forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 20:11:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Coraz trudniej kupić tłusty boczek  (Przeczytany 78238 razy)
zenon
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupic tlusty boczek
« Odpowiedz #40 : 2009-05-30, 13:54:06 »

Vigo,
mam dostep do fajnego, grubego loju baraniego, wiec glownie to wcinam.

Ale teraz jest sezon na maslo, wiec chyba znowu zaczne je szamac.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #41 : 2009-05-30, 15:09:49 »

A'propos masła. Każdy może masło zrobić w domu, najlepiej ze śmietany od przyjaznago rolnika. Można zwyczajnie w butelce (nie próbowałam), albo w thermomixie, co polecam, bo szybko, sprawnie, wręcz samo się zrobi. Polecam z przekonaniem to urządzenie.

Masło pewnie też można zamrażać w porcjach "na raz".
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #42 : 2009-05-30, 15:36:27 »

A'propos masła. Każdy może masło zrobić w domu, najlepiej ze śmietany od przyjaznago rolnika. Można zwyczajnie w butelce (nie próbowałam), albo w thermomixie, co polecam, bo szybko, sprawnie, wręcz samo się zrobi. Polecam z przekonaniem to urządzenie.

Masło pewnie też można zamrażać w porcjach "na raz".

To prawda Smile Wystarczy kupić kilka litrów mleka od rolnika, po odstaniu zebrać śmietankę i tą śmietankę albo ubić mikserem, a  najlepiej oddzielić masło w słoiku poprzez potrzasąnie nim. Potem, po wyłożeniu na talerz trzeba wycisnąć z masła resztę maślanki, uformować i schować do lodówki - pychota. Z mleka, po zebraniu śmietany, można zrobić ser lub wypić je po ukwaszeniu np. ze zmiksowanymi teraz truskawkami Smile
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #43 : 2009-05-30, 16:07:33 »

Truskawki można zamrozić i następnie zmiksować mrożone ze śmietaną otrzymują shake,
albo jeśli i śmietana będzie mrożona (w woreczkach do kostek lodu) - lody truskawkowe (po zmiksowaniu mrożonej śmietany z mrożonymi truskawkamii). Gwarantuję sukces kulinarny.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #44 : 2009-05-30, 16:34:27 »

Pamietam ze jak bylem na "surowce" fajne mialem samopoczucie po surowej sloninie, ale jadac na co dzien surowa sloninie - dla mnie nie do przeskoczenia.
Jak można jeść na surowo słoninę?!  Mad
Vigo,
mam dostep do fajnego, grubego loju baraniego, wiec glownie to wcinam.

Ale teraz jest sezon na maslo, wiec chyba znowu zaczne je szamac.
Łój barani też na surowo ?  Mad
Zapisane

zenon
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupic tlusty boczek
« Odpowiedz #45 : 2009-05-30, 16:38:24 »

Vigo,
mam dostep do fajnego, grubego loju baraniego, wiec glownie to wcinam.

Ale teraz jest sezon na maslo, wiec chyba znowu zaczne je szamac.
Loj barani tez na surowo ? Mad

Pewnie ze tak.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #46 : 2009-05-30, 16:40:35 »

Współczuję  Mad
Zapisane

zenon
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupic tlusty boczek
« Odpowiedz #47 : 2009-05-30, 16:52:01 »

Wspolczuje Mad

Prawdopodobnie nie wiesz o czym mowie.
Widzialas taki gruby, barani loj?

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #48 : 2009-05-30, 16:56:09 »

Nie, ale sobie wyobrażam  Mad
Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #49 : 2009-05-30, 17:29:17 »

Truskawki można zamrozić i następnie zmiksować mrożone ze śmietaną otrzymuję shake,
albo jeśli i śmietana będzie mrożona (w woreczkach do kostek lodu) - lody truskawkowe (po zmiksowaniu mrożonej śmietany z mrożonymi truskawkamii). Gwarantuję sukces kulinarny.

Wiem, wiem i widzę, że Ty też wiesz, co jest dobre. Pozdrawiam.
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupic tlusty boczek
« Odpowiedz #50 : 2009-05-30, 17:58:45 »

Nie, ale sobie wyobrazam Mad
No to czego w zasadzie mi wspolczujesz?

Jak sobie wyobrazasz loj barani?

Pytam z ciekawosci. Slowo "loj" jest malo medialne, ma raczej negatywne koneksje. Nie wiedziec czemu wiele osob wyobraza to sobie jako cos plynnego / polplynnego.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #51 : 2009-05-30, 18:02:29 »

Na surowo łój, obojętnie jak by wyglądał i tak bym nie spróbowała.  Mad
Zapisane

Mari
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupic tlusty boczek
« Odpowiedz #52 : 2009-05-30, 18:19:38 »

Prawdopodobnie nie wiesz o czym mowie.
Widzialas taki gruby, barani loj?


Ja wiem o czym mówisz , ale w życiu! nie wzięłabym tego czegoś do ust  Shocked .Podwójne podniebienia działa na mnie cofką  Laughing , ale młoda 6-cio miesięczna jagnięcina spoko  Smile .
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #53 : 2009-05-30, 21:31:27 »

Heh, koleznaki nie zaprawione w boju jesli chodzi o surowizne.
O ile o surowym miesie mozna gdybac, tzn. jesc czy nie jesc, chociazby ze wzgledu na denaturacje bialka, to surowy tluszcz - czemu nie ?
Przeciez i JK pisze o enzymach w sloninie. Ale w smazonej sloninie juz po enzymach.
Naprawde, po surowej sloninie czuje niezly przyplyw energii. Tzn. nie do konca surowej, ale odstanej w soli 2-3 tyg.
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #54 : 2009-05-30, 21:41:27 »

Jako dziecko lubiłam surową słoninę i nawet potrafiłam się rozbeczeć gdy mama nie chciała mi za dużo jej dać....pamiętam jej super smak do dziś, taka oczywiście wyciągnięta z zamrażarki.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #55 : 2009-05-30, 22:03:15 »

Heh, koleznaki nie zaprawione w boju jesli chodzi o surowizne.
O ile o surowym miesie mozna gdybac, tzn. jesc czy nie jesc, chociazby ze wzgledu na denaturacje bialka, to surowy tluszcz - czemu nie ?
Przeciez i JK pisze o enzymach w sloninie. Ale w smazonej sloninie juz po enzymach.
Naprawde, po surowej sloninie czuje niezly przyplyw energii. Tzn. nie do konca surowej, ale odstanej w soli 2-3 tyg.

Temat poważny i trudny do chwilowego opisania. Ja lubię tatara z polędwicy wołowej z surowym żółtkiem, marynawanymi grzybkami, ogórkiem kiszonym, cebulką, z przyprawami. Lubię też śledzia w śmietanie z cebulą i ziemniakami w mundurkach. Zachwycam się masłem niepasteryzowanym, żółtkami jajek rozlewającymi się na talerzu itd. Przygotowując mięso na wędliny do szynkowara, zostawiam je w lodówce na kilka dni w soli peklowej, otoczkowanej wraz z innymi przyprawami. Pachnie to wszystko pięknie i nawet przy dłuższym czasie. Potem w temperaturze do 70 stopni C. się to wszystko parzy i mam pyszne wędliny. Czego nie dopuszczam nawet w swoich myślach? Tego, żeby mi przechowywane w nieskończoność mięso w lodówce - dostało nóżek i zaczęło się przemieszczać. Moje koty nie ruszą śmierdzącej padliny, ja tym bardziej. Nikogo tutaj nie krytykuję, niczego też nie sugeruję, napisałam o sobie.
Zapisane
Mari
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #56 : 2009-05-31, 11:28:38 »

Opal też  lubię te 'klimaty' .
Viola przypomniała mi czas , kiedy zjadałam z wielką ochotą  wędzony boczek , który wisiała w wędzarni u mojej babci na strychu... osobiście wchodziłam do niej i do kolacji odkraiwałam słuszny kawałek  Smile .
Co ciekawe takie jedzenie chyba służyło mi , a że byłam pod opieką Babuni 2 lata i w tym czasie rosłam jak na drożdżach w górę, że hej!  i z malusiej anemiczki , często mdlejącej w tłumie wyroslam na ludzi Smile . Ino chyba za bardzo się o mnie starali  Wink, bo od tamtej pory muszę dietkę w 'szerokości' Embarassed  pilnować wrrr.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #57 : 2009-05-31, 12:00:42 »

Mari uśmiechnij się Smile Lepiej jest trochę szerokości popilnować, niż kościami prowokować Smile

Co to za kobieta, jak pracuje jako wieszak na ubrania, a w łóżku kręgosłupem prześcieradło tnie?
Ja wędzonki mojej babci też pamiętam, ciągle mnie coś do nich ciągnęło  Wink
Zapisane
Mari
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #58 : 2009-05-31, 12:13:12 »

No tak uśmiech wywołałaś na maksa! Very Happy Very Happy Very Happy.
Jak przeczytałam Twój post mężusiowi , to powiedział ,że ..ta Opal wie co mówi ! ... i czy aby to jest kobieta?.
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Coraz trudniej kupić tłusty boczek
« Odpowiedz #59 : 2009-05-31, 12:16:39 »

Kobieta, ze wszystkimi konsekwencjami kryjącymi się pod tym pojęciem. Miłej niedzieli Smile
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 20 zapytaniami.