forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-27, 06:24:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Zakwaszenie, alkalizacja
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Zakwaszenie, alkalizacja  (Przeczytany 238159 razy)
_flo
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #60 : 2009-07-02, 22:13:50 »

kaszami

a czy wiesz, ze te wszyskie kasze, nasiona, straczkowce to trzeba mocno przedtrawic poza organizmem - fermentowac, namaczac, gotowac kilka godzin
zawieraja wiele nauralnych konserwantow, ktore utrudniaja trawienie i przyswajanie witamin i mineralow
na przyklad kwas fitynowy blokuje przyswajanie cynku i zelaza, mozna w prosty sposob nabawic sie anemii (czy ty czasem nie pisales, ze masz niedokrwistosc?)
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #61 : 2009-07-03, 09:23:43 »

Ja mam  moczu PH 6 ale wydaje mi się że jest za kwaśny jak na żywienie wegetariańskie.

Zdecydowanie za kwaśny! U Wegetarian pH moczu waha się w granicach 7,4-8,4 i jest to prawidłowe zjawisko. Wygląda na to, że zjadasz zbyt dużo azotanów, siarczanów i fosforanów, może z "nowalijek"?

PS
Pochodna benzoesanu i glicyny (kwas hipurowy), często zakwasza mocz u Wegetarian!
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #62 : 2009-07-03, 09:45:16 »


Zdecydowanie za kwaśny! U Wegetarian pH moczu waha się w granicach 7,4-8,4 i jest to prawidłowe zjawisko. Wygląda na to, że zjadasz zbyt dużo azotanów, siarczanów i fosforanów, może z "nowalijek"?

PS
Pochodna benzoesanu i glicyny (kwas hipurowy), często zakwasza mocz u Wegetarian!

zastanawiam się jakie konsekwencje w perspektywie ma zasadowość moczu? czy Ci ludzie nie są bardziej podatni na  infekcję dróg moczowych? kwasowość moczu w jakimś stopniu chroni przed namnażaniem bakterii...
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #63 : 2009-07-03, 10:22:31 »

Alkaliczność też jest bakteriostatyczna.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #64 : 2009-07-03, 12:03:45 »

Alkaliczność też jest bakteriostatyczna.

generalnie alkaliczność sprzyja namnażaniu drobnoustrojów, w zwiazku z powyższym nie zgadzam się z Tobą adminku...
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #65 : 2009-07-03, 12:07:33 »

Mówimy o pęcherzu, czy pożywce agarowej?  Wink
Aklaliczoność do pH 8 faktycznie sprzyja niektórym drobnoustrojom, ale prawdopodobieństwo dostania się ich do pęcherza moczowego jest nikłe.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #66 : 2009-07-10, 12:09:22 »

kaszami

a czy wiesz, ze te wszyskie kasze, nasiona, straczkowce to trzeba mocno przedtrawic poza organizmem - fermentowac, namaczac, gotowac kilka godzin
zawieraja wiele nauralnych konserwantow, ktore utrudniaja trawienie i przyswajanie witamin i mineralow
na przyklad kwas fitynowy blokuje przyswajanie cynku i zelaza, mozna w prosty sposob nabawic sie anemii (czy ty czasem nie pisales, ze masz niedokrwistosc?)
warte przypomnienia:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#wchlanianie
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #67 : 2014-06-23, 14:13:06 »

A o czym wy rozmawiacie?
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "zakwaszenie organizmu" pod warunkiem, że nie ma się wad genetycznych, że się oddycha i ma się zdrowe nerki, o czym dr Ponomarenko dokładnie wiedział i wyraźnie to podkreślił w swoim tekście powołując się na Szczygła i to nie zależnie, czy mieszka się w Ciechocinku, czy np: na Atlantydzie, a po drugie "Cabron" po promocji "srebra", zachawla kolejny preparat, którym pewnie handluje? Został jeszcze preparat szkła wodnego, o którym była już tu mowa i pewnie jeszcze coś, co może "zaskoczyć".
Od alveo znacznie zdrowszymi, bo tańszymi ziołami pitymi z umiarem są np:
http://www.jagermeister.com/#/int-en/home
Zasada handlarza jest zawsze dość prosta: zwrócić uwagę, że jest źle lub może być lepiej, zachwalić produkt powodujący poprawę i to z reguły wystarcza, aby zyskać poklask...
To jest zawsze "zbawinne" w polityce i dla "demokracji", bo gwarantuje "wyborcom" pozowy wyboru!

PS
a zakwaszenie i alkalizacja jest problemem dla handlarzy preparatami buforującymi, ponieważ faktycznie dotyczy aż 99,99% obywateli Europy i nie tylko. Wystarczy jeszcze przed "dotyczy" dopisać "nie" i wszystko będzie zgodnie z prawdą.
A do tego, jeśli ktoś nie potrafi utrzymać własnego zdrowia w należytym porządku, to musi za to słono płacić innym. W tym najwięcej producentom preparatów leczniczych.
Tak wyciągnąłem Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #68 : 2014-06-23, 14:21:00 »

jest jeszcze temat "bajanie o zakwaszeniu organizmu"
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #69 : 2014-06-23, 14:54:40 »

jest jeszcze temat "bajanie o zakwaszeniu organizmu"
Chodziło mi o to co powyżej Very Happy
Dla mnie ok, nie, żebym był taki mądry, ale to co mówi Admin o biochemii i fizjologii do mnie przemawia, choć pewnie nie wszystko...
Jeśli on się myli, to jestem kryty w razie czego Very Happy
A i o serach, ale też nie tak, żeby przestać jeść pleśniaki Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #70 : 2014-06-23, 15:23:17 »

Jasne, ze tak. Juz o tym pare razy gadalismy Very Happy

„Jest tylko jedna choroba – nadmierne zakwaszenie organizmu"...

To uproszczenie jest w pewnym sensie słuszne - popieram dlatego w pewnym sensie  poglądy dr-a Roberta O. Yunga, bo doprowadzenie organizmu do zakwaszenia, przez własne błędy żywieniowe skraca życie. Sad
Nieumiejętna "walka" z tym niefizjologicznym stanem - również.
Wiec da sie Wink

i
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #71 : 2014-06-23, 15:57:28 »

Jasne, ze tak. Juz o tym pare razy gadalismy Very Happy

„Jest tylko jedna choroba – nadmierne zakwaszenie organizmu"...

To uproszczenie jest w pewnym sensie słuszne - popieram dlatego w pewnym sensie  poglądy dr-a Roberta O. Yunga, bo doprowadzenie organizmu do zakwaszenia, przez własne błędy żywieniowe skraca życie. Sad
Nieumiejętna "walka" z tym niefizjologicznym stanem - również.
Wiec da sie Wink

i

Toanowi podobno DO zaszkodziła, może się zakwasił?
Na pewno nie chodzi tu o powszechne rozumienie zjawiska.
Poza tym mój wpis jest młodszy, a sam mówisz, że trzeba się kształcić i wskakiwać czasem na wyższy level Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #72 : 2014-11-06, 12:13:16 »

Powiem wam, ze to co dziadek Kangur pisze ostatnio jest bardzo ciekawe i ma wiele sensu.

Wciagnalem ostatnio kilka popularnych ksiazek o odkwaszaniu (wlacznie z ostatnia pozycja N.Treutweina) i ciezko sie tam szczerze dopatrzyc sensu odkwaszania. Wiekszosc z nich jest stronnicza albo/i przewaznie wegetarianska, i czasami nawet mimo ciekawej wiedzy zawartej w tych ksiazkach to kompletnie nie da sie zrozumiec wysnutych wnioskow. Zaden z autorow nie wspomina, ze odkwaszanie to przeciwna strona zakwaszania, czyli jakby nie patrzec odchylania od stanu rownowagi, tyle ze w druga strone. Dlaczego przechylanie w "lewo" ma byc lepsze od przechylania w "prawo" tego juz nie wyjasniaja.

Co prawda Young ciekawie pisze i wkleja zdjecia tej krwi "odkwaszonej" jako duzych, regularnych okregow, ale pisanie, ze bialko zwierzece spala sie w organizmie gorzej niz roslinne budzi moje watpliwosci, czy nie jest stronniczy, a biorac pod uwage, ze jest zdeklarowanym wegusem to.... Rolling Eyes
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #73 : 2014-11-06, 12:28:59 »

Ja tam na "zakwaszeniu" się specjalnie nie wyznaję, ale wedle mnie dość obiektywnym parametrem w warunkach domowych jest pH śliny. Można badać jak "ciała ketonowe" w cewie...  Wink
A wiarygodnym badaniem jest jedynie biochemia krwi, reszta to bajanie.  Very Happy
Szybko się można zzasadowić w razie potrzeby, tylko po co?  Shocked
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #74 : 2014-11-06, 12:33:14 »

 Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #75 : 2014-11-06, 12:45:41 »

Najprostszą metodą odkwaszenia jest przyspieszenie i zwiększenie objętości wdychanego powietrza, jednakże nie wolno dopuścić do stanu otępienia tlenowego, a tym bardziej do tzw. drgawek tlenowych z przykurczem krtani typu kloniczno- tonicznego.  Confused
Ciekawostka: zwiększenie pO2 we krwi prowadzi do uszkodzenia CUN związanego ze zmniejszoną przenikalnością glukozy przez barierę krew-mózg dając objawy padaczkowe.
I tyle, bo więcej mi się nie chce...  Very Happy
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #76 : 2014-11-06, 12:51:41 »

A wstrzymywanie oddechu dobrą "rozgrzewką", żeby glikogen w miocytach "wyheblować"?
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #77 : 2014-11-06, 12:55:15 »

Ja tam na "zakwaszeniu" się specjalnie nie wyznaję, ale wedle mnie dość obiektywnym parametrem w warunkach domowych jest pH śliny. Można badać jak "ciała ketonowe" w cewie...  Wink
A wiarygodnym badaniem jest jedynie biochemia krwi, reszta to bajanie.  Very Happy
Szybko się można zzasadowić w razie potrzeby, tylko po co?  Shocked
Zgadza sie, tylko to cale odkwaszanie ostatnio zrobilo sie dosc modne i wszedzie o tym trabia, wiec nawet DobreDzieci przerabiaja temat i oczywiscie na nowa "naukowa" modle. Niedlugo pewnie i mocz beda odkwaszac, bo naukowo im wyjdzie, ze to przyczyna chorob, zaraz po glutenie i niedobialczeniu.
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #78 : 2014-11-06, 13:02:15 »

A wstrzymywanie oddechu dobrą "rozgrzewki", żeby glikogen w miocytach "wyheblować"?

Nie zastanawiałem się nad tym, ale tak na pierwsze moje wrażenie, to mi wychodzi, że raczej istotniejsze jest odwrotne stężenie frosfokreatyny w stosunku do cAMP w miocytach. To główny raczej zaczyn do uwalniania glukozy z glikogenu. Ale mogę się mylić, bom omylny też jest.  Wink
W każdym razie proces zachodzi szybko w razie potrzeby, szczególnie przy rzucie stresowym katecholamin wątroba reaguje natychmiast.  Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Zakwaszenie, alkalizacja
« Odpowiedz #79 : 2014-11-06, 13:02:52 »

Ja tam na "zakwaszeniu" się specjalnie nie wyznaję, ale wedle mnie dość obiektywnym parametrem w warunkach domowych jest pH śliny. Można badać jak "ciała ketonowe" w cewie...  Wink
A wiarygodnym badaniem jest jedynie biochemia krwi, reszta to bajanie.  Very Happy
Szybko się można zzasadowić w razie potrzeby, tylko po co?  Shocked
Zgadza sie, tylko to cale odkwaszanie ostatnio zrobilo sie dosc modne i wszedzie o tym trabia, wiec nawet DobreDzieci przerabiaja temat i oczywiscie na nowa "naukowa" modle. Niedlugo pewnie i mocz beda odkwaszac, bo naukowo im wyjdzie, ze to przyczyna chorob, zaraz po glutenie i niedobialczeniu.

Niech mniej mięsa i podrobów ŻrO!  Cool  Wink
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.652 sekund z 20 zapytaniami.