Autor
|
Wtek: CHOLESTEROL (Przeczytany 686813 razy)
|
Zonia
Go
|
Proponuję trzymać się zasad DO. Zonia na swoim wątku (DO po przebytej chorobie nowotworowej...) pokazała detalicznie jak to się robi Albo się ma zasady, albo nie Tak jest, zasady rzecz swieta, ale tak przyjemnie je lamac czasem. Jak święta, to święta Zasad się nie łamie, ale przepisy i owszem...od tego przecież są
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Halinko, chyba nie ja o tym pisałam, ale coś w tym temacie jest na Forum. Może uda mi się znaleźć..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Byłabym Ci wdzięczna, bo ja szukałam bez oczekiwanego skutku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Jak święta, to święta Zasad się nie łamie, ale przepisy i owszem...od tego przecież są My opty mamy święto codziennie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tutaj trochę znalazłam o cholesterolu ogólnym (ale chyba z LDL jest podobnie) - ja teraz się nim nie interesuję i nie badam, ale na początku też miałam obawy (wpływ "ostrzegających" przed miażdżycą na DO ) .." O podobnych problemach już pisałem i wyjaśniłem, że ogólny poziom cholesterolu u ludzi stosujących żywienie optymalne nie ma żadnego znaczenia, jeśli poziom cholesterolu dobrego (HDL) jest wysoki, a trójglicerydów niski. " dr. Jan Kwaśniewski Dziennik Zachodni
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze to znalazłam:
.."Im bardziej wcześniej skład diety różnił się od żywienia optymalnego i dłużej był utrzymywany, tym większa musi być synteza cholesterolu, większy jego poziom we krwi, bo tym ludziom, a ściślej ich tkankom i komórkom, potrzeba najwięcej cholesterolu. Gdy komórki, tkanki, narządy pobiorą potrzebną im ilość cholesterolu z krwi, jego poziom się obniża. Cholesterol potrzebny jest w każdej komórce, najwięcej potrzebuje go mózg i tkanka nerwowa. I nie jest w tych tkankach wytwarzany. Ogólny poziom cholesterolu nie ma większego znaczenia. Może być ponad 500mg%, (jaki występuje u mieszkańców Krety) a miażdżycy wcale być nie musi. Węgla do syntezy cholesterolu dostarczają trójglicerydy. Te z kolei powstają z węglowodanów, najszybciej z fruktozy (cukier owocowy) i cukru, którym słodzi, który zawiera aż 50% fruktozy. Zatem przy niskim poziomie spożycia węglowodanów musi być niski poziom trójglicerydów we krwi i niski poziom cholesterolu. Nie dzieje się tak u ludzi, których dieta najbardziej różniła się uprzednio od żywienia optymalnego. Ich tkanki i komórki przez kilka miesięcy potrzebują cholesterol i pobierają go z krwi. Jest cholesterol "dobry" związany z HDL. Im poziom cholesterolu HDL jest wyższy, tym lepiej. Jeżeli poziom trójglicerydów jest niski, a cholesterolu HDL wysoki, to oznacza, że jest bardzo dobrze, a wówczas ogólny poziom cholesterolu nie ma znaczenia. Człowiek młody, inteligentny, bez miażdżycy, po niedługim czasie uzyskuje bardzo dobre wskaźniki, jak to było w przypadku dr Arkadiusza Kuny (str.76-77 książki "Dieta optymalna"), który po kilku miesiącach miał ogólny poziom cholesterolu w granicach 140mg%, HDL-75mg%, a trójglicerydy 70-90mg. Polskie normy przyjmują, że człowiek powinien mieć powyżej 35mg% cholesterolu HDL najlepiej blisko 65mg%. Trójglicerydów powinno być poniżej 150 mg%. Najwyższy poziom trójglicerydów, jaki spotkałem u człowieka, wynosił aż 1700mg%. Po miesiącu żywienia optymalnego obniżył się do 260 mg%, po 6 miesiącach do 42 mg%. Przy szybkim ustępowaniu miażdżycy, zwłaszcza u ludzi młodszych i na tyle inteligentnych, aby stosowali żywienie Optymalne możliwie dokładnie, bywają (bardzo wysokie poziomy cholesterolu "dobrego " HDL. Najwyższy poziom cholesterolu HDL, jaki spotkałem u stosującego żywienia optymalne, wynosił aż 190mg%, u innego 173mg% Są to poziomy nigdy u ludzi dotychczas niespotykane. Poziom cholesterolu ogólnego może być wysoki, jeśli poziom cholesterolu dobrego, czyli HDL jest wysoki. Przyjmuje się, że jeżeli poziom cholesterolu, HDL wynosi 60, to jest dobrze, gdy ogólny poziom cholesterolu wynosi poniżej 180mg%. Przyjmując te wskaźniki za normę, u chorego z poziomem cholesterolu HDL - 190 ogólny poziom cholesterolu powinien wynosić poniżej 570mg%, aby jeszcze było "prawidłowo" tzn. by wskaźnik cholesterolu LDL do HDL był poniżej 2. U chorego, który miał poziom cholesterolu HDL aż 190, ogólny poziom cholesterolu wynosił 293 i wcale nie był za wysoki, ponieważ stosunek cholesterolu LDL do HDL wynosił zaledwie 0,55. Co przeciętny już nie "zjadacz chleba" powinien wiedzieć? Powinien wiedzieć, że jeśli poziom jego cholesterolu HDL jest wyższy od polskiej normy, czyli wynosi ponad 65mg%, to u niego miażdżyca, jeśli była, już się cofa. Tym szybciej, czym wyższy jest poziom cholesterolu dobrego HDL. Przy szybkim ustępowaniu miażdżycy poziom cholesterolu dobrego HDL powinien wynosić od 80-110mg%. Powinien wiedzieć, że jeśli ma poziom, trójglicerydów we krwi poniżej polskiej normy, czyli poniżej 150mg, to miażdżyca u niego już się rozwijać nie może. Czym niższy poziom trójglicerydów tym lepiej? Najlepiej, gdy wynosi poniżej 50 mg%. Otrzymuję wiele listów i telefonów o tej samej treści. Od miesiąca, czy kilku miesięcy stosuję dietę optymalną. Czułem się dotąd świetnie, ale jak zrobiłem sobie poziom cholesterolu to bardzo się przestraszyłem i nie wiem, co mam dalej robić. Trzeba robić to, co dotychczas - stosować żywienie optymalne. Jeśli człowiek czuje się "świetnie" i ustąpiło u niego wiele niekorzystnych dolegliwości czy chorób to, co go w ogóle obchodzi poziom jego cholesterolu? Ja zrobiłem sobie poziom cholesterolu tylko raz w 1987r w Sztokholmie. Po to by sprawdzić jak wygląda badanie poziomu cholesterolu przy wykorzystaniu nowej aparatury, której jeszcze w Polsce nie było. Wiem, co jem i wiem, jaki przy tym mam poziom cholesterolu bez żadnych badań. Jeśli człowiek czuje się bardzo dobrze, to nie powinien robić sobie żadnych badań. Nic mu to nie pomoże, a zaszkodzić może. Przy badaniu poziomu cholesterolu, też można zarazić się wirusem żółtaczki i nie tylko żółtaczki."
dr. Jan Kwaśniewski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zeto555
Go
|
cholesterol całkowity - 263 HDL - 56,7 Trójglicerydy - 80 LDL - 190,2 Uufff, teraz czekam z niecierpliwośćią na szybką odpowiedz. Jutro mam wizytę u lekarza i boję się, ze może mi zapisać statyny a tego bym chciała uniknąć Cholestwrol , trójgicerydy masz super , nie daj się zastraszć. Nieco obniżyłabym LDL. rENIU KIEDYŚ O TYM PISAŁAŚ JAK TO ZROBIĆ , PRZYPOMNIJ MI. LDL mozna obnizyc ograniczajac troche tluszcz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A tutaj zdanie Admina:
"No dobra, napiszę trochę o tym cholesrerolu, choć to zupełnie niepotrzebne, bo frakcje lipidowe osocza nie mają nic wspólnego z miażdżycą. Jak organizm (błonowe receptory lipidowe) rozpoznaje endogenną i egzogenną frakcję apoprotein? - po ilości aminokwasów! Frakcja jelitowa (egzogenna- z diety) jest pakowana w apoproteiny o 48 aminokwasach (E-48), a frakcja endogenna (wytwór organizmu) w apoproteiny o 100 (E-100) aminokwasach. Pakuje endo i egzogenne lipidy - ten sam zestaw genów. Na jakiej zasadzie tylko jelita pakują w E-48 możecie sobie doczytać w... każdej dobrej biochemii. Co się dzieje z E-48 pisałem już przy okazji trawienia tłuszczu. Z wątroby wychodzą następujące E-100: C, sole żółciowe - do przewodu pokarmowego, HDL - transportuje nadwyżkę cholesterolu do wątroby z innych tkanek i VLDL - transportujący wytworzony w wątrobie tłuszcz zapasowy do "odłożenia". W razie potrzeby energetycznej lub nadmiernego stężenia estrów cholesterolu w tkankach obwodowych VLDL się rozpakowuje jak E-48 i przekształca w surowiczą frakcję IDL, która wyłapuje estry cholesterolu, przekształcając się w LDL, który węruje do wątroby na utylizację. A więc LDL nie powstaje w wątrobie i nie wchłania się w śródbłonek naczyń krwionośnych (czego nie wiedzą "naukowcy"), a POWSATAJE W SUROWICY z VLDL-u wątrobowego. A więc - szkoda czasu na udawadnianie, że poziom cholesterolu we krwi ma wpływ na miażdżycę, bo się nikomu to nie uda . Ważny jest tylko poziom TG na czczo, bo to on właśnie może, ale nie musi świadczyć o rozwoju miażdżycy. TO WSZYSTKO PISZE W BIOCHEMII, ale kto tam z "naukowców dietetyków" zna biochemię. O lekarzach nie wspominam, choć są chlubne wyjątki...
PS Czy to jest zrozumiałe? Dodam jeszcze, że cholesterol strukturalny (ten do budowy błon komórkowych) powstaje w mitochondrium, a szkodliwy cholesterol wyłapywany w surowicy przez rozpakowany VLDL w cytozolu. I wszystko chyba na ten temat?, bo reszta to już tylko konsekwencja PROPORCJI BTW w diecie. Bezpieczna jest zawsze dieta o następujących parametrach: proporcja 1:3:0,5, gdy białko występuje w nich jako pierwsze, a tłuszcz z węglowodanami - zamiennie, czyli albo dieta wysokotłuszczowa, albo wysokowęglowodanowa. Różne inne rodzaje niskoweglowodanówek - to gorsze wyjście w porównaniu do w/w diet, ale DUŻO lepsze niż, to co proponuje tzw "nauka dietetyczna"."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Czynnik cholesterolu to tylko jeden z wielu wskaźników fizjologii, że coś nie tak jest w organizmie. Dopiero co zrobiłem sobie kwerendę na temat cholesterolu i wychodzi że u mnie tego złego cholesterolu nikt by nie podejrzewał, ale ja domyślałem się od dawna, że muszę go mieć. Świadczyło o tym kilka objawów, które niby są znane światu medycyny, ale w rzeczywistości nikt na nie nie zwraca uwagi. Jeżeli coś dzieje się ze skórą to wysyłają do dermatologa. Od kiedy zacząłem iść w kierunku stołu jest widoczna, ewidentna poprawa. Pozbyłem się dolegliwości które męczyły mnie przez ponad 10 lat. Z tym tylko, że mój orgnizm jest osłabiony i rozregulowany długotrwałym niedożywieniem, więc nie tak łatwo z całkowitym ustepowaniem tych problemów. Kiedy robię jakieś odstępstwa i odwrócę w stronę koryta od razu problemy zaczynają powracać. Niektóre symptomy pojawiają się szybko na trwalsze zmiany trzeba czekać dłużej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Tylko miazdżyce się bierze pod uwagę i akurat ona mnie nie interesuje. Ostatnio będąc na kroplówkach, nie można było mi się wkuć bo krwawiłam jak prosie. Ktoś z personelu medycznego zasugerował mi, że mam za wysokie LDL i po badaniach kwi okazało się to prawdą, pozostałe wyniki są dobre. Czego jem za mało? Warzyw kolorowych? jak sugerowała lekarka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Tylko miazdżyce się bierze pod uwagę i akurat ona mnie nie interesuje. Ostatnio będąc na kroplówkach, nie można było mi się wkuć bo krwawiłam jak prosie. Ktoś z personelu medycznego zasugerował mi, że mam za wysokie LDL i po badaniach kwi okazało się to prawdą, pozostałe wyniki są dobre. Czego jem za mało? Warzyw kolorowych? jak sugerowała lekarka?
.... a czego za duzo?? Czyli,co wysokie LDL nie swiadczy o zdrowiu? Czy wysokie LDL swiadczy o leczeniu organizmu,jak inne wspolparametry krwi tego nie potwierdzaja??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tadzio
Go
|
a co myslicie o wodzie utlenionej widze ,że to jednak działa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a co myslicie o wodzie utlenionej widze ,że to jednak działa
wody utlenionej,tej w bialej plastikowej buteleczce nie pilam.Stosowalam do systematycznego plukania gardla.Dopuki stosowalam bylo w porzadku.jak przestalam problem sie pojawial.jednak powroc do lektury... uklady sa najwazniejsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
.... a czego za duzo?? Czyli,co wysokie LDL nie swiadczy o zdrowiu? Czy wysokie LDL swiadczy o leczeniu organizmu,jak inne wspolparametry krwi tego nie potwierdzaja?? A po co LDL uwzglęnia się w wynikach? W końcu chyba jakąś rolę pełnią. Moje ostatnie wyniki to: chol. całkowity 267 HDL 53,9 LDL195,5 TRÓJGL. 66 OB 9,6
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tadzio
Go
|
kolega robil bada nia cholesterolu i wyszło mu 47 calkowitego i co o tym sądzicie, mowi ,ze czuje sie w miare dobrze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
kolega robil bada nia cholesterolu i wyszło mu 47 calkowitego i co o tym sądzicie, mowi ,ze czuje sie w miare dobrze
... 47 czy 470 ? ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
BACA
Go
|
47 ? ŻARTY ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
kolega robil bada nia cholesterolu i wyszło mu 47 calkowitego i co o tym sądzicie, mowi ,ze czuje sie w miare dobrze
To on zyje?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wczoraj ledwie zipał..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|