Gavroche
|
Ale za bardzo się nie wygłupiają, jak z cholesterolem, widocznie to stabilniejszy z natury parametr. Znalazłem takie: Normy i klasyfikacja wyników pomiaru ciśnienia tętniczego:
120/80 mm Hg optymalne ciśnienie 120–129/80-84 mm Hg normalne ciśnienie 130–139/85-89 mm Hg prawidłowe wysokie ciśnienie 140-159/90-99 mm Hg łagodne nadciśnienie 160-179/100-109 mm Hg umiarkowane nadciśnienie 180/110 mm Hg i powyżej ostre nadciśnienie.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ja mam ruchome. Poczekam aż mi wzrośnie, albo opadnie.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ale za bardzo się nie wygłupiają, jak z cholesterolem, widocznie to stabilniejszy z natury parametr. Znalazłem takie: Normy i klasyfikacja wyników pomiaru ciśnienia tętniczego: 120/80 mm Hg optymalne ciśnienie 120–129/80-84 mm Hg normalne ciśnienie 130–139/85-89 mm Hg prawidłowe wysokie ciśnienie 140-159/90-99 mm Hg łagodne nadciśnienie 160-179/100-109 mm Hg umiarkowane nadciśnienie 180/110 mm Hg i powyżej ostre nadciśnienie.
Dziś po przepłynięciu 1 km i z 5 km na rowerze od razu zmierzyłem i miałem 115/80 i puls 64 Drugi raz poprawiłem, bo myślałem że staruszek 30 letni się zepsuł, też 109. Wygląda jakbym ćwiczenia wykonywał od niechcenia . Bo tak naprawdę to dla mnie relaks. Mi kiedyś oszust powiedział przy 139, że mam nadciśnienie. Oczywiście nie dałem się wkręcić w nic. Zamieniłem tylko wieczorną wódkę na wino Admin. Ty nas nie rozumiesz, bo nie możesz rozumieć! Nasz przedoptymalny paradygmat mówił nam, aby mieć wszystkie niezbędne narzędzia służące utrzymania zdrowia typu glukometr, ciśnieniomierz. Nawet wszyscy z rozpędu paski cukrzycowe wprowadziliśmy, mimo że nikt nie ma cukrzycy Wygłupiam się tym ciśnieniomierzem, bo gdzieś go wykopaliśmy niedawno z gratów.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wysiłek aerobowy nie podnosi tak ciśnienia jak wysiłek oporowy. Ja po treningu na siłowni potrafiłem mieć po 15 minutach 190/110, a normalnie, rano, mam 115/75.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
...Bo tak naprawdę to dla mnie relaks.
Tak nic nie podniesiesz, to trzeba się ruszać.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Admin. Ty nas nie rozumiesz, bo nie możesz rozumieć!
Ja też Was nie rozumiem. Nigdy w życiu sam nie mierzyłem sobie ciśnienia, a co gorsza w ogóle się na tym nie znam, nawet nie wiem jak wyniki interpretować.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
nie wiem jak wyniki interpretować. źle masz interpretować. Źle!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Ja też Was nie rozumiem. Niektórzy uwielbiają być chorzy, choćby na normy...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Rano mam. Tylko do muszli klozetowej trudno trafić, aby deski nie popryskać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
To tylko Dobra Zmiana swoimi działaniami może go odetkać.
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
WiO koniku! Czy to znaczy, że już dzieci mają niebezpiecznie wysokie poziomy cholesterolu?
Tak, tyle że u dzieci rzadko robi się lipidogram. Dlatego postulujemy, by badaniem cholesterolu we krwi objąć już uczniów szkoły podstawowej, np. włączając lipidogram do bilansu dziesięciolatka. To ważne, bo choroba dotyczy całych rodzin, które diagnozujemy kaskadowo – jeśli potwierdzimy u kogoś diagnozę, badamy całą rodzinę. Ważnym elementem w diagnostyce jest badanie genetyczne. Najbardziej kosztowne jest określenie, jaka mutacja występuje w danej rodzinie. Wymaga ono sekwencjonowania DNA, którego koszt wynosi nawet kilka tysięcy złotych.
http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/309199926-Dziecko-tez-moze-miec-zawal.htmlCzy istnieje alternatywa dla takich pacjentów?
Tak. Rozwiązaniem mogłaby być refundacja nowych leków – inhibitorów PCSK9, wskazanych też u osób, które ze względu na działania uboczne nie tolerują statyn. To leki, które pacjent raz na dwa tygodnie może sobie podać w domu, samodzielnie wstrzykując je pod skórę.
|
|
|
|
|
|
|
|