Autor
|
Wtek: Coraz trudniej kupić tłusty boczek (Przeczytany 78133 razy)
|
vigo
Go
|
I tak, poszedlem dzisiaj na moj miejscowy "targ" w Ursusie. Jako ze kupuje co 1-2 tyg 60 jajeczek z podwojnymi zoltkami. Ale przy okazji - mowie sobie - kupie boczku. Co sie okazalo ? Ze na dwoch stoiskach boczek byl chudy jak wior. Delikatnie - prawie wogole - poprzerastany tluszczykiem. I babeczka ze stoiska, jeszcze z duma mi pokazuje jaki chudy. Mowie ze wole tlusty, i patrze jaki robi oczy w slup. Juz mi sie nie chcialo komentowac jej oslupienia. Czym oni karmia te swinie ? A moze jakies modyfikowane genetycznie te swinki ? Pojechalem wiec kawalek dalej do Tesco i kupilem 2kg naprawde tlustego boczku. I kto to mowil ze zywnosc z marketow jest do niczego ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Ja mówię-kiedyś,pierwszy i ostatni raz tam byłem, kupiłem właśnie boczek na mielone.Myjąc go pod ciepłą wodą/nie gorącą/ nie doznałem żadnego tłuszczyku na rękach- wyglądało to tak jakbym np mył ziemniaka.Tych kotletów nikt nie chciał jeść , nawet pies sąsiadki podwijał ogon. Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...
Kristan, nie zartuj! A jak niby jestes w stanie sprawdzic co jadla "nieboszczka" i jak umierala?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
eee, Kristan zle trafiles. Ja moj z Tesco ugotowalem z wloszczyzna i przyprawami. I wlasnie spalaszowalem kawal z cwikla. Mowie Ci: niebo w gebie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
... jajeczek z podwojnymi zoltkami. :
To już mamy kury 'mutanty'??? Prawdziwego boczku już od dość dawna nie widzę w handlu. Ja zamawiam świnkę u rolnika, który odpowiednio ją karmi. Jest tam prawdziwy boczek, podgardle... niestety więcej płacę niż w handlu i wszyscy są zadowoleni bo ja biorę same tłustości, a rolnik to co chude i wierzcie mi, że smakowo odróżnię czym ta świnka jest karmiona.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Kiedyś,kiedyś, dość długo terminowałem u ojca rzeżnika-potrafię rozróznić mieso z prawej i lewej łopatki. I tak to jakoś zostało - trwa sobie i trwa. Kiwnąć mnie przy zakupie mięcha , jaj , sera ,śmietany nie da się - taki juz jestem. Tylko hala. W sklepach przyprawy-nic wiecej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Kiedyś,kiedyś, dość długo terminowałem u ojca rzeżnika-potrafię rozróznić mieso z prawej i lewej łopatki. I tak to jakoś zostało - trwa sobie i trwa. Kiwnąć mnie przy zakupie mięcha , jaj , sera ,śmietany nie da się - taki juz jestem. Tylko hala. W sklepach przyprawy-nic wiecej.
krystian to powiedz jak odróżnić lewą łopatkę od prawej, gdzieś o tym czytałam ale nie pamiętam .....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...Ja zamawiam świnkę u rolnika, który odpowiednio ją karmi. Jest tam prawdziwy boczek, podgardle... niestety więcej płacę niż w handlu i wszyscy są zadowoleni bo ja biorę same tłustości, a rolnik to co chude i wierzcie mi, że smakowo odróżnię czym ta świnka jest karmiona...
To jest jedynie sluszna droga, "odpowiednio ją karmi" inne opcje sa "planktoniczne". Oczywiscie rolnik musi byc "pewny" albo "kontrolowany". Wiara w werbalne zapewnienia rolnika, to tak jak by miec zaufanie, do "reni biegier"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Ja mówię-kiedyś,pierwszy i ostatni raz tam byłem, kupiłem właśnie boczek na mielone.Myjąc go pod ciepłą wodą/nie gorącą/ nie doznałem żadnego tłuszczyku na rękach- wyglądało to tak jakbym np mył ziemniaka.Tych kotletów nikt nie chciał jeść , nawet pies sąsiadki podwijał ogon. Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala... Zadne Tesco, zadna hala -- mieso i wyroby miesne/wedliny powinno sie kupowac w sklepach miesnych, ktore tylko mieso i jego przetwory sprzedaja. Osobiscie nie jestem zwolenniczka kupowania targowo-halowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
I tak to jakoś zostało - trwa sobie i trwa. Kiwnąć mnie przy zakupie mięcha , jaj , sera ,śmietany nie da się - taki juz jestem. Tylko hala. W sklepach przyprawy-nic wiecej.
he he koniowi to powiedz jaja z podwójnym żółtkiem są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu) w naturze występują wyjątkowo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
jaja z podwójnym żółtkiem są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu) w naturze występują wyjątkowo ale moje sa pewne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ali
Go
|
jaja z podwójnym żółtkiem są z dużej fermy po sortowaniu,( kalibrowaniu) w naturze występują wyjątkowo ale moje sa pewne pewne to ja nie biorę z bazaru a bezpośrednio z gospodarstwa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Oczywiscie rolnik musi byc "pewny" albo "kontrolowany".
'Kontrolowani' byliśmy w ub. wieku przez komunę. Mam zaufanie do mojego rolnika i wiem, że on też się cieszy, bo trafił na kogoś kto potrafi docenić jego trud i prawdziewe mięso, a nie naszpikowane hormonami, ulepszaczmi itp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
...Nigdy więcej tesco,innych!!! Tylko hala...
Kristan, nie zartuj! A jak niby jestes w stanie sprawdzic co jadla "nieboszczka" i jak umierala? wlasnie,dlatego mieso smakowac przestalo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...wlasnie,dlatego mieso smakowac przestalo ... Mam znajomych weterynarzy co to "za mieso odpowiadaja" i dokladnie wiem co sie "wyprawia", szkoda slow - tragedia!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
daniol
Go
|
grizzly a co sie wyprawia? dal bys jakies info z pierwszej reki bo w tvn tego pewnie nie obejze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Słonina też diabelnie podrożała . zeszłego roku kupowałam po 2,50 złł za kg a teraz 6,90 żeberka ,albo mięso gulażowe nie da sie pogryżć -smakuje jak trociny . najlepiej zmielić na mielone- to jeszcze jest zjadliwe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
takie cos trudno sprzedac boczek mozaikowy bedzie chyba teraz na topie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Słonina też diabelnie podrożała . zeszłego roku kupowałam po 2,50 złł za kg a teraz 6,90 żeberka ,albo mięso gulażowe nie da sie pogryżć -smakuje jak trociny . najlepiej zmielić na mielone- to jeszcze jest zjadliwe. "Rudka", u nas w sklepie sieci "BOMI", smalec ze skwarkami i cebulką, kosztuje 32 zł. za kg. I kupują , a ze słoniny się śmieją.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|