Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
Autor
|
Wtek: optymalny (Przeczytany 57444 razy)
|
adampio
Go
|
Pomijajac juz ta cala dyskusje, dziwie sie jak mozna byc na diecie wysokotluszczowej , nazywanej blednie przez niektorych niskoweglowodanowej, i zastanawiac sie co jest "paliwem" w diecie i co to znaczy "nie mieszac paliw", czytajac nawet str 37 w ZO, gdzie pan dr. Jan Kwasniewski mowi o max 2 % tluszczow roslinnych w diecie. O czy myslal Pan Dr jan Kwasniewski mowiac "paliw nie mieszamy"? Czy myslal, ze nie mieszamy B i T ? Czy myslal, ze nie mieszamy B i W? Czy myslal, ze nie mieszamy T i W? Czy tez mowil wyraznie, ze nie mieszamy T roslinnego z T zwierzecym? O to jest pytanie? Kto zna odpowiedz?
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Prawdę mówiąc to trochę jestem zaskoczona, ja podobnie jak renia pojmowałam nie mieszanie paliw, tzn. żeby zarówno węgle jak i tłuszcze nie stanowiły znaczącego źródła energii, tak ma być ustawione żywienie, aby organizm energie czerpal ze spalania tłuszczy czyli beta oxydował a nie wchodził w szlaki glikolizy. mylę sie? mieszanie tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi nie ma większego znaczenia ponieważ optymalni zjadają tluszcze głównie zwierzęce a że czasami dodam do surówki oliwę z oliwek nawet wówczas gdy ziemniaki mam omaszczone słonina to chyba nie ma większego znaczenia.
admin proszę o zanegowanie bądż poparcie mojego rozumowania w tej kwestii.
ok, nie gmatwaj formy wypowiedzi uzywajac "obcych" slowek, powiedz jak Ty rozumiesz nie mieszaniem paliw. Nie podawaj przykladow tylko prostymi slowami postaraj sie wyjasnic, co uwazasz pan dr Jan Kwasniewski nazywa "nie mieszaniem paliw"? adam, zmiłuj się jakie obce słówka? nie kumam, ja taki planktonik jestem , napisałam jak rozumiem nie mieszanie paliw, a na str 37 dr Kwaśniewski pisze że nie za fajnie jest sie objadać margaryną i jej podobnymi ...argumentuje dlaczego.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Prawdę mówiąc to trochę jestem zaskoczona, ja podobnie jak renia pojmowałam nie mieszanie paliw, tzn. żeby zarówno węgle jak i tłuszcze nie stanowiły znaczącego źródła energii, tak ma być ustawione żywienie, aby organizm energie czerpal ze spalania tłuszczy czyli beta oxydował a nie wchodził w szlaki glikolizy. mylę sie? mieszanie tłuszczów roślinnych ze zwierzęcymi nie ma większego znaczenia ponieważ optymalni zjadają tluszcze głównie zwierzęce a że czasami dodam do surówki oliwę z oliwek nawet wówczas gdy ziemniaki mam omaszczone słonina to chyba nie ma większego znaczenia.
admin proszę o zanegowanie bądż poparcie mojego rozumowania w tej kwestii.
ok, nie gmatwaj formy wypowiedzi uzywajac "obcych" slowek, powiedz jak Ty rozumiesz nie mieszaniem paliw. Nie podawaj przykladow tylko prostymi slowami postaraj sie wyjasnic, co uwazasz pan dr Jan Kwasniewski nazywa "nie mieszaniem paliw"? adam, zmiłuj się jakie obce słówka? nie kumam, ja taki planktonik jestem , napisałam jak rozumiem nie mieszanie paliw, a na str 37 dr Kwaśniewski pisze że nie za fajnie jest sie objadać margaryną i jej podobnymi ...argumentuje dlaczego. Masz chyba inne wydanie. Cyt: "Organizm potrzbuje bardzo malo "niezbednych" nienasyconych kwasow tluszczowych, ktore wedlug obowiazujacej dietetyki powinny byc glownymi tluszczami w zywieniu czlowieka. Przy zywieniu optymalnym mozna tych tluszczow nieco spozywac, ale niewiele, 1-2% ogolnego spzycia tluszcow. Reszte powinny stanowic tluszcze nasycone, czyli zwierzece"
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
adam ja dośc jasno wytlumaczyłam jak to rozumiem, paliwo to materiał z którego możesz czerpać energie do życia ( duze uproszczenie), paliwem może byc tluszcz i/lub węglowodany, natomiast białko to głownie materiaŁ budulcowy. I teraz masz do wyboru, "jedziesz" na tluszczach albo cukrach, albo rownocześnie na jednym i drugim - wybór należy do Ciebie. Mieszanie paliw to opcja bardzo niekorzystna dla organizmu, generuje miażdzyce i inne choroby.... Co znaczy mieszanie paliw? to znaczy że proporcja miedzy tłuszczem a weglami jest na tyle niekorzystna, że zmusza organizm do wielce ryzykownych posunięć , co w konsekwencji prowadzi do........
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
pod pojeciem mieszanie paliw kryje sie mieszanie tluszczow. Nie mieszamy T roslinnych ze zwierzecymi.
I tu nie wazne co sadzimy, po prostu w ZO/DO nie miesza sie tluszczow. ...
ciekawa teoria moze jakis cytacik? Na Twoim miejscu, flo, zamiast tracic czas tu na forum przeczytalbym ponownie "Zywienie Optymalne", bo Twoje posty nic nie wnosza do dyskusji czego dowodem jest Twoje pytanie, na ktore brak mi cytaciku. No niestety nie moge zajrzec do ksiazki, bo wszystkie 3 ktore posiadam niechcacy zostawilam w PL, jak bylam na Boze Narodzenia (znalazly nowych czytelnikow, wiec ok). Dlatego prosilam o cytat, w razie gdybym sie okazalo, ze jednak cos przeoczylam, i jeszcze czegos nie wiem. Zajrzalam do google, wyszkoczyl mi jakis pdf, oto przykladowy cytat: Jeśli będąc na diecie optymalnej, nagle zjemy 2-3 łyżeczki cukru, sporą kiść słodkich winogron, albo właśnie takie „apetyczne" ciastko wystąpią u nas podobne objawy: złe samopoczucie, mdłości, ból głowy. W ten sposób organizm reaguje na „mieszanie paliw". ("Zywienie optymalne")
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
co oczywiscie nie zmienia faktu, ze tluszcze roslinne znajduja praktycznie znikome zastosowanie w mojej diecie czasem i ewentualnie jem orzechy, jak nie ma co jesc, ale nie jestem fanka, bo mi ciaza na zoladku
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
adam ja dośc jasno wytlumaczyłam jak to rozumiem, paliwo to materiał z którego możesz czerpać energie do życia ( duze uproszczenie), paliwem może byc tluszcz i/lub węglowodany, natomiast białko to głownie materiaŁ budulcowy. I teraz masz do wyboru, "jedziesz" na tluszczach albo cukrach, albo rownocześnie na jednym i drugim - wybór należy do Ciebie. Mieszanie paliw to opcja bardzo niekorzystna dla organizmu, generuje miażdzyce i inne choroby.... Co znaczy mieszanie paliw? to znaczy że proporcja miedzy tłuszczem a weglami jest na tyle niekorzystna, że zmusza organizm do wielce ryzykownych posunięć , co w konsekwencji prowadzi do........ OK, ostatnie pytanie, ktore moze w koncu rozwiaze ta kweste? Czy wychodzac z zalozenie ZO, gdzie BTW ma byc ( ogolnikowo) 1:3,5:0,5 mozna tu mowic o tym, ze W jest "paliwem"? Bo rozmawiamy o ZO a nie o innej diecie, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Adampio, nie tylko śmietanę traktuję jako produkt bogatobiałkowy ale także i masło, ba nawet i ghee . Kto tego nie rozumie - jego sprawa. Tłumaczę to już od 3 lat.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adampio, nie tylko śmietanę traktuję jako produkt bogatobiałkowy ale także i masło, ba nawet i ghee . Kto tego nie rozumie - jego sprawa. Tłumaczę to już od 3 lat. No tak, to moja sparwa.
|
|
|
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
Adampio , tak zrozumiałeś , ale czy na pewno tak jest jak piszesz ? zanim zamieszasz innym w głowach upewnij się u źródła czy dobrze zrozumiałeś to " nie mieszanie paliw " bez urazy
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
pod pojeciem mieszanie paliw kryje sie mieszanie tluszczow. Nie mieszamy T roslinnych ze zwierzecymi. I tu nie wazne co sadzimy, po prostu w ZO/DO nie miesza sie tluszczow. T z W nie tylko, ze mozesz ale musisz "mieszac" aby spalic ten zjedzony T, tu nie ma zadnej innej alternatywy, jezeli sie chce spalic T. Tak jak w gazniku trzeba powietrza do spalenia benzynay tak w naszym organizmie potrzeba W do spalenia T Kurczę, ile to pomysłów na niemieszanie paliw...
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
tyle tych teorii innowacyjnych... Adampio, nie tylko śmietanę traktuję jako produkt bogatobiałkowy ale także i masło, ba nawet i ghee . Kto tego nie rozumie - jego sprawa. Tłumaczę to już od 3 lat. Maslo ghee produkt wysokobialkowy
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
MariuszM
Go
|
Adampio, nie tylko śmietanę traktuję jako produkt bogatobiałkowy ale także i masło, ba nawet i ghee . Kto tego nie rozumie - jego sprawa. Tłumaczę to już od 3 lat. Pani 3w1 To musi być jakaś nowa jednostka chorobowa, nie ma bata.... Białkofobia
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
...........to nowy watek, poniewaz .......... sportowy nie wypalil , tylko sportowcy sie logowali , pewnie, ze dobrze.. Nie chodzilo mnie tu o to, aby kulturysci, ktorzy "KRADNA" "STOFFER" NAGLE TU na tej stronie maja dojsc do glosu!!!! Z drugiej strony, dlaczego nie? Nostradamus ...??
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
...........to nowy watek, poniewaz .......... sportowy nie wypalil , tylko sportowcy sie logowali , pewnie, ze dobrze.. Nie chodzilo mnie tu o to, aby kulturysci, ktorzy "KRADNA" "STOFFER" NAGLE TU na tej stronie maja dojsc do glosu!!!! Z drugiej strony, dlaczego nie? Nostradamus ...?? No Ale...? Kulturyści?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|