Autor
|
Wtek: Szpik kostny - gdzie go dostać ? (Przeczytany 104448 razy)
|
MORGANO
Go
|
Ewa. Masz rację nikt nie ma zamiaru zastępować szpiku kostnego skórkami. Jedno i drugie to odrębny produkt. Cały problem dotyczył przede wszystkim poszukiwanego szpiku kostnego i trudności w jego zdobyciu. Inaczej mówiąc wydobycia z kości. Kości tukowe jako wywar i komponent do zup jest jak najbardziej wskazany. Tak samo jak skórki wieprzowe gotowane i mielone można dodawać jako gęstnik bezsmakowy można dodawać do różnych potraw.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Toan sam napisałeś "bo B:T jest jak 1:28!" jeli tak jest w istocie, to triacylogliceroli jest 7 razy za dużo dla proporcji zalecanej. Genek! nie bedę rozwijał osobiście hermeneutyki mojego tekstu, bo przypuszczam, że jest dla większości zrozumiały, jeśli dla Ciebie nie -to trudno .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Ewa. Masz rację nikt nie ma zamiaru zastępować szpiku kostnego skórkami Morgano, ja wiem, że ty byś nie pomyll wartości szpiku z zaletami skórek . To Adamo, który nie chce z nikim gadać "opr ucz" Toana, twierdzi, że skórki niczym nie różnią się ze szpikiem... a właściwie, to nawet są cenniejsze Nawiasem mówiąc, ja tez mam problem ze zdobyciem gdzies w pobliżu swojego zamieszkania kości szpikowych. Parę razy udało mi się, ale potem okazało się, ze w środku prawie nic nie było
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Nawiasem mówiąc, ja tez mam problem ze zdobyciem gdzies w pobliżu swojego zamieszkania kości szpikowych. Parę razy udało mi się, ale potem okazało się, ze w środku prawie nic nie było Ewo spróbuj odwiedzić market muszkieterów "Intermarche" rozbierają półtusze na zapleczu, byłem w kilku takich sklepach i wszędzie stoisko mięsne jest doskonale zaopatrzone, np. w tym koło mnie na tackach są poprzecinane kości, wołowe i wieprzowe i od razu widać że w środku absolutnie nie są PUSTE a jak poprosić obsługę to nawet wytną kawałek mięska jaki sobie zażyczysz przykładowo żeberka z kośćmi i boczkiem grubości 7-10cm !!!! na pewno poprzecinają na życzenie kości szpikowe maszynką równiutko i bez zadziorków
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Sławek, ty jak zwykle jestes niezastąpiony Sprawdze, czy w Wawie jest taka sieć. Ja czyhałam na kosci w Carrefourze. Byłam tez na bazarze. Może za mało sie starałam? Sławek, dzięki! Dobrze sie czuję, jak wiem, ze razem z Toanem gdzies z boku czuwacie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamo
Go
|
Ewa. Masz rację nikt nie ma zamiaru zastępować szpiku kostnego skórkami Morgano, ja wiem, że ty byś nie pomyll wartości szpiku z zaletami skórek . To Adamo, który nie chce z nikim gadać "opr ucz" Toana, twierdzi, że skórki niczym nie różnią się ze szpikiem... a właściwie, to nawet są cenniejsze Nawiasem mówiąc, ja tez mam problem ze zdobyciem gdzies w pobliżu swojego zamieszkania kości szpikowych. Parę razy udało mi się, ale potem okazało się, ze w środku prawie nic nie było Ha, Ha, Ha, nie tylko "oprucz" Toana. A wracając do tematu, wiadomo doskonale, że w szpiku nie tylko o triacyloglicerole(sadełko) chodzi ale właśnie o zawartość komórek występujących w szpiku. Tej zawartości jest jak na lekarstwo bo większość to jednak paliwo czyli tłuszcz. Czy ten tłuszcz szpikowy jest inny od tego w słoninie czy łoju względnie smalcu, skórkach? Chyba nie. Jak jeszcze się te aminokwasy i inne wartościowe składniki z komórek szpikowych potraktuje gotowaniem czy pieczeniem, smażeniem to wartościowego biologicznie budulca będzie tyle ile 40 kotów napłakało. Ale może ja się mylę Ewo i gotowanie, smażenie, pieczenie nie niszczy drogocennych składników ? Gdzieś czytałem w twoich postach o tym że te procesy wręcz trawią pokarm i poprawiają wartość biologiczną żywności w tym konkretnym przypadku szpiku. Jeśli się gdzieś pomyliłem to śmiało popraw mnie bo wiem, że lubisz nie tylko ortografię. Będę wdzięczny za każde twe uwagi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
To bardzo miłe, Adamo, ze masz poczucie humoru Pod tym linkiem: http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34438,262360.html znalazłam info: [...] Wykazali, że dorosłe komórki macierzyste szpiku pod względem plastyczności mogą dorównywać embrionalnym, zmieniając się w komórki kości, mięśni, mózgu czy wątroby. Do pełni szczęścia brakowało tylko jednego: znalezienia wśród całej masy innych, wchodzących w skład szpiku kostnego, tych właśnie komórek[...] Dobre, co? Czyli oznacza to, ze ta "zawartość białka jak na lekarstwo" musi byc super budulcem. Ja myślę, że to nie jest tylko kwestia rozebrania szpiku na części składowe. Całość sie liczy. Dlaczego właśnie w szpiku powstają krwinki? Zjadając szpik dostarczasz sobie gotowych składów budulcowych dla wszystkich swoich tkanek. To bardzo ważne. Nie dość, ze sam szpik jest bardzo energetyczny, to zużywasz o wiele mniej energii do regeneracji tkanki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Ewa - widziałem kości szpikowe w Tesco. Powinny też być w Selgrosie, Macro i innych marketach gdzie rozbierają mięso. Billa również rozbiera i słynie z dobrego mięsa/kości. Na pewno jest w Wawie. My akurat kupujemy w małym sklepie mięsnym (mamy farta:)) ponieważ szefowa jest ambitna i kupuje półtusze, które sama rozbiera
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Dzieki, zdopingowaliście mnie, żebym jeszcze raz wyszła na polowanie Powiem wam, ze w Wawie chyba są bardziej cwani i leniwi sprzedawcy i nie chce im sie rąbać kości. Postarm sie ich przekonac
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
Przeciętnie rozgarnięty człowiek w dzisiejszych czasach może być "wybitnym specjalistą" w prawie dowolnej dziedzinie życia i to w dwa-trzy miesiące, jeśli ma stosowne predyspozycje i mądrego nauczyciela, który podpowie na co zwracać uwagę... No właśnie, adminie, no właśnie... Jesteś mi jakby niezbędny... Umówimy się, że Ty będziesz moim Yodą, a ja Twoim Jedi?Boleję bardzo nad niemożnością konwersacji z Twoim tatą... Mogę liczyć chociaż na Ciebie? Ostatnio "siedzę" w "teorii strun", "fraktalności wszechświata, geometrii fraktalnej i złotej proporcji", "czwartym wymiarze" "ciągu Fibonacciego", "torusach", "piktogramach" i "Kabale", która pięknie tłumaczy "teorię strun" i opowiada o tym jak Bóg stworzył świat przy pomocy 22 liter alfabetu hebrajskiego. (W Biblii jest tylko opis stworzenia naszej Galaktyki). Polecam ostatnie filmy, które oznaczyłem jako "fajne": http://www.youtube.com/user/DrapiezcaMH/videos?shelf_id=10&view=15&sort=ddNa dziś mam jeszcze większe przekonanie, że medytacją przy rezonowaniu odpowiednich dźwięków (częstotliwości) rzeczywiście można się "reperować".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Przeciętnie rozgarnięty człowiek w dzisiejszych czasach może być "wybitnym specjalistą" w prawie dowolnej dziedzinie życia i to w dwa-trzy miesiące, jeśli ma stosowne predyspozycje i mądrego nauczyciela, który podpowie na co zwracać uwagę... No właśnie, adminie, no właśnie... Jesteś mi jakby niezbędny... Umówimy się, że Ty będziesz moim Yodą, a ja Twoim Jedi?Boleję bardzo nad niemożnością konwersacji z Twoim tatą... Mogę liczyć chociaż na Ciebie? Ostatnio "siedzę" w "teorii strun", "fraktalności wszechświata, geometrii fraktalnej i złotej proporcji", "czwartym wymiarze" "ciągu Fibonacciego", "torusach", "piktogramach" i "Kabale", która pięknie tłumaczy "teorię strun" i opowiada o tym jak Bóg stworzył świat przy pomocy 22 liter alfabetu hebrajskiego. (W Biblii jest tylko opis stworzenia naszej Galaktyki). Polecam ostatnie filmy, które oznaczyłem jako "fajne": http://www.youtube.com/user/DrapiezcaMH/videos?shelf_id=10&view=15&sort=ddNa dziś mam jeszcze większe przekonanie, że medytacją przy rezonowaniu odpowiednich dźwięków (częstotliwości) rzeczywiście można się "reperować". Niech Moc będzie z Tobą
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Przeciętnie rozgarnięty człowiek w dzisiejszych czasach może być "wybitnym specjalistą" w prawie dowolnej dziedzinie życia i to w dwa-trzy miesiące, jeśli ma stosowne predyspozycje i mądrego nauczyciela, który podpowie na co zwracać uwagę... No właśnie, adminie, no właśnie... Jesteś mi jakby niezbędny... Umówimy się, że Ty będziesz moim Yodą, a ja Twoim Jedi?Boleję bardzo nad niemożnością konwersacji z Twoim tatą... Mogę liczyć chociaż na Ciebie? Ostatnio "siedzę" w "teorii strun", "fraktalności wszechświata, geometrii fraktalnej i złotej proporcji", "czwartym wymiarze" "ciągu Fibonacciego", "torusach", "piktogramach" i "Kabale", która pięknie tłumaczy "teorię strun" i opowiada o tym jak Bóg stworzył świat przy pomocy 22 liter alfabetu hebrajskiego. (W Biblii jest tylko opis stworzenia naszej Galaktyki). Polecam ostatnie filmy, które oznaczyłem jako "fajne": http://www.youtube.com/user/DrapiezcaMH/videos?shelf_id=10&view=15&sort=ddNa dziś mam jeszcze większe przekonanie, że medytacją przy rezonowaniu odpowiednich dźwięków (częstotliwości) rzeczywiście można się "reperować". Kabala wyszla po naszemu?
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
Umówimy się - romantycznie, bo wytłuszczone.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Umówimy się - romantycznie, bo wytłuszczone. Oj, nie wiem czy nie zepsułeś czego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
milosc kwitnie , zima idzie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
Kabala wyszla po naszemu?
A coś Ty. Chciałbym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
... Boleję bardzo nad niemożnością konwersacji z Twoim tatą... Mogę liczyć chociaż na Ciebie?
...
A dasz coś z siebie, to przecież męska rzecz jest. Ra A tak, przy okazji, gdy o poszukiwaniach szpiku jest mowa. "Drapieżca" sformatował się na "Jedi". Pyszne i o zdolnościach poznawczych, chociażby PWN języka świadczące.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
A dasz coś z siebie, to przecież męska rzecz jest. Mnie już się kończą pomału zasoby informacji, które przyswoiłem z postów admina tu na forum. Fajnie, że dało mi to pewien obraz mentalności admina przy okazji. Myślę, że podobne rzeczy nas interesują. Obecnie zdecydowanie lepiej "ogarniam" astronomię i kosmologię niż biochemię i pomyślałem sobie, że organizm o danej proporcji między GSO, o danym "metabolic adjust" można by porównać do środowiska panującego na określonej planecie. To by mi bardzo pomogło pójść dalej. Gdyby admin popełnił kiedyś taki tekst byłoby super. Przyjął w uproszczeniu jako planetę Ziemię (idealną homeostazę) organizm z proporcją 1:3:0,5 (BTW lub BWT), a następnie opisał mniej więcej jakie środowisko może panować na "planetach", takich jak: - dieta wysokobiałkowa (proteinowa Dukana) - ubogie pastwisko (weganizm, tylko białko roślinne w decie) - koryto (otyłość bogatych) - "dieta tłuszczowa" bazująca na tłuszczach roślinnych (oliwa z oliwek) - "dieta tłuszczowa" oparta na tł. zwierzęcych, ale z przesadną podażą białka na dobę w proporcji Są oczywiście jeszcze wariacje "ketogenne" (ww 30-50g/D), ale i tak już sporo tych "planet". Ludzie jako tako "ogarniają" planety. Łatwiej im to sobie wyobrazić. Przy czym fajnie byłoby to opisać w dwóch wariantach dla "planety": - przy bardzo niewielkim ruchu (aktywności fizycznej) - i przy co najmniej umiarkowanym wysiłku, czyli "dieta" plus "kardio". Ja na pewno bym na tym skorzystał i lepiej zrozumiał procesy zachodzące w biologicznym układzie otwartym. Na pewno podałbym też dalej, innym, tak jak robię to dotychczas. Jak admin zgodziłby się "wydzierżawić" mi konto ftp i wydzielić przestrzeń dyskową wraz z bazą danych na serwerze, gdzie stoi te forum, to mogę "na boku", na tej swojej wydzielonej "działce" (przestrzeń, baza danych) wybudować jakieś ładne forum do oceny, jak się spodoba, to nie będzie problemu z podmianą, a jak nie to nie, nic się nie stanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|