forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 12:48:45

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669695 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Jak się robi budyń?
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Jak się robi budyń?  (Przeczytany 72003 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Jak się robi budyń?
« : 2009-04-26, 23:09:24 »

Chciałabym otrzymać przepis na optymalny budyń, taki z żółtek i śmietany. Nie wiem, czy lepiej robić go na smalcu, czy maśle?, czy jeszcze inaczej i jaką dodać śmietanę?, czy może być 30% UTH z kartonika ?
Zapisane

_flo
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #1 : 2009-04-26, 23:28:43 »

ja robie tak:
4-5 zoltek, smietana, pol lyzeczki cukru, do kubeczka, kubeczek do garnka z gotujaca sie woda, mieszam jak zaczyna gestniec, co by sie rownomiernie scial
ale w sumie to dawno nie robilam ze smietana, ostatnio daje czesto lyzke tluszczu gesiego, posmak jest wtedy taki kwaskowato-alkoholowy, sama nie wiem, jak to opisac
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #2 : 2009-04-26, 23:35:58 »

Dziękuję Ci "flo". Myślałam, że robi się go na patelni, bo ostatnio, to prawie wszystko przyrządzam sobie właśnie na patelni. A wiesz jaka do tego śmietana jest najlepsza? z tłuszczem, zamiast śmietany wydaje mi się mniej smaczne, ale mogę się mylić. Very Happy
Zapisane

_flo
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #3 : 2009-04-26, 23:48:02 »

no ja praktycznie nic nie robie na patelni
smietana byla by lepsza gesta, bo wtedy i mniej jej trzeba i szybciej odparowuje. to co ja uzywa to chyba zreszta smietanka, a nie smietana. czyli slodkawa, 3gW/ 100g? (jakos tak)
ale w sumie tak jak mowie, bardziej mi podchodzi z tluszczem gesim albo ze smalcem, bo ta smietanka koniec koncow ma taki dosc nudny, 'blady' smak. wiem, ze to brzmi dosc dziwnie, ale musisz wyprobowac przy okazji.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #4 : 2009-04-27, 10:02:28 »

Wypróbuję Very Happy, dzisiaj wstałam wcześniej, byłam na świeżym powietrzu i szybciej zgłodniałam. Zrobiłam sobie, na szybko, 5 żółtek na smalcu i stwierdziłam, że bardzo przyjemne uczucie jest w żołądku po takim posiłku. Szkoda było mi zmieniać smak kawą, ale i tak kawa wygrała. Smile
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #5 : 2009-04-28, 18:44:37 »

Śmietanę 30% zagotować i odstawić. Żółtka utrzeć. Wlewać powoli do śmietanki cały czas ucierając aby nie powstały grudki aż zgęstnieje na małym ogniu. Aby otrzymać budyń o smaku waniliowym można dodać odrobinę cukru waniliowego, a czekoladowy to wystarczy dodać do gorącego budyniu kilka kostek gorzkiej czekolady i wymieszać aż się rozpuści.

Smacznego

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #6 : 2009-04-28, 18:57:13 »

Brzmi smakowicie Very Happy ,napiszę jak wypróbuję, może jeszcze dzisiaj? Smile
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #7 : 2009-04-28, 19:01:53 »

Idę ( najlepiej od razu  Smile ) robić budyń .
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #8 : 2009-04-28, 19:50:08 »

No i po budyniu. Smile. Coś chyba sknociłam, bo nie chciał mi gęstnieć. Dodałam więc 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i była prawidłowa konsystencja. Do smaku dodałam cukier waniliowy. Smakowało mi średnio, wolę jednak żółtkownicę lub omlet, może to kwestia przyzwyczajenia? Córa jadła ze mną i w połowie jedzenia mówi mi, że ten budyń ma jakiś inny smak. Mówię jej więc, że to jest budyń optymalny Shocked, z żółtek i śmietany. Zjadła go, ale powiedziała, że ten ze sklepu jest smaczniejszy, a ja, że ten za to jest zdrowszy  Smile.
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #9 : 2009-04-28, 20:07:57 »

Aby gęstość budyniu była prawidłowa trzeba dać sporo żółtek. Na szklankę śmietanki 6-8 żółtek i odrobinę cukru. Podobnie robię sosu do ziemniaczków. Z podsmażonego mięsa zostaje zawsze aromatyczny wywar i zagęszczam go żółtkami a jak chcę mieć jasny to dodaję kwaśnej śmietany tylko trzeba uważać aby się nie zagotował bo zrobi się jajecznica Laughing Budyń robi się podobnie jak lody optymalne, tylko trzeba dać więcej żółtek.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #10 : 2009-04-28, 20:33:21 »

Dzięki, za wskazówkę  Very Happy, z tym sosem to jest dobry sposób, bo ja ostatnio, często zamiast sosu, polewałam na ziemniaki sam tłuszcz ze smażenia mięsa, bo sosy z mąką przestały mi smakować. (tą uśmiechniętą buźkę, kliknęła mi córa, bo przyszła podglądać co piszę.)
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #11 : 2009-04-30, 15:06:55 »

Dzięki, za wskazówkę  Very Happy, z tym sosem to jest dobry sposób, bo ja ostatnio, często zamiast sosu, polewałam na ziemniaki sam tłuszcz ze smażenia mięsa, bo sosy z mąką przestały mi smakować. (tą uśmiechniętą buźkę, kliknęła mi córa, bo przyszła podglądać co piszę.)
 

najlepszy sos to taki, ktory pochodzi z pieczenia miesa, dlugo gotowany aby odparowc wode i jak juz jest gesty sam z siebie wymieszany ze smietana 38 procentowa.

ten sos ma wszystkie sosy pod soba!!!!!!
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #12 : 2009-04-30, 18:22:19 »

najlepszy sos to taki, ktory pochodzi z pieczenia miesa, dlugo gotowany aby odparowc wode i jak juz jest gesty sam z siebie wymieszany ze smietana 38 procentowa.
ten sos ma wszystkie sosy pod soba!!!!!!
Zgadzam się z Tobą, ale ja mam dużą rodzinę i do sosu muszę więcej wody dolać (staram się jak najmniej), aby starczyło dla wszystkich. Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #13 : 2009-04-30, 18:23:36 »

Właściwie, to na jedno wychodzi, bo mięsa też muszę dać więcej. Very Happy
Zapisane

kodar
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #14 : 2009-04-30, 19:06:04 »

Renia,bardzo czesto robilam taki budyn: do goracej  smietanki  ale nie gotujacej sie wrzucalam rozmieszane 5 zoltek.Wszystko podgrzewalam  caly czas mieszajac az zgestnialo.Budyniem tym polewalam zamrozone maliny. Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #15 : 2009-04-30, 20:22:44 »

Renia,bardzo czesto robilam taki budyn: do goracej smietanki ale nie gotujacej sie wrzucalam rozmieszane 5 zoltek.Wszystko podgrzewalam caly czas mieszajac az zgestnialo.Budyniem tym polewalam zamrozone maliny. Smile

A na jaką ilość śmietanki dodać 5 żółtek?
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #16 : 2009-04-30, 23:04:26 »

najlepszy sos to taki, ktory pochodzi z pieczenia miesa, dlugo gotowany aby odparowc wode i jak juz jest gesty sam z siebie wymieszany ze smietana 38 procentowa.
ten sos ma wszystkie sosy pod soba!!!!!!
Zgadzam się z Tobą, ale ja mam dużą rodzinę i do sosu muszę więcej wody dolać (staram się jak najmniej), aby starczyło dla wszystkich. Very Happy


Renia, woda ma wyparowac a zamiast wody dodajesz smietane i na sam koniec wode aby sosu bylo wiecej....ale sosu.

Poza tym proponuje Ci sprobowac sosu tatarskiego: smietana, musztarda i majonez. Robisz w proporcjach 1:1:1, mozna robic na zimno albo podgrzac. Poza tym jest jeszcze jeden, dunski sos, ktory sie nazywa maslowym: polega na rozpuszczeniu masla i polania nim tego co jesz, jest super z ziemniakami i miesem.

Jezeli lubisz sosy warzywne to polecam nastepujacy:
marchew
cebula
seler
pora
czosnek
i inne
gotujesz w dwuch szklankach wody
nastepnie miksujesz
dodajesz 100 gr masla
i powoli gotujesz

do tego sosu mozesz dodac zmiksowana puszke pomidorow
albo zamiast pomidorow dodac "koloru" aby sos byl brazowy kiedy serwujesz z wolowina
jak podstawowy rozcienczysz woda masz zupe na przystawke
itd itp  ( skad ja to mam? Very Happy)

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #17 : 2009-05-01, 10:28:32 »

Dzięki Ci "Adampio", za tak wyczerpującą odpowiedź

Renia, woda ma wyparowac a zamiast wody dodajesz smietane i na sam koniec wode aby sosu bylo wiecej....ale sosu.

Tak właśnie robię, tylko kiedyś dodawałam śmietanę z mąką, a teraz, najczęściej sam tłuszcz spod pieczeni. Spróbuję ze śmietaną. Smile
Sos tatarski też lubię, ale to jest "inna bajka", nie do obiadu, wolę go na zimno do mięs, lub jajek. A o sosach warzywnych, jak czytałam, to mi się mina skrzywiła  Mad, jakoś na warzywa na razie nie mam ochoty, za to pomidory zaczęły mi smakować (te duże, karbowane). Very Happy
Zapisane

kodar
Go


Email
Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #18 : 2009-05-05, 23:00:22 »

Renia,bardzo czesto robilam taki budyn: do goracej smietanki ale nie gotujacej sie wrzucalam rozmieszane 5 zoltek.Wszystko podgrzewalam caly czas mieszajac az zgestnialo.Budyniem tym polewalam zamrozone maliny. Smile

A na jaką ilość śmietanki dodać 5 żółtek?
200 ml smietanki,5 zoltek  i pokrojone w plasterki  3 zabki czosnku,dla tych,ktorzy tak lubia. Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: Jak się robi budyń?
« Odpowiedz #19 : 2009-05-06, 09:42:00 »

Dzięki  Smile
Zapisane

Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 20 zapytaniami.