Autor
|
Wtek: Odzywianie w " nietypowych " przypadkach...? (Przeczytany 51981 razy)
|
kangur
Go
|
Drogi Panie Tomaszu Nie jest tajemnica, ze najlepszym zrodlem witamin(tych poznanych) sa odpowiednie (bogate) produkty naturalne. Jest jednak pewien problem. My i nasze otoczenie zmieniamy sie ustawicznie i tutaj pojawia sie klopoty. Oczywiscie nie sposob kwestionowac mozliwosci wystepowania stanow " niedoboru makro i mikroelementow". Nie twierdze, ze tak musi sie dziac u kazdego czlowieka! Waznym zadaniem dla zainteresowanego jest mozliwosc " zdiagnozowania" takich problemow i skuteczne ich likwidowanie. Moim zdaniem to jest bardzo wazne. Przecietny czlowiek moze miec z tym problem! Dodatkowo jeszcze jesli chce " wystartowac' w Maratonie "120-150 lat" to monitorowanie "tych czynnikow" bezwzglednie go nie ominie! Misiu! Czy pozwolisz, ze uscisne twoja kudlata lape za powyzsze stwierdzienia. Jak monitorowanie tych czynnikow zacznie sie rozwijac tak jak wspolczesna informatyka, to "Maraton 120-150 lat" stanie sie rzeczywistoscia. Jak narazie, to "likarz" jest narzedziem monitorujacym na podstawie "ksiazki kucharskiej" opracowanej przez koncerny farmaucetyczne. Tu musi wkroczyc technika, ktora potrafilaby "widziec" calego czlowieka nie powodujac szkod zdrowotnych. Najlatwiej "leczy" sie czlowieka w ksiazkach i zbiera sie z tego niezla kase, a o kase przeciez chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Nie wez tego za krytyke. Jezeli czytalas to juz na Harperze, jak to to mowisz, jezeli jestes na ZO, to nie rozumiem pytania! Viola moze w koncu powiesz o co tu tak na prawde chodzi. Wit C nie produkujesz, ja tez nie, i co dalej.......przytocz jakis madry kawalek z Harpera, brakuje nam dobrych kawalkow!!!
Moze jak kozom uda nam sie? Wyprodukowac wit. C, co mowi Harper?
Michał trafnie zauważył, ciężko połapać się o co Ci chodzi... oto przykład "gonitwy myśli"... cyt. -Nie wez tego za krytyke. -Viola moze w koncu powiesz o co tu tak na prawde chodzi. -brakuje nam dobrych kawalkow!!!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Upraszczając: z wyjątkiem kilku pierścieni i kilku łańcuchów z grupami i pierwiastkami funkcyjnymi, które muszą być dostarczone w pożywieniu, resztę organizm potrafi sobie zrobić sam lub z pomocą bakterii jelitowych (głównie - resynteza wcześniej ugotowanych, upieczonych, strawionych czy w inny sposób "utraconych" dla surojadków). I problem miktoelementów i witamin znika sam.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Dlatego regularne antybiotykowe trucie jelitowej flory bakteryjnej przy katarze, grypie... musi być wspomagane osłonowo "garścią witamin" jadanych "na surowo" , aby nie dopuścić do awitaminoz. Ostatnio przy antybiotyku wypisują też "bakterie jelitowe w tabletkach"
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Dlatego regularne antybiotykowe trucie jelitowej flory bakteryjnej przy katarze, grypie... musi być wspomagane osłonowo "garścią witamin" jadanych "na surowo" , aby nie dopuścić do awitaminoz. Ostatnio przy antybiotyku wypisują też "bakterie jelitowe w tabletkach" np. dobry jest Multilac, 9 szczepów bakteryjnych, głównie Lactobacillus i Bifidobacterium, kupiłam sobie ostatnio i kończe właśnie zażywać, antybiotyków raczej nie zażywam, ostatni chyba z 10 lat temu, postanowiłam wypróbować, w końcu stwierdziłam że zaszkodzić nie zaszkodzi, i co się okazało, jestem zadowolona, że tak powiem brzuch mi się wyciszył, nie mam skurczów jelit, ogólnego dyskomfortu, polecam nie tylko przy antybiotykoterapii ...to tak z autopsji...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Najlepszy na DO do szczepienia jest oryginalny "Emmentaler" szawjcarski (Swiss cheese), o czym już na tym Forum wspominałem.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Najlepszy na DO do szczepienia jest oryginalny "Emmentaler" szawjcarski (Swiss cheese), o czym już na tym Forum wspominałem. a w sklepach w Polsce to on oryginalny jest ? są podróby tego sera, ja się nie znam dlatego pytam..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
We Włocławku jest na serowych stoiskach w "marketach". Dobre są też "szwajcary kozie" PS Nie podaję nazwy mleczarni, bo "kangoooruuu" będzie bredziło o kryptoreklamie...
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
... o kryptoreklamie... Cel uswieca srodki!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
No musi się jakoś biedaczysko rozelektryzować z tej (nie)skrywanej agresji... PS podam tylko, że w okolicach Hondrich jest pewna mleczarenka, w której się dużo nauczyłem.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
adampio, co Ty dziś taki nerwowy chłopie? Smile Wyluzuj, bo widzę, że już chyba trzeci post z rzędu mieszasz z błotem (Opal, MonikaW). Smile Wszystkie fajne dziewuchy a tak po nich jedziesz? Smile Tak między nami mówiąc, to nawet nie wiem o co Ci chodzi w tym, który zacytowałem i myślę, że Violetka będzie musiała się namęczyć, żeby Ci odpowiedzieć. Wink Mieszam z blotem Opai i MonikaW? Gdzie? A tak poza tym stajac w obronie "ucisnionych" dzielisz forum na grupy. A tu nie o to chodzi. Kazdy kto ma cos do powiedzenia mowi a jak nie ma to nie mowi. Wszyscy jestesmy na tyle dorosli aby sami mowic za siebie. Jezeli ktos powinien sie w takich kwestiach wypowiadac to Admin a Ty z tego co wiem to jestes tylko urzytkownikiem forum. I jezeli nie rozumiesz postow, to na nie nie odpowiadaj badz zapytaja o co chodzi.OK?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...A tak poza tym stajac w obronie "ucisnionych" dzielisz forum na grupy... Adam teraz to "walnales" jak juhas "......." o drzewo! Co to za pretensje o "podzialy"? Co Tobie swita? Spolecznosc " zaprogramowanych" cyborgow?
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
adampio, co Ty dziś taki nerwowy chłopie? Smile Wyluzuj, bo widzę, że już chyba trzeci post z rzędu mieszasz z błotem (Opal, MonikaW). Smile Wszystkie fajne dziewuchy a tak po nich jedziesz? Smile Tak między nami mówiąc, to nawet nie wiem o co Ci chodzi w tym, który zacytowałem i myślę, że Violetka będzie musiała się namęczyć, żeby Ci odpowiedzieć. Wink Mieszam z blotem Opai i MonikaW? Gdzie? Nazwałem to "mieszaniem z błotem" tylko dlatego, że sam o bardziej miłą "krytykę" (CUDZYSŁÓW!) burmuszysz się jak... po prostu trochę, a przecież jesteś nie tylko mężczyzną, ale w dodatku góralem, no to sam rozumiesz, że mogłem pomyśleć, że z miastowymi Kobietami trzeba by bardziej ostrożnie. Mea culpa. Reszty posta nie rozumiem, więc -- zgodnie z Twoją radą -- niech pójdzie w niepamięć.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Reszty posta nie rozumiem, więc -- zgodnie z Twoją radą -- niech pójdzie w niepamięć. słowo pisane podobnie jak werbalny przekaz stanowią w pewnym stopniu o człowieku, chaos myśli może świadczyć o "chaosie torów metabolicznych" a to już jest poważna sprawa...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
...A tak poza tym stajac w obronie "ucisnionych" dzielisz forum na grupy... Adam teraz to "walnales" jak juhas "......." o drzewo! Co to za pretensje o "podzialy"? Co Tobie swita? Spolecznosc " zaprogramowanych" cyborgow? "gryzzli" podzialy istnieja od czasow potopu, czylo od okolo 10000 lat. Z grubsza mozna podzielic na dwie grupy: rzadzeni i rzadzacy, uciskani i uciskajacy madrzy i glupi, chorzy i zdrowi, mezczyzni i kobiety itd.itp Nic nowego.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
to ja teraz jestem zdziwiona ...A tak poza tym stajac w obronie "ucisnionych" dzielisz forum na grupy... Co to za pretensje o "podzialy"? Co Tobie swita? Spolecznosc " zaprogramowanych" cyborgow? "gryzzli" podzialy istnieja od czasow potopu, czylo od okolo 10000 lat. Z grubsza mozna podzielic na dwie grupy: rzadzeni i rzadzacy, uciskani i uciskajacy madrzy i glupi, chorzy i zdrowi, mezczyzni i kobiety itd.itp Nic nowego. fajnie jest czasami "zatrybić" słowo pisane....aczkolwiek nie mówię iż każdemu musi to" iść jak po maśle"
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
a ja nie. Czasami prowokacja trzeba wymusic fakty, ktore odslaniaja przynaleznosc do poszczegolnych grup.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
adampio, co Ty dziś taki nerwowy chłopie? Smile Wyluzuj, bo widzę, że już chyba trzeci post z rzędu mieszasz z błotem (Opal, MonikaW). Smile Wszystkie fajne dziewuchy a tak po nich jedziesz? Smile Tak między nami mówiąc, to nawet nie wiem o co Ci chodzi w tym, który zacytowałem i myślę, że Violetka będzie musiała się namęczyć, żeby Ci odpowiedzieć. Wink Mieszam z blotem Opai i MonikaW? Gdzie? Nazwałem to "mieszaniem z błotem" tylko dlatego, że sam o bardziej miłą "krytykę" (CUDZYSŁÓW!) burmuszysz się jak... po prostu trochę, a przecież jesteś nie tylko mężczyzną, ale w dodatku góralem, no to sam rozumiesz, że mogłem pomyśleć, że z miastowymi Kobietami trzeba by bardziej ostrożnie. Mea culpa. Reszty posta nie rozumiem, więc -- zgodnie z Twoją radą -- niech pójdzie w niepamięć. Nie było mnie tutaj przez "chwilę" i teraz czytam takie słowa. Czy chciał mnie ktoś zranić? Udało się, możecie być z siebie dumni.
|
|
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
We Włocławku jest na serowych stoiskach w "marketach". Dobre są też "szwajcary kozie" PS Nie podaję nazwy mleczarni, bo "kangoooruuu" będzie bredziło o kryptoreklamie... Lactobacillus helveticus
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Lactobacillus helveticus No i jeszcze gatunek i rasa samic, pasza wpływająca na właściwości organoleptyczne mleka, wyjściowa flora mleka specyficzna dla obory... chodzi głównie o Mono, Diplo i Streptokokken i jeszcze kilkanaście ważnych czynnkiów wpływających na specyfikę smaku sera danej mleczerni. Te bakterie też się liczą w "szczepieniu".
|
|
|
|
|
|
|
|
|