" - to takie automatyzmy sa, np: wychodze z domu i niepamietam cze uzywalem klucza czy nie??? I teraz jak odpowiedziec na "pytanie" ? Wiesz jak ktoś odpowiada zgodnie z prawdą nie ma takich dylematów....
|
|
|
|
|
|
|
kate
Go
|
Wielkie dzięki za tak cenne rady
|