Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: PROZIAK-zamiast macy węglowodanowej. (Przeczytany 6768 razy)
|
kristan
Go
|
Zapewne niektórzy zapytają skąd ta dziwna nazwa PROZIAK.Otóż wyjaśniam-dawniej sodę oczyszczoną nazywano właśnie -prozą. Chlebki-placki podpłomyki jak kto woli pieczone w okresie chwilowego braku chleba nazywano PROZIAKAMI .Samo wykonanie nie nastręczało najmniejszych problemów,a super opieczone z masełkiem smakowało wybornie-tylko te proporcje??! Po lekkim zmodyfikowaniu przynajmniej u nas są doskonałym uzupełnieniem węglowodanów,posiadającym dodatkowo działanie zasadotwórcze oraz omega 3 i omega 6/siemie/ Skład: 20 dkg mąki pszennej 40 dkg mąki żytniej-pełny przemiał 10 dkg siemienia lnianego 500 ml kefiru 2 dkg/łyżka/ sody oczyszczonej sól, ew. łyżka otrąb ew. szczypta kminku /do wyboru-lub bez/
Wszystkie składniki należy wymieszać np. w dużej misce i wyrobić ciasto.Nieco wczesniej nalezy na małym ogniu rozgrzac patelnie/najlepiej kilka,aby wszystkie piec na raz/.Mokrymi rękoma formujemy podłużne,wielkości dłoni placki o gr.1-2 cm.Kładziemy na patelnie/bez tłuszczu/ i tak obracając z jednej na drugą strone pieczemy dotąd,aż skórka bedzie gruba i chrupiąca.Troche to trwa,więc w tym czasie nalezy sie zająć lekturą z OPTYMALNYCH -np. NIE NALEŻY PRZYPALIĆ!!!!! Kiedyś było to o tyle łatwiejsze bo nasze mamy miały tzw kuchnie z fajerkami opalane drewnem/a jaki był smak tych potraw/. Chciałem zaznaczyć,że w/w produkt należy spożywać tylko i wyłącznie jako uzupełnienie weglowodanów,bądż jako dodatek /2-3 dkg/do sniadańka bowiem 10 dkg to: B.8,8g T.4,3g W.51,6 Tu mogą być lekkie wachania w wyliczance,ale to zależy z jakich tabel sie korzysta/te min. wartosci napewno nie zaszkodza/ Ach, jeszcze jedno-mozna,a nawet nalezy proziaczki zamrozic i używać w/g potrzeb. I z tym akcentem pozdrawiam i zycze sukcesów w kuchni. St.D.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|