Autor
|
Wtek: Odp: Czemu nikt nie mówi o wadach diety optymalnej (Przeczytany 81578 razy)
|
adampio
Go
|
no to wymien, bez konca....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
A jak już powstanie rak to ... likwidować go ... glukozą, Macek10? Od 50 lat Macek10 medycyna wie, że komórki nowotworowe rosną na węglowodanach, a nie wykorzystują tłuszczu jako materiału energetycznego. Takie mają cykle przemian biochemicznych. A w szpitalach pacjentów nowotworowych karmi się ...kaszką manną z mlekiem i na stoliku każdego chorego zobaczyć można owoc i sok owocowy... Obłuda? Nie. Brak wiedzy. Brak odpowiedzialnego za szerzenie wiedzy/niewiedzy! Kto jest winny? Nie jesteś lekarzem bo byś takich bredni (jak na wstępie) nie wypisywał.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"dieta wysokotłuszczowa wykreowała Homo Sapiens." - czy mógłbym wiedzieć skąd pochodzi ta wiedza, bo taki punkt widzenia popiera chyba tylko dr Kwasniewski ktory raczej nie jest specjalistą paleontologii. Obalam mit, ktory zwolennicy diety wysokotłuszczowej usilnie próbuja utwierdzać - Człowiek nigdy nie przystosował sie tylko i wyłacznie do diety wysokotłuszczowej niskoweglowodanowej, bo nigdy nie zywił sie tylko mięsem, jedynym gatunkiem żywiącym sie tylko mięsem i tłuszczem był neandertalczyk, ktory jak wam wiadomo albo i nie wiadomo, nie był naszym przodkiem. To jest oficjalne stanowisko paleontologów i antropologów. Historia ewolucji gatunku ludzkiego ma ponad 20 mln lat, mięso zaczęto jeść około 2 mln lat temu, przy czym nie było ono nigdy głównym bądź jedynym rodzajem pożywienia poza juz wspomnianym neandertalczykiem. Nie wiem czemu zwolennicy diety lowcarb i na jakiej podstawie probują stwarzac nowe fakty dotyczace ewolucji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
"dieta wysokotłuszczowa wykreowała Homo Sapiens." -
Ze "szczęsliwym" żoładkiem się lepiej myśli. Jeżeli uważasz inaczej - zauważ jak odżywiają się dyrektorzy i co jedzą na spotkaniach towarzyskich. Na pewno nie jest to ciemne pieczywo i sok owocowy... Człowiek nigdy nie zywił sie tylko mięsem, jedynym gatunkiem żywiącym sie tylko mięsem i tłuszczem był neandertalczyk,
Sugerujesz, że człowiek w tamtych czasach pił ... hm tylko mleko?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"A TU TRZEBA WIEDZIEĆ Z CZEGO TEN TŁUSZCZ POWSTAJE: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=1935.0Skoro znasz żywienie człowieka, to zapewne wiesz o "niemieszaniu weglowodanów i tłuszczów" bo wtedy rzeczywiście jest to szkodliwe." Po pierwsze artykuł pochodzi z portalu wp, a pismaki nie znający się na rzeczy i lubią przeinaczać fakty. Po drugie nie ma pod nim podpisu zadnego dietetyka co dodatkowo podważa wiarygodność tego artykułu. Po trzecie panie znawco żwyienia nie wierz we wszystko co napiszą. Poczytaj w jakiejś książce medycznej jak powstaje stłuszczenie wątroby, a nie z wiadomośći wp. Stłuszczenie watroby nie popwastaje tylko z nadmiaru węglowodanów ale ogólnie z nadmiaru energii, głownie w postaci tłuszczów ale takze węglowodanów, ktory zamienia sie w tłuszcz ale tylko podczas niedoborów białkowych, a tego oczywiscie nie napisali w tym artykule, to oczywiste bo pisał to ktos kto się nie zna na medycynie tylko znalazł jakąś nowinke i ją wrzucił na portal. Jak słusznie piszecie wszędzie, ze nadmiar węglowodanów jest szkodliwy, to prawda bo nadmiar czegokolwiek nawet witamin jest szkodliwy, nadmiar węglowodanów prowadzic moze do otyłosci to wam powie kazdy dietetyk, sukces w tym aby ilosć energii w tym węglowodanów utrzymywał sie na poziomie całkowitej przemiany materii aby nie było nadwyżki podaży energii. Wybacz ale to są podstawy zdrowego żywienia jeśli sie czyms zaczyna interesować to wypada znać podstawy wiedzy na jakis temat zeby nie wypaść na ciemniaka udając mądrale. Tak wogole na dzień dzisiejszy nie ma wyników badań potwierdzających zasadność niełączenia weglowodanów i tłuszczów więc nie mam o czym wiedzieć, bo nie ma na dzień dzisiejszy czegoś takiego ze nie mozna mieszać weglowodanów z tłuszczami. Jak na razie kiepsko wychodzi ci to wymądrzanie się.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
W jakim celu jesteś tu na forum?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matti
Go
|
Tak sie składa ze wystarczy zajrzeć do historii i wyczttasz tam ze rolnictwo ma 10 000 lat a wczesniej jedzono mięso warzywa i owoce .Przeczytaj Marka Konarzewskiego "Na początku był głód"
Wiec wracając do tematu: warzywa i owoce mają 7x mniej średnio węglowodanów .Nie dosć ze tak jest to jeszcze mają choć różnie nawet 3-4x mniejszy indeks glikemiczny od pełnych zbóż a nawet 6-8x mniejszy od białego chleba podaje wartości najbardzoiej oddalone progowe .
Widać ze róznica jest ogromna. Nizszy indeks wolniej wchłania sie cukier do krwi i do obiegu i mniej insuliny ile razy przelicz powyższe różnice.W ten sposób 10x ciezęj wyjsć z paliwa tłuszczowego.
DIeta na warzywach i owocach i miesie jest naturalnie dietą niskowęglowodanową .Nie mówie że 1 dnia bedzie po 20 latach wcinania boiałęgo chleba ale po pewnym czasie by insulina sie wyregulowała bo po 90 indeksie chl;eba moze nadmiarem reagować.
To troche tyle . To są fakty historyczne ja mam je za brednie i sądze zę nam kit z ta ewolucją wciskają ale skoro wierzysz to używam ich argumentów zęby cie oidpowiednio podejść
Poza tym wcinałem biały chleb całe "zeszłe" zycie tzn zanim nastapiła zmiana trybu mego życia i wiesz co DN jest 10x lepsze... zwłaszcza w odpowwiedniej postaci.Nie spróbujesz to nie dowiesz sie.Ponieważ łupotą jest mówic o pływaniu nie dotykając wody.
PO co teoretyzować? Przejdź na DN ale a nie za niskimi W i białkiem i pogadamy za miesiac.UI jak odczujesz zarąbista różnice to ci nikt kitu nie wciśnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matti
Go
|
Słyszałem już to pare razy z nawet całkiem porzadnych źródeł.
Ale pytanie brzmi co lepsze? taki tłuzczy czy śmieciowe oczyszczone produkty zbożowe jak biały chleb?
Raczej lepiej wcinać ten tłuszcz co pokazuje praktyka.Ale wegle nie są takie złe.Zły jest ich nadmiar.I zależy z czego węgle bo źródła moga sie ogromnie różnić.
pzdr Marcin
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"Albo przeczytaj co napisał lekarz praktyk, skoro pisałeś o nowotworach http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=8757A propo raka żołądku, to jest on problemem niestety w Japonii, a Japończycy bardzo mało tłuszczu jedzą ALE nie mieszają węgli i tłuszczów, bo to "mieszanka wybuchowa" mieszanie węglowodanów z tłuszczamie nie ma wpływu na epidemie raka żołądka w Japonii, powszechnie znanym powodem dużej zachorowalności jest duże spożycie sodu, ostrych przypraw i jednym z największych procentów zakażeń na Helicobacter pylorii na świecie, to są powody tak dużej zachorowalności a nie łaczenie wegli z tłuszczami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"U mnie jest pomiedzy 30-50g, wzrost 158 cm. To zalezy co jem w dany dzien. Przewaznie wynosi ok 40g bialka. Czy wg Ciebie Maciek to dieta wysokobialkowa?
Ogolnie rzecz biorac powinno byc 0,5-1g B/kg masy naleznej."
Po pierwsze nie od 0,5 g/kg tylko od 0,8 jest norma, 0,5 to podaje się przy ostrej niewydolności nerek uzupetniajac diete w aminokwasy aby nie było niedoboru białka, a to jeszcze lepiej w takim razie w twoim przypadku jest niedobór bialka,tak mniemam bo nie znam wagi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matti
Go
|
Przyprawy=super sprawa.
Jak sie leczono ziołami przyprawami to rak i choroby serca nie istniały a ludzie umierali ze starości. Wiec sora takiej bredni jak oskarżanie o raka ziół to jeszcze nie czytałem
Co masz do soli? Sól nie powoduje takze raka...
Zakażenie? Odkrywca wirusów ten na P chyba zappomniałem nazwiska powiedział na łozu śmierci ze nieważne bakterie lecz stan organizmu.Jesteś cienki to sie czepną jak jestes zdrowy nic cie nie tknie.Ja tak uważam.
Po raz kolejny zachęcam byś spróbował inaczej zwątpie w twoją mądrość.
pzdr Marcin
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Poczytaj w jakiejś książce medycznej jak powstaje stłuszczenie wątroby, a nie z wiadomośći wp. Stłuszczenie watroby nie popwastaje tylko z nadmiaru węglowodanów ale ogólnie z nadmiaru energii, głownie w postaci tłuszczów ale takze węglowodanów, ktory zamienia sie w tłuszcz Więc jednak nie można mieszać węglowodanów z tłuszczami, ważne są proporcje. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"W maśle ilość tłuszczy trans jest dość stała i raczej nie przekracza 5%, a zawartość 5-10 i więcej % mają "oszustwa" masła"Analiza zawartości kw tł trans polskiego consensusu tłuszczowego: masło - 5-10% masmixy - 5 - 15% bez komentarza... "Proszę bardzo wpisz sobie ile witamin ma np, wątroba wieprzowa a ile jakieś warzywo czy owoc"Po pierwsze zauważ ze watroba to organ ktory magazunuje największa ilość toksyn i metabolitów hormonów i innego badziewia ktore dostanie sie do organizmu. Tak codziennie jesc tą czystą zdrowiuśką watrobe to życze powodzenia. Po drugie zeby pokryc wątrobą normę na np wit C musisz zjesc jej ze 400 - 500g po takiej ilosci prawie czterokrotnie przekroczysz dawke toksyczna dla wit A, oczywiscie zaznaczam ze nie ma dawki tosycznej dla beta karotenu wystepujacegow roslinach z ktorej wytwarzana jest wit A w organizmie. Wiec zycze powodzenia pokrywanie zapotrzebowania na witaminy watrobką. Odnosnie zmniejszenia smiertelności po obniżeniu węglowodanów: najwiekszy odsetek dlugowiecznosci jest w Chinach gdzie ludzie nawet nie sslyszeli o diecie optymalnej, a wrecz przeciwnie zajadają sie ryżem, soją, rybami. dr Lutza i jego metod poznawczych nie bede komentował, dostał on osiwecenia ze ludzie powinni jest mięso i tłuszcz podczas ogladania rysunków naskalnych. Nikogo nie obrazam, uzywam tylko faktów i argumentów logicznych. Miażdżycy tak naprawdę to niema i ludzie wcale na nią nie umierają. Tylko nowotwory pędzone cukrem koszą wszystkich."Na statystykach to ty sie nie znasz, 50 % zgonów spowodowane jest miażdzyca i jej powikłaniami, nowotwory są daleko za nią. Sugerujesz, że człowiek w tamtych czasach pił ... hm tylko mleko?jaki ma sens ta rozmowa skoro wkładacie mi do ust słowa, ktorych nie powiedzialem. Nie wspomnialem nawet ze pili mleko. Podstawą diety były korzonki, pędy, owoce, bulwy, warzywa, liście, ryby, mieso czyli dieta mieszana, a nie mięsno tluszczowa. W jakim celu jesteś tu na forum?Nie mam celu osmieszenia waszej diety bądz was, chcę jedynie udowodnić ze większość waszych argumentów niekoniecznie wszystkie mogę obalić i, że wasze argumenty nie sa jedyną prawdą na tym świecie. To otwarte forum wiec chyba mam do tego prawo. Czy moze sie mylę? Tak sie składa ze wystarczy zajrzeć do historii i wycztasz tam ze rolnictwo ma 10 000 lat a wczesniej jedzono mięso warzywa i owocepokaz mi gdzie cos wspomnailem o rolnictwie? Rolnictwo to inna sprawa, co ty myslisz ze ludzie zaczeli jesc rosliny i zboza dopiero gdy opanowali rolnictwo? Czlowieku zboża to nie wymysł ludzi one rosły dawno przed czlowiekiem i myslisz ze przodkowie ludzi nie poswieciliby 2 sekundy na zebranie wszystkich ziaren z pedu pszenicy i zjesc? Wiec wracając do tematu: warzywa i owoce mają 7x mniej średnio węglowodanów .Nie dosć ze tak jest to jeszcze mają choć różnie nawet 3-4x mniejszy indeks glikemiczny od pełnych zbóż a nawet 6-8x mniejszy od białego chleba podaje wartości najbardzoiej oddalone progowe .radzę pooglądac tablice indeków glikemicznych i co ma najwyzsze IG. Pomogę jest więcej owoców o wysokim indeksie glikemicznym niz produktów zbozowych. To są fakty historyczne ja mam je za brednie i sądze zę nam kit z ta ewolucją wciskają ale skoro wierzysz to używam ich argumentów zęby cie oidpowiednio podejśćPowiedz z ktorej strony mnie podszedłes bo nie wiem? A wszyscy paleontolodzy i antropolodzy nalężą do spisku, ktory ma na celu pewnie wyniszczenie ludzkości Poza tym wcinałem biały chleb całe "zeszłe" zycie tzn zanim nastapiła zmiana trybu mego życiai to jest twoj błąd bo zaden dietetyk nie zaleci wcinania bialego pieczywa, i na tym polega wasz bład bo wrzucacie wszystkie prod weglowodanowe do jednego worka, czy to bułka czy chleb pelnoziarnisty czy owoc, a to jest gigantyczna roznica. Jak sie leczono ziołami przyprawami to rak i choroby serca nie istniały a ludzie umierali ze starości. Wiec sora takiej bredni jak oskarżanie o raka ziół to jeszcze nie czytałemczlowieku nie znasz podstawowego nazewnictwa zywieniowego, wiec prosze jesli cos piszesz to zastanow sie ze dwa razy zanim palniesz głupote bo trace ochote na odpowiadanie na twoje debilne uwagi! Zioła a przyprawy to nie to samo nieuku. Sól, papryczka chili są przyprawą ale nie są ziołem. Sory zacznij myslec bo przestanie mi sie chciec łopatologicznie wykładac podstawy zywienia. Co masz do soli? Sól nie powoduje takze raka...No tak sól od dzis nie powoduje raka bo ty tak powiedziales nad spozyciem soli i rozwojem raka robiono tysiace badań klinicznych i niestetu ku twojemu zaskoczeniu wyszło im ze nadmiar soli powoduje raka zoładka Więc jednak nie można mieszać węglowodanów z tłuszczami,sory nie wiem skad to wywnioskowales ja czegos takiegi nie napisałem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
Nie jesteś lekarzem bo byś takich bredni (jak na wstępie) nie wypisywał.
prosze mi pokazać gdzie napisałem cos o leczeniu nowotworów węglowodanami? Za to lekarze maja wielką wiedzę żywieniową. Z tego co wiem to nawet godziny zajęć z zywienia czlowieka nie ma na 6 letnich studiach lekarskich.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
estryfikacja polega na wymianie całych kwasów tłuszczowych wiec nie mają jak powstawać izomery trans
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
estryfikacja polega na wymianie całych kwasów tłuszczowych wiec nie mają jak powstawać izomery trans
To proszę panie dietetyk wytłumacz nam, dlaczego chorzy zdrowieją ma DO/ŻO? Większośc z nas zna to nie z teorii tak jak Ty, tylko z praktyki czyli doświadczenia osobistego nie jakiegoś książkowego. Postaraj się o praktykę, to będziesz wiedział więcej i lepiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Po pierwsze zauważ ze watroba to organ ktory magazunuje największa ilość toksyn i metabolitów hormonów i innego badziewia ktore dostanie sie do organizmu. Tak codziennie jesc tą czystą zdrowiuśką watrobe to życze powodzenia. Po drugie zeby pokryc wątrobą normę na np wit C musisz zjesc jej ze 400 - 500g po takiej ilosci prawie czterokrotnie przekroczysz dawke toksyczna dla wit A, oczywiscie zaznaczam ze nie ma dawki tosycznej dla beta karotenu wystepujacegow roslinach z ktorej wytwarzana jest wit A w organizmie. Wiec zycze powodzenia pokrywanie zapotrzebowania na witaminy watrobką. Białko zwierzęce jest bardziej przyswajalne dla organizmu ludzkiego niż roślinne, spójrz ile kg szpinaka byś musiał zjeść objętościowo zawarte w nim żelazo aby było przyswojone przez twój organizm. Poza tym nie wpadaj w skrajności pisząc: "zeby pokryć wątrobą normę na np wit C musisz zjesc jej ze 400 - 500g". Nie bardzo rozumiem dlaczego SAMĄ wątrobą proponujesz uzupełnianie witaminy C, a czy poza wątrobą wieprzową nie ma innych pokarmów? a czy żywienie optymalne polega na jedzeniu samej wątroby? odpowiem raz NIE i drugi raz NIE. Żywienie optymalne to również jedzenie warzyw i owoców, wątrobę podałem tylko jako przykład, mogłem podać również żółtko jako przykład. Odnośnie węglowodanów i tłuszczu, chodzi o to że albo jesz więcej węglowodanów i mniej tłuszczu, albo mniej węglowodanów i więcej tłuszczu. Natomiast jeśli nie zastsosujesz odpowiednich propocji to jest to niezdrowe. Pośrednio o tym napisałeś w wątku o wątrobie, ale gorzej było z wyciągnięciem wniosku. P.S z tymi "toksynami" w wątrobie to nie strasz bo gorsze są chemiczne środki ochrony roślin, a gospodarstw ekologicznych w Polsce mamy aż.. 4%. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rajano
Go
|
Odnośnie węglowodanów i tłuszczu, chodzi o to że albo jesz więcej węglowodanów i mniej tłuszczu, albo mniej węglowodanów i więcej tłuszczu. Natomiast jeśli nie zastsosujesz odpowiednich propocji to jest to niezdrowe. Pośrednio o tym napisałeś w wątku o wątrobie, ale gorzej było z wyciągnięciem wniosku. Dodam jeszcze tylko że ten wątek to ciężki orzech do zgryzienia dla dietetyków (sprawdźcie sami pytając dietetyków) A może Panie dietetyku pochwalisz się czy swoimi zaleceniami dietetycznymi czy wyleczyłeś kogoś np. z RSZ, epilepsji, cukrzycy? bo na tym forum są osoby które chorowały po kilka lat na RSZ i po przejściu na BARDZO NIEZDROWE, ŻYWIENIE OPTYMALNE KTÓRE MA WADY A O KTÓRYCH SIE NIE MÓWI , odstawiły lekarstwa i powróciły do zdrowia. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
macek10
Go
|
"P.S z tymi "toksynami" w wątrobie to nie strasz bo gorsze są chemiczne środki ochrony roślin, a gospodarstw ekologicznych w Polsce mamy aż.. 4%."no i właśnie sam poległeś dzięki własnej wypowiedzi. Pomyśl chwile czym hodowcy żywią te tłuściutkie zwierzęta ktore jjesz, tak tak właśnie tymi roślinami ktore przedtem były spryskiwane srodkami ochrony rośliń, idźmy dalej mądralo, a gdzie te środki ochronty roslin sie kumulują u zwierząt? Tak tak w tym ślicznym zdrowym tłuszczyku, ktorym tak się zajadacie, ale to nie wszystko gdzie jeszcze sie kumulują ? Tak tak w zdrowiutkich narządach miąższowych czyli watróbka, nerki, mózg ktore także lubicie co nie? ale to nie wszystko zwierzątka mają także dodatkowe bonusy ktorych nie mają rosliny! Ci jakże troskliwi hodowcy faszeruja swoje zwierzątka hormonami i antybiotykami, które także bardzo często kumulują sie w tym jak wy to mowicie zdrowym tuszczu chyba zle mnie zrozumiałes ja nie jestem wegetarianinem nie musisz mi wykładac jakie bilako jest lepiej przyswajalne, ja to wiem. wcale nie twierdze ze zywicie sie tylko watrobka, tylko to ty stwierdziles ze chociazby watrobka jest taka bogata w witaminy ze nie trzeba nic wiecej jeść, sa witaminy i minerały, ktore wystepują w bardzo malych ilosciach w miesie i tluszczu a czasem i w warzywach i trzeba sięgnac po pełnoziarniste produkty zbozowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
" Analiza zawartości kw tł trans polskiego consensusu tłuszczowego: masło - 5-10% masmixy - 5 - 15%
bez komentarza...
a naturalne masło domowej roboty i też ma tyle?? jak mówimy o naturalnej zdrowej żywności to nie powinno być ich chyba wcale?
Po pierwsze zauważ ze watroba to organ ktory magazunuje największa ilość toksyn i metabolitów hormonów i innego badziewia ktore dostanie sie do organizmu. Tak codziennie jesc tą czystą zdrowiuśką watrobe to życze powodzenia.
jest jeszcze wątróbka cielęca - pewnie jeszcze nie nafaszerowana
najwiekszy odsetek dlugowiecznosci jest w Chinach gdzie ludzie nawet nie sslyszeli o diecie optymalnej, a wrecz przeciwnie zajadają sie ryżem, soją, rybami.
tłustą wieprzowiną, drobiem, nawet i szczurami , psami chętniej niż ryżem
Nikogo nie obrazam, uzywam tylko faktów i argumentów logicznych.
z pewnymi brakami
Podstawą diety były korzonki, pędy, owoce, bulwy, warzywa, liście, ryby, mieso czyli dieta mieszana, a nie mięsno tluszczowa.
no to weź się wyżyw na okrągło przy tak "bogatym" sezonowym stole dzikich bulw, korzonków, warzyw i owoców bez mięsa
widzę ze ci jeszcze ameryki nie odkryli
tak jak to dokładnie opisano i nadal jeszcze jest praktykowane dzikusy wędrują za "mięsem" a brak jego uzupełniają tym paskudztwem kiedyś z braku narzędzi musieli ograniczyć się do resztek jakie pozostały po drapieżnikach ale mieli za to tłusty szpik z kości
, chcę jedynie udowodnić ze większość waszych argumentów niekoniecznie sa jedyną prawdą na tym świecie.
ta jak i twoje
[ wczesniej jedzono mięso warzywa i owocemyslisz ze ludzie zaczeli jesc rosliny i zboza dopiero gdy opanowali rolnictwo? Czlowieku zboża to nie wymysł ludzi one rosły dawno przed czlowiekiem i myslisz ze przodkowie ludzi nie poswieciliby 2 sekundy na zebranie wszystkich ziaren z pedu pszenicy i zjesc? pokaż te jadalne zboża dziko rosnące a da się to na surowo jeść [b] [b]? A wszyscy paleontolodzy i antropolodzy nalężą do spisku, ktory ma na celu pewnie wyniszczenie ludzkości gdybają sobie bo dowodów nie mają [
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|