Autor
|
Wtek: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA. (Przeczytany 160755 razy)
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
50 gr maslaalbo 50 gr sloniny, albo 50 gr smalcu, do tego jedno jajko i 4 zoltka, plus 10 gr dzemu lub w zamian 30 gr kechupu A jezeli jeszcze w czasie glodowki zaspokoisz sie alkholem, wowczas uruchamiasz jeszcze inny proces, ktory niekoniecznie jest pozytywny dla twojego organizmu. Patrząc na Twój avatar mialem wrażenie, że jesteś rozsądniejszy ale widzę, że chcesz abym zszedł nie tylko z tego forum ale i z tego świata Sama jestem ciekawa jakie BTW mają wegetarianie, jeśli w ogóle mają jakieś szczegółowe ustalone. Nie wiem co ten skrót oznacza.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
"Chcębyćzdrowy" lepiej nie wdawaj się zbytnio w dyskusję ideologiczną, bo jeszczę cię tu "nawrócą". Pytaj tylko o problemy związane z Wegetarianizmem, chętnie ci podpowiemy.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Akronim - By The Way (BTW). Często stosowany na grupach dyskusyjnych.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
"Blackend" nie rób sobie jaj. Tu BTW ma inne znaczenie i dobrze o tym chyba wiesz?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Krzywdy nikomu nie zrobię
|
|
|
|
|
|
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
"Chcębyćzdrowy" lepiej nie wdawaj się zbytnio w dyskusję ideologiczną, bo jeszczę cię tu "nawrócą". Pytaj tylko o problemy związane z Wegetarianizmem, chętnie ci podpowiemy.
Ok! Nawrócić to i tak mnie nie nawrócą bo już jest za późno. Mam tylko nadzieję, że na forum wejdą ludzie z problemami zdrowotnymi , którzy wezmą pod uwagę zalety diety wegetariańskiej. Im więcej zdrowych ludzi w społeczeństwie, tym lepsze nastroje i przyjemniej się żyje w takim środowisku
|
|
|
|
|
|
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
No dobrze Śmiech to zdrowie. Ja też się lubię śmiać przed komputerem. Już wiem co to jest proporcja BTW i po zastanowieniu odpowiem Reni
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
.... którzy wezm± pod uwagę zalety diety wegetariańskiej.
....i wady...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To się śmiej, śmiech to zdrowie i jeszcze wspomaga... A kto pisał że DO nie ma wad?
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
To się śmiej, śmiech to zdrowie i jeszcze wspomaga... A kto pisał że DO nie ma wad? ma? renia wlasnym oczom nie wierzę...
|
|
|
|
|
|
|
michal
Go
|
Nie wolno się śmiać z ludzi za to co robią, bo tylko pozornie są to ich wybory. Roślinożerca jest ważniejszy od mięsożercy, bo bez tego pierwszego nie może być tego drugiego.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To się ¶miej, ¶miech to zdrowie i jeszcze wspomaga... A kto pisał że DO nie ma wad? ma? renia wlasnym oczom nie wierzę... Tak dłuuugo się zastanawiałaś nad odpowiedzią? ..czy musiałaś skorzystać z doradztwa?
|
|
|
|
|
|
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
Spróbuję na własnym przykladzie podać produkty i ich proporcje, którymi się żywię na codzień.
BIAŁKO: rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób ,kukurydza, kasze - gryczana, jaglana, manna, jęczmienna) Prawie z każdym posiłkiem (chyba, że zapomnę strączkowe namoczyć poprzedniago dnia), pół na pół z warzywami surowymi lub gotowanymi. TŁUSZCZE: Oleje roślinne, najlepiej te tłoczone na zimno. Polewam każdą porcję jedzenia kilkoma stołowymi łyżkami oleju (rzepakowy, z oliwek, lniany). Poza tym jem prawie codziennie kilka orzechów włoskich a rzadko siemię lniane. WĘGLOWODANY: owoce (jabłka truskawki, czereśnie, arbuzy itp) jem między posiłkami jeśli czuję głód i późnym wieczorem potrafię zjeść jabłko jak jestem głodny. Jem prawdziwy miód pszczeli jeśli mam na niego ochotę, najczęściej posmarowaną nim kromkę chleba pełnoziarnistego. Zdarza się, że wypiję kawę prawdziwą, posłodzoną białym cukrem. Jeśli mam ochotę robię sobie kisiel owocowy z mąki ziemniaczanej również słodzony cukrem białym. Mam ochotę czasem na kawałek czekolady gorzkiej a nieraz potrafię zjeść jedną taką czekoladę dziennie. NAPOJE: Piję herbaty owocowe i zieloną bez cukru oraz wodę mineralną, niegazowaną. Czasem mam ochotę na miętową lub zwykłą (teinę) z cytryną i miodem. Codziennie biorę tabletkę witaminy B 12.
Wadą tej diety jest ciągłe dbanie o to, aby była ona urozmaicona przez co dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne skladniki.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie wolno się śmiać z ludzi za to co robią, bo tylko pozornie są to ich wybory. Roślinożerca jest ważniejszy od mięsożercy, bo bez tego pierwszego nie może być tego drugiego. Panie Michale, bez roslinożercy nie może być mięsożercy?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Spróbuję na własnym przykladzie podać produkty i ich proporcje, którymi się żywię na codzień.
BIAŁKO: ro¶liny str±czkowe (fasola, groch, soja, bób ,kukurydza, kasze - gryczana, jaglana, manna, jęczmienna) Prawie z każdym posiłkiem (chyba, że zapomnę str±czkowe namoczyć poprzedniago dnia), pół na pół z warzywami surowymi lub gotowanymi. TŁUSZCZE: Oleje ro¶linne, najlepiej te tłoczone na zimno. Polewam każd± porcję jedzenia kilkoma stołowymi łyżkami oleju (rzepakowy, z oliwek, lniany). Poza tym jem prawie codziennie kilka orzechów włoskich a rzadko siemię lniane. WĘGLOWODANY: owoce (jabłka truskawki, czere¶nie, arbuzy itp) jem między posiłkami je¶li czuję głód i póĽnym wieczorem potrafię zje¶ć jabłko jak jestem głodny. Jem prawdziwy miód pszczeli je¶li mam na niego ochotę, najczę¶ciej posmarowan± nim kromkę chleba pełnoziarnistego. Zdarza się, że wypiję kawę prawdziw±, posłodzon± białym cukrem. Je¶li mam ochotę robię sobie kisiel owocowy z m±ki ziemniaczanej również słodzony cukrem białym. Mam ochotę czasem na kawałek czekolady gorzkiej a nieraz potrafię zje¶ć jedn± tak± czekoladę dziennie. NAPOJE: Piję herbaty owocowe i zielon± bez cukru oraz wodę mineraln±, niegazowan±. Czasem mam ochotę na miętow± lub zwykł± (teinę) z cytryn± i miodem. Codziennie biorę tabletkę witaminy B 12.
Wad± tej diety jest ci±głe dbanie o to, aby była ona urozmaicona przez co dostarczamy do organizmu wszystkie niezbędne skladniki.
Jak czytam ten jadłospis, to przypomina mi się mój sprzed DO. Bardzo podobny, tylko ja jadłam jeszcze jajka i chude mięso z piersi kurczaka. Dziekuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
Nie wolno się śmiać z ludzi za to co robią, bo tylko pozornie są to ich wybory. Roślinożerca jest ważniejszy od mięsożercy, bo bez tego pierwszego nie może być tego drugiego. Nie czuję się lepszy i ważniejszy od tych, co jedzą mięso. Ja po prostu w ten sposób walczę o swoje zdrowie i wiem, że taka dieta jest dla mnie dobra
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Spróbuję na własnym przykladzie podać produkty i ich proporcje, którymi się żywię na codzień. Nie widzę w tym zestawie żadnych poważnych błędów, które mogłyby doprowadzić do komplikacji zdrowotnych. Wygląda nawet na bardzo fachowy zestaw, jeśli strączkowych jesz stosowną ilość w stosunku do spożywtch węglowodanów.
|
|
|
|
|
|
|
Chcębyćzdrowy
Go
|
Dziękuję za ocenę Od dwóch lat jestem na forum wegetariańskim skąd czerpię fachową wiedzę
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
...czy musiałaś skorzystać z doradztwa? ... U mnie to cala rodzina korzysta z doradztwa. Ale za to nie maja " wszyscy" samochodow z " klimatyzacja". BTW Cos za cos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|