Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Sernik nie tylko dla Kodar :) (Przeczytany 5134 razy)
|
sylwiazłodzi
Go
|
Kodar dla Ciebie i synów coś słodkiego na ząb
1 kg sera białego , jak ktoś może to gotowy w kubełku sernix itp. (są różne dostępne)
1 szklanka cukru (ja dodaję mniej jeśli używam sernika z kubełka)tylko tyle aby ubić jajka z cukrem
1/2 szkalnki oleju ( Ja ,z wiadomych powodów używam oliwy z oliwek)
2 szklanki mleka
3 całe jaja
2 budynie śmietankowe (albo jak ktoś chce bardziej naturalnie mąka ziemniaczana i aromat waniliowy)
opcjonalnie rodzynki
Ser przepuscić przez maszynkę,
cukier i jaja ubić, dodać do tego ser cały czas ubijając dodać budynie, po trochu dodawać mleko i olej.
Do smaku można dodać sok z 1 cytryny
Do tego jest przepis na podkład ale Ja robię samą masę serową i wychodzi dobry sernik.
Piec około godzinę pod warunkiem,że włoży się do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C .
Jak ktoś ma oprócz miksera robota to Ja wrzucam wszystkie składniki zachowując kolejność do robota , miesza się to klika minut i gotowe do wylania. Masa wychodzi płynna, która się scina pod wplywem budyniów lub mąki ziemniaczanej.
Szybki sernik gotowy.
Nie liczę BTW dlatego nie podam , zbyt optymalny to on nie jest ale na pewno mniej szkodzi niż przemysłowe ciasta z cukierni, których nie daję już często mojemmu synowi.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Sylwio, dziekuje i wyprobuje przepis ale bez cukru i mleka.Cukier buraczany zastapie cukrem palmowym lub klonowym a mleko smietanka.Na serniki mam tez mnostwo innych przepisow jezeli bys chciala.Mam tylko problem z serem,bo takiego sera jak w Polsce niestety w tutejszych sklepach nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Sylwio, dziekuje i wyprobuje przepis ale bez cukru i mleka.Cukier buraczany zastapie cukrem palmowym lub klonowym a mleko smietanka.Na serniki mam tez mnostwo innych przepisow jezeli bys chciala.Mam tylko problem z serem,bo takiego sera jak w Polsce niestety w tutejszych sklepach nie ma. Kodar, ja tez mam ten problem. Probowalas robic sama? Moja zona warzy twarog z gestego mleka, jest super.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Sylwio, dziekuje i wyprobuje przepis ale bez cukru i mleka.Cukier buraczany zastapie cukrem palmowym lub klonowym a mleko smietanka.Na serniki mam tez mnostwo innych przepisow jezeli bys chciala.Mam tylko problem z serem,bo takiego sera jak w Polsce niestety w tutejszych sklepach nie ma. Kodar, ja tez mam ten problem. Probowalas robic sama? Moja zona warzy twarog z gestego mleka, jest super. ach, Adasku,probowalam,ale nie kazde mleko nadaje sie na twarog.Zostalam tak zniechecona tym wyrabianiem wlasnego twrozku,ze juz nawet nie szukam odpowiedniego mleka. W niemieckich sklepach mozna kupic twarogi,ktore nadaja sie na sernik,ale nie da sie ich kupic w kazdym sklepie.Z serkow homogenizowanych bezsmakowych tez wychodzi sernik,ale smakuje inaczej. Moze,to i lepiej,ze nie ma odpowiedniego twarogu,po prostu mniej kusi taki pyszny,zolciutki,serniczek z migdalami i polewa czekoladowa
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
bardzo dobry i chyba smaczny jest ten twoj sernik tyle tylko ze strony ci sie prawdopodobnie pomylily ... mysle ze twoj przepis powinien znalezc sie na http://gotowanie.onet.pl/ps. jesli mozesz daj cos o o kandyzowanych owocach konfiturkach dzemie truskawkowym
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
bardzo dobry i chyba smaczny jest ten twoj sernik tyle tylko ze strony ci sie prawdopodobnie pomylily ... mysle ze twoj przepis powinien znalezc sie na http://gotowanie.onet.pl/ps. jesli mozesz daj cos o o kandyzowanych owocach konfiturkach dzemie truskawkowym evosonic nie wiem czy to przytyk? Zawsze piszę,że nie liczę BTW bo nie stosuję DO więc wiadomo, że jak coś zamieszczę to będzie mało optymalnie. A z drugiej strony w ŻO jest tyle przepisów gdzie jeszcze jest mąka, że się nie przejmuję. A wymiana pomysłów dobrze robi bo tak następnym razem zamienię mleko na śmietanę bo jakoś wcześniej Mi to do głowy nie przyszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|