forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 10:31:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
658436 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Szpik kostny - gdzie go dostać ?  (Przeczytany 98703 razy)
slawek
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #20 : 2007-07-24, 09:36:43 »

Wiesz ile lat musiałbym czekać na szpik ???Wink
Zapisane
sabina
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #21 : 2007-07-24, 09:47:55 »

No nie mów, że nie pichcisz czasem wywaru mięsnego?. Zamiast mięsa i kości dajesz te rurki szpikowe, cedzisz, przecierasz przez sitko i masz, i wywar, i szpik... Very Happy
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #22 : 2007-07-24, 10:06:23 »

Po co komu zdrowemu trudny do zdobycia szpik kostny.
Skórka ze słoniny jest dostępna w każdym miejscu.
W skóce najlepszy jest kolagen.
Jak przygotować sobie skórki ze słoniny.
Duże płatki musimy pokroić na mniejsze kawałki gdyż podczas gotowania
całe skórki ze slonimy bardzo pęcznieją.
Po ugotowaniu skórek po około 1,5 godzinie skórki
mielimy  maszynką elektryczną do zmielonych skórek wlewamy
trochę wywaru z gotowania by uzyskać taką gęstą konsystencję jakby bitej śmietany.
Następnie wkładam po około 250 gram  do woreczków foliowych i siup do zamrażarki.
Skóki ze słoniny są bezwonne bez jakiego kolwiek smaku zawierają duże ilości
kolagenu BTW w 100 gramach 23,0 - 20,4 - 0,0
Ja €żywam skórki do wzbogacania np flaczków, bigosu. zupy jarzynowej dodaję do wszelkiego rodzaju sosów jako gęstnik. Każdy dowolnie może sobie te skórki zagospodarować.
Moim zdaniem bardziej warto się przerzucić na skórki ze słonini, niż szukać szpiku kostnego.
Próbowam wyciąać szpik z kości efekt marny kilka gram pilowanie cudowanie.
Można w razie konieczności kości szpikowe przerąbane gotować jako wywar.
Tak samo móżdżek jest bardzo dobry, ale nie wszyscy go lubią.
Też jest trudno dostępny w handlu.
Skórki mogę polecić jako znakomite sprawdzone pod każdym wzgłędem zawsze u mnie dostępne w lodówce w razie  jakiej kolwiek potrzeby.
Zapisane
Janek
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #23 : 2007-07-24, 10:08:53 »

Odpowiedź dla fewa na pytanie:
"Janek, a czy taki gotowany szpik ma gorszą jakośc? Bo ja kupuję kości i mówię, żeby mi porąbali na małe kawałki. Gotuję w szybkowarze, przecedzam do słoików i po wystygnięciu na wierzchu jest gruba warstwa tłuszczu /szpiku /"

Taki (Twój) szpik jeśli gotuje się zbyt długo, traci swoje najlepsze właśicwości (biologiczne). Pamiętam, jak mówił dr Jan Kwaśniewski na którymś ze spotkań, ze szpik trzeba gotować krótko, właśnie 5 - 15 minut w zależności od jego ilości w garnku. A może coś na ten temat napisze TOAN? Przecież to autentyczna kopalnia wiedzy. A jeśli nie będzie wiedział, to wie KOGO zapytać.  Janek
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #24 : 2007-07-24, 10:38:33 »

No nie mów, że nie pichcisz czasem wywaru mięsnego?. Zamiast mięsa i kości dajesz te rurki szpikowe, cedzisz, przecierasz przez sitko i masz, i wywar, i szpik... Very Happy
Czasem pichcę ale czasu mam mało ;( i jeszcze długo nie będę miał Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #25 : 2007-07-24, 10:57:00 »

TOAN? Przecież to autentyczna kopalnia wiedzy.

Ależ skąd, ja tylko staram się wiedzieć wiele o wszystkim, a nie jak upraszczając cyt: "wybitny specjalista - wszystko o niczym"... Przeciętnie rozgarnięty człowiek w dzisiejszych czasach może być "wybitnym specjalistą" w prawie dowolnej dziedzinie życia i to w dwa-trzy miesiące, jeśli ma stosowne predyspozycje i mądrego nauczyciela, który podpowie na co zwracać uwagę... Very Happy
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #26 : 2007-08-02, 03:18:00 »

Morgano ,
chwała ci za tego posta ,bo ja też durnowata szukałam szpiku i maltretowałam sie
   dzibaniem w kosciach .
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #27 : 2007-08-25, 10:13:38 »

W Danii sa w sprzedazy suszone skorki, ktore sie je zamiast chipsow.
Poza tym mozna isc do rzeznika i poprosic goscia o kilogram schabu ze skorka, jednoczesnie poprosic rzeznika oto aby ponacinal skoke w centymetrowe paski do samego miesa ALE NIE NACINAJAC MIESA, to bardzo wazne.

Natepnie, juz w domu dobrze posolic gruba sola miedzy kazdym paskiem, wetknac dwa liscie laurowe, wlozyc do zaroodpornego naczynia ze smalcem i do pieca na 180 st. Wazne jest aby mieso bylo rowne w poziomie, jezeli tak nie jest to wyrownac pozim podkladajac zwoje folii aluminiowej pod mieso....dlaczego, dlatego, ze na sam koniec kiedy miesko jest miekke i brazowiutkie wlaczamy na 10 min grilla na 280 stopni, aby skorka byla chrupiaca.

Do tego robi sie sosik "wlasny", koniecznie brazowy i czerwona kapuste na cieplo.

Pycha
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #28 : 2007-08-25, 10:30:46 »

Każde pieczyste z kością lepiej smakuje. Podczas pieczenia, smażenia kość nadaje specyficzny smak mięsu. Inaczej smakuje np: schabowy z kością i wytrybowany, inaczej boczek, a inaczej płat boczku z żebrami. Skóra również podnosi smakowitość pieczystego. Dobrze jest też pozostawić przyprawione mięso w lodówce (5-8oC) na 8-24h przed pieczeniem, smażeniem, rusztowaniem ...  Very Happy
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #29 : 2007-08-25, 11:11:38 »

adampio. Już wielokrotnie słyszałem o skórkach ze słoniny przygotowane jako czipsy.
Niestety nie miałem jeszcze możliwości zasmakować ten przysmak.
Ale interesuje mnie coś innego.
Czy masz możliwość dowiedzieć jak takie czipsy można by było przygotować domowym sposobem.
Byłoby to bardzo interesujące, gdyż nie ma takiego produktu u nas w Polsce.
Proszę o takie małe optymalne śledztwo dla dobra optymalnych lub jakieś ewentualne inne rozwiązanie
jak osiągnąć taki produkt jakim są czipsy ze skórek słoniny.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #30 : 2007-08-25, 11:33:03 »

Morgano, przyslij mi na priv twoj adres to wysle Ci jedna paczke do posmakowania a Ty juz napewno bedziesz wiedzial jak oni to robia. Mala paczka wazu 100 gr i objetosciowo nie jest duza, wiec z mojejstrony zaden problem.

Ja zadzwonie w poniedzialek do producenta i sie dowiem jak oni to robia.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #31 : 2007-08-25, 11:41:30 »

jak takie czipsy można by było przygotować domowym sposobem...

Zdecydowanie popieram!
Jakie to śmieszne, że w Danii i innych krajach, gdzie robią takie skórki nie jest to "zakazane" z uwagi na ogromną zawartość chorysterolu  Shocked i jeszcze są do tego nieuświadomieni chętni, co tak lubią się  dobrowolnie "truć"  Confused.
W Austrii zajadają niektórzy bardzo chętnie wytopione skwarki słoninowe, pakowane po 100g i dostępne w każdym normalnym spożywczym sklepie, ale dla nas były zbyt słone!  Sad.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #32 : 2007-08-25, 11:46:29 »

do producenta...

A czy producent podaje zawartość GSP (główne składniki pokarmowe) w 100g na opakowaniu?.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #33 : 2007-08-25, 11:52:08 »

Toan, nie wiem czy to jest podyktowane nieswiadomoscia czy tez tym, ze technologia obrobki produktow, w tym przypadku miesa i konkretnie w Danii, kieruje sie jedna zasada: nie mozna niczego wyrzucic, zupelnie jak w DO.
I miedzyinnymi dlatego mozna kupic tu rozne przetwory typu swinskie skorki.

Prawde mowiac, chodzac po sklepach w Polsce, konkretnie w Lodzi, zaskoczylo mnie pozytywnie zjawisko, ze i w Polsce zaczeto myslec podobnymi kategoriami. W jednym ze sklepow miesnych zauwazylem mieszanke mies na bigos !!!! Opady roznych mies.....uwazam, ze to wspanialy pomysl.

Jednego czego w Danii nie ma to salcesony i kaszana......ta ostatnia jest produkowana tylko sezonowo w okolicach Swiat Bozego Narodzenia !!!!
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #34 : 2007-08-25, 11:53:54 »

Tak, Toan podaje zawartosc  BTW, poniewaz jest to tu obowiazkowe.

Z tego co pamietam to B 28 T 54 W <1

Ale sprawdze dzis w sklepie i podam
Zapisane
adamo
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #35 : 2007-08-25, 14:17:51 »

Po co komu zdrowemu trudny do zdobycia szpik kostny.
Skórka ze słoniny jest dostępna w każdym miejscu.
W skóce najlepszy jest kolagen.

Ja również nie rozumiem dlaczego szpik kostny jest tak bardzo doceniany przez Dr. J.K.?
Co tam jest takiego cennego oprucz komórek otoczonych tłuszczem,  czego niema w golonce czy np. wątrobie czy nerkach?

Dlaczego warto bawić się w piłowanie i rąbanie kości aby wydrapywać z nich szpik?

Czy przypadkiem nie jest to mit wyolbrzymiony przez kogoś z autorytetem?

Mam nadzieje że uzyskam logiczną odpowiedź od kogoś kto doświadczył "optymalizacji" przez ŻO.
 
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #36 : 2007-08-25, 14:49:25 »

Co tam jest takiego cennego oprucz komórek otoczonych tłuszczem, 

Jak w żółtkach - WSZYSTKO, co potrzebuje człowiek, aby być człowiekiem z wyjątkiem vit. C  Very Happy
Wystarczy dołożyć tylko trochę białka (nawet ze strączkowych - jeśli ktoś lubi), bo B:T jest jak 1:28!
Kości tukowe pięknie pocięte bez pokruszonych kawałków dają "prawie darmo" (u mnie 1,49 zł za mrożoną, foliową paczkę - 10kg) w każdym markecie.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #37 : 2007-08-25, 15:06:47 »

Przy kupowaniu produktów zdatnych dla człowieka do jedzenia, prócz proporcji BTW można kierować się dodatkowo zawartością celulozy, cholesterolu i (lub) fosforu w produkcie. Zasada jest dość prosta: im więcej cholesterolu i (lub) fosforu, a mniej celulozy, tym wyższa jest wartość biologiczna pokarmu.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #38 : 2007-08-25, 15:10:39 »

Cytuj
dlaczego szpik kostny jest tak bardzo doceniany przez Dr. J.K.?

Np jak to? Jest bardzo energetyczny, tani. W jajach i szpiku jest najlepsze białko.
Szpik jest najlepszym budulcem dla naszego szpiku, który ma wpływ na jakośc naszej krwi, odporność

Nie wiem, dlaczego chcielibyście zastapić szpik skórkami Very Happy
Zapisane
adamo
Go


Email
Odp: Szpik kostny - gdzie go dostać ?
« Odpowiedz #39 : 2007-08-25, 17:33:37 »

Co tam jest takiego cennego oprucz komórek otoczonych tłuszczem,

Jak w żółtkach - WSZYSTKO, co potrzebuje człowiek, aby być człowiekiem z wyjątkiem vit. C  Very Happy
Wystarczy dołożyć tylko trochę białka (nawet ze strączkowych - jeśli ktoś lubi), bo B:T jest jak 1:28!
Kości tukowe pięknie pocięte bez pokruszonych kawałków dają "prawie darmo" (u mnie 1,49 zł za mrożoną, foliową paczkę - 10kg) w każdym markecie.

Jak w żółtku - WSZYSTKO to chyba nie, takie twierdzenie wprowadza w błąd mniej obeznanych, ilościowo bezwzględnie NIE.

Toan sam napisałeś "bo B:T jest jak 1:28!" jeli tak jest w istocie, to triacylogliceroli jest 7 razy za dużo dla proporcji zalecanej.
To oznacza że drogocenne aminokwasy egzogenne są w ilości takiej jak 3 koty by napłakały  Very Happy
Co do wszystkich innych składników budulcowych - "egzogennych" w szpiku, to analogicznie wypada.

Natomiast np. żółtko, wątroba, nerki, mięśnie tam ci "egzogennych" jest dostatek.

Natomiast co do walorów ekonomicznych tych kości to zgoda ale skórki również nie są drogie a aminokwasów mają full
nie wspominając już o glicerolu i FA Very Happy
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 17 zapytaniami.