Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wątek: Akrylamid. (Przeczytany 6586 razy)
|
krzych_100
Gość
|
Witam.
Tak sobie przeczytaĹem, Ĺźe podczas smaĹźenia wytwarza siÄ akrylamid, sybstancja toksyczna dla zdrowia.
DuĹźe iloĹci akrylamidu powstajÄ
podczas obrĂłbki termicznej (smaĹźenia, pieczenia) produktĂłw spoĹźywczych zawierajÄ
cych skrobiÄ i krochmal (wÄglowodany) np. chipsy, frytki. ZawierajÄ
go takĹźe niektĂłre gatunki chleba. Powstaje takĹźe w czasie smaĹźenia miÄs w wysokich temperaturach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Gość
|
admin o tym pisal nie tak dawno
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzych_100
Gość
|
NajĹwieĹźszy wÄ
tek to ze dwa lata temu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Gość
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
krzych_100
Gość
|
Ano dziÄki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|