Autor
|
Wtek: CHOLESTEROL (Przeczytany 687030 razy)
|
MariuszM
Go
|
nie ma co demonizoawac bialka. Lepiej zjesc 'cos' z czego mozna zrobic prawie wszystko, niz sztucznie ograniczac jego ilosc. Skoro Pani 'wisienko' tyje pani od tluszczu (200g) logicznym postepowanie bedzie/ jest zjesc mniej Ww to i cholesterol prawdopodobnie spadnie. . Takie 2w1 w promocji
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A w jaki sposob mozna od T przytyc?
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
Pytam jeszcze raz, czy ktoś może mi coś doradzić, czy moje wyniki są w miarę ok, czy jednak muszę szybko skorygować moje ŻO.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Krista, TG bardzo dobre, HDL też, więc wyniki są świetne. Walter Hartenbach orzekł, że ludzie długowieczni mają wysoki cholesterol i tego się trzymajmy Skoro są kłopoty ze zdrowiem, a organizm ma siłę wytwarzać cholesterol to jest dobrze! Ja serce leczyłam - http://www.stachurska.eu/?p=1970 i pomogło nad wszelkie wyrazy.
|
|
|
|
|
|
|
krista
Go
|
Tereso dziękuję Ci za pokrzepienie Też tak myślałam, że nie jest tak żle jak lekarze mi mówili w szpitalu ale wolałam to uszłyszeć od osób stosujacych ŻO, mam zamiar dalej stosować ten model żywienia bo alternatywy nie ma. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Tereso dziękuję Ci za pokrzepienie Też tak myślałam, że nie jest tak żle jak lekarze mi mówili w szpitalu ale wolałam to uszłyszeć od osób stosujacych ŻO, mam zamiar dalej stosować ten model żywienia bo alternatywy nie ma. Pozdrawiam. Dzięki Pozdrawiam wzajemnie
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Moje wyniki: triglicerydy- 72,9 HDL- 96,6 LDL- 124,4 Może być, co? Troszkę sie boję bo ja jednak wiecej jem weglowodanów. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie jadasz raczej masla,serow, smietanki,smietan ?. Ten niski LdL to tak jakby katabolizm. Czytalem,ze biegi srednie i dlugie powoduja obnizenie - chol calkowity -TG -LDL Podnosza -HDL ja np nie wiem czy niskie LDL,wysoki HDL jest ok. Wiew za to napewno,ze wysokie TG nie sa ok
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No przez te zaniżone normy, to nawet zdrowi mają "tłuszczycę krwi" Jakiś tam Hartenbach pisze, że całkowitego 350 mg% jest ok, to nikt bidulka nie słucha, bo NORMY są. Jak Dr Kwaśniewski pisze na www.dr-kwsniewski.pl jak z cholesterolem jest, to się poszukać nie chce! "amfo" według obowiązujących norm wynik masz do ... niczego! Ale się nie masz co przejmować, bo "tłuszczyca krwi" nie boli. I lepiej, i zdrowiej się żyje.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Z TG tez mam dylemat,poniewaz wyczytalem,ze sa subsrtatem energetycznym dla miesni po rozlozeniu tluszczu do WKT (TG) i glicerolu. Mam nadzieje,ze 'babola' nie walnalem? Gdy zjem na ten przyklad maslo,smietanke bez Ww ect bede mial we krwi pod dostatkiem TG ? Jest roznica miedzy TG T a TG Ww? Jak zle 'przetwarzam' prosze o sprostowanie.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Jest roznica miedzy TG T a TG Ww?
Jest. TG T - to frakcja B-48 C,E, a TG Ww to frakcja B-100 C,E. Pisałem już o tym dokładnie, gdzieś tu na Forum.
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
a moze E=mc2 ?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
a moze E=mc2 ? Mnie pasuje. Tylko v dalekie od c.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
TG T - to frakcja B-48 C,E, a TG Ww to frakcja B-100 C,E. Jeżeli jeszcze można "pomęczyć". W badaniu wmawiającym nam hipercholesterolemię , TG rozbija się na frakcje jw? Czy może podaje się "ogólną wartość TG" (suma obu frakcji) ? Wiem,że lekarze są ignorantami, często, gęsto mają poglądy nie wiedzę.Jednak naukowcy (Biochemicy) Ci "od badań", powinni wiedzieć jakie TG szkodzą, a jakie są "neutralne/obojetne"? P.S Jeszcze jedno pytanie Czy interesował się może Pan, jak wygląda poziom TG frakcji B-48 C,E na ŻO? Jest w ogóle możliwe,aby osiągał podobne wartości jak na "węglowodanówce" rzędu 150-300 ( strzelam)? Jeżeli nie, to zdanie o lekarzach i naukowcach nie ma racji bytu, chyba ze jeszcze obniża normy referencyjne wartości cholesterolu
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie mogę wszystkiego napisać na ten temat, co wiem, ponieważ później "cudownie" niektórzy publikują to, co tu wyczytają, jako swoje. Więc przepraszam, ale ja taki Dr Kwaśniewski, to nie jestem.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie ma problemu. I tak już dużo Tomasz Kwaśniewski napisał o frakcjach ,tych politycznych również... No to siup ten cholesterol "w żyłę", na zdrowie oczywiście
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zasada jest dość prosta: im niższy poziom cholesterolu, tym bliżej do śmierci, co potwierdzają wyniki badań usscientists i nie tylko. Uważam, że na czczo około 300mg% całkowitej frakcji lipodowej jest bezpieczne dla zdrowia i nie jest powodem do żadnych obaw. Przy czystej siatkówce i bez objawów chromania przestankowego wyższe wartości lipidogramu, również nie są szkodliwe dla zdrowia.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie bać się "tego" tłuszczu=cholesterolu TG frakcji B-48 Jak pięknie! Dziś wyciągnę sanki .Będzie suuuuper! W nabłonku naczyń włosowantch aktywuje się (pomijam zupełnie regulację hormonalną, aby przeciętny czytelnik nie pogubił się zupełnie) lipaza lipoproteinowa włosowantych naczyń krwionośnych, która "wysysa" wolne kwasy tłuszczowe, a pozostawia glicerol i cholesterol w pakuneczku B-48. Taki "pusty energetycznie" (pozbawiony tłuszczu) pakuneczek stanowiący około 20% początkowej wartości, traci "pewne białko" dzięki obecności którego triglicerydy egzogenne (pokarmowe) nie mogą być "rozpakowane" w tance tłuszczowej - dzięki czemu dopiero w tej postaci jest rozpoznawany przez hepatocyty jako chylomikron resztkowy (remnant) i jest wciągany w cytozol wątrobowy przy pomocy receptora LDL, choć ma zaledwie 48 aminokwasów! I tu kończy się proces "trawienia" lipidów. http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4149.20Dlatego od tłuszczu się nie tyje? A może,źle wskazałem/zrozumiałem he he. Zwoje się trochę grzeją
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dlatego od zjedzonego tłuszczu się nie tyje. Tyje się od tłuszczu wyprodukowanego w wątrobie z nadmiaru węglowodanów, białka, alkoholu, octu i całej reszty, która da się zamienić na octan.
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
|
|