Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wątek: Omlet "Dla Moniki" ( od Adama) (Przeczytany 15420 razy)
|
adampio
Gość
|
50 gr sloniny 50 gr groszku zielonego, mrozonego 50 gr papryki czerwonrj ( swierzej ) 150 ( caly pomidor ) spazony.......bez skorki 30 gr szczypiorku 100 gr zolek
Robimy omleta:
Na patelni ( najlepiej 26 cm ) topimy slonine, moze byc smalec dodajamy rownomiernie rozrzucony groszek nastepnie , jdodajermy papryke, i przykrywamy patelnie w miedzyczasie ubijamu zoltka z lyzka wody w miedzyczasie zalewamy pomidory gotujaca sie woda, czekamy 5 min i zdejmujemy skorke, kroimy pomidory na bardzo cienkie plasterki
I teraz:
Na tluszcz, na slonine kladziemy groszek mieszamy nastepnie dokladamy papryke przykrywamy patelnie na minimum 5 min zoltka mieszamy z lyzka wody, jak potrzeba wiecej dodajemy wiecej wody, trzepiemy widelcem na jednolita mase, zo byc troche zadka ale nie za bardzo . teraz wlewamy mase na patelniei mieszamy, nie za bardzo, tzn mieszamy do momentu, kiedy widzimy, ze dno zaczyna sie scinac. w miedzyczasie kroimy pomidory/a na bardzo cienkie plasterki jak juz dno omleta jest troche sciete kladziemy pomidora zakrywajac jego cala powierznie. Tego omleta nie skladamy, chyba, ze masz dobra patelnie tak, ze z cala masa mozesz smazyc przez 3 min aby woda wyparowala wracamy dopunktu wyjscia jak juz pomidory leza na omlecie, przykryj cakosc na 2 min, zdejmij pokrywke i jeszcze na malym ogniu podgrzej! Wyparuj wode.
Ten omlet jest dla 2-ch osob, moze byc dla jednej na dwa razy (ja zjadam podobnego po plywaniu na raz....ale to poldniowy posilek dla mnie ) A boje sie , ze go zjesz sama na raz. ( nie ma przeszkod ) Oczywiscie przyprawy sama decydujesz, to co lubisz. Pieprz musi byc, sol jest niewskazana, chili, oregano, tymia, ( bo pomidory lubia tymianek ) Zycze smacznego. A propos. Ten omlet serwowany z ziemniakami albo z chlebem optymalnym moze zastapic kazdy inny glowny posilek. ( Obiad )
To jest omlet dla Moniki!!!!!!
Przepraszam za wczesniejsze bledy......wybaczysz?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Gość
|
Jakie bĹÄdy.... Adampio tu nie ma co dzieliÄ na dwa razy . Jeszcze raz dziekujÄ barrrrrrrrrdzo.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Monika zycze smacznego.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Gość
|
Moniko proszÄ CiÄ o przepis na tego smakoĹyka z groszkiem , ale tak Ĺźeby Adam siÄ nie dowiedziaĹ ciepĹe i caĹuĹne pozdr
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
To znaczy, ze omlet dra Mari nie byl trafiony?
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Gość
|
Jest super !!! , ale ja kocham groszek a skÄ
d miaĹeĹ o tym wiedzieÄ?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Gość
|
Moniko proszÄ CiÄ o przepis na tego smakoĹyka z groszkiem , ale tak Ĺźeby Adam siÄ nie dowiedziaĹ ciepĹe i caĹuĹne pozdr Nie ma sprawy....Niczego nie zdradzÄ
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Nic nie widze.
|
|
|
|
|
|
|
mumi
Gość
|
ach! czuje siÄ "zdradzona" adam jak mogĹeĹ a fe, Ty Adonisie
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Gość
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
ach! czuje siÄ "zdradzona" adam jak mogĹeĹÂ a fe, Ty Adonisie e tam, do Adonisa to mi jeszcze daleko a i z czasem bedzie gorzej
|
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adampio, nie bÄ
dĹş taki skromny Reniu to nie jest fauszywa skromnosc to realia.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Gość
|
Adam chyba dzisiaj za maĹo T
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Adampio, wiesz, teraz bÄdÄ powaĹźna i ĂłsiÄ z nikim, bo zawsze bÄdÄ
lepsi i gorsi, a my moĹźemy siÄ przez to staÄ tylko zgorzkniali. Najlepiej byÄ sobÄ
, niepowtarzalnym, oryginalnymÂ
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
Adam chyba dzisiaj za maĹo TÂ Mari mozesz jasniej, prosze.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Adampio, wiesz, teraz bÄdÄ powaĹźna i ĂłsiÄ z nikim, bo zawsze bÄd± lepsi i gorsi, a my moĹźemy siÄ przez to staÄ tylko zgorzkniali. Najlepiej byÄ sob±, niepowtarzalnym, oryginalnym CoĹ mi tu wyciÄĹo. MiaĹo byÄ tak: uroda, bogactwo, a nawet wiek, sÄ
rzeczÄ
wzglÄdnÄ
, zaleĹźnÄ
od tego, z kim siÄ porĂłwnujemy. Najlepiej nie porĂłwnywaÄ siÄ z nikim, bo zawsze bÄdÄ
lepsi i gorsi od nas , a my moĹźemy siÄ staÄ przez to zgorzkniali. Najlepiej byÄ sobÄ
, niepowtarzalnym, oryginalnym
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Gość
|
eeee.. bo zaczÄliĹcie powaĹźne rozmowy PolakĂłw i zrobiĹo siÄ to dla mnie niestrawne hi,hi, a przecieĹź sĹoĹce dziĹ Ĺwieci przecudnie .
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A gdzie Ĺwieci? U mnie pochmurno i wietrznie
|
|