Halina Ch.
Go
|
Jeszcze węglowodany między 45-50g. Myslisz Reniu, że to za dużo??? Pracuję umysłowo, dużo czytam Jeżeli chodzi o ruch to nie ma go za wiele ale systematycznie 45 minut dziennie ćwiczę. Ww też trzymam w takiej ilości, ale nie jestem pewna czy tak powinno być.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Halinko Jakieś 1,5 roku temu zmniejszyłam i zakończyło się to dla mnie tragicznie- nawrotem choroby. Obecnie czuję się rewelacyjnie od momentu calkowitego odstawienia mlecznych choroba się prawie nie odzywa Wydaje mi się, że w rzs-ie nalezy zmniejszyć białko po całkowitym wyleczniu.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Jeszcze węglowodany między 45-50g. Myslisz Reniu, że to za dużo??? Pracuję umysłowo, dużo czytam Jeżeli chodzi o ruch to nie ma go za wiele ale systematycznie 45 minut dziennie ćwiczę. Ww też trzymam w takiej ilości, ale nie jestem pewna czy tak powinno być. A tego to do końca nie wiem zwiększyłam trzy dni temu do 55 i obserwuję. Ostatnio mam dużo ruchu
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Halinko Jakieś 1,5 roku temu zmniejszyłam i zakończyło się to dla mnie tragicznie- nawrotem choroby. Obecnie czuję się rewelacyjnie od momentu calkowitego odstawienia mlecznych choroba się prawie nie odzywa Wydaje mi się, że w rzs-ie nalezy zmniejszyć białko po całkowitym wyleczniu. "I bądź tu mądrym i pisz wiersze". Obawiam się, że z tym SM-em zostanę na tym poziomie co teraz. Skoro już nie potrzebuję B do naprawy tylko do podtrzymania funkcji organizmu?...
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nawet tak nie myśl. SM jeszcze trudniej wyleczyć niz rzs ale jest to możliwe!!!!! Może po prostu Ty potrzebujesz mniej tego białka.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czytam Wasze posty i sie zastanawiam jak chcecie wylecztc swoje choroby?
Bialka jecie jak wrobelki Tluszcz jest moze w stosunku 1,5 do bialka W ok, w stosunku do zjadanego bialka.
Pamietajcie o tym, ze zjada sie malo bialka pod warunkiem, ze jest najwyzszej wartosci i jest sie zdrowym. Czyli jezeli zjadacie bialko z zoltka korzego i podrobow, to mozna ograniczyc do jakiejs tam cyfry 50 ( nie znam waszych wag). Natomiast jezeli jedynym dobrym B w ciagu dnia sa na 2 zoltka to wowczas te 50 gr chyba nie jest wystarczajace.
Najlepsza jest wypowiedz jednej z Was: przy mojej chorobie potrzebne jest B dlatego jem 50 gr!!!! Tu chyba czegos nie zrozumialas!
Jezeli jestes chora i organizm potrzebuje bialka, to powinnas trzymac sie tylko zoltek i podrobow i probowac zjadac tyle ile oraganizm chce a nie tyle ile uwazasz, zeorganizm powinien dostac.
To taka tylko mala sugestia.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
To moze to sprostuję... Adam czy ja jem jak wróbelek ważę 44kg zjadam 50-60g białka 130-150 T i 55W??? Dla mnie to są kosmiczne ilości. Z podrobami róznie ale żółtek 5 i więcej nawet do kilunastu. Dodam, ze na DO jestem 4,5 roku w poczatkowym okresie tego białka było nawet 70-80g.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Kilkunastu miało być. Adam moja rodzina i wszyscy dookoła patrzą z przerażeniem gdzie ja to mieszczę bo jak na mnie to ogromne ilosci.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
author=MONIKAW link=topic=3904.msg70504#msg70504 date=1242206013] "Monikaw" dla mnie to by było za mało węglowodanów, muszę zjadać 60 - 70 g dziennie, inaczej mam ketony i Ľle się czuję. Ostatnie dni nie uważałam na odpowiedni± ilo¶c węgli i wczoraj miałam ketony na 3 krzyżyki (sprawdzałam, bo byłam taka "kapciowata"). Reniu miała¶ rację wyszły mi 3 krzyżyki, zwiększyłam węglowodany o10%. Monika, a dlaczego sprawdzałaś ketony? Czy czułaś się źle?.Ja sprawdzam tylko jak obudzę się z bólem głowy, zdarza się to rzadko, ale właśnie jak zaniedbam zjadanie odpowiedniej dla mnie ilości W. Skurczy nóg nigdy nie miewam.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Czuję się na prawdę rewelacyjnie jak zdrowy człowiek Sprawdziłam te ketony bo mi tak poradziłaś tz zasugerowałaś, ze może weglowodanów za mało. Musze poczytać trochę o tych ketonach teraz wyszedł mi tylko jeden krzyżyk.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
To moze to sprostuję... Adam czy ja jem jak wróbelek ważę 44kg zjadam 50-60g białka 130-150 T i 55W??? Dla mnie to są kosmiczne ilości. Z podrobami róznie ale żółtek 5 i więcej nawet do kilunastu. Dodam, ze na DO jestem 4,5 roku w poczatkowym okresie tego białka było nawet 70-80g.
44 kg To malo. To bardzo malo. Przy wzroscie 130 cm to ok. Ale jezeli zjadasz do syta i dobrze Ci z ta waga to widocznie tak musi byc. Lepsze to jak 44-ro kilowa nadwaga. Chcialbym byc konstruktywny w mojej wypowiedzi i wiem, ze nie bede, bo nie moge porownac mojego zapotrzebowania na BTW do Twojego, niemniej jednak mysle, ze wazenie przed zjedzeniem powoduje ograniczenie organizmowi podstawowych skaldnikow diety. Czy probowalas kiedy zjesc tak na prawde do syta nie patrzac na ile gramow BT zjadasz? Bo W trzeba bardzo kontrolowac oczywiscie w zaleznosci od sposobu zycie. Bo uprawiajac sport powinno sie W jesc mniej natomiast przy trybie siedzacym mozna W zjesc troche wiecej ale ni wiecej jak 1,5 raza B przy zalozeniu, ze B to najlepsze B. Choziaz, jak mowi pan dr J.Kwasniewski 100 jest max. gorna granica. Probowalas?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Monika, to jest dobre, że tak łatwo można się pozbyć tych ketonów, wystarczą 2 godziny (u mnie). Cieszę się, że czujesz się rewelacyjnie .Jeśli człowiek się czuje źle, to nic go nie cieszy.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Adam jestem drobnej kości nigdy w zyciu nie wazyłam wiecej niz 46 kg. Czy zjadam do syta powiedziałabym, ze raczej się przejadam. Waże po to aby przypadkiem nie wyszło czegoś za mało a nie w drugą stronę. Próbowałam bez wagi, czasem tak robię ( z zachowaniem proporcji oczywiscie) zjadam wtedy mniej.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Monika, to jest dobre, że tak łatwo można się pozbyć tych ketonów, wystarczą 2 godziny (u mnie). Cieszę się, że czujesz się rewelacyjnie .Jeśli człowiek się czuje źle, to nic go nie cieszy. Też się cieszę skrzydła mi wyrosły....
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie odleć nam..
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Nie ma mowy Wracając do tych ketonów zastanawia mnie dlaczego ich poziom w ciągu dnia tak się zmienia. Wczoraj zjadłam 200g frytek na smalcu plus żółtka trzy krzyżyki, dzisiaj to samo na kolację jeden.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A czy liczyłaś całodniowe węglowodany wczoraj i dzisiaj?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Jasne wczoraj 55 dziś 57 czyli praktycznie tyle samo. Ziemniaki, ogórki małosolne i śliwki w czekoladzie.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U mnie ketony występują na drugi dzień, tzn. jeśli zjem np.50 W, to na drugi dzień rano mam 2+ , lub1+ Może u Ciebie też ta różnica wynika z W z poprzedniego dnia , np. wczoraj było więcej ketonów, bo przedwczoraj zjadłaś mniej W ?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A, jeszcze jedno, jeśli mam ketony, to mam problem z zaśnięciem.
|
|
|
|
|
|
|
|