Autor
|
Wtek: CHOLESTEROL (Przeczytany 688067 razy)
|
Baciey
Newbie
wiadomoci: 120
|
Wnioski są takie że przetwarzanie dużych ilości węglowodanów w szlaku pentozowym nie jest czymś pożądanym (chyba że jednak jest, to moje wątpliwości są już nieaktualne) a wysoki poziom cholesterolu właśnie to oznacza. Akurat te normy mnie nie interesują, a tylko 'to' co w książce kłóciło mi się z 'tym' co tu na forum . A mówiąc o normach i poziomach możliwa jest spora nadwaga z niskim poziomem trojglicerydow typu 70mg/dl?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Wnioski są takie że przetwarzanie dużych ilości węglowodanów w szlaku pentozowym nie jest czymś pożądanym (chyba że jednak jest, to moje wątpliwości są już nieaktualne) a wysoki poziom cholesterolu właśnie to oznacza. U człowieka i nie w każdym przypadku, ale niedźwiedź bez tego mechanizmu uruchamianego jesienią nie przeżyłby zimy, a słoń na sawannie pory suchej. U wielbłąda zaś jest inaczej, ale też prawidłowo.
|
|
|
|
|
|
|
Baciey
Newbie
wiadomoci: 120
|
Jasne, że mam na myśli ludzi, chyba że wyniki badań w tym temacie dotyczą słonii i niedźwiedzi
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Problem w tym, że międzygatunkowa pula genów ważnych dla życia jest jednakowa u kręgowców, różnice zaś w wyglądzie (żaba - człowiek) to kilka procent. Dlatego reinkarnacja przebiega tak łatwo...
|
|
|
|
|
|
|
kelin211
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ja czekam, aż zdziadziejesz i zaczniesz pisać z nudów. Dobrze się Ciebie czyta.
|
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Wnioski są takie że przetwarzanie dużych ilości węglowodanów w szlaku pentozowym nie jest czymś pożądanym (chyba że jednak jest, to moje wątpliwości są już nieaktualne) a wysoki poziom cholesterolu właśnie to oznacza.....
Tak, raczej tak, może nie? Raczej nie. Czytam (odpowiedzi na listy cz.2), że poziom cholesterolu może wzrosnąć na ŻO do wysokich poziomów, tym większych im ktoś przed przejściem na Żywienie Optymalne żywił się bardziej odmiennie od ŻO i im dłużej się tak odmiennie żywił (dotyczy zwłaszcza uprzednio jaroszy ortodoksyjnych) ponieważ musi wówczas nastąpić większa przebudowa organizmu. Do takiej przebudowy organizmu, różnych, wszelakich syntez w procesach życia potrzeba dużo wodoru związanego w (jakimś) NADPH 2, który "powstaje prawie wyłącznie przy przetwarzaniu węglowodanów w szlaku pentozowym" . Wówczas to z węglowodanów powstają trójglicerydy a z nich powstaje cholesterol, który jest rozsyłany do wszystkich komórek organizmu, które go niezbędnie potrzebują (błony) oraz innych cełów (hormony płciowe, nadnerczy, witamina D, żółć) Dalej czytam, że poziom cholesterolu może być wówczas wysoki a mimo to miażdżyca nie powstaje ( a jeśli była to ustępuje). .......Może tez być poziom niski cholesterolu a miażdżyca się rozwija. (proszę o wyjaśnienie tego ostatniego tak po polskiemu)
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Brandzlujecie się "słowem Doktora", a tu wystarczy zaufać, bo rozumieć nie ma potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Dzięki, odświeżyłem- pkt. 19.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Słodzą, słodzą, a potem im te cholesterole spać nie dają.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
O, to to...
|
|
|
|
|
|
|
madre
Go
|
Dlatego reinkarnacja przebiega tak łatwo... A czy reni karnacja też?
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
W każdym razie, nie ma złego, czy dobrego cholesterolu, tak jak złych czy dobrych tłuszczy, czy węglowodanów. Stwierdzenie poziomu danego parametru we krwi świadczy o dobrostanie lub zaistniałych syndromach metabolicznych, które wywołane są zawsze przez nieodpowiednią, środowiskową stymulację genów, czyli notoryczne popełnianie błędów wynikających z głupoty (w tym pięć set+*) bądź wiary lub innej przyczyny (w tym bezpodstawnego łykania statyn czy pochodnych metforminy**) upośledzenia zdrowia. I tyle. * do około jednej sety dziennie działanie alkoholu jest prozdrowotne, pół litra wódy zaś zawsze spowoduje perturbacje zdrowotne.. ** do tej pory "naukowcy" nie potrafią wytłumaczyć antyrakowego działania tego specyfiku, ale to nie mój problem. Jeśli się tak prostych mechanizmów biochemicznych nie potrafi wytłumaczyć, to bardzo źle wróży pacjentom, ale to też nie mój problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|