Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Hipoglikemia i dieta optymalna (Przeczytany 25482 razy)
|
martyna opty
Go
|
Mam pytanie: czy osobana chorująca na hipoglikemie może przejśc DO?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Przejście na DO przynosi korzyści, zarówno zdrowym, jak i chorym, na praktycznie wszystkie schorzenia (chyba, że są zaawansowane, nieodwracalne zmiany). Na Diecie Optymalnej poziom glukozy we krwi się stabilizuje i nie ma dużych wahań jej poziomu. Jest to korzystne przy hipoglikemii, jak również, przy hiperglikemii. Ale niech wypowiedzą się bardziej kompetentni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Jest to korzystne przy hipoglikemii, jak również, przy hiperglikemii. W takim razie, przy podwójnej hipoglikemii, czy hiperglikemii - wszystko co inne musi pomóc, najlepiej pomoże DO (czyt. myśl autora cytatu).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W takim razie, przy podwójnej hipoglikemii, czy hiperglikemii - wszystko co inne musi pomóc, najlepiej pomoże DO (czyt. my¶l autora cytatu).
Możesz "Opal" sprecyzować swoją odpowiedź.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
[ Możesz "Opal" sprecyzować swoją odpowiedź. Oczywiście Reniu DO jest lekarstwem na wiele dolegliwości - o czym Optymalni wiedzą. To tak , jak teraz na pierwszym programie TV podają: "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie". Miłego wieczoru
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dziękuję i wzajemnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Mam pytanie: czy osobana chorująca na hipoglikemie może przejśc DO?
Hipoglikemia to OBJAW chorobowy a nie jednostka chorobowa jako taka, nie sprecyzowałaś o jaką chorobę chodzi, mogę podejrzewać iż związana jest z poważnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu niektórych narządów np. nerek, wątroby czy przysadki mózgowej. Najczęstrzą przyczyną hipoglikemia to przedawkowanie insuliny u cukrzyków, bądź nie spożycie dostatecznej ilości pokarmu po podaniu insuliny. Myślę, że powinnaś swój przypadek skonsultować z lekarzem optymalnym.
pozdrawiam viola
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Jak ja miałbym hipoglikemię, to aby nie gmerać po omacku, starałbym się ustalić przyczynę (przeważnie hormonalną) niskiego poziomu cukru we krwi. A tak, to jest jedynie zabawa w "Kaszpirowskiego"... Ponieważ utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%) nie wynkia z braku dostępności glukozy, którą organizm może łatwo i szybko wyprodukować, a jest ściśle kontrolowane głównie przez przedni płat przysadki i jej gospodarkę hormonalną, to logiczne jest, że przede wszystkim należy ustalić wartości np: insulina/glukagon, kortykosterydy/adrenalina, ilość cAMP, oraz poziom tyroksyny. Dalsze postępowanie uzależnić od uzyskanych wyników. Ale od tego są specjaliści.
PS kluczową zdaje się być prawidłowa proporcja: glukagon/insulina.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Tak przy okazji tego tematu - mam glukozę w krwi 5,84 mmol/L. Górna granica to 5,60. Czy powinnam już się zacząć tym martwić, przemyśleć co zrobić żeby było lepiej, czy dać sobie spokój?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Przykro mi, ale nie znam się na tym na tyle, aby komuś radzić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
OK - rozumiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Dopiszę tylko tyle, że w/g mnie (a nie znam się na tym) zdiagnozowana cukrzyca jest wyłączne wtedy, gdy: wyjdzie cuker w moczu (bariera nerkowa około 160-170mg%) u organizmu w homeostazie. Badanie poziomu cukru we krwi jest jedynie stwierdzeniem faktu, że w momencie pobrania krwi do analizy jest określiny poziom glukozy. Nic więcej. Kłucie się insuliną po posiłku, tylko dlatego, aby mieć "cukier w normie" - to DLA MNIE - totalna pomyłka. PS wiele osób tak przeżywa pobieranie krwi do badania ("ukłucie igłą"), że wyniki mogą nie odzwierciedlać stanu faktycznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Ciekawostka: bardzo starym sposobem na "hipoglikemię" (stan zagrożenia życia - poniżej 45mg%) jest wypicie łyżeczki cukru, rozpuszczone w połowie szklanki ciepłej wody. U zdrowego reakcja na ten "preparat" jest natychmiastowa.
PS oglądaliście pierwszą część "Men in black"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Przypominam skróconą definicję ZDROWIA przyjętą przez WHO: " Zdrowie - to dobrostan, niezależny od wyników badań"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Jak ja miałbym hipoglikemię, to aby nie gmerać po omacku, starałbym się ustalić przyczynę (przeważnie hormonalną) niskiego poziomu cukru we krwi. A tak, to jest jedynie zabawa w "Kaszpirowskiego"... Ponieważ utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%)[/b] nie wynkia z braku dostępności glukozy, którą organizm może łatwo i szybko wyprodukować, a jest ściśle kontrolowane głównie przez przedni płat przysadki i jej gospodarkę hormonalną, to logiczne jest, że przede wszystkim należy ustalić wartości np: insulina/glukagon, kortykosterydy/adrenalina, ilość cAMP, oraz poziom tyroksyny. Dalsze postępowanie uzależnić od uzyskanych wyników. Ale od tego są specjaliści.
PS kluczową zdaje się być prawidłowa proporcja: glukagon/insulina. 5,84 mmol/L
to 105 mg/dl[b] Czy ja dobrze kojarzę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Jeszcze raz, chodzi mi o te wypowiedzi:
utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%)
to 105 mg/dl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
ja podaje prosty przepis na spowodowanie hipoglikemii: na diecie lowcarbowej, mozliwie niskokalorycznej, napic sie kieliszek winka a potem bardzo sie czyms zdenerwowac omdlenia gwarantowane
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
Jeszcze raz, chodzi mi o te wypowiedzi:
utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi (przyjęto normę 80-120mg%)
to 105 mg/dl
no tak, mnie dokladnie o to chodzilo, ale tez wiecej nie pisze, bo siem nie znam powiedzialam, co wiedzialam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|