forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2014-08-01, 01:38:08

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
306334 wiadomości w 3638 wątkach; wysłane przez 89 użytkowników
Najnowszy użytkownik: figan
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Zbyt dużo białka
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zbyt dużo białka  (Przeczytany 33469 razy)
kate
Gość


Email
Zbyt dużo białka
« : 2009-04-29, 08:06:06 »

Jakie są objawy przebiałczenia?Jaki ma to wpływ na nasz organizm?
Zapisane
admin
Administrator
Newbie
*
wiadomości: 253

toan@q4.pl


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #1 : 2009-04-29, 08:15:21 »

Nie ma pojęcia "przebiałczenie". Nigdy się żaden organizm żywiony instrynktownie nie przebiałczy chyba, że wymusi się to sztucznie dietą.
Przebałczenie jest wysoce nieekonomiczne i dlatego każdy praktyk wie, że lepiej jest dołożyć węglowodanów do diety, aby z białka organizm nie produkował energii.
Skrajne przebiałczenie (sztucznie wymuszone) powoduje zatrucie wątroby, zmniejszenie buforowości cytozolu, płynów ustrojowych, zmniejszenie pH moczu, uszkodzenie nerek i dodatkowo, cuchnące: oddech, kał i pot, świąd skóry, podatność na grzybicę, nastroszenie piór i sierści (tzw. "włos jeży się na głowie") i kilka innych nieswoistych objawów w tym otępienie intelektualne.
Przeciętny człowiek nie ma możliwości "przebiałczenia" się.
Zapisane
lekarka
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #2 : 2009-04-29, 08:30:29 »

Zatykanie nosa, dolegliwości żołądkowe, czerwienienie się skóry dłoni, policzków, bóle stawowe, pieczenie spojowek (od marca jest "sezon", osoby zauważają to - na śluzówkach najbardziej "widać" zjedzenie za dużej ilości B), nasila się spastyczność mięśni/kurcze mięśni (kurcze to nie tylko kurcze nóg z niedoboru W, ale także drganie powieki czy tik nerwowy; wszystkie choroby leczę tak samo). Na poszerzonych naczyniach śluzówki, skóry namnazaja się "chętni". Odciąża - dzień niżejbiałkowy. Dla dziecka np.śmietana na śniadanie jeżeli ją toleruje lub frytki 2 x dziennie czy placek ziemniaczany z samego ziemniaka na smalcu. Od nadmiaru B na DO się tyje, o od nadmiaru B na DO jest hipercholesterolemia LDL. Spokojnie - Ci którzy zaczynają Dietę Optymalną niech zatosują się do zaleceń na stronie frontowej dra Jana Kwasniewskiego. Nasze 5 groszy to poprawianie funkcjonowania organizmu ... do imentu.
Zapisane
ali
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #3 : 2009-04-29, 08:47:05 »

. Od nadmiaru B na DO się tyje, o od nadmiaru B na DO jest hipercholesterolemia LDL.
 Nasze 5 groszy to poprawianie funkcjonowania organizmu ... do imentu.
czyżby???
a przy zaniżonych węglowodanach też???
ps.
sprawdziłem
i tego nie  potwierdzam
Zapisane
Halina Ch.
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #4 : 2009-04-29, 09:42:34 »

Adminie i lekarko, a o jakich ilościach mówicie?
Ok. 50; 60; 100 gram?
Przy moich parametrach: 160/60 l.53 z objawami SM jaka ilość B byłaby optymalna?
Zawsze mam z tym problem.
Zapisane
admin
Administrator
Newbie
*
wiadomości: 253

toan@q4.pl


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #5 : 2009-04-29, 10:03:32 »

Dla zainteresowanych podaję kilka faktów odnośnie białka:
Dla mężczyzny o wadze należnej 70kg i zawartości białka w organizmie około 10,5-15kg (w zależności od konstytucyjności organicznej) w ciągu doby ulega rozkładowi i ponownej syntezie około 150-200g białka. Z tej puli około 20%  to białka enzymatyczne.
Na podstawie bilansu azotowego stwierdzono, że minimum białkowe na podtrzymanie ppm to około 15,63g (a więc mimimalna ilość białka niezbędna do podtrzymania funkcji życiowych w przeliczeniu na kg n.m.c. to około 0,22g/D białka referencyjnego (np: z żółtka)
Na tej podstawie doświadczalnie wyliczono, że zapotrzebowanie budulcowe na białko wynosi dobowo około 40-70g w zależności od zmiennych środowiskowych.
Szczygieł w "Podstawy fizjologii żywienia" PZWL W-wa 1975 s. 192 podaje następujące dobowe normy białka referencyjnego  w g/kg n.m.c. średnio z odchyleniem +/- 20% wynikającym z uwarunkowań osobniczych:
dzieci i młodzież:
1-3l. - 0,88,
4-6l. - 0,81,
7-9l. - 0,77,
10-12l. - 0,72,
13-15l. - 0,70,
16-19l. - 0,64,
dorośli - 0,59.
Dodatkowe zapotrzebowanie dla kobiet w ciąży w drugim i trzecim trymestrze na osobę/dobę około 6g, a w laktacji około 15g.
Bezpieczną normą spożycia białka na diecie mieszanej jest do 1g/D (Norma WHO), od 1- 1,5g upośledzenie odporności (podatność na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze).
Spożycie białka powyżej 1,5g/D, szczególnie zwierzęcego jest karcerogenne, a powyżej 2g/D drastycznie skraca długość życia osobniczego, co wielokrotnie dowiedziono w badaniach naukowych.
Wszystko w skrócie  na ten temat.
Zapisane
renia
Jr. Member
**
Płeć: Kobieta
wiadomości: 4314


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #6 : 2009-04-29, 10:36:08 »

Dobrze "Adminie", że dałeś tak jasną odpowiedź. Zdziwiło mnie, że dzieci i młodzież wraz z wiekiem, potrzebują coraz mniej białka, myślałam, że w czasie najintensywniejszego wzrostu i dojrzewania, potrzebują go najwięcej.
Zapisane

admin
Administrator
Newbie
*
wiadomości: 253

toan@q4.pl


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #7 : 2009-04-29, 10:43:29 »

I o to chodzi, aby tak myślano.  Wink
Zapisane
Halina Ch.
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #8 : 2009-04-29, 10:53:57 »

Dzięki za odpowiedź. Pytam ciągle o to samo, aż do znudzenia.
Mam ciągle złe samopoczucie, więc nie mogę na nim polegać.
Zapisane
MONIKAW
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #9 : 2009-04-29, 11:11:22 »

Skąd ja to znam Halinko...
U osób zdrowych sprawa jest prosta jeść do syta wg proporcji.
A tu przychodzi rzut i człowiek nie ma na nic ochoty, nie czuje zupełnie głodu, pojawia się jadłowstręt i jak tu słuchać organizmu.
Pozostaje zdrowy rozsądek  Very Happy

Zapisane
afmfo
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #10 : 2009-04-29, 12:17:18 »

U mnie jak wyżej ale  jeszcze dodatkowo wystąpiły ukłucia pod paznokciami i skóry, skurcze ścięgien i ból mięsni , skóry i małżowin usznych a w szczególności  nadmierna nerwowość.  Chyba jadłam i za duzo białka i za mało węglowodanów. Trwało to długo az któregoś dnia trafiłam na forum i powoli zaczęłam się naprawiać.  Very Happy
Zapisane
_flo
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #11 : 2009-04-29, 13:15:41 »

Dla zainteresowanych podaję kilka faktów odnośnie białka....

bardzo fajne informacje, dzieki
Zapisane
renia
Jr. Member
**
Płeć: Kobieta
wiadomości: 4314


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #12 : 2009-04-29, 13:33:54 »

U mnie jak wyżej ale jeszcze dodatkowo wyst±piły ukłucia pod paznokciami i skóry, skurcze ¶cięgien i ból mięsni , skóry i małżowin usznych a w szczególno¶ci nadmierna nerwowo¶ć. Chyba jadłam i za duzo białka i za mało węglowodanów. Trwało to długo az którego¶ dnia trafiłam na forum i powoli zaczęłam się naprawiać. Very Happy

Nie wiem, czy u Ciebie "afmfo", to wysępuje, że małżowiny uszne bolą i pieką, jak jest słońce? Dzieje się tak często u osób, które miały kiedyś odmrożone uszy. No, ale każdy jest inny.
Zapisane

afmfo
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #13 : 2009-04-29, 14:19:52 »

Renia
Nie miałam nigdy odmrożonych uszu. Teraz to tak sobie myślę , że to miało związek z zakwaszeniem. Bolała mnie wszędzie skóra a , że uszy obciążały okulary to nie mogłam ich zbyt  długo nosić. Wtedy nie wiedziałam jeszcze, że istnieja ketony i co to jest  Very Happy
Zapisane
renia
Jr. Member
**
Płeć: Kobieta
wiadomości: 4314


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #14 : 2009-04-29, 16:44:45 »

Niedobór węglowodanów daje podobne objawy, jak nadmiar białek. Dobrze, że paskami można to stwierdzić. Smile
Zapisane

Halina Ch.
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #15 : 2009-04-29, 19:07:33 »

Skąd ja to znam Halinko...
U osób zdrowych sprawa jest prosta jeść do syta wg proporcji.
A tu przychodzi rzut i człowiek nie ma na nic ochoty, nie czuje zupełnie głodu, pojawia się jadłowstręt i jak tu słuchać organizmu.
Pozostaje zdrowy rozsądek  Very Happy
Doskonale Moniko ro ujęłaś.
Nas chorych zdrowy rozsądek bo jak się okazuje to ZDROWI  (?) tego nie mogą zrozumieć tzn. że my nie możemy polegać na intuicji.
Zapisane
admin
Administrator
Newbie
*
wiadomości: 253

toan@q4.pl


Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #16 : 2009-04-30, 09:31:40 »

Dla zainteresowanych podaję kilka faktów odnośnie...

aminokwasów:
Pochodnych aminokwasów jest około dwieście!
Każda ilość nadmiaru spożytych aminokwasów odbiegająca od zalecanej ilości spożycia białka referencyjnego (żółtko, podroby, białko wyciągowe - na "opty"-diecie zwane "wywarem kolagenowym") powoduje określony syndrom metaboliczny, uzależniony od składu aminokwasowego spożywanego białka i PROPORCJI między GSO.
Ze względu na energetykę organizmu nadmiar spożytych aminokwasów można podzielić na:
aminokwasy ketogenne - lizyna i leucyna. Nadmiar tych aminokwasów zamieniany jest do acetylo-CoA albo acetoacetylo-CoA z których organizm produkuje albo ciała ketonowe, albo cholesterol (LDL)
aminokwasy glukogenne - alanina, arginina, asparaginian, cysteina, glutamina, glutaminian, glicyna, histydyna, metionina, prolina, seryna i walina. Nadmiar tych aminokwasów przerabiany jest na glukozę. Z nich to czerpie energię neoplazma, gdy odgraniczy się ilość podaży węglowodanów w diecie, a "LC-owce" przy nadmiernym spożyciu białka nie są wcale takie "niskowęglowodanowe", jak im się roi.
aminokwasy keto i glukogenne - izoleucyna, fenyloalanina, treoninatyrozyna i tryptofan. Nadmiar tych aminokwasów przerabiany jest albo na ciała ketonowe, albo na glukozę w zależności od stanu fizjologicznego i energetycznego organizmu.
Utylizacja nadmiaru azotu pochodzenia białkowego jest zawsze dużym obciążeniem dla organizmu i wiąże się z wymiernymi stratami energii i utratą zdrowia.

PS
badanie wpływu homocysteiny (do szkieletu węglowego cysteiny doczepione dodatkowo CH2) na rozwój miażdżycy jest tylko stratą czasu i pieniędzy.
Zapisane
afmfo
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #17 : 2009-04-30, 11:02:09 »

Czyżby z "wywarem kolagenowym" tez można przesadzić? Jeśli jest on ketogenny to wiele osób może sobie szkodzić.
Jesli ktoś ma chore stawy, żeby wyzdrowieć to  pewnie je dużo wywaru z skór, chrząstek i powięzi bo tak jest napisane w ksiązkach. Myśląc , że część kolagenu jest nie przyswajalna więc bardzo łatwo o przekroczenie normy. Przekraczając normę produkuje ketony a ketony zkwaszają organizm no i stawy zamiast zdrowiec chorują.
Czy dobrze dedykuję? Very Happy
Zapisane
afmfo
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #18 : 2009-04-30, 11:09:25 »

"dedukuję"  Very Happy
Zapisane
Halina Ch.
Gość


Email
Odp: Zbyt dużo białka
« Odpowiedz #19 : 2009-04-30, 11:21:09 »

To jest bardziej skomplikowane niż mi się wydawało.  Sad
Już chyba wiem skąd u mnie taki ostry rzut ze spastyką i bolesnymi przykurczmi. Qrcze, skurczyłam się o 2,5 cm  Shocked
Chyba rzut się wycisza,wracam do ludzi.  Od wczoraj jem B 35 g (z wagą w ręku) i zaczynam ... myśleć - nie żadne ok. 40 g B)
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 5.396 sekund z 19 zapytaniami.