lekarka
Go
|
Jeszcze - Optymalni sobie, a AHA - sobie :
Dieta i styl życia - nowe wytyczne American Heart Association Nutrition Committee
Alice H. Lichtenstein i wsp. Diet and lifestyle recommendations, revision 2006. A scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee Circulation 2006;114:82
Choroby układu krążenia pozostają główną przyczyną zgonów w populacji amerykańskiej, a modyfikacja diety i stylu życia stanowi zasadniczy elementem strategii postępowania American Heart Association, mającej na celu zasadniczą zmianę tej sytuacji. Najnowsze wytyczne Komisji Żywienia tej organizacji zostały ostatnio opublikowane w Circulation. Jak wynika z piśmiennictwa, stosowanie zdrowej diety i prozdrowotny styl życia są najbardziej obiecującymi strategiami postępowania, zmniejszającymi ryzyko sercowo-naczyniowe populacji ogólnej. W wytycznych sprecyzowano zasadnicze cele postępowania. Należą do nich: 1) stosowanie zdrowej żywności, z uwzględnieniem diety jako całości, a nie poszczególnych jej składników; 2) utrzymanie tzw. zdrowej masy ciała, definiowanej obecnie jako indeks masy ciała 18,5 kg/m2-24,9 kg/m2; 3) dążenie do optymalnych wartości poszczególnych frakcji cholesterolu (niskiej [LDL] <100 mg%, wysokiej [HDL] >50 mg% kobiety i >40 mg% mężczyźni oraz trójglicerydów [TG]); 4) utrzymanie prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego (wg. standardów amerykańskich) <120/80 mmHg; 5) uzyskanie prawidłowych wartości glikemii na czczo ≤ 100 mg/dl; 6) przestrzeganie regularnej aktywności fizycznej przez większość dni tygodnia; 7) zaprzestanie palenia tytoniu, ze zwróceniem uwagi na ryzyko zwiększenia masy ciała. Zgodnie z wytycznymi codzienna dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, zawierać produkty pełnoziarniste, z dużą zawartością włóknika. Jej ważnym składnikiem powinny być także ryby. Co więcej konieczne jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych (<7% wartości energetycznej pokarmów), tłuszczów trans (<1% wartości energetycznej) oraz cholesterolu <300 mg/dl, poprzez wybór chudych produktów mięsnych czy też zamienników warzywnych lub produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu. Ważną rolę w strategii postępowania może odgrywać ograniczenie spożycia słodzonych napojów oraz soli, wykorzystywanej do przygotowywania posiłków. O ile spożycie alkoholu nie jest przeciwwskazane, to zaleca się nie przekraczanie 2 drinków dziennie przez mężczyzn i 1 drinka dziennie przez kobiety. Zdaniem autorów opracowania przestrzeganie tych zaleceń może przyczynić się w znaczącym stopniu do zmniejszenia zachorowalności na choroby układu krążenia. Osiągnięcie zakładanych celów będzie możliwe, jeśli dojdzie do zmiany nie tylko zachowań poszczególnych osób, ale przede wszystkim świadomości zdrowotnej społeczeństwa.
Data ukazania się notatki: 16 lipca 2006 Opracowane na podstawie: Circulation, 4 lipca 2006
|