Autor
|
Wtek: Rotawirus, jak wyjść z biegunki (Przeczytany 83733 razy)
|
CzarnaJulka
Go
|
Bardzo proszę o pomoc, od trzech dni nic nie jem, mam uporczywą biegunkę a w pierwszy dzień były wymioty i wysoka gorączka. Jest to z pewnością rotawirus, bo zaraziłam się w szpitalu wraz z kilkoma innymi osobami. Teraz mam problem co zacząć jeść. Na razie nie mogę nawet myśleć o jedzeniu ale jestem bardzo osłabiona i trzeba powoli zaczynać. Wczoraj wieczorem zjadłam z trudnością jedno żółtko, co tylko wzmogło biegunkę. Ryż staje mi w gardle i to przecież czyste węgle. Piję wodę z elektrolitami. Co optymalni robią w takim przypadku? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Cz. Julka
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Czarna Julka - Ty się nie pytaj co robią optymalni w takiej sytuacji, tylko natychmiast jedź na izbę przyjęć do najbliższego szpitala. Te objawy zbyt długo trwają żebyś je bagatelizowala i stawiała samodzielne diagnozy. Pozdrawiam i życzę Ci siły w drodze do zdrowia.
|
|
|
|
|
|
|
kriss
Go
|
No tak do szpitala A jesli jej tam zaaplikuja glukozę i szpitalne jedzenie to kobita moze juz nie powiem co Doradzcie jej,bo szpital to juz naprawde ostatecznosc
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
kriss
Go
|
To oznacza ze Opal jednak dobrze radzi. Czarna Julko,nie masz co czekać,to nie są żarty.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Bardzo proszę o pomoc, od trzech dni nic nie jem, mam uporczywą biegunkę a w pierwszy dzień były wymioty i wysoka gorączka. Jest to z pewnością rotawirus, bo zaraziłam się w szpitalu wraz z kilkoma innymi osobami. Teraz mam problem co zacząć jeść. Na razie nie mogę nawet myśleć o jedzeniu ale jestem bardzo osłabiona i trzeba powoli zaczynać. Wczoraj wieczorem zjadłam z trudnością jedno żółtko, co tylko wzmogło biegunkę. Ryż staje mi w gardle i to przecież czyste węgle. Piję wodę z elektrolitami. Co optymalni robią w takim przypadku? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. Cz. Julka
Rotawirus? hm powoduje głównie biegunki u dzieci do lat 3 i może przebiegać gwałtownie, natomiast dorośli chorują niezwykle rzadko, jesli już to bezobjawowo lub przechodzą bardzo łagodnie. Moze złapałas salmonelle? sprawdz czy nie masz krwawych stolców, jesli tak to najprawdopodobniej "salcia". Może zlapaląs infekcje bakteryjną np escherichia coli enteropatogenna...., już nie wymiotujesz więc być moze z dnia na dzień będzie lepiej. myślę ze nie powinnaś jeść na siłę, powiem Ci szczerze, iz nie bardzo wiem co robią optymalni w takich wypadkach, może lekarka przeczyta post i coś doradzi. wizyta lekarska napewno wskazana, zaaplikował by coś na zatrzymanie biegunki, albo jakiś specyfik np sulfoguanidynę.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
a jak wysoka goraczka, to pewnie jestes zaketonowana i w tym wypadku glukoza czy ziemniaki to nie jest taki zly pomysl chyba
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Gorączkę powodują związki pirogenne (pirogeny), które mogą być egzogenne (bakterie, jady bakteryjne, wirusy...) i ... Nie wiedziałem, że gorączka "ketoni". Masz "_flo" jakiś link na to? - chętnie jutro poczytam na ten temat. Dobranoc.
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
nie mam pod reka, poszukam pozniej, jak mi net bedzie normalnie dzialal, wkleje ale chyba po prostu chodzilo o stres wysilkowy w tym wypadku
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Podniesienie stężenia jonów wodorowych - zgoda, ale ciała ketonowe? Też jutro poszukam z ciekawości, jeśli nic nie znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Znaczy gorączka jako jedna z form hipertermii... ? Ale jutro też jest dzień.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Ale jutro też jest dzień. Pewnie dla Czarnej Julki też Tylko jaki - bez fachowej pomocy lekarskiej? Porozmawialiście sobie, a ona nadal zamiast wylegiwać się na zakaźnym, siedzi tutaj i czyta Julka - nie bagatelizuj sprawy!!!
|
|
|
|
|
|
|
Cabron
Go
|
Widzę, że mamy tu "poradnię pierwszego kontaktu" Wszyscy się boją, że stracą swoją "optymalnosc" a takiego przypadku lepiej nie bagatelizować i nie zastanawiać się czy zjeść pół żółtka czy ryż..
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Wszyscy się boją, że straca swoją "optymalnosc" a takiego przypadku lepiej nie bagatelizować i nie zastanawiać się czy zjeść pół żółtka czy ryż.. Ja się boję czegoś bardziej poważnego Obawiam się, że "Podniesienie stężenia jonów wodorowych" lub "gorączka jako jedna z form hipertermii" będzie ważniejsza od problemów jednostki. Człowiek, czy problem? Problemowy człowiek? Żyć, czy życzyć życia?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
W koncu "czarna julka" poszlas do tego "doktora", "lekarza", "przychodni", "szpitala"? Czy w dalszym ciagu jestes przykuta do miejsca, na ktorym nawet Krystian VII siedzial? Gdzie jestes?
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
aaaa, no i zapomnialam poszukac tak czy inaczej czytalam o tym kilka razy, ale nie byly to jakies bardzo przekonywujace zrodla, tylko wajkpidia albo cos tym rodzaju, i raczej nie natknelam sie na biochemiczne uzasadnienie. tu cos jest: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasica_ketonowa#Etiopatogenezaale w kwestii goraczki, to moze chyba byc to skutek ketozy, a nie przyczyna. dzieci maja wieksza tendencje do zakwaszania, i moze dlatego, tak jak pisze viola ciezej przechodza zakazenie... ze wzgledu na niewykryta ketoze? jest to ogolnie niefajny stan, znowu zaczelam o tym czytac, bo sama sie zakwaszam strasznie w przeciagu ostatnich kilku dni (ze wzgl na wlaczone stresory i brak apetytu) i raznym krokiem zmierzam w kierunku proporcji japonskiej lub jakiej innej dd. ketoza u dzieci: tu
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
ze wzgl na wlaczone stresory
a co to?
|
|
|
|
|
|
|
Cabron
Go
|
chyba "czynniki stresujace"
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
ze wzgl na wlaczone stresory
a co to? takie cóś co sie uaktywnia jak chce sie zostac panią karierowiczką chyba skraca zycie
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...uaktywnia jak chce sie zostac panią karierowiczką ... Flo, a jak tam "efekty" staran? Masz jeszcze duzo do "zrobienia"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|