Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ból wszystkich kości (Przeczytany 40414 razy)
|
Ela_65
Go
|
Mam 43 lata na DO jestem od 4 miesięcy. Od paru dni mam problem z bolącymi kośćmi. Bolą mnie nawet drobne kostki w dłoniach o stopach, o stawach już nie wspomnę. Mam pytanie, cz to jakieś błędy w diecie, czy może jeszcze objawy przebudowy? Mam 165cm wzrostu obecnie ważę 77kg, spadłam z 82 kg i więcej nie chce spadać. Dzienna dawka BTW kształtuje się mnie j więcej na takim oto poziomie: B 50,1 T124 W47. Pracuję fizycznie. Jestem w okresie menopauzy i biorę Mastodynę, ból stawów i kości próbuję złagodzić Nimesilem. Czy ktoś miał podobne objawy i jak to zwalczyć? A może przeczekać?
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Oto jest pytanie. Dużo mi sie poprawiło ale stawy bola coraz gorzej. Też szukam sposobu.
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
A zrobiłaś badania???
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
A zrobiłaś badania??? Ja jeszcze nie. Zamierzam po świetach. Już byłm w laboratorium ale za pózno , podobno trzeba rano. Sama jestem ciekawa ale nie mam teraz czasu. Ale rotuję mleczne, odstawiłam owoce i czekam .Za krótko, żeby cos powiedzieć. Teraz zastanawiam sie nad ziemniakami. Odczekam jakis czas, jeśli nie będzie poprawy to spróbuje rotować ziemniaki. Moze kiedyś natrafię na pokarm, który mi szkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
A zrobiłaś badania??? Jeżeli chodzi o reumatoidalne, to robiłam badania latem, wszystko w porządku, ale nie wiem w jakim kierunku mam robić badania teraz, bo bolą mnie nie tylko stawy, ale i kosteczki, więc myślę, że to ma związek z dietą jednak. Podaję mój przykładowy jadłospis na dziś: Śniadanie: Jajecznica z 50 g boczku 80g żółtka i 30g białka Chleb optymalny 40g Papryka czerwona 15g Obiad: Kartoflanka 250g( wg własnego przepisu B-2,6 T9,7 W-3,2 ; 110kcal) Ziemniaki 150g Żeberko gotowane w panierce 150g Surówka z selera 50g Bez kolacji Śniadanie jem takie samo od 3 mies, zmieniam tylko obiad, jem golonkę, karkówkę kapustę duszoną na maśle, buraczki z boczkiem i słoniną itp. Przepisy z książki kucharskiej. Wszystko odważone, odchylenia nie wielkie. Nie tyję, nie chudnę, nie głoduję. No i nie pozbyłam się chronicznych zaparć. Nie jem owoców, słodyczy, cukrów. Nie wiem co dalej...
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
To, że czynnik reumatoidalny jest ujemny jeszcze o niczym nie świadczy. Mam rzs z ujemnym reumatoidalnym... Jakie masz OB??? Wyeliminuj z diety wszystkie zboża a więc panierki, chleb optymalny i inne.
|
|
|
|
|
|
|
kate
Go
|
może by coś Lekarka pomogła
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
A zrobiłaś badania??? Jeżeli chodzi o reumatoidalne, to robiłam badania latem, wszystko w porządku, ale nie wiem w jakim kierunku mam robić badania teraz, bo bolą mnie nie tylko stawy, ale i kosteczki, więc myślę, że to ma związek z dietą jednak. Podaję mój przykładowy jadłospis na dziś: Śniadanie: Jajecznica z 50 g boczku 80g żółtka i 30g białka Chleb optymalny 40g Papryka czerwona 15g Obiad: Kartoflanka 250g( wg własnego przepisu B-2,6 T9,7 W-3,2 ; 110kcal) Ziemniaki 150g Żeberko gotowane w panierce 150g Surówka z selera 50g Bez kolacji Śniadanie jem takie samo od 3 mies, zmieniam tylko obiad, jem golonkę, karkówkę kapustę duszoną na maśle, buraczki z boczkiem i słoniną itp. Przepisy z książki kucharskiej. Wszystko odważone, odchylenia nie wielkie. Nie tyję, nie chudnę, nie głoduję. No i nie pozbyłam się chronicznych zaparć. Nie jem owoców, słodyczy, cukrów. Nie wiem co dalej... A wcześniej przed dietą nie bolały Cię stawy i kości? Ja zawsze miałam z Tym problem ale rzeczywiście teraz czuję to najmocniej.Tak sobie myslę , że przy tej diecie intensywniej czuje sie nietolerancję na niektóre produkty. Mój znajomy ma wiele takich nietolerancjii. Jeśli spożywa sie za dużo białka też mogą boleć stawy.
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
Przed rozpoczęciem DO też czasami bolały mnie stawy, częste bóle kręgosłupa, mam nieznaczną lordozę odcinka lędźwiowego. Co jakiś czas biorę zabiegi. Ostatnio nie mam problemu z kręgosłupem ale właśnie z bólem stawów i kości. Nie znam wyniku OB, bo dawno się nie badałam. Czytałam, że bóle mięśni i stawów mogą być spowodowane zakwaszeniem organizmu. Mnie bolą tylko kości i stawy. Zwalałam to na "przebudowę", ale teraz sama już nie wiem... Odstawić zboża? No ale nie jem ich tak wiele. Ile może być mąki w 40g chleba dziennie?
|
|
|
|
|
|
|
MONIKAW
Go
|
Zrób OB, będzie wiadomo czy jest stan zapalny... Co do zbóż przy bólach/chorobach stawów nawet kilka gramów stanowi problem.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Przed rozpoczęciem DO też czasami bolały mnie stawy, częste bóle kręgosłupa, mam nieznaczną lordozę odcinka lędźwiowego. Co jakiś czas biorę zabiegi. Ostatnio nie mam problemu z kręgosłupem ale właśnie z bólem stawów i kości. Nie znam wyniku OB, bo dawno się nie badałam. Czytałam, że bóle mięśni i stawów mogą być spowodowane zakwaszeniem organizmu. Mnie bolą tylko kości i stawy. Zwalałam to na "przebudowę", ale teraz sama już nie wiem... Odstawić zboża? No ale nie jem ich tak wiele. Ile może być mąki w 40g chleba dziennie?
....jezeli chodzi o make,to nie wazne ile jej bedziesz jadla,tylko wazne,zeby wogole nie jadac w zadnym posilku,a i wszystkie mleczne produkty nalezaloby odstawic i obserwowac.Bole powinny ustapic albo bardzo zmalec. A moze twoje bole,to skutki uboczne lekarstw,ktore bierzesz?? Przy dalszym stosowaniu Diety,bedziesz mogla je odstawic,bo na tej Diecie,kobiety przechodzace menopauze nie maja zadnych dolegliwosci zwiazanych z przekwitaniem.
|
|
|
|
|
|
|
orchidea77
Go
|
A moze warto zrobic badanie na osteoporoze czyli gestosc kosci
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
A moze warto zrobic badanie na osteoporoze czyli gestosc kosci Ja bym nie zawracał sobie głowy osteoporozą, tylko skierował pacjentkę na markery.
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
A moze warto zrobic badanie na osteoporoze czyli gestosc kosci Ja bym nie zawracał sobie głowy osteoporozą, tylko skierował pacjentkę na markery. wiem na szczęścia co to są markery , ale proszę Cię ...co masz na myśli pisząc o nich ?. Jeju !..ja naprawdę bałabym się odstawić mleczne ...zaznaczam ,ze jak na dzień dzisiejszy to jestem zdrowa jak rybka ..jednak nie o to chodzi ... Dlaczego nie odstawiłabym?...proste uwielbiam ..no i może stara szkoła wychowania + reklamy? ...przecież nasze kostki lubią wapno , a gdzie go mamy najwięcej?.
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
....jezeli chodzi o make,to nie wazne ile jej bedziesz jadla,tylko wazne,zeby wogole nie jadac w zadnym posilku,a i wszystkie mleczne produkty nalezaloby odstawic i obserwowac.Bole powinny ustapic albo bardzo zmalec. A moze twoje bole,to skutki uboczne lekarstw,ktore bierzesz?? Przy dalszym stosowaniu Diety,bedziesz mogla je odstawic,bo na tej Diecie,kobiety przechodzace menopauze nie maja zadnych dolegliwosci zwiazanych z przekwitaniem. Też myślałam o wpływie mastodyny, ale musiałam brać, bo miałam straszny obrzęk piersi i ból. A Nimesil biorę, żeby zminimalizować ból kości i stawów. No mam taką ndzieję, że to tyolko objawy przebudowy zaniedbanej maszynerii
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Też myślałam o wpływie mastodyny, ale musiałam brać, bo miałam straszny obrzęk piersi i ból.
na to jest lepszy bezinwazyjny sposób(bez chemii ) ...sprawdzony na żywym organiźmie ...od 20 lat ...właśnie wtedy uciekłam przed skalpelem .
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
Ja bym nie zawracał sobie głowy osteoporozą, tylko skierował pacjentkę na markery.
może niedokładnie czytałam to forum, a co to są markery?
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
Też myślałam o wpływie mastodyny, ale musiałam brać, bo miałam straszny obrzęk piersi i ból.
na to jest lepszy bezinwazyjny sposób(bez chemii ) ...sprawdzony na żywym organiźmie ...od 20 lat ...właśnie wtedy uciekłam przed skalpelem . Co ty masz na myśli?
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
Co ty masz na myśli? nie powiem ..zapytaj najstarszą kobietę w zapomnianej przez Boga i ludzi wsi ...gdybym napisała na forum to by mnie pewnikiem wyśmiali ...ale mam to gdzieś bo mi pomaga ...napiszę na priv .
|
|
|
|
|
|
|
Ela_65
Go
|
Co ty masz na myśli? nie powiem ..zapytaj najstarszą kobietę w zapomnianej przez Boga i ludzi wsi ...gdybym napisała na forum to by mnie pewnikiem wyśmiali ...ale mam to gdzieś bo mi pomaga ...napiszę na priv . Spróbuję wszystkiego, jestem zdeterminowana... no może nie aż tak bardzo aleee...
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|