Autor
|
Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej (Przeczytany 81673 razy)
|
maf
Go
|
Proste pytanie, prosta odpowiedz Bo nie ma wad. pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dieta Optymalna to nie dieta na dwa tygodnie, tylko dokładnie przemyślane zywienie na całe zycie. Masz za mało informacji, zeby z tobą dyskutować. Najpierw przeczytaj elementarz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
No to czekamy aż się rozpędzisz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
macek10 Skoro nikt nie mówi o wadach diety optymalnej (tak jak napisałeś),to skąd o tym wiesz?Ktoś Ci powiedział ? Pytam z ciekawości i pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
Moze zabawimy sie w "adwokata diabla" i wyliczymy wady DO pozdr maf
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Dieta optymalna nie ma wad, gadacie jak opentani, kazda dieta ma wady nawet ta rekomendowana przez WHO, nie ma diety idealnej, skoro rzucacie teksy w tym stylu to widać ze nie macie pojęcia o zywieniu czlowieka i nie wiem czy jest sens wyciagac tu do was szczegoly o tematyce medycznej. Gdyby ta dieta byla na 2 tyg to pol biedy ale przeraza mnie to ze twierdzicie iz to dieta na cale zycie. Moze nikt nie mowi o wadach na tym forum bo tu sa sami zwolennicy, ale swiat az bębni o wadach moze gdybyscie wysunęli glowe poza to forum to byscie znalezli wady. Podstawowym błędem jest twierdzenie ze ta dieta jest cudownie zdrowa choc nikt nigdy nie sprawdzil jej funkjonowania na cały organizm w badaniach klinicznych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Dieta optymalna ma wady (ja zauwazylam 1 (jedna)), trzeba jej SCISLE przestrzegac. Nie wolno robic bledow.Choc ta wada jest SMIESZNA z tym, co mozna uzyskac dzieki DO (diecie optymalnej). Mam doswiadczenie, pisalam juz o tym na forum, nie chce mi sie powtarzac. Na szczescie jest to (jak slusznie zauwazyles) tylko Dieta, leczy choroby i niedomagania organizmu. Jest tymczasowa. Pozniej jest juz ZO ZO (zywienie optymalne): wystarczy zachowac odpowiednie proporcje,aby organizm byl w doskonalej, optymalnej kondycji. Maciek na forum jest wiele osob, ktorym pomogla DO/ZO. Jestem jedna z nich. Jaki swiat bebni o jej wadach? A... pewnie chodzi Ci o TLUSZCZ... Tylko jak przeprowadzaja badania, to co najwyzej dojda do wniosku, ze nie szkodzi.., ale o tym i tak nie rozglaszaja. Dalej strasza. Tzn, nie udowodnili, ze tluszcz szkodzi w DO/ZO. Natomiast kazdy wie o szkodliwosci cukru (?), a propagowana jest dieta wysokoweglowodanowa. Odpowiedzialy Ci juz 3 osoby, ktore na prawde wiedza bardzo duzo o DO/ZO, znaja zrodla do wynikow badan, itp. Ty nawet nie poczytales o tym zywieniu/diecie. Tak na serio, to polegles juz w pierwszym zdaniu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
macek10. Wejść na naszym Forum do artykułów publikowanych które codziennie zamieszczam. Poczytaj trochę. Kup sobie książki dr Kwaśniewskiego - poczytaj. Nie wydawaj opinii o ieniu optymalnym skoro nie masz o tym zielonego pojęcia. To o czym starasz się przekazać w swoich wypowiedziach to są plotki usłyszane u cioci na imieninach. Skoro nie wiesz nie zabieraj komuś czasu i nie dyskutuj z oczywistymi faktami. A może wychodzisz z założenia, że to można otrzymać za darmo nie jest nic warte. Gdybyś tak zapłacił 2000 zł to byś się przekonał? Nie tylko na forum bo nie wszyscy mają dostęp do internetu, ale wogóle tysiące ludzi dzięki żywieniu optymalnemu odzyskało zdrowie i te OSOBY SĄ TYLKO MIARODAJNE. a nie tylko Twoje widzi mi się. Zdobąć Trochę wiedzy osobiście zastosuj u siebie żywienie optymalne i to Ty będziesz się śmiał ze sportowców tak jak oni i Ci podobni doCiebie się śmieją. Żal mi Cię, że zabierasz komuś cenny czas nie dając nic w zamian. Nie tędy droga.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A już myślałem, że dowiem się czegoś nowego o wadach Diety Optymalnej . Choć jeden malutki prawdopodobny minusik - i znowu nic Węglowodany są bardzo dobre i niezbędne również jako źródło energii i tylko "niskowęgowodanowcy" - ci od ketozy, twierdzą, że są "niezdrowe i trujące" i trzeba z nich zrezygnować, ale u nich wątroba ostro glukoneogenezuje, o czym nie wiedzą. Ostatnio tak zaczynają też twierdzić "odkrywcy" z Ameryki, upatrując całe zło w "gazowanych płynach" wiodących koncernów. One ponoć są przyczyną utuczenia amerykańskiej nacji. To ja się pytam: a koncerny Coca&Pepsi - to działają w US od roku, czy 10, a może 100 lat? U Dr-a Kwaśniewskiego to: "słodzone, gazowane płyny" - bodaj? - występują jako produkty "zakazane". A tłuszcze - roślinne - rzeczywiście są najbardziej rakotwórczym czynnikiem, gdy mają na siłę wtłaczany wodór podczas utwardzania oleju w pozycję trans. To prawda- margaryna jest najbardziej rakotwórcza nawet w małych dawkach, co potwierdza istotna, dodatnia korelacja między ilością spożywanej margaryny, a częstotliwością występowania wszelkich raków. A "gromadzenie w tłuszczu" - badania wskazują na zupełnie coś przeciwnego u ludzi - np: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=826 , a zwierzęta hodowlane (przeznaczone na konsumpcję ) nie zdążą nagromadzić w słoninie, czy wątrobie "związków toksycznych ze środowiska", bo ich środowiskiem są "cztery kąty" tuczarni, pasza i krótki okres tuczu. maciek10 Jeśli masz tylko takie argumenty na "nie" - to faktycznie - nie wymieniaj bez końca, bo szkoda czasu na wyjaśnianie banałów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Moja wiedza jest duża na tematat zywienia czlowieka, ale mam wiedzę typowo obiektywną, poniewaz mam dryg do poszukiwania prawdy i nie zakładam z gory ze cos jest zle lub dobre i szukam wiedzy w wielu zrodlach. Czytam wasze forum ale jest tego duzo i musze poswiecic temu wiecej czasu. Na razie przeczytalem na temat masła i zwymyślania margaryn. Robicie podstawowy bład i widać ze nie macie jakiegokolwiek pojęcia na temat technologii tłuszczów. Mowicie, ze margaryna jest doskonałym zrodlem kw. tł trans to jest tylko w niewielkim stopniu prawda, poniewaz margaryny utwardza sie dwoma metodami uwodorniania i estryfikacji. Wy bierzecie pod analize tylko metodę uwodorniania i w niej katalizatorami jest nikiel, ktory jest trujacym metalem cięzkim i ona faktycznie powoduje tworzenie sie duzej ilisci transów, to sa margaryny twarde ale problem w tym ze na polskim rynku juz prawie takich margaryn nie ma i nikt ich nie kupuje. Na topie i na rynku sa prawie wyłacznie margaryny miekkie utwardzane metodą estyfikacji podczas ktorych prawie nie tworza sie izomery trans ani nie uzywa sie zadnych metali ciezkich do katalizacji. Jako przykład podam dowod jak to tam ktos pisał ze czeka na dowody, wiec prosze bardzo dowody:
Analiza zawartości izomerów trans w maśle i margarynach miekkiech i olejach roślinnych: masło - 5-10% izomerów trans łój wołowy - 7% margaryny miekkie - pniżej 1% oleje roślinne - 0-1% jedynie olej kujawski - 2% trans
Margaryn twardych nie przedstawiam bo sa praktycznie wycofywane z użycia.
Dowody następne trochę z innej beczki: Badania prowadzone na korelacją tłuszczów a powastawaniem nowotworów: Wykazano bardzo wysoką korelację miedzy wysokim spozyciem tłuszczów a rozwojem nowotworów złośliwych: rak sutka, rak jelita grubego, rak trzonu macicy, rak gruczołu krokowego. Wykazano, że tluszcze nie maja wielkiego wplywu na rozwoj raka żoladka. Rozwoj nowotworu przebiega w trzech etapach, wpływ tluszczow na jego rozwoj wykazano w dwóch z nich.
pragnę zauważyć że cały świat medyczny też walczy z nadmiernym spozyciem produktów weglowodaniwych rafinowanych tak jak Wy optymalni, natomiast nie ma dowodów na szkodliwość produktów weglowodanowych nieprzetworzonych, pełnoziarnistych.
Jak na razie wystarczy dowodów...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mateoosh12
Go
|
wiesz co, jak znajdę u siebie jakiś minus DO to Ci napiszę. Na razie jednak, tj. od 14 m-cy widzę same plusy. I mój lekarz - ZDECYDOWANIE PRZECIWNY DO - tez widzi same plusy. -ciśnienie, wga, cholesterol, trójglicerydy, dziąsła, skóra, włosy, paznokcie, bóle głowy, kłopoty z żołądkiem - wszystko ustabilizowało się na +
a pytasz dlaczego nikt nie mówi o - DO? Uwierz gdyby to kogoś zabiło TVN miałby świetny temat. A jakos o tym nie słychać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
Moja wiedza jest duża na tematat zywienia czlowieka, ale mam wiedzę typowo obiektywną, poniewaz mam dryg do poszukiwania prawdy i nie zakładam z gory ze cos jest zle lub dobre i szukam wiedzy w wielu zrodlach. C Dowody następne trochę z innej beczki: Badania prowadzone na korelacją tłuszczów a powastawaniem nowotworów: Wykazano bardzo wysoką korelację miedzy wysokim spozyciem tłuszczów a rozwojem nowotworów złośliwych: rak sutka, rak jelita grubego, rak trzonu macicy, rak gruczołu krokowego. Wykazano, że tluszcze nie maja wielkiego wplywu na rozwoj raka żoladka. Rozwoj nowotworu przebiega w trzech etapach, wpływ tluszczow na jego rozwoj wykazano w dwóch z nich.
pragnę zauważyć że cały świat medyczny też walczy z nadmiernym spozyciem produktów weglowodaniwych rafinowanych tak jak Wy optymalni, natomiast nie ma dowodów na szkodliwość produktów weglowodanowych nieprzetworzonych, pełnoziarnistych.
Jak na razie wystarczy dowodów...
psu na budę te dowody i twój niby obiektywizm napisz jakie to były tłuszcze? - brak (dowodów) pełnej informacji? nie podano też tam jakie stosowano proporcje tłuszczu do węglowodanów i białka więc co te badania są warte ? - oceń to obiektywnie nie napisano aby przypadkiem ze tylko duza zawartość błonnika w produktach pełnoziarnistych chroni przed wchłanianiem owych węglowodanów i ich nadmiarem nie napisano też że nadmiar błonnika jest szkodliwy??? tak już jest z tymi dowodami że niczego nawet na logikę udowodnić nie mogą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
...margaryny miekkie utwardzane metodą estyfikacji... A mógłbyś nieco naświetlić technologię estryfikacji? Oraz czym różni się technologia produkcji margaryny do smarowania na chleb, od margaryny przeznaczonej do smażenia?, bo jakoś wypadły mi z głowy te różnice. PS http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=702.0 - w tym temacie masz ściągwakę "minusów" DO, abyś się nie powtarzał, szczególnie po naukowcach z PAN
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Hehe troche poczytałem te forum i stwierdzam, że chyba faktycznie nie ma sensu tego temetu ciągnąć, ponieważ kazdy fakt udowodnoiny naukowo a nie pasujący do zalecen diety optymalnej uznajecie za herezję i glupoty, więc bez względu jak wiarygodne fakty tu napisze uzacie ze to głupota i nieprawda mimo ze zostalo to udowodnione. Przykładem jest temat o wysokim spozyciu warzyw i owoców ktorych wysokie spozycie sprzyja utrzymaniu zdrowia, to twierdzicie ze to brednia i nieprawda bez zadnych kontr argumentów. Nigdy na oczy nie widzialem faktów zeby warzywa i owoce były niezdrowe, oczywiscie niektore z nich należy ograniczac ze wzgledu na szczawiany, duża zawartosc cukrów prostych itp ale negowanie faktu pozytywnego oddziaływania na organizm to chyba przesada.
(Chodzilo oczywscie o badania nad dietą niskowęglowodanowa wysokotłuszczową proporcji nie podano ale zasady diety uwzględniono, badania dotyczyły nadmiary tł zwierzecych) (oczywiscie ze nadmiar blonnika nie jest zalecany dlatego isnieją zalecane ilosci jego spozycia, nie wplywające negatywnie na wchlanianie skl odzywczych, dobrze zbilansowana dieta nie zawiera zbyt duzych jego ilosci) Nie napisano ze nadmiar blonnika jest skodliwy, bo nadmiar blonnika nie jest szkodliwy( u ludzi zdrowych) moze jedynie powodowac zaparcia, lub ograniczac wchlanmianie skl odzywczych dlatego w dietach wysokoblonnikowych zwieksza sie podaz skla odzywczych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Oto jedne z badan klinicznych prowadzonych nad dieta lowcarb:
Badanych podzielił na dwie grupy: otrzymujących dietę niskokaloryczną wynoszącą 1400-1500 kcal dziennie; zaliczeni do tej grupy otrzymywali posiłki z prawidłową proporcją składników pokarmowych. W grupie drugiej badani otrzymywali dietę bogatotłuszczowo-białkową, a niskowęglowodanową, a więc odpowiadającą diecie optymalnej. Co 4 miesiące u badanych przeprowadzano badania markerów miażdżycowych.
Po 12 miesiącach stosowania obu tych diet okazało się, że osoby pozostające na normalnej diecie niskokalorycznej utraciły przeciętnie 12% wagi. Wszystkie markery miażdżycowe uległy u nich wyraźnej poprawie. Poziom całkowitego cholesterolu spadł o 30%, frakcji tzw. złego cholesterolu obniżył się o 39%, frakcji dobrej HDL wzrósł o 4%. O 35% obniżył się wskaźnik całkowitego cholesterolu do frakcji dobrego. O 37% spadł poziom trójglicerydów, homocysteiny o 15%, lipoprotein o 11%, a fibrynogenu o 6%.
Natomiast u osób na diecie optymalnej poza spadkiem wagi o 14% - wszystkie wskaźniki procesu miażdżycowego uległy pogorszeniu. Całkowity cholesterol wzrósł o 4%, zła frakcja cholesterolu LDL o 6%, dobra frakcja HDL obniżyła się o 6%, współczynnik całkowitego cholesterolu do frakcji dobrego wzrósł o 10%. Zwiększył się poziom trójglicerydów o 5,5%, homocysteiny o 12,4%, lipoprotein alfa o 31%, a fibrynogenu o 12%.
Mimo iz były prowadzone badania nad ta dieta w kilku osrodkach badawczych nigdy nie uzyskano tych samych pozytywnych wynikow czego dowodem sa badania przedstawione wyzej, badania nad ta dietą nie byly prowadzone powyzej 1 roku a jak wiadomo zmiany degeneracyjne układu krwionośnego i nowotwory rozwijają sie długo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Mam pytanie czy dr Kwasniewski tez uwaza iz czlowiek na drodze ewolucji przystosowal sie do diety wysokotłuszczowej tak jak twierdzi większosc zwolennikow tej diety?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
macek10 napisał: Natomiast u osób na diecie optymalnej poza spadkiem wagi o 14% - wszystkie wskaźniki procesu miażdżycowego uległy pogorszeniu. Całkowity cholesterol wzrósł o 4%, zła frakcja cholesterolu LDL o 6%, dobra frakcja HDL obniżyła się o 6%, współczynnik całkowitego cholesterolu do frakcji dobrego wzrósł o 10%. Zwiększył się poziom trójglicerydów o 5,5%, homocysteiny o 12,4%, lipoprotein alfa o 31%, a fibrynogenu o 12%.
Mimo iz były prowadzone badania nad ta dieta w kilku osrodkach badawczych nigdy nie uzyskano tych samych pozytywnych wynikow czego dowodem sa badania przedstawione wyzej, badania nad ta dietą nie byly prowadzone powyzej 1 roku a jak wiadomo zmiany degeneracyjne układu krwionośnego i nowotwory rozwijają sie długo. Przebadana dieta LC - NIE JEST dietą optymalną, nie wiemy nic o jej konkretnych proporcjach B:T:W ale już samo określenie: "wysokobiałkowa" wyklucza jej optymalność Dlatego jej wyniki także muszą być inne niż na Żywieniu Optymalnym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
na diecie optymalnej poza spadkiem wagi o 14% - wszystkie wskaźniki procesu miażdżycowego uległy pogorszeniu. http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=755 - a więc twierdzisz, że naukowcy z Instytutu PAN im. Mossakowskiego to oszuści? . A co z tą margaryną i jej produkcją? PS Ponieważ jak twierdzisz: cyt. - "Moja wiedza jest duża na tematat zywienia czlowieka" - to pewnie mylą Ci się g, %, cal, J i inne jednostki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
macek10 napisał: Mam pytanie czy dr Kwasniewski tez uwaza iz czlowiek na drodze ewolucji przystosowal sie do diety wysokotłuszczowej tak jak twierdzi większosc zwolennikow tej diety? Źle postawione pytanie. To dieta wysokotłuszczowa wykreowała Homo Sapiens.Bez podjęcia próby naszych przodków żywienia się padliną (czyt. tłustymi mózgami i szpikiem kostnym padłych zwierząt, do których nie potrafiły się dobrać drapieżniki) - nasz przodek nigdy by nie wyewoluował do obecnej postaci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|