forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-06-23, 14:15:32

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
479679 wiadomoÂci w 3914 w▒tkach; wys│ane przez 60 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: Zofia
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Zakwaszenie, alkalizacja
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 9 Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: Zakwaszenie, alkalizacja  (Przeczytany 69042 razy)
Cabron
GoŠ


Email
Zakwaszenie, alkalizacja
« : 2009-03-19, 17:05:19 »

Dlaczego niekt├│rzy na DO choruj─ů? Jak to mo┼╝liwe?
Sam bardzo dobrze znam jeden przyk┼éad.┬á Osoba 5 lat temu rozpocz─Ö┼éa DO, pozby┼éa si─Ö wielu chor├│b, dosta┼éa wy┼╝szej odporno┼Ťci i energii. Od┼╝ywia si─Ö nadal ca┼ékowicie wg zalece┼ä dr JK. Jednak co┼Ť by┼éo nie tak, zachorowa┼éa ci─Ö┼╝ko na reumatyzm mimo stosowania DO.┬á Mad Confused Chorowa┼éa do niedawna. Nie wyleczy┼éa tego diet─ů!! Oczywi┼Ťcie dieta bardzo przy┼Ťpieszy┼éa leczenie, lecz przyczyna le┼╝a┼éa ca┼ékowicie gdzie indziej.

Przechodzimy do sedna sprawy.
Wywiad z W. Ponomarenko:

Cytuj
P: W ruchu optymalnych najpierw by┼éo tak, ┼╝e wed┼éug zalece┼ä doktora Kwa┼Ťniewskiego by┼éy pewne sta┼ée proporcje. Doktor Kwa┼Ťniewski da┼é zarys. P├│┼║niej zacz─Ö┼éy si─Ö modyfikacje, w zale┼╝no┼Ťci od choroby, od stanu organizmu, od rodzaju pracy. Podczas gdy doktor Kwa┼Ťniewski pocz─ůtkowo niech─Ötnie przyjmowa┼é indeksy glikemiczne (kiedy doktor Wr├│bel z nimi wyst─ůpi┼é), ja ju┼╝ by┼éem zwolennikiem ich uwzgl─Ödniania, bo chocia┼╝ w ┼╝ywieniu optymalnym je si─Ö ma┼éo w─Öglowodan├│w, to nie mo┼╝na wska┼║nik├│w glikemicznych ca┼ékowicie lekcewa┼╝y─ç. Zanim pozna┼éem doktora Kwa┼Ťniewskiego, sam bada┼éem takie wska┼║niki, szuka┼éem naturalnych substancji antymia┼╝d┼╝ycowych, kt├│re s─ů w produktach. Pokrywa┼éy mi si─Ö one w┼éa┼Ťnie ze wska┼║nikami glikemicznymi. Jestem zdania, ┼╝e nale┼╝y pr├│bowa─ç pogodzi─ç ortodoksyjne zasady diety z czym┼Ť, co mo┼╝emy wprowadzi─ç jako rzeczy nowe. Chc─Ö przypomnie─ç, ┼╝e w zesz┼éym roku w Rzeszowie m├│wi┼éem o kwasowych i zasadowych w┼éasno┼Ťciach produkt├│w i doktor Kwa┼Ťniewski to przyj─ů┼é. Wcze┼Ťniej rzeczywi┼Ťcie nie zwraca┼é na to uwagi. On w Ciechocinku nie mia┼é takich problem├│w. Tam jest S├│l Ciechoci┼äska, kt├│ra ma sporo "zasadowych" pierwiastk├│w, nie ma problemu niedoboru jodu, kt├│ry mo┼╝e wyst─ůpi─ç na Podkarpaciu - my┼Ťl─Ö, ┼╝e z tego powodu by┼é niewra┼╝liwy na pewne r├│┼╝nice.

Zasadowo┼Ť─ç to przede wszystkim dostarczanie sodu, potasu, magnezu i wapnia. Zasadowo┼Ť─ç zatem to konkretne metale, stanowi─ůce makro- czy mikroelementy, kt├│re trzeba dostarcza─ç w po┼╝ywieniu. Ostatnio du┼╝o o tym m├│wi─Ö, bo ten problem m─Öczy mnie ju┼╝ od pewnego czasu. Zauwa┼╝y┼éem, podobnie jak inni, objawy, kt├│re wed┼éug mnie nies┼éusznie nazywa si─Ö "przebia┼éczeniem". Doktor Krupka na ┼éamach "Optymalnika" zwraca┼é uwag─Ö, ┼╝e mo┼╝e to by─ç zwi─ůzane z zakwaszeniem organizmu. R├│wnie┼╝ moim zdaniem objawy tzw. "przebia┼éczenia" s─ů przekwaszeniem. W nauce nie ma poj─Öcia "przebia┼éczenie". Nie spotka┼éem tego terminu ani w fizjologii ┼╝ywienia, ani w biochemii, ani nigdzie indziej.

┼╗J: Terminu tego nie ma r├│wnie┼╝ w ksi─ů┼╝kach doktora Kwa┼Ťniewskiego. Przypuszczam, ┼╝e by─ç mo┼╝e kt├│ry┼Ť z doradc├│w ┼╝ywienia optymalnego nazwa┼é w ten spos├│b pewne niekorzystne zjawiska u optymalnych, jakie zaobserwowa┼é w swojej praktyce doradcy.

P: Tak, to mo┼╝liwe. Pewnie zauwa┼╝y┼é, ┼╝e przy sporym spo┼╝yciu bia┼éka takie niekorzystne objawy si─Ö pojawiaj─ů b─ůd┼║ nasilaj─ů. Fizjologia ┼╝ywienia takie objawy, jak: z┼ée samopoczucie, cz─Öste b├│le g┼éowy, z┼éa cera, ci─ůg┼ée uczucie niewyspania, "chandra" po obudzeniu opisuje w┼éa┼Ťnie jako przekwaszenie. Z tematem zakwaszenia wi─ů┼╝e si─Ö inna sprawa, na kt├│r─ů dotychczas w og├│le si─Ö nie zwraca┼éo uwagi w ┼╝ywieniu optymalnym. Jest ni─ů r├│wnowaga kwasowo-zasadowa. Powo┼éam si─Ö na dr. Jackson`a, kt├│ry stawia┼é j─ů na pierwszym miejscu. Ale zanim om├│wi─Ö t─Ö spraw─Ö, chcia┼éem co┼Ť powiedzie─ç o wegetarianach.

Zastanawia mnie, ┼╝e w┼éa┼Ťnie wegetarianie najcz─Ö┼Ťciej maj─ů znakomite samopoczucie. Twierdz─ů niekt├│rzy, ┼╝e s┼éowo "jarosz" pochodzi od s┼éowa "jary" - czyli rze┼Ťki. Ich zdrowie niekoniecznie b─Ödzie kwitn─ůce, lecz maj─ů dobre samopoczucie. Prosz─Ö zwr├│ci─ç uwag─Ö na samopoczucie ministra Ko┼éodki. Biega┼é w maratonach, biega┼é po schodach; jak m├│wi┼é, ┼╝e b─Ödzie 5% wzrostu, to by┼éo raczej 0,5% - czyli optymista.

Przez jaki┼Ť czas prowadzi┼éem w ┼üodzi w radiu tzw. "rozmowy noc─ů". Siedzia┼éem przed mikrofonem do godziny 4 rano i dzwonili do mnie r├│┼╝ni ludzie. Bardzo cz─Östo dzwonili wegetarianie, kt├│rzy m├│wili: - "my si─Ö z panem nie zgadzamy. Ja si─Ö czuj─Ö ┼Ťwietnie. Ja sobie w┼éa┼Ťnie teraz co┼Ť pichc─Ö". Ja m├│wi─Ö: - wie pan, je┼Ťli pan pichci o 3 w nocy, to po┼╝ywienie wp┼éywa na pana nienajlepiej, przynajmniej na centralny uk┼éad nerwowy. Ale by┼é to cz┼éowiek pobudzony - radosny.

Wydaje mi si─Ö, ┼╝e to w┼éa┼Ťnie ich jarska dieta pobudza uk┼éad wegetatywny. Ci ludzie s─ů ca┼éy czas jak na rauszu. Zastanawia┼éem si─Ö, czy nie mo┼╝na by pogodzi─ç tamtej diety z nasz─ů. Doktor Jackson twierdzi, ┼╝e z┼ée samopoczucie nast─Öpuje od pokarm├│w zakwaszaj─ůcych. I dlatego wykluczy┼é w swojej diecie mi─Öso, ryby, jajka i chleb, kt├│re dzia┼éaj─ů zakwaszaj─ůco. Twierdzi┼é, ┼╝e je┼Ťli budzimy si─Ö rano ze z┼éym samopoczuciem, je┼Ťli ci─ůgle jeste┼Ťmy niewyspani, ┼╝ycie od rana wydaje si─Ö nam do┼Ť─ç ponure, je┼Ťli miewamy nieokre┼Ťlone b├│le g┼éowy, czasem jakie┼Ť sk┼éonno┼Ťci do apatii, do neurastenii, to jest to dow├│d przekwaszenia organizmu. On uwa┼╝a┼é, ┼╝e wtedy organizm musi si─Ö szybko zalkalizowa─ç. Stosowa┼é dwa dni diet─Ö mleczno-owocow─ů i wraca┼éa mu energia jak ministrowi Ko┼éodce, czu┼é si─Ö ┼Ťwietnie. My┼Ťl─Ö, ┼╝e to jest istotna sprawa. Wegetarianie, ci rze┼Ťcy, by─ç mo┼╝e s─ů dlatego tacy, ┼╝e maj─ů w diecie przewag─Ö produkt├│w zasadowych. Krew ma pH 7,4 - jest lekko alkaliczna. Je┼╝eli jemy du┼╝o mi─Ösa i unikamy warzyw, istnieje szansa, ┼╝e ci─ůgle zaburzamy t─Ö r├│wnowag─Ö i "pr├│bujemy" krew zakwasi─ç. Krew ma bufory, kt├│re to amortyzuj─ů, ale jak jest w tkankach i poszczeg├│lnych kom├│rkach - nie wiemy. Doktor Jackson twierdzi, ┼╝e je┼Ťli mamy z┼ée samopoczucie, to oznacza, ┼╝e w tkankach ┼Ťrodowisko jest za ma┼éo zasadowe. To s─ů hipotezy. Nauka odnosi si─Ö do tego "tak sobie". W "Podstawach Fizjologii ┼╗ywienia" A. Szczyg┼éa jest o tym mowa. Nie jest jednak powiedziane, czy jest tak na pewno, czy nie jest. Z pewno┼Ťci─ů nie nale┼╝y jednak lekcewa┼╝y─ç r├│wnowagi kwasowo-zasadowej; spo┼╝ywanie potraw alkalizuj─ůcych pomo┼╝e j─ů utrzymywa─ç, mo┼╝e nam zapewnia─ç dobre samopoczucie, oszcz─Ödza─ç niekt├│re procesy przemiany materii, rezerwy alkaliczne.

W przypadku zakwaszenia nerki oczywi┼Ťcie wydalaj─ů mocz, kt├│ry jest kwa┼Ťny, ma pH oko┼éo 5 lub mniej. S─ů w tym pewne zalety, poniewa┼╝ kwa┼Ťny mocz hamuje rozw├│j bakterii. Przy pH poni┼╝ej 5 bakterie praktycznie przestaj─ů si─Ö rozwija─ç. Ma to znaczenie przy pewnych chorobach, ale tak┼╝e w przetw├│rstwie. To w┼éa┼Ťnie dlatego kwasi si─Ö og├│rki na zim─Ö, by zahamowa─ç rozw├│j bakterii.

Teraz sprawa tabel z produktami zakwaszaj─ůcymi i alkalizuj─ůcymi. Jest ich tak du┼╝o jak podr─Öcznik├│w. Jedn─ů z nich zamie┼Ťci┼é w lipcowym "Optymalniku" doktor Krupka. Ja mam jeszcze inne tabele, ale uwa┼╝am, ┼╝e tego problemu nie nale┼╝y traktowa─ç z nabo┼╝e┼ästwem. Generalnie wszystkie warzywa i owoce alkalizuj─ů; mleko te┼╝ cz─Ö┼Ťciowo. Zakwaszaj─ů jaja, mi─Öso, ryby, kawior i bia┼éy chleb. Generalnie jest taka zasada, ┼╝e je┼Ťli kto┼Ť zje 100 g mi─Ösa, a liczba kwasowa mi─Ösa wynosi 10, to gdy si─Ö zje 100 g marchewki lub buraczk├│w, to one "zalkalizuj─ů" mi─Öso i wyjdzie si─Ö na zero. Pomo┼╝e si─Ö w ten spos├│b organizmowi. Oczywi┼Ťcie trzeba patrze─ç, ile si─Ö zjad┼éo przy tym w─Öglowodan├│w.

wywiad z http://www.polania.pl/dokumenty/artykuly/ponomarenko/wywiad.htm

Doszli┼Ťmy do takich samych wniosk├│w. Sam nawet stwierdzi┼éem p├│┼║niej, ┼╝e dr JK nie m├│wi o alkalizacji, poniewa┼╝ mieszka w Ciechocinku!!! Przed chwil─ů odnalaz┼éem ten wywiad. Gdyby tylko dr JK o tym wspomnia┼é, wiele os├│b nie mia┼éoby ┼╝adnych chor├│b na DO......

Prosz─Ö wszystkich, by zainteresowali si─Ö tym tematem - jest tak wa┼╝ny dla zdrowia, jak samo ┼╗O....

PS. nasz przyk┼éad z reumatyzmem wykazywa┼é straszne zakwaszenie od urodzenia i od roku przechodzi intensywn─ů alkalizacj─Ö.┬á Cool
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #1 : 2009-03-19, 17:16:56 »

Cytuj
Teraz sprawa tabel z produktami zakwaszaj─ůcymi i alkalizuj─ůcymi. Jest ich tak du┼╝o jak podr─Öcznik├│w. Jedn─ů z nich zamie┼Ťci┼é w lipcowym "Optymalniku" doktor Krupka. Ja mam jeszcze inne tabele, ale uwa┼╝am, ┼╝e tego problemu nie nale┼╝y traktowa─ç z nabo┼╝e┼ästwem. Generalnie wszystkie warzywa i owoce alkalizuj─ů; mleko te┼╝ cz─Ö┼Ťciowo. Zakwaszaj─ů jaja, mi─Öso, ryby, kawior i bia┼éy chleb. Generalnie jest taka zasada, ┼╝e je┼Ťli kto┼Ť zje 100 g mi─Ösa, a liczba kwasowa mi─Ösa wynosi 10, to gdy si─Ö zje 100 g marchewki lub buraczk├│w, to one "zalkalizuj─ů" mi─Öso i wyjdzie si─Ö na zero. Pomo┼╝e si─Ö w ten spos├│b organizmowi. Oczywi┼Ťcie trzeba patrze─ç, ile si─Ö zjad┼éo przy tym w─Öglowodan├│w.
 

Podejzewam, ze wlasnie dlatego Pan Dr. Jan Kwasniewski nie wspomina o zakwaszeniu organizmu ( choc przypominam sobie, ze gdzie wspomina), poniewaz zjadajac w B:T jak 1:1,5 alkalizujemy w 90 % nasz organizm. W 90% poniewaz lepij miec srodowisko lekko kwasne niz lekko zasadowe. Tu dobry przyklad z ogorkami kiszonymi, ktore sie wlasnie kisi po to aby bakterie sie nie rozwijaly.

Ale to tylko moje skromne zdanie.

Zapisane
viola44
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #2 : 2009-03-19, 17:56:10 »

Ja jadam prawie codziennie 100 g buraczków z chrzanem, zwrócił mi uwagę na to moj przyjaciel optymalny i chyba miał racje. Smile

http://www.dobradieta.pl/rownowazniki.php

Zapisane
Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #3 : 2009-03-19, 19:48:25 »

Cytuj
Teraz sprawa tabel z produktami zakwaszaj─ůcymi i alkalizuj─ůcymi. Jest ich tak du┼╝o jak podr─Öcznik├│w. Jedn─ů z nich zamie┼Ťci┼é w lipcowym "Optymalniku" doktor Krupka. Ja mam jeszcze inne tabele, ale uwa┼╝am, ┼╝e tego problemu nie nale┼╝y traktowa─ç z nabo┼╝e┼ästwem. Generalnie wszystkie warzywa i owoce alkalizuj─ů; mleko te┼╝ cz─Ö┼Ťciowo. Zakwaszaj─ů jaja, mi─Öso, ryby, kawior i bia┼éy chleb. Generalnie jest taka zasada, ┼╝e je┼Ťli kto┼Ť zje 100 g mi─Ösa, a liczba kwasowa mi─Ösa wynosi 10, to gdy si─Ö zje 100 g marchewki lub buraczk├│w, to one "zalkalizuj─ů" mi─Öso i wyjdzie si─Ö na zero. Pomo┼╝e si─Ö w ten spos├│b organizmowi. Oczywi┼Ťcie trzeba patrze─ç, ile si─Ö zjad┼éo przy tym w─Öglowodan├│w.
 

Podejzewam, ze wlasnie dlatego Pan Dr. Jan Kwasniewski nie wspomina o zakwaszeniu organizmu ( choc przypominam sobie, ze gdzie wspomina), poniewaz zjadajac w B:T jak 1:1,5 alkalizujemy w 90 % nasz organizm. W 90% poniewaz lepij miec srodowisko lekko kwasne niz lekko zasadowe. Tu dobry przyklad z ogorkami kiszonymi, ktore sie wlasnie kisi po to aby bakterie sie nie rozwijaly.

Ale to tylko moje skromne zdanie.
Akurat wszystkie organizmy maj─ů swoje zakresy pH w jakich najlepiej im si─Ö ┼╝yje. Jaka┼Ť bakteria mo┼╝e mie─ç zakres 5-7pH wi─Öc ┼╝yje tylko w lekko kwa┼Ťnym ┼Ťrodowisku a w bardzo zakwaszonym nie prze┼╝yje nawet 5 minut. Tak samo w zasadowym. Organizmy chorobotw├│rcze ┼╝yj─ů w kwa┼Ťnych ┼Ťrodowiskach.
pami─Ötajmy, ┼╝e:
zasada = tlen
kwas = wod├│r

wi─Öc lepiej by─ç zalkalizowanym czyli lepiej dotlenionym!
Widzia┼éem pewn─ů osob─Ö, kt├│ra pije od 2 lat Alveo (taka kompozycja chyba 28 zi├│┼é), wtedy widzia┼éem r├│┼╝nic─Ö mi─Ödzy ni─ů a innymi osobami, lecz nie wiedzia┼éem o co dok┼éadnie chodzi. Teraz wiem, ┼╝e mia┼éa typowe cechy osoby zalkalizowanej cho─ç o tym nie wiedzia┼éa. Firma Akuna podaje og├│lnie, ┼╝e Alveo dzia┼éa detoksykacyjnie, regeneruj─ůco itd. itp. ale nie podaj─ů, ┼╝e chodzi tu o alkalizacj─Ö.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 39361



Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #4 : 2009-03-19, 20:37:09 »

┼╗ywienie optymalne jest odpowiedzi─ů na wyst─Öpuj─ůce aktualnie zakwaszenie organizmu u oko┼éo 50% mieszka┼äc├│w Europy, o czym z zatroskaniem donosi┼éy media. Zakwaszenie organizmu sprzyja wielu chorobom i powoduje szybkie starzenie si─Ö cz┼éowieka. Co drugi Europejczyk cierpi na zakwaszenie! ┼╗ywienie optymalne prawid┼éowo stosowane nie zakwasza organizmu. Podstaw─ů ┼╝ywienia optymalnego s─ů jajka, t┼éuste mi─Ösa, t┼éuste w─Ödliny, t┼éuste sery, t┼éuste ryby, mas┼éo, ┼Ťmietana, s┼éonina, smalec, oraz warzywa i owoce w ilo┼Ťciach limitowanych potrzebami organizmu.
┬á Wed┼éug najnowszych bada┼ä naukowych (┼║r├│d┼éo:Prof, dr G. Wolfram, Politechnika w Monachium) jajka, t┼éuszcze, bia┼éy ser nie s─ů w og├│le kwasotw├│rcze, a umiarkowane ilo┼Ťci mi─Ösa, podrob├│w, w─Ödlin i ryb nie s─ů w stanie zakwasi─ç organizmu, przy odkwaszaj─ůcej funkcji warzyw i owoc├│w. To czyni z ┼╗ywienia Optymalnego - ┼╗ywienie Idealne.
Zapisane

_flo
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #5 : 2009-03-19, 20:42:58 »

a referencje?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 39361



Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #6 : 2009-03-19, 20:46:01 »

"Flo", to pytanie do mnie jest skierowane?
Zapisane

renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 39361



Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #7 : 2009-03-19, 20:58:02 »

Flo, czemu nie pytasz "Cabron" o referencje? Ja mam te wiadomo┼Ťci z Arkadii "Aura", z Jastrz─Öbiej G├│ry, Oni zbieraj─ů wszystkie nowinki naukowe dotycz─ůce ┼╝ewienia i jego wp┼éywu na zdrowie.
Zapisane

Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #8 : 2009-03-19, 21:08:04 »

┼╗ywienie optymalne jest odpowiedzi─ů na wyst─Öpuj─ůce aktualnie zakwaszenie organizmu u oko┼éo 50% mieszka┼äc├│w Europy, o czym z zatroskaniem donosi┼éy media. Zakwaszenie organizmu sprzyja wielu chorobom i powoduje szybkie starzenie si─Ö cz┼éowieka. Co drugi Europejczyk cierpi na zakwaszenie! ┼╗ywienie optymalne prawid┼éowo stosowane nie zakwasza organizmu. Podstaw─ů ┼╝ywienia optymalnego s─ů jajka, t┼éuste mi─Ösa, t┼éuste w─Ödliny, t┼éuste sery, t┼éuste ryby, mas┼éo, ┼Ťmietana, s┼éonina, smalec, oraz warzywa i owoce w ilo┼Ťciach limitowanych potrzebami organizmu.
┬á Wed┼éug najnowszych bada┼ä naukowych (┼║r├│d┼éo:Prof, dr G. Wolfram, Politechnika w Monachium) jajka, t┼éuszcze, bia┼éy ser nie s─ů w og├│le kwasotw├│rcze, a umiarkowane ilo┼Ťci mi─Ösa, podrob├│w, w─Ödlin i ryb nie s─ů w stanie zakwasi─ç organizmu, przy odkwaszaj─ůcej funkcji warzyw i owoc├│w. To czyni z ┼╗ywienia Optymalnego - ┼╗ywienie Idealne.
Powiedziałbym, że ponad 90% Europejczyków cierpi na zakwaszenie.. Zależy jak bardzo.
Ok, ┼╗O nie zakwasza organizmu, jednak wi─Ökszo┼Ť─ç os├│b przechodz─ůc na ┼╗O jest zakwaszona (nie stosuj─ů od urodzenia).
Po drugie, dzisiaj mamy straszn─ů ┼╝ywno┼Ť─ç i pe┼éno stresu. Zakwaszenie nie zale┼╝y tylko od ┼╝ywienia.. tak┼╝e od jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci.. i innych czynnik├│w.
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #9 : 2009-03-19, 21:16:24 »

Cabron, wezmy ten temat z innej strony. Powiedz mi co sie dzieje w organizmie czlowieka jedzacego "korytkowo"?
Nie jje jajek, bo nie sa zdrowe, jje duzo miesa i duzo weglowodanow. Jakie jest ich srodowisko?
Zapisane
_flo
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #10 : 2009-03-19, 21:17:46 »

reniu, Cabron napisal, ze byl to wywiad z Wlodzimierzem Ponomarenko
chodzi mi o to, ze jak cos czytam, to lubie wiedziec kto to napisal :p
dziekuje za informacje, bardzo przydatna, poniekad pokrywa sie z moimi doswiadczniami
nie wydaje mi sie, zeby zoltka byly zakwaszajace (jak czytamy na www.dd), mieso owszem
Very Happy
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #11 : 2009-03-19, 21:20:37 »

reniu, Cabron napisal, ze byl to wywiad z Wlodzimierzem Ponomarenko
chodzi mi o to, ze jak cos czytam, to lubie wiedziec kto to napisal :p
dziekuje za informacje, bardzo przydatna, poniekad pokrywa sie z moimi doswiadczniami
nie wydaje mi sie, zeby zoltka byly zakwaszajace (jak czytamy na www.dd), mieso owszem
Very Happy

 

zoltka sa zakwszaszajace, bo musza byc. Bialko zakwasza organizm.
Zapisane
Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #12 : 2009-03-19, 21:22:18 »

zoltka sa zakwszaszajace, bo musza byc. Bialko zakwasza organizm.
Jakie bialko? Dobrej jakosci i w niewielkich ilo┼Ťciach nie zakwasza..
Zapisane
Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #13 : 2009-03-19, 21:24:21 »

Cabron, wezmy ten temat z innej strony. Powiedz mi co sie dzieje w organizmie czlowieka jedzacego "korytkowo"?
Nie jje jajek, bo nie sa zdrowe, jje duzo miesa i duzo weglowodanow. Jakie jest ich srodowisko?
W organizmie czlowieka jedz─ůcego "korytkowo" zachodz─ů niezwyk┼ée i bolesne przemiany  Confused
np. post─Öpuj─ůce zakwaszenie
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #14 : 2009-03-19, 21:25:26 »

zoltka sa zakwszaszajace, bo musza byc. Bialko zakwasza organizm.
Jakie bialko? Dobrej jakosci i w niewielkich ilo┼Ťciach nie zakwasza..

Jezeli napisalem "zoltka", to o jakim bialku myslisz mowie?
Zapisane
Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #15 : 2009-03-19, 21:27:32 »

Zrozumialem, ┼╝e ┼╝├│┼étka zakwaszaj─ů, poniewa┼╝ zawieraj─ů bia┼éko kt├│re zakwasza Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 39361



Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #16 : 2009-03-19, 21:31:36 »

Powiedziałbym, że ponad 90% Europejczyków cierpi na zakwaszenie.. Zależy jak bardzo.
Ok, ┼╗O nie zakwasza organizmu, jednak wi─Ökszo¶─ç os├│b przechodz±c na ┼╗O jest zakwaszona (nie stosuj± od urodzenia).
Po drugie, dzisiaj mamy straszn± ┼╝ywno¶─ç i pe┼éno stresu. Zakwaszenie nie zale┼╝y tylko od ┼╝ywienia.. tak┼╝e od jako¶ci ┼╝ywno¶ci.. i innych czynnik├│w.
Cytuj
Masz racj─Ö z t─ů straszn─ů ┼╝ywno┼Ťci─ů i stresem, ale my mamy na to du┼╝y wp┼éyw. Gorzej z zanieczyszczeniem powietrza, tu mamy mniejszy wp┼éyw.
Zapisane

Cabron
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #17 : 2009-03-19, 21:33:58 »

Na stres mamy wp┼éyw, na ┼╝ywno┼Ť─ç mniejszy a na zanieczyszczenia praktycznie nie mamy wp┼éywu..
Zapisane
adampio
GoŠ


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #18 : 2009-03-19, 21:39:16 »

Zrozumialem, ┼╝e ┼╝├│┼étka zakwaszaj─ů, poniewa┼╝ zawieraj─ů bia┼éko kt├│re zakwasza Shocked


OK, zrobiles duze oczy. Wiec wg Ciebie zakwasza organizm albo tluszcz albo weglowodany, tak?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
P│eŠ: Kobieta
wiadomoÂci: 39361



Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #19 : 2009-03-19, 21:39:57 »

Ja uwa┼╝am, ┼╝e stres w du┼╝ej mierze zale┼╝y od od┼╝ywiania, a na ┼╝ywno┼Ť─ç mamy niema┼éy wp┼éyw, a co do powietrza, to jak ma si─Ö kas─Ö, to mo┼╝na przeprowadzi─ç si─Ö w rejony jeszcze nieskarzone. Wiem, ┼╝e to nie takie proste, bo w takich regionach trudno o prac─Ö.
Zapisane

Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 9 Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.244 sekund z 19 zapytaniami.