Adampio poszukujÄ przepisu na dobrego omleta ale takiego bez sera, Ĺmietany...
Masz jakiĹ pomysĹ????
JuĹź nawet majonez moĹźe byÄ.
Mialem w pracy troche czasu, w koncu jest kryzys i tak ?
50 gr sloniny
50 gr groszku zielonego, mrozonego
50 gr papryki czerwonrj ( swierzej )
150 ( caly pomidor ) spazony.......bez skorki
30 gr szczypiorku
100 gr zolek
Robimy omleta:
Na patelni ( najlepiej 26 cm ) topimy slonine, moze byc smalec
dodajamy rownomiernie rozrzucony groszek
nastepnie , jdodajermy papryke, i przykrywamy patelnie
w miedzyczasie ubijamu zoltka z lyzka wody
w miedzyczasie zalewamy pomidory gotujaca sie woda, czekamy 5 min i zdejmujemy skorke, kroimy pomidory na bardzo cienkie plasterki
I teraz:
Na tluszcz, na dlonine kladziemy groszek
mieszamy
nastepnie dokladamy papryke
przykrywamy patelnie na minimum 5 min
zoltka mieszamy z lyzka wody, jak potrzeba wiecej dodajemy wiecej wody, ubijamu .
teraz wlewamy mase na patelniei mieszamy, nie za bardzo, tzn mieszamy do mimentu, kiedy widzimy, ze dno zaczyna sie scinac.
w miedxzyczasie ktoimy pomidory/a na bardzo cienkie plasterki
jak juyz dno omleta jest troche sciete kladziemy pomidora zakrywajac jego cala powierznie.
Tego omleta nie skladamy, chyb, ze masz dobra patelnie i ze z cala masa moze klezec przez 3 min aby woda wyparowala
wracamy dopunktu wyjscia
jak juz pomidorry leza na omlecie, przykryj cakosc na 2 min, sdejmij i jeszcze na malym ogniu podgrzej! Wyparuj wode.
Ten omlet jest dla 2-ch osob, moze byc dla jednej na dwa razy
A boje sie , ze go zjesz sama na raz.
Oczywiscie przyprawy sama decydujesz, to co lubisz. Pieprz musi byc, sol jest n iewskazana, chili, oregano, tymia, ( bo pomidory
Zycze smacznego.
A propos. Ten omlet serwowany z ziemniakami albo z chlebem optymalnym moze zastapic kazdy inny glowny posilek.
To jest oklet dla Moniki!!!!!!